Skocz do zawartości

Browar Domowy Vadim


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam na imię Kuba. Mieszkam w Częstochowie. Warzę piwo od 2008 roku. Za sobą mam 6 (słownie: sześć) warek, w tym 4 (słownie: cztery) zacierane. Moje dokonania można przeglądnąć na stronie browaru (link w podpisie). Pokrótce będę opisywał swoje poczynania także tutaj.

 

Ostatnia warka miała miejsce w środę. Oto jak do tego doszło:

2 kg pilzneński

2 kg monachijski

0,3 kg barwiący

50 g Lubelski

Zacierałem w lodówce turystycznej 60 minut w temperaturze 68-65 st.

Gotowanie - całość chmielu 60 minut.

Do fermentacji gęstwa Safale S-04 z poprzedniej warki (Irish Red Ale).

Wyszło +- 22 litry 12 BLG. Drożdże ładnie pracują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam na forum , choc mieszkam w Rydultowach to często bywam w Czestochowie (mam tam rodzine) Macie w Czestochowie fajny mini browar moze kiedys osuszymy tam jakies piwko

pozdrawiam i życze udanych warek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziękuję za życzliwe przyjęcie. Dzisiaj przelewam piwo na cichą fermentację. Burzliwa trwała 14 dni, BLG zeszło do ok. 4°Blg. Fermentowało w zbyt niskiej temperaturze jak na te drożdże (13°C). Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Dziękuję za życzliwe przyjęcie. Dzisiaj przelewam piwo na cichą fermentację. Burzliwa trwała 14 dni, BLG zeszło do ok. 4°Blg. Fermentowało w zbyt niskiej temperaturze jak na te drożdże (13°C). Pozdrawiam.

Jeśli drożdże były z gęstwy to jest szansa że odfermentują jeszcze trochę na cichej :) Faktycznie tem. trochę niska ale jak widać S-04 powolij dają rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poprzednia warka także słabiutko odfermentowała, w tydzień z 13°Blg do 5°Blg. Tym razem miałem podobny wynik po tygodniu, więc zostawiłem na drugi. W ciągu drugiego tygodnia BLG zeszło o 1. Już przelałem. Za dwa tygodnie będę butelkował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam. Dziś odbyło się kolejne warzenie.

 

Warka 7. Parzymieskie Jasne 10°Blg

Słód pilzneński Castle Malting 3 kg

Słód Cara 20 Castle Malting 0,25 kg

 

Zacieranie: 60 minut 67°C (próba jodowa negatywna już po 45 minutach)

 

East Kent Goldings granulat 30g 60 minut

EKG granulat 20g 30 minut

Lubelski szyszki 20g 5 minut

 

Drożdże: Brewferm Lager

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Dzisiejsza warka była testem nowego sprzętu. Wypadła bardzo dobrze. Wiadro do grzania wody do wysładzania działa bez zarzutu, podobnie termos zrobiony na bazie pomysłu jejskiego. Pierwszy raz zaobserwowałem przełom brzeczki. Farfocle niczym kawałki chleba.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Warka 8

Dziś rozlałem do butelek. Wyszło 39 sztuk 0,5 litra. Zeszło w 9 dni do 4 BLG. Do refermentacji dałem 125 g cukru.

 

Podczas kapslowania zniszczyłem swoją kapslownicę samoróbę ze statywu wiertarki. Musiałem krzywo położyć kapsel na butelce i się ramię ułamało pod naciskiem. Dokończyłem młotkową. Masakra. O dziwo potłukłem tylko jedna butelkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Dokończyłem młotkową. Masakra. O dziwo potłukłem tylko jedna butelkę.

Nie rozumiem tej niechęci do kapslownicy młotkowej. Ja butelkowałem 3 warki i nie strzeliła żadna butelka. Gumowy młotek do kafelek i można stukać bardzo mocno.

Oczywiście za wygodne to nie jest - ale da się :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Tym razem trochę o nowym sprzęcie. Nabyłem drogą kupna chłodnicę od Wesołego oraz śrutownik Alfa za całe 8,5 zł. O chłodnicy nie ma co dużo pisać. Działa super. Śrutownik był lekko zardzewiały, ale po piaskowaniu wygląda jak nówka.

 

Chłodnica w czasie pracy:

118g4zs.jpg

 

Śrutownik:

9avmtw.jpg

 

Śruta:

15gbep5.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 9 - Rauchen Weizen (28/05/2010)

 

1,75 kg - słód pszeniczny Castle Malting

1,00 kg - słód pilzneński Weyermann

0,85 kg - słód wędzony Castle Malting

 

64°C - 15'

67°C - 45'

 

Lubelski szyszki 3,5 % 20g 60'

 

11,0°Blg 21 L

 

Safbrew WB-06 gęstwa 50 ml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 10. Grodziskie 8 BLG

 

1,25 kg słód pszeniczny Castle Malting

1,15 kg słód wędzony Castle Malting

 

67 ° C - 30'

73 ° C - 30'

 

Lubelski szyszki - 3,5 % - 40g - 60'

 

Brewferm Top

 

Uzyskałem 22 litry 8 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.