Jump to content

Browar Domowy "Lomdyńczyk"


Azizi1926
 Share

Recommended Posts

         02cbj2i8xtdi.jpg

 

 

2014:

 

#1 APA
#2 AIPA
#3 Oatmeal Stout
#4 Ordinary Bitter
#5 Summer Ale
#6 Black IPA
#7 Grodziskie
#8 Nut Brown Ale

 

 

2015:

 

#9 APA SH Mosaic

#10 American Wheat

#11 Polskie Ale

#12 Witbier

#13 Weizen

#14 APA SH Equinox

#15 American Wheat vol. 2.0

#16 Oatmeal Sweet Coffee Stout

#17 Lichtenhainer

#18 Resztkowa IPA

#19 Whisky Extra Stout

#20 Lichtenhainer vol 2.0

#21 SMaSH Pale Ale Iunga

#22 Weizen vol. 2.0

#23 American Weizen

#24 Roggenbier

 

 

2016:

 

#25 Milva - [bezstylowiec]

#26 Cahir - [imperial Stout]

#27 Regis - [berliner Weisse]

#28 Angoulême - [Whisky Grodziskie]

#29 Adda - [Witbier]

#30 Mistle - [Grodziskie]

#31 Dekokt - [Witbier]

#32 Renfri - [black Summer Ale]

#33 Bonhart - [West Coast IPA] *

#34 Koral - [American Wheat]

#35 Puszczyk - [bohemian Pilsener]

#36 Skowronek - [Fruit Sour Ale]

#37 Torque - [Rauch-Doppelbock] *

#38 Toruviel - [Tea American Pale Ale] *

#39 Sabrina - [Fruit Sour Ale] *

#40 Yarpen - [Coffee Whisky Stout]

#41 Stregobor - [Oatmeal Stout]

#42 Vysogota - [FES/BA]

#43 Eskel - [Polski Pils] *

 

 

2017:

 

#44 Coehoorn - [Munich Dunkel]*

#45 Visenna - [American/Brett Saison]*

#46 Shani - [White IPA]

#47 Tea i Vea - [Grodziskie/Kwaśne Grodziskie] *

#48 Lebioda - [Gose/Mojito Gose]

#49 Keira - [American Wheat]

#50 Dijkstra - [AIPA]

#51 Południca [Polska Pszenica]

#52 Jaskier [NEIPA]*

#53 Shilard [Weizen]

 

 

Sprzęt:

  • Emalia 50L
  • 4 Termometry [2x cyfrowy z sondą (DS18B20), cyfrowy bagnetowy, rtęciowy]
  • Filtrator z oplotu
  • 2 fermentory z kranikiem 33L
  • 4 fermentory 33L
  • Chłodnica zanurzeniowa z 10m. karbowanej kwasówki
  • Mieszadło magnetyczne
  • 2x Kolba Erlenmeyera 1L i 3L
  • Dwie kapslownice [Greta, Eterna]
  • Suszarka do butelek + sterylizator LUX
  • Śrutownik Biowin
  • Refraktometr
  • Dwa areometry [Alla France, Biowin]
  • Lodówka + przewód grzewczy 8m/80W jako komora fermentacyjna
  • Sterownik STC-1000

 

 

Jeżeli chodzi o chemię, w moim browarze bezdyskusyjnie rządzi duet NaOH + StarSan. Oprócz tego do butelek używam nadwęglanu sodu. To tyle tytułem wstępu, a za chwilę jedziemy z ćwiartką, czyli warka nr. 25 ;)

Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

jakieś receptury będziesz pisał ?

 

Mówisz i masz, w końcu po to ten temat powstał ;) Poniższe piwo warzone było typowo dla gęstwy, oprócz tego pozbyłem się resztek starszych chmieli. Postanowiłem również zacząć nadawać nazwy swoim piwom, a jako oddany fan wiedźmińskiego uniwersum spod pióra mistrza Sapkowskiego, nie mam innego wyjścia jak właśnie stamtąd czerpać inspiracje. Etykiet nie będzie, bo nie chciałbym wyjść na graficznego dyletanta :D

 

#25 Milva [bezstylowiec] | 13,5°Blg | 32 IBU

 

"Sor'ca. Siostrzyczka. Tak ją nazywali ci, z którymi była w przyjaźni, gdy chcieli wyrazić szacunek i sympatię. I to, że przecież byli od niej wiele, wiele zim starsi. Z początku była dla elfów tylko Dh'oine, człowiekiem. Później, gdy już regularnie im pomagała, mówili na nią Aen Woedbeanna, "niewiasta z lasu". Jeszcze później, poznawszy lepiej, wzorem driad zwali ją Milvą, Kanią. Jej prawdziwe imię, które wyjawiała najbardziej zaprzyjaźnionym, odwzajemniając podobne gesty z ich strony, nie pasowało im - wymawiali je: "Mear'ya", z cieniem grymasu, jak gdyby w ich mowie nieładnie się kojarzyło. I zaraz przechodzili na "sor'ca"."

