Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

Pierwsze warzenie piwa z koncentratu, prośba o ocenę poczynań :)

Recommended Posts

Na wstępie chciałem wszystkich serdecznie przywitać, jako, że jest to mój pierwszy post na Waszym forum.

 

A teraz szybko piszę w czym rzecz :)

 

W środę wieczorem zacząłem warzenie ciemnego ale z koncentratu (Dark Ale firmy Coopers). Wszystko wykonałem zgodnie z instrukcją, tj.

- 1kg cukru wymieszałem z 2l wody i dodałem puszkę koncentratu, wszystko wymieszałem.

- po wystygnięciu przelałem do fermentatora i dodałem 20l wody (mineralna, niegazowana oczywiście :))

- sprawdziłem temperaturę i przy 24 st. Celsjusza dodałem torebeczkę drożdży, zamknąłem wszystko szczelnie wieczkiem z rurką fermentacyjną i postawiłem do fermentacji.

- bulgotanie (z rurki) zaczęło się po 1-2 godzinach i trwa do tej pory chyba bez zarzutu.

 

I teraz moje pytania:

- cały czas pojemnik trzymam w temp. ~22 st. Celsjusza (w instrukcji napisane było 21-27st. C. a na forum wyczytałem, że powinno być ~18 najlepiej. Tu mam zagwostkę - powinienem obniżyć temperaturę?

- pytam o to ponieważ z rurki zaczęła wydobywać się piana i boję się, żeby nie dostało się do środka powietrze. Wyciągnąłem ją już do góry maksymalnie, żeby była jak najbardziej oddalona od powierzchni piwa, ale nie wiem czy to wystarczy.

 

Na co teraz powinienem zwracać największą uwagę? Ile wody powinno być w rurce? Jak naleję więcej troszkę to ją wychlapuje (wydaje mi się, że bardzo intensywnie gazuje, nie wiem czy tak powinno?) a boję się, żeby nie było za mało i żeby nie doszło do dostania się powietrza do fermentatora.

 

Będę bardzo wdzięczny za porady i pomoc. Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Wychodzi na to kolego, że Ci drożdże rurką wychodzą. :)

Nie ma źle-nie panikuj.

Do bulgatora dolej wody przegotowanej ale nie za dużo-tylko bulgotało. Powietrze się nie dostanie bo cały czas dwutlenek węgla jest wypychany ( tlen jest lżejszy i nie ma szans).

A temp. też już nie zmieniaj, bo jest optymalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za szybką reakcję a tym samym za ciepłe przyjęcie :)

 

pieron, dolałem wody z kranu, coś narozrabiałem czy będzie ok?

 

jacer - dlaczego? to ona nie jest potrzebna? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się-jest zbędna.

Sam mam ostatnio pokrywki tylko przykryte i niedociśnięte. Rurki są potrzebne by nie dostało się nic do środka jak np. owocówki.

Jeśli nalałeś kranówki a masz chlorowaną to nie ma problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie jest, ja nie używam.

A ja używam tylko dlatego że nie jestem pewien czy mi coś do środka nie wlejzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam rurki tak podczas burzliwej jak i cichej, choć trochę inaczej niż ty, bo fermentuję balonach szklanych. Ty faktycznie podczas fermentacji burzliwej możesz nie używać rurki, ale radzę zamontować ją na cichej.

Ja dolewam do rurki oliwy. Woda często "wyparowuje".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam tylko na cichej. Gdy fermentowałem Tripla na THG i gdy drożdże wyszły na spacer, całkiem sciągnąłem dekiel i zrobiłem fermentację otwartą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piszecie o fermentacji burzliwej i cichej, a ja w "instrukcji" mam napisane, żeby do ustania bąblowania trzymać w fermentatorze, a następnie przelać do butelek i zakapslować. Czyli cicha fermentacja jest w butelkach tak?

Kurcze, jak zwykle pierwszy raz jest najtrudniejszy, ale zarazem najciekawszy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burzliwa, bo drożdże zjadają cukry i produkują dużo dwutlenku węgla. Cichą fermentację przy konserwach się nie stosuje.

Przy zacieraniu stosuje się w celu zredukowania osadów i drożdży. Piwo wtedy się klaruje i odpoczywa. Drożdże wtedy nie pracują już tak intensywni i opadają na dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Używam tylko na cichej. Gdy fermentowałem Tripla na THG i gdy drożdże wyszły na spacer, całkiem sciągnąłem dekiel i zrobiłem fermentację otwartą :)

Dobrze, że nie dostałeś jakichś bakterii mlekowych, miałbyś niezłe smaki. Jak w guinesie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, burzliwa fermentacja to jest ta gdy powstaje najwięcej piany, później ona opada co oznacza koniec fermentacji burzliwej. Wtedy zlewasz znad osadów na fermentacje cichą do drugiego pojemnika/balona aby się piwo wyklarowało. Trwa to ok. 2 tyg. Dopiero po tym zlewasz do butelek i w butelkach fermentacja nazywa sie refermentacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Burzliwa, bo drożdże zjadają cukry i produkują dużo dwutlenku węgla. Cichą fermentację przy konserwach się nie stosuje.

Przy zacieraniu stosuje się w celu zredukowania osadów i drożdży. Piwo wtedy się klaruje i odpoczywa. Drożdże wtedy nie pracują już tak intensywni i opadają na dno.

Też można zastosować. Tak jak w przypadku robienia win. W przypadku kitów też przecież są drożdże, które opadają na dno w miarę upływu czasu.

Co do zasady to cicha fermentacja to ten etap, gdy drożdże nie pracują już tak intensywnie i jej efekty są nieznaczne. Przebiega on niezależnie od tego, czy przelejesz piwo znad osadu drożdżowego czy nie. Ja radzę ci pozostawić piwo w ferentatorze do czas dobrego sklarowania i po tym zlewać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No źle się wyraziłem.

Stosować można i to warto, tyle że nie jest to rekomendowane i mało stosowane.

My stosujemy, ale na ulotkach tego nie pisze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cichą fermentację przy konserwach się nie stosuje.

.

dlaczego ?

Na pewno według instrukcji firmy Coopers nie ma czegoś takiego jak cicha fermentacja w przypadku robienia z puszki tak jak ja robię swoje pierwsze piwko. Chyba, że to w butelkach zachodzi...?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cichą fermentację przy konserwach się nie stosuje.

.

dlaczego ?

Na pewno według instrukcji firmy Coopers nie ma czegoś takiego jak cicha fermentacja w przypadku robienia z puszki tak jak ja robię swoje pierwsze piwko. Chyba' date=' że to w butelkach zachodzi...?[/quote']

Nie w butlkach jest refermentacja. Cichą możesz zastosować tak jak pisali koledzy, by zminimalizować osad drożdży w butelce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz dodatkowy kibel to możesz zrobić-tz. przelać z fermentacji burzliwej na cichą. Oczywiście po zakończeniu fermentacji burzliwej czyli wtedy gdy piana zejdzie i przestanie bulkać (niektóre drożdże utrzymują się na powierzchni po zakończeniu fermentacji i utrzymują kożuch piany na powierzchni).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli masz dodatkowy kibel ...

Zabawię się w tłumacza - kibel to wbrew pozorom nie toaleta, a wiadro :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli masz dodatkowy kibel ...

Zabawię się w tłumacza - kibel to wbrew pozorom nie toaleta' date=' a wiadro :) :)[/quote']

Dzięki Dori-myślałem że to oczywiste.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niektórym kibel w piwowarstwie kojarzy się z zepsutą warką... :)

A niektórym z odsiadką za pędzenie "księżycówki" /bimber jakby co/ :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.