szwagier Posted January 16, 2016 Share Posted January 16, 2016 Hej wszystkim Od jakiegoś czasu przybierałem się do zrobienia piwa, czytałem, kompletowałem sprzęt, ale że nie mogłem się zebrać żeby kupić same surowce to na gwiazdkę od swojej narzeczonej dostałem 2 brewkity z Gozdawy: Amber Lager i Bursztynowy Koźlak Do tej pory gromadziłem wiedzę na temat piw górnej fermentacji, od 3 tygodni siedzę i czytam na temat lagerów. Jestem coraz bliżej "uwarzenia" piwa jednak brakuje mi odpowiedzi na 2 pytania: 1. W jednej puszcze jest 7 gram suchych drożdży German Lager W35, przeglądając forum i korzystając z kalkulatora wychodzi mi, że jest to "trochę" za mało. Do głowy mi przyszło, żeby najpierw nastawić Amber Lagera używając 2 saszetek, a następnie wykorzystać gęstwę do kolejnego piwa. Jest w tym sens, czy lepiej iść według instrukcji producenta na puszce? 2. Kolejna moja wątpliwość jest co do zadania drożdży i przeniesienia fermentatora do właściwego pomieszczenia. Rozumiem, że drożdże rehydratyzujemy w 20-25 stopniach, a fermentacja piw dolnej fermentacji przebiega w o wiele niższych temperaturach. W pomieszczeniu w którym planuje fermentacje zazwyczaj jest 13 stopni +- 2. Nigdzie nie potrafiłem znaleźć jak postępować z fermentatorem po dodaniu drożdży. Chodzi mi konkretnie, czy pozadaniu drożdży w załóżmy 22 stopniach mam przenieść od razu fermentator do pomieszczenia o temperaturze 13 stopni? Czy dać najpierw czas, żeby te drożdże się jakoś "zaaklimatyzowały" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 16, 2016 Share Posted January 16, 2016 wychodzi mi, że jest to "trochę" za mało. Do głowy mi przyszło, żeby najpierw nastawić Amber Lagera używając 2 saszetek, a następnie wykorzystać gęstwę do kolejnego piwa. Bardzo cwane i jak najbardziej ma sens. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klakierinho Posted January 16, 2016 Share Posted January 16, 2016 Nigdy nie warzyłem z brewkitu, ale skoro to gotowe zestawy to drożdży powinno wystarczyć. Poza tym na opakowaniu drożdży German Lager W35, widnieje masa netto 10 g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagier Posted January 16, 2016 Author Share Posted January 16, 2016 Nigdy nie warzyłem z brewkitu, ale skoro to gotowe zestawy to drożdży powinno wystarczyć. Poza tym na opakowaniu drożdży German Lager W35, widnieje masa netto 10 g. Opakowania sprzedawane oddzielnie mają po 10 gram, te dodawane do brewkitow mają po 7 (na opakowaniu brewkita widnieje taka informacja). Też mi się wydawało, że powinno starczyć, ale czytałem jeden temat, w którym przy takiej ilości drożdże nie ruszyły i po przeliczeniu na kalkulatorze trochę się zaniepokoiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klakierinho Posted January 16, 2016 Share Posted January 16, 2016 Jak zrobisz zapobiegawczo starter to nie powinno być problemu.powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted January 16, 2016 Share Posted January 16, 2016 Chodzi mi konkretnie, czy pozadaniu drożdży w załóżmy 22 stopniach mam przenieść od razu fermentator do pomieszczenia o temperaturze 13 stopni? Czy dać najpierw czas, żeby te drożdże się jakoś "zaaklimatyzowały" ? Jak pozwolisz im się zbyt długo "aklimatyzować" w temp. 22 stopni, to może z tego nie wyjść lager . Moim zdaniem powinieneś schłodzić brzeczkę przed dodaniem drożdży do takiej temperatury, w jakiej drożdże będą pracować. Fermentor od razu do zimnego pomieszczenia. Nie zapomnij o dobrym napowietrzeniu przed dodaniem drożdży. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.