 

 

cyfuw3y3q4ml.jpg

 

 

Warzone: 14.01.2016r.

 

 

Składniki:

  • Strzegom pilzneński - 4kg
  • Weyermann monachijski - 0,5kg
  • Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,1kg
  • Iunga 11% - 25g
  • Lubelski 3,5% - 32g
  • Spalt Select 2,8% - 23g
  • US-05 - 11,5g
  • Mech irlandzki - 5g

 

Zacieranie:

 

Woda - 16L

  • 69°C-67°C - 60'
  • 76°C - 5'

 

Wysładzanie:

  • 2x7,5L = ok. 15L do objętości ok. 26L (ph < 5,5)

 

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 15g
  • 60' - Iunga - 10g
  • 10' - Lubelski - 32g
  • 0' - Spalt Select - 23g
  • 15' - Mech irlandzki - 5g

 

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 10'

 

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 13,5°Blg
  • FG: 3°Blg
  • Wydajność: 68%
  • Czas pracy: 5h

 

Fermentacja:

  • 15°C otoczenia - 5 dni
  • 21°C otoczenia - 10 dni

 

Komentarz:

  • 25.01 - Przelane do drugiego fermentora w celu zebrania gęstwy. Pomiar refraktometrem 7brix, po korekcie wychodzi 3blg, więc pewnie po robocie. Postoi kilka dni w pokojowej i pójdzie do zimna na sklarowanie (choć jest tylko delikatnie opalizujące). Próbka smakowała obiecująco, fajna podbudowa, goryczka w sam raz, choć może trochę łodygowa, może się poukłada. Aromat przede wszystkim chmielowy + lekkie estry.
  • 2.02 - Zabutelkowane ze 120g cukru na 21L piwa, przy ekstrakcie końcowym ~ 3blg.

 

 

Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

Ale że schłodziłeś od 100 stopni do 17 w dziesięć minut? Eeee..... jak?

 

Zimna woda z kranu (8oC), 10 metrów karbowanej kwasówki i intensywne mieszanie podczas chłodzenia. Jednym minusem jest spora ilość wody która idzie w kanalizację, ale woda jest tania :D

 

ciekły azot :D

 

Może kiedyś :D

Link to comment
Share on other sites

Mam 10 metrów miedzi, ale chłodzenie zajmuje mi wieki.

 

Dlatego zdecydowałem się na karbowaną nierdzewkę, przede wszystkim ze względu na większą powierzchnię chłodzenia. Poza tym, mam na prawdę zimną wodę w kranie i mieszam :) Specjalnie dla Ciebie, nagram jakiś filmik przy okazji chłodzenia, żebyś nie posądzał mnie o ściemnianie :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam 10 metrów miedzi, ale chłodzenie zajmuje mi wieki.

Zmień kolejność zasilania w wodę ;) *******

 

******* tonie musi być prawda i zwolennicy "karbowanki" i tak będą mieć lepsze wyniki (nawet w przeciwnym kierunku) ;)

Link to comment
Share on other sites

#26 Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach [imperial Stout] | 26°Blg | 85 IBU

 

"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

 

 

bz45i4fb02qa.jpg

 

 

 

Warzone: 26.01.2016r.

 

 

Składniki:

  • Strzegom pilzneński - 6kg
  • Weyermann monachijski I - 3kg
  • Płatki owsiane - 1,2kg
  • Caraaroma - 0,55kg
  • Strzegom karmelowy 150 - 0,35kg
  • Carafa I - 0,4kg
  • Jęczmień palony - 0,4kg
  • Challenger 8,3% - 55g
  • Iunga 12,5% - 50g
  • Columbus 12,5% - 15g
  • US-05 - gęstwa ok. 200ml

 

Zacieranie:

 

Woda - 30L

  • 67°C-66°C - 120'
  • 75°C - 10'

 

Wysładzanie:

  • ok. 11L do objętości ok. 28L (ph < 5,5)

 

Gotowanie 90':

