Jump to content

Pierwsze piwko wątpliwa fermentacja


virus900213
 Share

Recommended Posts

Robię Dark ALE z kitu. Wszystko wysterylizowałem, wymieszałem jak trzeba. Piwko nastawiłem 3 doby temu. W rurce nie bulgotało, więc dziś dokładnie obkleiłem brzegi pojemnika izolacją. Przed oklejeniem zajrzałem do środka. Czy tak powinna wyglądać trzydniowa fermentacja? Temperatura 22/23 stopnie. 15 minut po oklejeniu rurka zaśpiewała 4/5 razy, więc może dopiero zaczęło pracować, ale trzy doby to chyba trochę za dużo, zwłaszcza na śladową ilość piany. Będzie coś z tego piwka, czy nic nie da się zrobić.

post-15376-0-13533800-1452893115_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Czyli najprawdopodobniej gazy uciekały przez nieszczelną pokrywę? Bo teraz rurka pyka co półtorej/dwie minuty. Te ślady po pianie mogły pochodzić z etapu łączenia składników. Fermentor nie jest na tyle przeźroczysty, abym mógł wcześniej zobaczyć gdzie sięga piana. Reasumując. Piwo nadaje się do butelkowania? Jeśli tak, to kiedy?

Edited by virus900213
Link to comment
Share on other sites

Kolego czy ja dobrze zrozumiałem, że po trzech dniach chcesz butelkować piwo?

 

Czasami fermentacja burzliwa trwa 3 tygodnie nie dni. Masz na forum napisane tysiąc razy, że jeżeli blg nie zmienia się przez 3 dni z rzędu to fermentacja dobiegła końca, chyba że masz niepokojąco wysokie BLG.

 

Daj temu piwu spokój i zostaw jeszcze na jakiś czas. Nie zaglądaj do fermentora bo jeszcze coś ci tam wleci i będzie smutnazaba.bmp Każdy na początku chciał jak najszybciej, ale to tak niestety nie działa.

 

Cierpliwości.

Link to comment
Share on other sites

Mr_Kasztan

Źle mnie zrozumiałeś. Nie chcę butelkować, tylko nie kilu forach wyczytałem, że po tym czasie powinna być wyższa piana i martwię się, że z piwkiem jest coś nie tak. Jestem cierpliwy, ale bałem się, że stracę wszystko. Zajrzałem tylko na zrobienie szybkiej fotki, więc do zakażenia nie dojdzie :) Wiem, że trochę sraczkuje, ale to chyba normalne przy pierwszej warce. Spoko. Poczekam i zobaczymy co będzie dalej. Nie będę piwka zaczepiał. Dzięki za odpowiedź.

 

Pozdro

Link to comment
Share on other sites

Dałeś taką temperaturę, że prawdopodobnie już przefermentowało. 22-23°C to temperatura odpowiednia dla belgów...

 

/edit, jakie tam drożdże są w zestawie?

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

OK, to źle cię zrozumiałem. Co by nie było, temperatura była wysoka, ale i tak będzie smakować. Ja swoje pierwsze robiłem przy 25C na zewnątrz i też wypiłem. Zostaw, niech sobie drożdże zrobią co mają do zrobienia i będziesz butelkować.

Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem dziś Blg i wynosi 1,5. Przypomnę, że piwo stoi od wtorku. Sprawdzać jeszcze przez następne dni czy się nie zmienia i butelkować? Wydaje mi się dość szybko. Powiem jeszcze jedno. Spróbowałem trochę. Pachnie lekko drożdżami, ale ma smak świetnego piwa. Aż jestem w szoku.

Link to comment
Share on other sites

1.5 BLG? Nigdy nie robiłem piwa z kitu, ale wydaje mi się, że trochę nisko. Czy aby nie korzystasz z balingometru Biowinu? Sprawdź w wodzie o temperaturze 20C czy wskazuje ci 0 BLG. Jak nie to musisz dokonać korekty.

 

Co do butelkowania. Na prawdę daj temu piwu spokój. Niech sobie postoi jeszcze tydzień. Wiem, że ci się spieszy, ale poczekaj. Co to twoje pokolenie takie niecierpliwe? ; )

Link to comment
Share on other sites

Doświadczenie to ja mam za małe, ale lepiej poczekać moim zdaniem. Nawet jeżeli bezpiecznie jest butelkować, to zawsze coś ci tam drożdże jeszcze dojedzą i piwo będzie lepsze. Trochę się wyklaruje etc. Daj mu spokój do weekendu i będzie pan zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.