the_doctor Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 (edited) W imieniu organizatora, Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD, chciałbym poinformować, że na początku października 2016 odbędzie się jesienna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych PSPD w następujących 8 kategoriach:1. Owocowy Berliner Weisse 7-8 BLG2. Tea American Pale Ale 11-14 BLG (należy podać gatunek herbaty)3. Foreign Extra Stout 14-18 BLG4. American IPA 14-17,5 BLG (piwo musi zostać uwarzone na podstawie podanej przez nas receptury) 5. Sahti 18-28 BLG6. Quadruppel (Belgian Dark Strong Ale) 19-28 BLG7. DoppelRauchBock (Podwójny Koźlak Wędzony) 18-28 BLG 8. Świeży Cydr (nie bierze udziału w wyborze Grand Prix) Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom odbędzie się podczas jesiennego Warszawskiego Festiwalu Piwa.Regulamin, szczegóły na temat nagród oraz dokładny opis kategorii zostanie zamieszczony w późniejszym terminie.Łychy w dłoń!Powodzenia,Olek Edited October 10, 2016 by the_doctor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Łukasz Posted January 18, 2016 Popular Post Share Posted January 18, 2016 4. American IPA 14-17,5 BLG (piwo musi zostać uwarzone na podstawie podanej przez nas receptury) Rozumiem, że szczep drożdży, dokładną ich ilość w zależności od ilości L w fermentorze, profil zacierania, gotowania, dokładne chmielenie, profil wody, profil sprzętu też zostanie podany? A jak AIPA wygra GP to kto będzie autorem receptury? P.S. Ciekawy jestem jakie kategorie konkursowe będą na konkursach za 10 lat jak skończą się pomysły - może np. American Belgian English Irish Scottisch British Brett Dopper Amber Golden Brown Extra Tea Fish Oysters Imperial India Pale Ale Bock Rauch Lambic Porter warzony bez chmielu, słodów i wody br.an.tr, Mariusz_CH, anmar and 9 others 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 (edited) Ja zupełnie nie rozumiem dlaczego Organizatorzy tak usilnie tworzą kategorie z wytycznymi surowcowymi a nie tylko sensorycznymi, po zeszłorocznym wysypie różnych "single hopów" i "polish IPA" które powinny pachnieć amerykańcami, żeby wygrać (zrozumiałbym jeszcze że powinny mieć np. aromat Marynki), myślałem że to koniec, bo średnio się to sprawdziło ale jak widać nie Edited January 18, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted January 18, 2016 Author Share Posted January 18, 2016 4. American IPA 14-17,5 BLG (piwo musi zostać uwarzone na podstawie podanej przez nas receptury) Rozumiem, że szczep drożdży, dokładną ich ilość w zależności od ilości L w fermentorze, profil zacierania, gotowania, dokładne chmielenie, profil wody, profil sprzętu też zostanie podany? A jak AIPA wygra GP to kto będzie autorem receptury? P.S. Ciekawy jestem jakie kategorie konkursowe będą na konkursach za 10 lat jak skończą się pomysły - może np. American Belgian English Irish Scottisch British Brett Dopper Amber Golden Brown Extra Tea Fish Oysters Imperial India Pale Ale Bock Rauch Lambic Porter warzony bez chmielu, słodów i wody Ta adnotacja nie jest do końca ścisła:) Podamy zasyp i drożdże. Chmielenie będzie indywidualną sprawą piwowara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 A wiecie, że macie zerową możliwość zweryfikowania tego co zrobił piwowar? Czy wrzucił 100 g, czy 200 g na zimno na przykład. Jaką motywację ma piwowar, żeby trzymać się ściśle wytycznych, skoro w praktyce zwykle i tak wygrają piwa dowalone chmielem? pan_czarny and Mariusz_CH 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 A wiecie, że macie zerową możliwość zweryfikowania tego co zrobił piwowar? Czy wrzucił 100 g, czy 200 g na zimno na przykład. Jaką motywację ma piwowar, żeby trzymać się ściśle wytycznych, skoro w praktyce zwykle i tak wygrają piwa dowalone chmielem? Żadnej i liczenie na uczciwość to czysta naiwność, bo jak 10 osób może zastosuje się ściśle do wytycznych, to znajdzie się te kilka co zrobią