  • FWH - Iunga - 25g
  • 90' - Iunga - 25g
  • 90' - Challenger - 55g
  • 90' - Columbus - 15g

 

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 16°C - 11'

 

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 26°Blg
  • FG: 8°Blg
  • Wydajność: ??
  • Czas pracy: 9h

 

Fermentacja:

  • 15°C otoczenia - 10 dni
  • 21°C otoczenia - ?? dni

 

Komentarz:

  • O ile brzeczka przednia zeszła jak złoto, tak po dolaniu wody do wysładzania zaczęły się lekkie problemy. Ostatnie 11 litrów odbierałem półtorej godziny. Między innymi z tego powodu zrezygnowałem z warzenia piwa z wysłodzin.
  • Po tygodniu fermentacji, drożdże się uspokoiły i postanowiłem zmierzyć ekstrakt. Wyszło między 8 a 8,5blg.
  • 16.02. - przelane na "cichą" przy ok. 8blg.
  • 18.03. - zabutelkowane z 60g cukru na 19L, przy 8blg.
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#27 Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy [berliner Weisse] | 8,5°Blg | 5 IBU

 

"Nazywam się Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy. Żyję na tym świecie czterysta dwadzieścia osiem lat według waszego rachunku, sześćset czterdzieści dwa lata według rachuby elfów. Jestem potomkiem rozbitków, nieszczęsnych istot uwięzionych wśród was po kataklizmie, który wy nazywacie Koniunkcją Sfer. Uchodzę, delikatnie mówiąc, za potwora. Za krwiożercze monstrum. "

 

 

j5a8fgsqbujw.jpg

 

 

 

Warzone: 17.02.2016r.

 

 

Składniki:

  • Strzegom pilzneński - 1,1kg
  • Bestmalz pszeniczny - 1,1kg
  • Weyermann monachijski I - 0,3kg
  • Lomik 4,6% - 8g
  • S-33 - 11,5g
  • WLP630 Berliner Weisse Blend
  • Mech irlandzki - 5g

 

Zacieranie:

 

Woda - 10L

  • 69°C-68°C - 60'
  • 78°C - 5'

 

Wysładzanie:

  • 2x9L do objętości ok. 24L (ph < 5,5)

 

Gotowanie 60':

  • FWH - Lomik - 8g
  • 15' - Mech irlandzki - 5g

 

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 15,5°C - 12'

 

Finalnie:

  • Objętość: 19L
  • OG: 8,5°Blg
  • FG: ??°Blg
  • Wydajność: 67%
  • Czas pracy: 4,5h

 

Fermentacja:

 

I:

  • uwodnione S-33, 16°C otoczenia - 7 dni

II:

  • przyspieszona cicha w szklanym balonie + WLP630, 21°C otoczenia - do zakwaszenia (wstępnie 3 miesiące)

 

Komentarz:

  • 22.02.16 - przelane do balona z WLP630, przy ekstrakcie 4blg.
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

#28 Angoulême [Whisky à la Grodziskie] | 9°Blg | 24 IBU

 

"Moja matka - przemówiła wreszcie Angoulême, patrząc w płomienie - była w Cintrze szlachcianką i to bodaj wysokiego rodu. W herbie miał ten ród kota morskiego, pokazałabym ci, bo miałam medalionik z tym ich zafajdanym kotem, od matki, alem go przegrała w kości... Ale ten ród, srał ich morski pies, wyparł się mnie, bo moja matka puściła się podobno z jakimś chamem, bodajże stajennym, i ja byłam bastard, srom, hańba i plama na honorze. Oddali mnie na wychowanie dalekim powinowatym (...) Wybuchła wojna, wiesz, z Nilfgaardem, krewni stracili cały majątek, musieli porzucić dom. Mieli troje własnych dzieci, a ja stałam się dla nich ciężarem, więc oddali mnie do przytułku. Prowadzonego przez kapłanów przy jakiejś świątyni. Wesołe to było miejsce, jak się okazało. Zamtuz zwyczajny, bordel, nic dodać, nic ująć, dla takich, co lubią kwaśny owoc z białą pestką, kapujesz? Młode dziewuszki. I młodych chłopców też. Ja, gdy tam trafiłam, byłam już zbyt wyrośnięta, dorosła, nie było na mnie amatorów...(...)Poznałam tam jedną dziewczynę i pięciu chłopaków, w moim wieku i trochę starszych. I dogadaliśmy się raz-dwa. Znaliśmy, było nie było, legendy i opowieści. O Szalonym Dei, o Czarnobrodym, o braciach Cassini... Zachciało się nam na szlak, na swobodę, na grasantkę!"

