Skocz do zawartości

Browar Domowy Vadim


Rekomendowane odpowiedzi

Witam w sezonie 2013/2014. Na początek taka testowa warka, żeby sprawdzić czy umiem jeszcze warzyć :D Zrezygnowałem z mieszadła, wysładzania ciągłego. Zastosowałem Wasze rady odnośnie chłodzenia i udało się zejść do 30 minut. Super.

 

Warka: 29

Nazwa: Ścięta Brzoza

Data warzenia: 14/9/2013

 

Wybicie: 20,0 l

Ekstrakt pocz.: 11,0 °Blg

Wydajność: 71%

Barwa: 5,2 SRM

Goryczka: 27,1 IBU

 

Zasyp: 3,25 kg

Ilość Nazwa Barwa %

3,10 kg słód Pale Ale Strzegom 6 95,4%

0,15 kg słód karmelowy 30 Strzegom 40,0 EBC 4,6%

 

Zacieranie:

12 litrów wody 55,0 ° C

20 minut 53,0 ° C

60 minut 66,0 ° C

wygrzew 76,0 ° C

 

Gotowanie:

Ilość Nazwa AA Czas

15 g Aurora (Super Styrian) 9,5 %AA 60'

35 g Saaz granulat 4,3 %AA 10'

1 łyżeczka mech irlandzki 15'

 

Ilość brzeczki: 19,0 l

Drożdże: Safale US-05

Temp. zad.: 18,0 ° C

 

Wynik FFT: 1,0 °Blg

Fermentacja: 15 dni, 16-18 st. C

Ekstrakt końc.: 1,3 °Blg

Alkohol: 5,0%

 

Data rozlewu: 29/9/2013

Refermentacja: 115 g cukru, 1 litr wody

Wysycenie: 2,3

Butelki: 38

 

29.png

Edytowane przez cyoorka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka: 30

Nazwa: Gorzkie Żale

Data warzenia: 11.10.2013

 

Wybicie: 21,0 l

Ekstrakt pocz.: 13,0 °Blg

Wydajność: 72%

Barwa: 10,6 SRM

Goryczka: 49,8 IBU

 

Zasyp: 4,00 kg

Ilość Nazwa Barwa %

2,80 kg słód Pale Ale Strzegom 6 EBC 70,0%

0,80 kg płatki żytnie błyskawiczne 8 EBC 20,0%

0,33 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 8,3%

0,07 kg słód karmelowy 30 Strzegom 40 1,8%

 

Zacieranie:

16 litrów wody 55,0 °C + 5 g gipsu, 3 ml kwasu mlekowego 80%

20 minut 53,0 °C

60 minut 67,0 °C

wygrzew 78,0 °C

 

Wysładzanie:

16 l wody + 3 ml kwasu mlekowego 80%

 

Gotowanie:

Ilość Nazwa AA Czas

20 g Aurora (Super Styrian) 9,5 %AA 60'

15 g Galaxy 15,1 %AA 15'

15 g Galaxy 15,1 %AA 10'

15 g Galaxy 15,1 %AA 5'

15 g Galaxy 15,1 %AA po schłodzeniu do 80 °C

1 łyżeczka mech irlandzki 15'

 

Ilość brzeczki: 20,0 l

Drożdże: US-05

Temp. zad.: 18,0 °C

 

Planowane chmielenie na zimno:

40 g Galaxy, 5 dni przed rozlewem

Edytowane przez cyoorka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka: 31

Nazwa: Matka Karmiąca

Data warzenia: 8/11/2013

 

Wybicie: 22,5 l

Ekstrakt pocz.: 14,5 °Blg

Wydajność: 75%

Barwa: 47,6 SRM

Goryczka: 30,2 IBU

 

Zasyp: 4,10 kg

Ilość Nazwa Barwa %

2,00 kg słód Pale Ale Strzegom 6 EBC 49%

1,00 kg słód monachijski Ireks 20 EBC 24%

0,35 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 EBC 9%

0,35 kg jęczmień prażony 1000 EBC 9%

0,20 kg płatki owsiane 2 EBC 5%

0,20 kg słód czekoladowy 1300 EBC 5%

 

Zacieranie:

16 litrów wody 55,0 °C

10 minut 53,0 °C

60 minut 69,0 °C

wygrzew 78,0 °C

 

Wysładzanie:

16 l wody + 3 ml kwasu mlekowego 80%

 

Gotowanie:

Ilość Nazwa AA Czas

50 g Spalt Spalter 4,6%AA 60'

500 g laktoza 15'

1 łyżeczka mech irlandzki 15'

 

Ilość brzeczki: 21,0 l

Drożdże: Danstar Windsor

Temp. zad.: 18,0 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Warka: 32

Nazwa: Czerwony Pająk

Data warzenia: 3/02/2014

 

Wybicie: 20,0 l

Ekstrakt pocz.: 12,0 °Blg

Wydajność: 70%

Barwa: 15,8 SRM

Goryczka: 33,2 IBU

 

Zasyp: 3,60 kg

Ilość Nazwa Barwa %

2,65 kg słód Pale Ale Strzegom 6 EBC 74%

0,50 kg słód pszeniczny Strzegom 3 EBC 14%

0,40 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 EBC 11%

0,05 kg pszenica prażona 1000 EBC 1%

 

Zacieranie:

15 litrów wody 55,0 ° C + 2ml kwasu mlekowego

5 minut 53,0 ° C

60 minut 67,0 ° C

wygrzew 78,0 ° C

 

Wysładzanie:

do ok. 25 litrów w kotle, woda z dodatkiem 3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie:

Ilość Nazwa AA Czas

50 g Golding 2013 gran. 4,3 %AA 60'

1 łyżeczka mech irlandzki 15'

 

Ilość brzeczki: 19,0 l

Drożdże: Safale S-04

Temp. zad.: 18,0 ° C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnia warka miała miejsce w środę. Oto jak do tego doszło:

 

2 kg pilzneński

 

2 kg monachijski

 

0,3 kg barwiący

 

50 g Lubelski

 

Zacierałem w lodówce turystycznej 60 minut w temperaturze 68-65 st.

 

Jak zacierasz w lodówce turystycznej? Jak ją podgrzewasz? Możesz się podzielić praktyką? Też mam taką lodówkę

Edytowane przez Bazyl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale odgrzebałeś skamielinę sprzed 4 lat. Z tego co pamiętam to wlałem wodę kilka stopni cieplejszą, wsypałem słód, wymieszałem, temperatura się ustaliła, zamknąłem i owinąłem kocem. Co 15 minut otwierałem i mieszałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.