Skocz do zawartości

Browar Domowy Vadim


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

DANE OGÓLNE

Numer Nazwa Data warzenia

22 Abarot 30.03.2012

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

27,0 l 10,0 1,040 76%

SRM IBU

9,8 54,4

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

3,10 kg słód pilzneński Optima 3,5 83,8%

0,60 kg słód Caramunich typ II Weyermann 120 16,2%

 

ZACIERANIE

11 litrów wody 72,0 ° C

60 minut 67,0 ° C

wygrzew 77,0 ° C

 

GOTOWANIE 60 minut

Ilość Nazwa AA GPH Czas

35 g Marynka szyszki 9,1 318,5 60'

25 g Marynka szyszki 9,1 227,5 20'

40 g Marynka szyszki 9,1 364 10'

 

DROŻDŻE

Danstar Nottingham

 

Ilość brzeczki

24,0 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer Nazwa Data warzenia

23 Witbier 20.04.2012

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

24,0 l 10,5 1,042 60%

SRM IBU

3,3 16,4

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

2,20 kg słód pilzneński Optima 3,5 50,0%

2,00 kg pszenica niesłodowana 3,4 45,5%

0,20 kg płatki owsiane błyskawiczne 2 4,5%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 69,0 ° C

115 minut 64,0 ° C

wygrzew 77,0 ° C

 

GOTOWANIE 60 minut

Ilość Nazwa AA GPH Czas

20 g East Kent Goldings granulat 5,5 110 60'

15 g Saaz granulat 4,3 64,5 15'

 

Przyprawy

20 g Curaçao 5'

7 g kolendra indyjska 5'

 

DROŻDŻE

Brewferm Blanche

 

Ilość brzeczki

22,0 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Numer Nazwa Data warzenia

24 Belgian Blonde 23.05.2012

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

22,5 l 16,5 1,068 72%

SRM IBU

8,7 25,1

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

4,20 kg słód pilzneński Optima 3,5 76,4%

1,00 kg słód pszeniczny Litovel 3,4 18,2%

0,20 kg słód Biscuit Brewferm 50 3,6%

0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 1,8%

 

ZACIERANIE

16 litrów wody 67,0 ° C

30 minut 62,0 ° C

30 minut 72,0 ° C

wygrzew 77,0 ° C

 

GOTOWANIE 70 minut

Ilość Nazwa AA GPH Czas

15 g Aurora (Super Styrian) 9,5 142,5 60'

30 g East Kent Goldings granulat 5,5 165 20'

 

DROŻDŻE

Brewferm Blanche gęstwa, 200 ml

 

Ilość brzeczki

21,0 l

 

Drożdże ruszyły w 3 godziny po zadaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

21.06.2012 rozlałem do 42 butelek ostatnią warkę w tym sezonie. Dodałem 0,7 l brzeczki, 0,6 l wody i 65 g cukru. Fermentacja stanęła na 4 BLG. W smaku nie przypomina niestety Blondów, które piłem. Bliżej mu do Dubbla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam po wakacjach. Dziś rozpocząłem sezon uwarzeniem miniwarki z przeznaczeniem na startery i refermentację. Przetestowałem przy tej okazji zacieranie w torbie uszytej z pieluchy tetrowej. Zamierzam w tym sezonie korzystać z tej metody. Kolejną nowością będą drożdże płynne. Na razie zaplanowane mam następujące warki - American Stout Single Hop Simcoe, IPA Single Hop Fuggles, American Amber Single Hop Cascade oraz London Porter. Warzyć w tym roku będę na słodach ze Strzegomia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Numer Nazwa Data warzenia

25 Fuggles IPA 7.10.2012

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

23,0 l 16,5 1,068 74%

SRM IBU

8,8 60,8

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

5,00 kg słód Pale Ale Strzegom 6 90,9%

0,40 kg słód karmelowy 30 Strzegom 40 7,3%

0,10 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 1,8%

 

ZACIERANIE

16,5 litrów wody 72,0 ° C

60 minut 66,0 ° C

wygrzew 78,0 ° C

 

GOTOWANIE/CHMIELENIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

32 g Fuggles 5,1 163,2 wsypane do brzeczki przedniej

72 g Fuggles 5,1 367,2 60'

32 g Fuggles 5,1 163,2 15'

32 g Fuggles 5,1 163,2 0'

32 g Fuggles 5,1 163,2 planuję dodać na zimno

 

DROŻDŻE

Wyeast 1028 London Ale starter 1,4 litra

 

Ilość brzeczki 21,0 l

 