 

 

dowsl28vabzd.jpg

 

 

 

Warzone: 22.02.2016r.

 

 

Składniki:

  • Bestmalz pszeniczny - 1,2kg
  • Whisky Castle Malting - 0,6kg
  • Strzegom pilzneński - 0,6kg
  • Weyermann monachijski I - 0,3kg
  • Lomik 4,6% - 65g
  • US-05 - 11,5g
  • Mech irlandzki - 5g

 

Zacieranie:

 

Woda - 11L

  • 69°C-68°C - 60'
  • 78°C - 3'

 

Wysładzanie:

  • 2x9L do objętości ok. 25L (ph < 5,5)

 

Gotowanie 60':

  • FWH - Lomik - 20g
  • 20' - Lomik - 25g
  • 10' - Lomik - 20g
  • 15' - Mech irlandzki - 5g

 

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 12'

 

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 9°Blg
  • FG: 3°Blg
  • Wydajność: 69%
  • Czas pracy: 5h

 

Fermentacja:

  • 15°C otoczenia - 5 dni
  • 21°C otoczenia - 10 dni

 

Komentarz:

  • 10.03.16 - Zabutelkowane, 120g cukru na 20L.
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#29 Adda Biała [Witbier] | 12°Blg | 15 IBU

 

"Wygramolił się z sarkofagu, obolały, zdrętwiały, zziębnięty. I wtedy dostrzegł ją. Leżała na wznak przy grobowcu, naga, nieprzytomna.
Była raczej brzydka. Szczuplutka, z małymi szpiczastymi piersiami, brudna. Włosy - płoworude - sięgały jej prawie do pasa. Stawiając kaganek na płycie ukląkł przy niej, pochylił się. Usta miała blade, na kości policzkowej duży krwiak od jego uderzenia.
"

 

qqrc68.jpg

 

 

 

Warzone: 14.03.2016r.

 

 

Składniki:

  • Strzegom pilzneński - 1,8kg
  • Pszenica niesłodowana - 1,5kg
  • Weyermann monachijski I - 0,5kg
  • Owies niesłodowany - 0,3kg
  • Weyermann zakwaszający - 0,1kg
  • Iunga 10,8% - 5g
  • Citra 13,5% - 20g
  • Skórki cytrusów (pomarańcza, grejpfrut czerwony, cytryna) - 160g
  • Curacao - 6g
  • Kolendra indyjska - 15g
  • FM20 Białe walonki - starter 1L

 

Zacieranie:

 

(Pszenica i owies skleikowane)

 

Woda - 16L

  • 51°C-50°C - 10'
  • 64°C - 50'
  • 75°C - 10'

 

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 26L (ph = 5,5)

 

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 5g
  • 10' - Citra - 10g
  • 10' - Skórki cytrusów - 80g
  • 10' - Kolendra indyjska - 5g
  • 3' - Citra - 10g
  • 3' - Skórki cytrusów - 80g
  • 3' - Kolendra indyjska - 10g
  • 3' - Curacao - 6g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 14°C - 11'

 

Finalnie:

  • Objętość: 21L
  • OG: 12°Blg
  • FG: 2,2°Blg
  • Wydajność: 66%
  • Czas pracy: 6h

 

Fermentacja:

  • 15°C otoczenia - 12dni
  • 21°C otoczenia - 10 dni

 

Komentarz:

 

  • 6.04.16 - Zabutelkowane. 120g cukru na 20 litrów, przy ekstrakcie końcowym 2,2 blg.
  • Piwo zajęło czwarte miejsce w drugiej edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych! (przy stracie 0,5pkt do miejsca trzeciego :))
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#30 Mistle [Grodziskie] | 8°Blg | 24 IBU

"Z hukiem wyleciało okno, razem z ramą i ciśniętym z zewnątrz pieńkiem do rąbania drewna, wszystko wylądowało na stole, czyniąc spustoszenie wśród misek i kufli. W ślad za pieńkiem na stół wskoczyła jasnowłosa, krótko ostrzyżona dziewczyna w czerwonym kubraczku i wysokich lśniących butach sięgających powyżej kolan."





2ypj214.jpg




Warzone: 29.03.2016r.