na przekór. No cóż ale taki ich wybór zawsze pozostaje nie startować w danej kategorii, a niech to będzie już zmartwienie sędziów i organizatorów co z takim fantem zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 A wiecie, że macie zerową możliwość zweryfikowania tego co zrobił piwowar? Czy wrzucił 100 g, czy 200 g na zimno na przykład. Jaką motywację ma piwowar, żeby trzymać się ściśle wytycznych, skoro w praktyce zwykle i tak wygrają piwa dowalone chmielem? Czesławie, jak widać Warszawa chciała wyjść przed szereg i na siłę wszystkim zaimponować ogłaszając kategorie jesienne już na początku roku, ale widać autor (bądź autorzy) chyba się nieco zagalopowali w swoich fantazjach piwnych. Tak, jak piszesz - jestem ciekawy jak zrobią kalibrację przed konkursem (bo chyba zrobią, prawda?) i jakie piwa wezmą jako wzorce. Jak tak dalej pójdzie to BJCP nie nadąży z nowymi kategoriami, a PL będzie w tej kwestii niedościgniona. Cóż ... wiadro karmelu + 3 łopaty chmielu nadal "żondzi". P.S. Mam propozycję kategorii na wiosnę 2016 - Wędzony Palony Stout z recepturą narzuconą przez autora - proponuję sprawdzoną recepturę: 3 kg wędzonego + 3 kg jęczmienia palonego + 3 kg cukru Podamy zasyp i drożdże. Chmielenie będzie indywidualną sprawą piwowara. I co da fakt, że będzie zasyp i drożdże? Wystarczy użyć słód innego producenta albo stary słód. To samo z drożdżami. Zero możliwości weryfikacji. Totalnie nietrafiony pomysł. anmar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 (edited) jestem ciekawy jak zrobią kalibrację przed konkursem (bo chyba zrobią, prawda?) i jakie piwa wezmą jako wzorceMyślę, że spokojnie na palcach jednej ręki policzysz konkursy w Polsce gdzie ma miejsce coś takiego jak kalibracja przed konkursem. A na taką kalibrację z prawdziwego zdarzenia to wystarczyłby 1 palec. Edited January 18, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 WKPD lato 2017 kategoria pierwsza i ostatnia przebutelkuj zakupione piwo aby straciło jak najmniej aromatu i CO2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Myślę, że spokojnie na palcach jednej ręki policzysz konkursy w Polsce gdzie ma miejsce coś takiego jak kalibracja przed konkursem. Myślę, że na palcach jednej ręki powinienem liczyć konkursy, na których takiej kalibracji NIE MA. Wstydem dla rodzimego piwowarstwa jest to, że konkursy wyglądają tak, jak wyglądają. A na taką kalibrację z prawdziwego zdarzenia to wystarczyłby 1 palec. Owszem, Podlaski powinien być wzorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 (edited) Myślę, że na palcach jednej ręki powinienem liczyć konkursy, na których takiej kalibracji NIE MA. Wstydem dla rodzimego piwowarstwa jest to, że konkursy wyglądają tak, jak wyglądają. No cóż, to już osobna sprawa. Owszem, Podlaski powinien być wzorem. Trudno się nie zgodzić. Edited January 19, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 2. Tea American Pale Ale 11-14 BLG (należy podać gatunek herbaty) Czy dodatek Yerba Mate też będzie uwzględniany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ironkamil Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Przecież yerba to nie herbata . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor_Gzub Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Włączając się do dyskusji na temat AIPA. Myślę, że bardziej racjonalnym podejściem było by uwarzenie klona jakiegoś AIPA a organizator da podpowiedzi jak takową uwarzyć. Rzecz jasna musiało by być to piwo w zasięgu ręki każdego piwowara, a nie zrobienie klona np. Pliny The Elder itd. Pozdrawiam Cichus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Rzecz jasna musiało by być to piwo w zasięgu ręki każdego piwowara każdego ? to raczej musiała by być APA i to z żywca, bo innej bardziej dostępnej nie znam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor_Gzub Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Rzecz jasna musiało by być to piwo w