Jump to content

Dziwna struktura drożdży po burzliwej na FM52


Mateusz Papiernik
 Share

Recommended Posts

Cześć!

 

Zlewałem dzisiaj na cichą lekkiego pale ale, którym chciałem rozruszać FM52 przed zadaniem do cięższego piwa. Używałem już wcześniej FM51 i FM10 i z żadnymi takiego efektu nie zaobserwowałem, nie miałem też czegoś takiego nigdy wcześniej z suchymi. Drożdże zadane późnym wieczorem do piwa o ekstrakcie 11* przez noc zjechały do 2 stopni, już rano fermentor był oblepiony drożdżami na ściankach, na wierzchu było sporo piany, a pokrywa nie była wypchnięta i w rurce spokojnie (akurat tym razem rurkę miałem :)).

 

Dziś po 7 dniach i dwóch dodatkowych pomiarach dzisiaj zlewałęm piwo na cichą. W smaku i aromacie wszystko jest w porządku, piwo już teraz jest dość klarowne i jestem z niego zadowolony. Niestety, gęstwy nie zebrałem. Na dnie fermentora zamast fajnego gęstego kremu i warstwy martwych drożdży, jak z reguły wcześniej miewałem, gruba kasza, w ogóle nie przyklejona do fermentora, ruszająca się razem z cieczą.

 

gestwa_fm52.jpg

 

Wyglądała na tyle nieapetycznie, że nie zdecydowałem się jej zebrać i nowe piwo zadałem sucharkami. 

 

Co się mogło wydarzyć, że drożdże zrobiły główną robotę w raptem parę godzin, a na dnie wyglądają tak? Czy komuś się przytrafiła podobna konsystencja?

 

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Nieczęsto używam gęstwy i nie mam jeszcze dużego doświadczenia, ale tego się nie spodziewałem.

 

 

Mateusz

Link to comment
Share on other sites

FM52 nie używałem ale taką strukturę gęstwy miałem niejednokrotnie.

Może jest ona jakoś powiązana z ilością osadów np.

Link to comment
Share on other sites

A czy był mech irlandzki? Przy stosowaniu go tak się często dzieje np. na US-05. Przy FM52 chyba też tak miałem, o ile mnie pamięć nie myli.

Link to comment
Share on other sites

To, zdaje się, wywaliłem zdrową gęstwę. Szkoda, będę miał nauczkę na przyszłość - dzięki za nauki :)

 

Tak, mech irlandzki był. Dokładniej: moja pierwsza próba z mchem irlandzkim, i pewnie ostatnia. Nigdy wcześniej nie używałem, a w tej warce istotnych korzyści z zastosowania nie zaobserwowałem (poza tym, ze mi się kranik z lidlowego garnka przytkał przy zlewaniu)

Link to comment
Share on other sites

a w tej warce istotnych korzyści z zastosowania nie zaobserwowałem

Będziesz miał znacznie wyższą klarowność. Na pewno zauważysz. Ale rzeczywiście, jak zlewasz przez kranik to jakiś stopper musisz zastosować
Link to comment
Share on other sites

 

 

istotnych korzyści z zastosowania nie zaobserwowałem

 

Weizeny na tych samych drożdżach, jeden cały czas całkowicie mętny, drugi z mchem po tygodniu w butelkach jest opalizujący, wydaje mi się, że za 3-4 będzie klar, chociaż w przypadku tego piwa wcale nie jest to wymagane.

Daj mu szansę ;)

Link to comment
Share on other sites

Pewnie dam, tylko jakiś stoper na kranik muszę wykombinować :) W tej chwili po gotowaniu i whirlpoolu zlewam przez pończochy kranikiem z garnka i wszystko, co potrafi go zatkać, jest chwilowym wrogiem ;-)

 

Jest klarowniej, to widzę już teraz zlewając na cichą. Z drugiej strony - z reguły klaruję żelatyną i z klarowności wynikowych piw jestem zadowolony. 

Link to comment
Share on other sites

Albo jaki whirlpool robicie? Ja po cudowaniu z różnymi sposobami teraz robię porządny whirlpool i ze zwykłego lidla zwykłymkrajem wszystko zlewa bez problemu, no może czasem z litr brzeczki zostanie z syfem na dnie gara

Link to comment
Share on other sites

Ja rzuciłem teraz płaską łyżkę stołową, jakieś 8g, na pełen gar. Whirlpool energicznie łychą i poczekać aż kompletnie ustanie. Wszystko się pięknie zbiło na dnie, ale jakiś jeden farfocel z mchu dostał się centralnie do kranika tak, że ledwo co kapało.

Link to comment
Share on other sites

Mech kolego zrobił robotę, miałem to samo, ze strachu wylałem dobre, jak się okazuje, drożdże :(. Kolejna lekcja odrobiona. Ale pociągnę trochę temat: jak zebrać gęstwę z takiego czegoś? Zebrać wszystko, poczekać, odlać piwko i czekać? Czy może jakoś umyć?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Czy po 14 dniach fermentacji APA (14,7 Blg, zacierane 60 min w temp. 66-67) w temp. 13-14 otoczenia gęsta piana na powierzchni brzeczki to rzecz normalna? Czy już powinno raczej przefermentować? W zapachu jest ok. Drożdże oczywiście FM52

Link to comment
Share on other sites

Czy po 14 dniach fermentacji APA (14,7 Blg, zacierane 60 min w temp. 66-67) w temp. 13-14 otoczenia gęsta piana na powierzchni brzeczki to rzecz normalna? Czy już powinno raczej przefermentować? W zapachu jest ok. Drożdże oczywiście FM52

 

Piana nie jest wyznacznikiem fermentacji,w niektórych szczepach drożdży piana często nie opada tyczy to głownie US-05 - American Ale 1056 wyeast i odpowiednik niby FM 52 ;) Więc piwo możesz mieć odfermentowane już. tylko pianka została na powierzchni. 13-14 C trochę zimno może daj je do temperatury pokojowej na dobe dwie doje ewentualny diacetyl ;) I po tym czasie zlewaj jeżeli chmielisz na zimno na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Taka sedymentacja niema nic wspólnego z mchem . Nie stosuję żadnych mchów , ale u mnie drożdżaki wlp351 tak samo potrafili zachowywać się , podejrzewam ze na to ma wpływ jakiś stres . W moim przypadku prawdopodobnie byli zbyt stare i po ruszeniu zbyt gwałtownie natleniane i namnażane w ne zbyt odpowiedniej pożywce ( ale to tylko domysły ) .

P.s. Tak sobie przypominam że już na drugim kroku startera pod mikroskopem drożdżaki byli mocno pozbijane i niektóry grupki wyglądali jak maliny tylko bez regularnej formy . Może jednak lekka mutacja ich dopadła i zmieniła się taka cecha jak   flokulacja  ? W sumie można tylko gdybać   w domowych warunkach :/

Edited by czeburaszka710
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.