Składniki:

  • Weyermann grodziski pszeniczny - 3kg
  • Iunga 10,8% - 30g
  • Mech irlandzki - 5g
  • FM51 Grodzie Dębowe - starter 1L

Zacieranie:


Woda - 11L

  • 52°C-50°C - 10'
  • 64°C - 20'
  • 72°C - 40'
  • 78°C - 1'

Wysładzanie:

  • 22L do objętości ok. 30L (ph = 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 15g
  • 15' - Mech irlandzki - 5g
  • 5' - Iunga - 15g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 16'

Finalnie:

  • Objętość: 24L
  • OG: 8°Blg
  • FG: 2,5°Blg
  • Wydajność: 73%
  • Czas pracy: 9h (!)

Fermentacja:

  • 18°C - 4 dni
  • 19°C - 2 dni

Komentarz:

  • Za mało łuski owsianej (100g) + zbyt drobne śrutowanie = 3,5 godziny filtracji + skok wydajności :)
  • 15.04.16. - Zabutelkowane. 150g cukru na 23L, przy ekstrakcie końcowym 2,5 blg.
  • Piwo zajęło 6 miejsce w Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest - 2 edycja!
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#31 Dekokt Raffarda Białego [Witbier] | 12,5°Blg | 13 IBU

 

"Raffard Biały, słynny mag z dawnych czasów, opracował recepturę uzdrawiającego dekoktu z przeznaczeniem dla wojowników, którzy przed wiekami zdobywali nowy świat dla ludzi. Wiedźmini znaleźli inne, bardziej wydajne sposoby produkcji Dekoktu Raffarda Białego z wykorzystaniem składników z potworów."

 

 

 

3lsn3hjhjjss_t.jpg

 

 

 

 

Warzone: 7.04.2016r.

 

 

Składniki:

  • Strzegom pilzneński - 1,8kg
  • Płatki pszenne - 1,2kg
  • Płatki owsiane - 0,8kg
  • Weyermann monachijski I - 0,3kg
  • Iunga 10,8% - 10g
  • Skórki cytrusów (4 pomarańcze, 3 mandarynki, 2 cytryny) - 50g
  • Curacao - 5g
  • Kolendra indyjska - 15g
  • FM20 Białe walonki - gęstwa ok. 100ml

 

Zacieranie:

 

(płatki skleikowane)

 

Woda - 16L

  • 52°C-50°C - 20'
  • 64°C - 50'
  • 72°C - 20'

 

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 25L (ph = 5,5)

 

Gotowanie 60':

  • 60' - Iunga - 10g
  • 5' - Curacao - 5g
  • 3' - Skórki cytrusów - 50g
  • 3' - Kolendra indyjska - 15g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 16°C - 10'

 

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 12,5°Blg
  • FG: ??°Blg
  • Wydajność: 67%
  • Czas pracy: 6h

 

Fermentacja:

  • rosnąco od 17°C do 22°C  - 3 tygodnie.

 

Komentarz:

Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#32 Renfri [black Summer Ale] | 12,5°Blg | 25 IBU

"Uznana za jeden z pomiotów Przekleństwa Czarnego Słońca miała zostać zgładzona przez najemnego zbira w lesie. Zbira znaleziono martwego. Później dziewczyna musiała kupczyć swoim ciałem, kraść i zabijać, żeby przeżyć. Po nieudanym (kolejnym) zamachu na jej życie stworzyła wraz z siedmioma gnomami hanzę napadającą na kupców i przejezdnych. W tym okresie szczególnie lubowała się w nabijaniu swych ofiar na naostrzone kołki.."

 

qre928036vs7.jpg

 

Warzone: 22.04.2016r.


Składniki:

  • Strzegom pilzneński - 3kg
  • Weyermann monachijski I - 0,5kg
  • Strzegom pszeniczny - 0,5kg
  • Weyermann Carafa Special II - 0,35kg
  • Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,1kg
  • Simcoe 13,2% - 50g
  • Equinox 13,4% - 50g
  • Cascade 6,8% - 50g
  • Amarillo 9,5% - 50g
  • Mech irlandzki - 5g
  • FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1L

Zacieranie:
Woda - 17L

  • 68°C-66°C - 60'
  • 78°C - 3' (+ Carafa Special II 0,15kg)

Wysładzanie:

  • 15L (przez 24h ekstrahowane 0,2kg Carafa Special II) do objętości ok. 26L (ph < 5,5)

Gotowanie 60':

  • 15' - Simcoe - 15g
  • 15' - Equinox - 15g
  • 15' - Cascade - 15g
  • 15' - Amarillo - 15g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 66°C - 3'

