Jump to content
Sign in to follow this  
cyoorka

Browar Domowy Vadim

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam na imię Kuba. Mieszkam w Częstochowie. Warzę piwo od 2008 roku. Za sobą mam 6 (słownie: sześć) warek, w tym 4 (słownie: cztery) zacierane. Moje dokonania można przeglądnąć na stronie browaru (link w podpisie). Pokrótce będę opisywał swoje poczynania także tutaj.

 

Ostatnia warka miała miejsce w środę. Oto jak do tego doszło:

2 kg pilzneński

2 kg monachijski

0,3 kg barwiący

50 g Lubelski

Zacierałem w lodówce turystycznej 60 minut w temperaturze 68-65 st.

Gotowanie - całość chmielu 60 minut.

Do fermentacji gęstwa Safale S-04 z poprzedniej warki (Irish Red Ale).

Wyszło +- 22 litry 12 BLG. Drożdże ładnie pracują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Witam na forum praktykującego piwowara :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam na forum , choc mieszkam w Rydultowach to często bywam w Czestochowie (mam tam rodzine) Macie w Czestochowie fajny mini browar moze kiedys osuszymy tam jakies piwko

pozdrawiam i życze udanych warek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za życzliwe przyjęcie. Dzisiaj przelewam piwo na cichą fermentację. Burzliwa trwała 14 dni, BLG zeszło do ok. 4°Blg. Fermentowało w zbyt niskiej temperaturze jak na te drożdże (13°C). Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Dziękuję za życzliwe przyjęcie. Dzisiaj przelewam piwo na cichą fermentację. Burzliwa trwała 14 dni, BLG zeszło do ok. 4°Blg. Fermentowało w zbyt niskiej temperaturze jak na te drożdże (13°C). Pozdrawiam.

Jeśli drożdże były z gęstwy to jest szansa że odfermentują jeszcze trochę na cichej :) Faktycznie tem. trochę niska ale jak widać S-04 powolij dają rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprzednia warka także słabiutko odfermentowała, w tydzień z 13°Blg do 5°Blg. Tym razem miałem podobny wynik po tygodniu, więc zostawiłem na drugi. W ciągu drugiego tygodnia BLG zeszło o 1. Już przelałem. Za dwa tygodnie będę butelkował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Dziś odbyło się kolejne warzenie.

 

Warka 7. Parzymieskie Jasne 10°Blg

Słód pilzneński Castle Malting 3 kg

Słód Cara 20 Castle Malting 0,25 kg

 

Zacieranie: 60 minut 67°C (próba jodowa negatywna już po 45 minutach)

 

East Kent Goldings granulat 30g 60 minut

EKG granulat 20g 30 minut

Lubelski szyszki 20g 5 minut

 

Drożdże: Brewferm Lager

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Dzisiejsza warka była testem nowego sprzętu. Wypadła bardzo dobrze. Wiadro do grzania wody do wysładzania działa bez zarzutu, podobnie termos zrobiony na bazie pomysłu jejskiego. Pierwszy raz zaobserwowałem przełom brzeczki. Farfocle niczym kawałki chleba.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Warka 7. przelana na cichą po 14 dniach burzliwej przy 2 BLG. Temperatura pierwszej fermentacji trochę wysoka jak dla lagera - 15 stopni. Nic się nie poradzi na psikusy pogody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 7. rozlana z dodatkiem 85 g cukru do 38 butelek 0,5 litra. Etykietę można zobaczyć na stronie browaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 8 - Weizen

 

2 kg - słód pilzneński Castle Malting

2 kg - słód pszeniczny Castle Malting

 

70 ° C - 90'

76 ° C - 15'

 

Lubelski szyszki 3,5 % AA - 20 g - 70'

 

Safbrew WB-06

 

12,5 ° Blg

22,0 l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 8

Dziś rozlałem do butelek. Wyszło 39 sztuk 0,5 litra. Zeszło w 9 dni do 4 BLG. Do refermentacji dałem 125 g cukru.

 

Podczas kapslowania zniszczyłem swoją kapslownicę samoróbę ze statywu wiertarki. Musiałem krzywo położyć kapsel na butelce i się ramię ułamało pod naciskiem. Dokończyłem młotkową. Masakra. O dziwo potłukłem tylko jedna butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Dokończyłem młotkową. Masakra. O dziwo potłukłem tylko jedna butelkę.

Nie rozumiem tej niechęci do kapslownicy młotkowej. Ja butelkowałem 3 warki i nie strzeliła żadna butelka. Gumowy młotek do kafelek i można stukać bardzo mocno.

Oczywiście za wygodne to nie jest - ale da się :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Tym razem trochę o nowym sprzęcie. Nabyłem drogą kupna chłodnicę od Wesołego oraz śrutownik Alfa za całe 8,5 zł. O chłodnicy nie ma co dużo pisać. Działa super. Śrutownik był lekko zardzewiały, ale po piaskowaniu wygląda jak nówka.

 

Chłodnica w czasie pracy:

118g4zs.jpg

 

Śrutownik:

9avmtw.jpg

 

Śruta:

15gbep5.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 - Rauchen Weizen (28/05/2010)

 

1,75 kg - słód pszeniczny Castle Malting

1,00 kg - słód pilzneński Weyermann

0,85 kg - słód wędzony Castle Malting

 

64°C - 15'

67°C - 45'

 

Lubelski szyszki 3,5 % 20g 60'

 

11,0°Blg 21 L

 

Safbrew WB-06 gęstwa 50 ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 10. Grodziskie 8 BLG

 

1,25 kg słód pszeniczny Castle Malting

1,15 kg słód wędzony Castle Malting

 

67 ° C - 30'

73 ° C - 30'

 

Lubelski szyszki - 3,5 % - 40g - 60'

 

Brewferm Top

 

Uzyskałem 22 litry 8 BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.