zasięgu ręki każdego piwowara każdego ? to raczej musiała by być APA i to z żywca, bo innej bardziej dostępnej nie znam Zawsze coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 AIPA z Kormorana Wiktor_Gzub 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 co do Sahti - znalazłem przepis w miarę "oficjalny" który zawiera słód wędzony. Nasza rodzima Pinta także dodała taki słód do zasypu, jednak w BJCP 2015 nie ma zbytnio słowa o nutach wędzonych w opisie stylu. Mam trochę wędzonego słodu o profilu który mógłby zagrać w Sahti ( o ile wyjdzie tak jak sobie zaplanowałem ), jednak nie jestem pewien czy jego użycie bedzie właściwe. Co sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted May 6, 2016 Share Posted May 6, 2016 Włączając się do dyskusji na temat AIPA. Myślę, że bardziej racjonalnym podejściem było by uwarzenie klona jakiegoś AIPA a organizator da podpowiedzi jak takową uwarzyć. Rzecz jasna musiało by być to piwo w zasięgu ręki każdego piwowara, a nie zrobienie klona np. Pliny The Elder itd. Pozdrawiam A moim zdaniem Pliny The Elder to nie jest głupi pomysł. Stanowiłoby to spore wyzwanie dla piwowara Myślę, że organizatorzy powinni wziąć to pod uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Tak, i wszyscy warzyliby na podstawie jednej-dwóch receptur dostępnych w internecie, mając zerowe pojęcie jak to piwo powinno wyjść. Nie mówiąc o sędziach, którzy najpierw powinni się napić takiego pliny, żeby później móc oceniać zgodność piw z kategorią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Pojawia się tu wiele pomysłów na udoskonalenie konkursu i większość jest dobrych. Organizujcie konkursy i wdrażajcie nowe koncepcje. Póki co, Warszawiacy mają swoją wizję, warzenie wg wspólnej receptury podoba mi się. Poszedłbym nawet dalej - wysyłka zestawów surowców dla zainteresowanych, pod warunkiem wpłacenia odpowiedniej kwoty z góry. A może sponsorzy częściowo wspomogą? Ten eksperyment może dowieść, że technologia, odmienna u różnych piwowarów, jest ważniejsza od receptury. Ja taką tezę zaryzykuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 Pojawia się tu wiele pomysłów na udoskonalenie konkursu i większość jest dobrych. Organizujcie konkursy i wdrażajcie nowe koncepcje. Póki co, Warszawiacy mają swoją wizję, warzenie wg wspólnej receptury podoba mi się. Poszedłbym nawet dalej - wysyłka zestawów surowców dla zainteresowanych, pod warunkiem wpłacenia odpowiedniej kwoty z góry. A może sponsorzy częściowo wspomogą? Ten eksperyment może dowieść, że technologia, odmienna u różnych piwowarów, jest ważniejsza od receptury. Ja taką tezę zaryzykuję. Pomysł z warzeniem według receptury ma jedną ogromną wadę, brak możliwości weryfikacji i o do tego są zastrzeżenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 (edited) Pomysł z warzeniem według receptury ma jedną ogromną wadę, brak możliwości weryfikacji i o do tego są zastrzeżenia. Masz rację, jednak patrząc szerzej, to piwo nadesłane w dowolnej kategorii też jest niezweryfikowane - nie mamy pewności kto je robił, co dokładnie wlał do butelek, czy na pewno deklarowane dane zgadzają się z rzeczywistymi, czy to w ogóle było piwo domowe? Cała ta zabawa z konkursami polega na wzajemnym zaufaniu piwowarów do sędziów i sędziów do piwowarów. Bez tego daleko nie zajedziemy. Można oszukać i wygrać konkurs, tylko jaka z tego satysfakcja? Poczekajmy do października i przekonajmy się jak to wypadnie. Edited May 12, 2016 by Maryh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 10, 2016 Share Posted June 10, 2016 piwo musi zostać uwarzone na podstawie podanej przez nas receptury kiedy ją podacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomBombadil Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Czy w kategorii apa z herbatą można użyc firmowej mieszanki herbarty z przyprawami/owocami, czy tylko herbatę bez dodatków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.