Hop Stand 25':
Simcoe - 15g
Equinox - 15g
Cascade - 15g
Amarillo - 15g

  • 62°C ---> 15°C - 12'

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 12,5°Blg
  • FG: 2,5°Blg
  • Wydajność: 68%
  • Czas pracy: 6h

Fermentacja:

  • pierwszy tydzień "burzliwej" rosnąco od 16°C do 20°C (w sumie 2 tygodnie)
  • tydzień cichej 15°C, na ostatnie 3 dni chmielenie na zimno:

Simcoe - 20g
Equinox - 20g
Cascade - 20g
Amarillo - 20g

Komentarz:

  • 8.05.16. - Zlane na "cichą" przy ok. 2,5 blg
  • 20.05.16. Zabutelkowane. 100g cukru na 21L przy ekstrakcie końcowym 2,5 blg.
  • Piwo zajęło 4 miejsce w III Lubuskim Konkursie Piw Domowych w Witnicy.
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#33 Leo Bonhart [West Coast IPA] | 15°Blg | 64 IBU

"Stał na ganku, a sam był wielki. Olbrzymi, choć chudy jak ghul. Patrzył na nich, wodził wodnistymi oczyma po wszystkich po kolei. Potem odgryzł najpierw kawałek jajka, potem kawałek kromki. – A gdzie Falka? – spytał niewyraźnie. Drobinki żółtka spadły mu z wąsów i warg."





1mjv493a05em.jpg

 



Warzone: 9.05.2016r.


Składniki:

  • Weyermann Pale Ale - 5kg
  • Płatki ryżowe - 0,5kg
  • Citra 13,5% - 100g
  • Centennial 9,4% - 100g
  • Amarillo 8,8% - 100g
  • Equinox 13,4% - 5g
  • Mech irlandzki - 5g
  • FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa ok. 150ml

Zacieranie:

Woda - 20L

  • 64°C-63°C - 60'
  • 77°C - 5'

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 29L (ph < 5,5)

Gotowanie 60':

  • 60' - Equinox - 5g
  • 15' - Citra - 40g
  • 15' - Centennial - 40g
  • 15' - Amarillo - 40g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 74°C - 2'

Hop Stand 30':
Citra - 30g
Centennial - 30g
Amarillo - 30g

  • 68°C ---> 15°C - 12'

Finalnie:

  • Objętość: 25L
  • OG: 15°Blg
  • FG: 1,5°Blg
  • Wydajność: 72%
  • Czas pracy: 6h

Fermentacja:

  • pierwszy tydzień "burzliwej" rosnąco od 16°C do 20°C
  • tydzień cichej 17°C, na ostatnie 3 dni chmielenie na zimno:

Citra - 30g
Centennial - 30g
Amarillo - 30g

Komentarz:

  • Coraz częstsze problemy z filtracją, pora się przesiąść na filtrator rurkowy (?)
  • 31.05.16 - zabutelkowane ze 110g cukru na 22L, przy ekstrakcie końcowym ok. 1,5 blg
  • Piwo zajęło 3 miejsce w VII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

 

Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ostatnio wysłałem swoje dwa piwa na konkursy. I tak piwo z warki nr 30 (Mistle) zajęło 6 miejsce na Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest (2 edycja), a piwo z warki 29 (Adda Biała) zakończyło rywalizację na miejscu 4 w finale drugiej edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych (ze stratą 0,5pkt do miejsca 3 :)) W pierwszym z konkursów ilość zgłoszonych piw to 25 z czego 13 dostało się do finału, w drugim przypadku liczba zgłoszeń to 54, a liczba finalistów to tylko 6 :) Zaliczyłem dość udany tydzień i bardzo się cieszę, że jest progres i udaje mi się warzyć poprawne piwa :)

Link to comment
Share on other sites

#34 Lytta Neyd [American Wheat] | 11,5°Blg | 22 IBU

"Lytta Neyd, zwana Koral. Przydomek wziął się od koloru pomadki do ust, jakiej używała. Lytta oplotkowała go kiedyś przed królem Belohunem, i to tak, że poszedł na tydzień do lochu. Gdy wypuszczono go, poszedł do niej zapytać o powody. Nie wiedząc kiedy, wylądował w jej łóżku i tam spędził drugi tydzień. "

 

 

fepvjfpyyb8m_t.jpg

 

 

Warzone: 24.05.2016r.


