Jump to content

Czekoladowy stout, prośba o weryfikacje


Darek
 Share

Recommended Posts

Witam, chcę uważyć stouta, za palonością nie przepadam, za to chciał bym wyraźnie czuć czekoladę, zmajstrowałem sobie taki zasyp:

 

4kg Pale Ale

0,5 Monachijski I

0,4 czekoladowy pszeniczny

0,2 Carafa Special II - na ostatnie 5 min

0,4 kg płatki jęczmienne

 

Chmiele:

30 g Marynka 60 min

30 g Lubelski 5 min

 

Drożdze: FM Irlandzkie ciemności

 

Zacieranie :

30 min 65 st.C

40 min 72 st.C

 

Czy wyjdzie mi to co zamierzam? A jeśli nie, to jakie zmiany wprowadzić?

Edited by Darek
Link to comment
Share on other sites

 

 

4kg Pale Ale 0,5 Monachijski I 0,4 czekoladowy pszeniczny 0,2 Carafa II 0,4 kg płatki jęczmienne

 

 

Osobiście zamieniłbym Carafe II na Carafę special. Zmniejszyłbym też ilość palonego jęczmienia.

1. a dlapoco? :O

2. no z 0 (zero) to na ile chcesz zmniejszyć ten palony jęczmień ? :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Ja bym dodał 0,3 jęczmienia palonego na ostatnie 15 min zacierania. Nie da Ci dużej paloności a wniesie to co ma mieć Stout. ogólnie jeśli nie lubisz paloności to dawaj palone pod koniec zacierania to wyjdzie łagodniej.

Link to comment
Share on other sites

 

4kg Pale Ale 0,5 Monachijski I 0,4 czekoladowy pszeniczny 0,2 Carafa II 0,4 kg płatki jęczmienne

 

 

Osobiście zamieniłbym Carafe II na Carafę special. Zmniejszyłbym też ilość palonego jęczmienia.

1. a dlapoco? :O

2. no z 0 (zero) to na ile chcesz zmniejszyć ten palony jęczmień ? :smilies:

 

Faktycznie, płatki jęczmienne - nie palony jęczmień. Sorry :P

Co do Carafy - z moich doświadczeń mam wrażenie, że jest bardziej palona niż w wersji Special

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie ma jak drwić z czyichś wypowiedzi - to jest właśnie pomocniczość.

no ja myślałem, że to jest forum piwowarów domowych, a tu mi ktoś sugeruje, że samarytan czy jakichś tam innych;)

 

Owszem forum jest swego rodzaju pomocą i jest pomocne (ludzie są pomocni), ale:

1. nie po raz ... (wpisz dowolnie dużą liczbę)

2. nie w kwestiach oczywistych i powszechnie już znanych i wałkowanych

 

Wybacz jeśli Cię uraziłem bo nie było to moim celem, ja tylko chciałem wyraźnie zwrócić uwagę na fakt powielania prawdy oczywistej (przynajmniej dla piwowarów).

 

Ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja bym dodał 0,3 jęczmienia palonego na ostatnie 15 min zacierania. Nie da Ci dużej paloności a wniesie to co ma mieć Stout. ogólnie jeśli nie lubisz paloności to dawaj palone pod koniec zacierania to wyjdzie łagodniej.

 Ok, edytowałem Carafę II na Carafę Special II i dałem ją na ostatnie 5 min. Co dokładniej wniesie mi palony jeczmień? Pytanie może wydac się błache, ale to moja 9 warka więc mam jeszcze mało doświadczenia.

Edited by Darek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.