Prawdopodobnie rozcieńczę do 14 BLG, ale to się jeszcze okaże. Warka uwarzona klasycznie, metodę BIAB sobie odpuściłem. Fajnie było wrócić do warzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Rozlałem warkę 25 do butelek. Wyszło ich 40. Dodałem syrop z litra wody i 110 gramów cukru. Cały poprzedni tydzień chmieliłem na zimno (32 g Fuggles). Nie rozcieńczałem jednak, zostawiłem 16,5 blg. Ciężkie w smaku, do tego jakieś jabłka się zaplątały do aromatu. Czy to możliwe, że z chmielu czy raczej jakaś infekcja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie aromat jabłka, zielone jabłka, to aldehyd octowy, wytwarzają go drożdże (możesz poszukać, było o tym na forum). Aromat ten po odpowiednio długim kondycjonowaniu w butelkach powinien całkowicie zniknąć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Numer Nazwa Data warzenia

26 Fazzy 29.12.12

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

23,0 l 14,0 1,057 76%

SRM IBU

27,1 26,1

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

3,80 kg słód Pale Ale Strzegom 6 84,4%

0,45 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 10%

0,15 kg słód czekoladowy 1200 Strzegom 1300 3,3%

0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 2,2%

 

ZACIERANIE

15 litrow wody 72,0 ° C

60 minut 67,0 ° C

wygrzew 78,0 ° C

 

GOTOWANIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

25 g Challanger 6,6 165 60'

25 g Challanger 6,6 165 10'

 

DROŻDŻE

Safale S-04

 

Ilość brzeczki

22,0 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Numer Nazwa Data warzenia

27 Cascade Amber 24.02.2013

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

23,0 l 13,0 1,053 78%

SRM IBU

14,4 30,4

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

3,57 kg słód Pale Ale Strzegom 6 88,1%

0,45 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 11,1%

0,03 kg słód czekoladowy 1200 Strzegom 1300 0,7%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 72,0 ° C

45 minut 66,0 ° C

wygrzew 78,0 ° C

 

GOTOWANIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

25 g Cascade 4,6 115 60'

25 g Cascade 4,6 115 30'

25 g Cascade 4,6 115 15'

25 g Cascade 4,6 115 0'

 

DROŻDŻE

Wyeast 1056 American Ale starter 1 litr

 

Ilość brzeczki

22,0 l

 

Drożdże zadane do brzeczki schłodzonej do 19 stopni. Fermentor wstawiony do piwnicy gdzie jest 17 stopni. Mam nadzieję, że uniknę tym razem aromatów alkoholowych, które mnie ostatnio prześladują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Numer Nazwa Data warzenia

28 Onyx 29.03.2013

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

22,0 l 13,0 1,053 75%

SRM IBU

47,4 55,2

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

3,27 kg słód Pale Ale Strzegom 6 81,8%

0,50 kg palone ziarna jęczmienia Castle Malting 1300 12,5%

0,23 kg płatki owsiane błyskawiczne 2 5,8%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 71,0 ° C

60 minut 66,0 ° C

wygrzew 78,0 ° C

 

GOTOWANIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

20 g Simcoe 14,2 284 60'

30 g Simcoe 14,2 426 15'

 

DROŻDŻE

Wyeast 1056 American Ale gęstwa 200 ml

 

Ilość brzeczki 21,0 l

Temp. zad. drożdży 21 ° C

 

Chłodzenie w moim browarze to jest masakra, do 40°C idzie znośnie, później już słabiutko. Nic nie pomaga mieszanie chłodnicą. Zejście do tych około 20 stopni zajmuje dobrze ponad godzinę. Chyba trzeba zmienić chłodnicę na wydajniejszą. Panie Premierze, jak chłodzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodzenie w moim browarze to jest masakra, do 40°C idzie znośnie, później już słabiutko. Nic nie pomaga mieszanie chłodnicą. Zejście do tych około 20 stopni zajmuje dobrze ponad godzinę. Chyba trzeba zmienić chłodnicę na wydajniejszą.

A jaką masz teraz chłodnicę?

Może masz po prostu zbyt ciepłą wodę w kranie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12°C to chyba sporo. Właśnie sprawdziłem, że ja mam teraz w kranie 6-7°C.

Ja mam chłodnicę z 10m rurki miedzianej (chyba 10mm średnicy) i te dwadzieścia parę litrów chłodzi mi w ciągu 30-40min do kilkunastu stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jaki przepływ wody? Mieszasz podczas chłodzenia?

Przed chwilą skończyłem warzyć i przy wodzie w okolicach 8-9°C, schłodzenie do 19°C zajęło około 15 minut. Do około 40°C bez mieszania delikatnie zmniejszając przepływ jak woda na wyjściu ochładzała się, potem przepływ prawie na maksimum mieszając w garze. Zużycie wody około 50-55l. Chłodnica z nierdzewki, 6 albo 8mm, około 10m.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepływ początkowo większy, jak zaczyna lecieć z wylotu zimna woda to zmniejszam

Może źle myślę, ale robisz to wbrew fizyce chyba?

To na początku różnica temperatur jest duża (sprawność takich układów zależy również od różnicy temperatur) więc przepływ może nie być duży.

Pod koniec raczej należy więc przepływ zwiększyć tak jak to robi KosciaK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.