Składniki:

  • Strzegom pilzneński - 2,8kg
  • Weyermann pszeniczny - 2,3kg
  • Weyermann monachijski I - 0,5kg
  • Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,2kg
  • Weyermann zakwaszający - 0,1kg
  • Sorachi Ace 12,5% - 40g
  • Amarillo 8,9% - 40g
  • Citra 13,5% - 15g
  • Iunga 10,8% - 5g
  • Mech irlandzki - 10g
  • FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa 120ml
  • S-33 - 11,5g

Zacieranie:
Woda - 22L

  • 68°C-67°C - 60'
  • 78°C - 3'

Wysładzanie:

  • 25L   do objętości ok. 39L (ph < 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 5g
  • 15'  - Sorachi Ace - 25g
  • 15' - Amarillo - 20g
  • 10' - Mech irlandzki - 10g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 78°C - 1'

Hop Stand 30':
Amarillo - 20g
Sorachi Ace - 15g
Citra - 15g

  • 73°C ---> 17°C - 11'

Finalnie:

  • Objętość: 35L
  • OG: 11,5°Blg
  • FG: 2,3°Blg
  • Wydajność: 74%
  • Czas pracy: 6h

Fermentacja:


I:

  • 15L - uwodnione S-33 (rosnąco 15°C-20°C)

II:

  • 20L - FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa ok. 120ml (rosnąco 15°C-20°C)

Komentarz:

  • Piwo resztkowe. Końcówka słodów i chmieli z 2014r. Czas na zakupy przed sezonem letnim :)
  • 19.06.16. - zabutelkowane: S-33 dostały 65g cukru na 14 litrów, a FM13 90g cukru na 18 litrów. Co ciekawe oba szczepy zeszły do identycznego poziomu. W obydwu przypadkach refraktometr wskazał 5,6 brix, co po przeliczeniu daje 2,3 blg.
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kolejne dwa piwa poszły na konkursy. Warka 32 (Renfri) 4 miejsce w III Lubuskim Konkursie Piw Domowych w Witnicy. Warka 33 (Bonhart) 3 miejsce w VII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#35 Stefan Skellen [bohemian Pilsener] | 11,5°Blg | 36 IBU

 

"Wezwanie nie zdziwiło też Stefana Skellena, zwanego Puszczykiem, pełniącego przy imperatorze funkcję koronera, specjalisty od służb i zadań specjalnych. Puszczyka nigdy nic nie dziwiło."

 

 

vz74lebjgbya.jpg

 

 

 

Warzone: 20.06.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 3,8kg
  • Weyermann carapils - 0,4kg
  • Weyermann zakwaszający - 0,1kg
  • Saaz 2,9% - 50g
  • Iunga 10,8% - 25g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Fermentis Saflager W34/70 - 11,5g

Zacieranie:
Woda - 14L

  • 64°C - 30'
  • 74°C-72°C - 30'
  • 77°C - 5'

Wysładzanie:

  • 17L do objętości ok. 25L (ph < 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 15g
  • 60'- Iunga - 10g
  • 15' - Saaz - 15g
  • 1' - Saaz - 35g
  • 20' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 18°C - 10'

Finalnie:

  • Objętość: 23L
  • OG: 11,5°Blg
  • FG: ?°Blg
  • Wydajność: 64%
  • Czas pracy: 4,5h

Fermentacja:

  • Drożdże zadane w temperaturze 14°C, wstawione do 7°C, po kilkunastu godzinach temperatura piwa 8°C.

Komentarz:

  • Pierwszy lager w browarze + underpitching + fala tropikalnych upałów = dobre piwo? :D
  • Z pilsa nici. Po około dwóch tygodniach fermentacji, swój żywot zakończyła lodówka. Od tamtej pory piwo stoi w 20°C.
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#36 Tissaia de Vries [Fruit Sour Ale] | 10°Blg | 11 IBU

"Tissaia de Vries usiadła w fotelu przy stole, zdmuchnęła świecę, jeszcze raz poprawiła leżące w poprzek listu pióro i przecięła sobie żyły na przegubach obu rąk."





dvgjlsru1yme.jpg


Warzone: 30.06.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 3kg
  • Weyermann pszeniczny - 0,5kg
  • Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,13kg
  • Columbus 12,5% - 7g
  • Mrożone truskawki - 1,6kg
  • Mech irlandzki - 5g
  • Kwas mlekowy 80% - ?ml
  • US-05 - 11,5g

Zacieranie:
Woda - 11L

  • 68°C-67°C - 60'
  • 74°C-72°C - 15'

Wysładzanie:

  • 20L do objętości ok. 26L (ph < 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Columbus - 7g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 12'

Finalnie:

  • Objętość: 23L
  • OG: 10°Blg
  • FG: ?°Blg
  • Wydajność: 67%
  • Czas pracy: 4,5h

Fermentacja:

  • 20°C - 2 tygodnie
  • "cicha" + 1,6kg mrożonych truskawek - około tygodnia

Komentarz:

  • Syntetyczny kwas do sączenia w letnie dni. Co do ilości kwasu mlekowego to jeszcze się zastanawiam, pewnie zrobię rozstrzał między 1-4 ml na butelkę.
  • 15.07.16. - przelane na cichą przy ok. 2,3°Blg, dodane 1,6kg mrożonych truskawek.
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#37 Torque [Rauch-Doppelbock] | 20,5°Blg | 27 IBU

"Stworzenie miało nieco powyżej sążnia wzrostu, wyłupiaste oczy, kozie rogi i brodę. Również usta, ruchliwe, podzielone i miękkie, przywodziły na myśl żującą kozę. Dolna część ciała stwora pokryta była długim, gęstym ciemnorudym włosem aż po rozwidlone racice. Dziwoląg wyposażony był też w długi, zakończony pędzlastym kutasem ogon, którym energicznie zamiatał."

 

 

euh8yu0ovtct.jpg

 

Warzone: 20.07.2016r.


Składniki:

  • Weyermann wędzony bukiem - 2kg
  • Weyermann monachijski I - 1kg
  • Weyermann melanoidynowy - 0,55kg
  • Caramunich I - 0,3kg
  • Carafa Specjal II - 0.023kg
  • Iunga - 10,8% - 15g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Fermentis Saflager W-34/70 - gęstwa wg. kalkulatora

Zacieranie:
Woda - 12L

  • 63°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 5'

Wysładzanie:

  • 10L do objętości ok. 16L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 90':

  • FWH - Iunga - 10g
  • 10' - Iunga- 5g
  • 15' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 12'

Finalnie:

  • Objętość: 10L
  • OG: 20,5°Blg
  • FG: 6°Blg
  • Wydajność: 57%
  • Czas pracy: 7h

Fermentacja:

  • brzeczka schładzana 12h do temperatury 12°C, napowietrzenie i zadana gęstwa, po następnych 12h temperatura brzeczki 7°C
  • miesiąc fermentacji w temperaturze rosnącej od 7°C do 11°C
  • temperatura podniesiona do 15°C, po 24h piwo schłodzone do 2°C, po 48h rozlew

Komentarz:

  • Piwo zajęło 1 miejsce w VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

#38 Toruviel aep Sihiel [Tea American Pale Ale] | 13°Blg | 30 IBU

 

"Stojąca nad Jaskrem elfka miała czarne oczy i krucze włosy, bujnie opadające na ramiona, tylko na skroniach zaplecione w dwa cieniutkie warkoczyki. Nosiła krótki skórzany kabacik na luźnej koszuli z zielonej satyny i obcisłe wełniane leginsy wpuszczone w jeździeckie buty. Biodra miała owinięte kolorową chustą sięgającą do połowy ud."

 

jso59dcfj4f9.jpg

 

 

Warzone: 10.09.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 3,5kg
  • Weyermann monachijski I - 0,6kg
  • Carapils - 0,2kg
  • Citra 13,5% - 35g
  • Centennial 9,4% - 35g
  • Amarillo 8,8% - 35g
  • Iunga 10,8% - 5g
  • White Dragon - 40g
  • Earl Grey - 100g
  • Skórka bergamotki - 40g
  • Mech irlandzki - 10g
  • FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1L

Zacieranie:

Woda - 17L

  • 69°C-67°C - 60'

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 2g
  • 15' - Citra - 15g
  • 15' - Centennial - 15g
  • 15' - Amarillo - 15g
  • 10' - Mech irlandzki - 10g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 78°C - 2'

Hop Stand 40':
Citra - 20g
Centennial - 20g
Amarillo - 20g

White Dragon - 40g (ostatnie 5 minut)

  • 70°C ---> 15°C - 12'

Finalnie:

  • Objętość: 21L
  • OG: 13°Blg
  • FG: 2°Blg
  • Wydajność: 67%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • dwa tygodnie rosnąco od 15°C do 20°C
  • tydzień cichej 18°C. Earl Grey na ostatnie 12h, Skórka bergamotki na ostatnie 7h.

Komentarz:

  • Piwo zajęło 2 miejsce w VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych
Edited by Azizi1926
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.