Jump to content

Stout z... Lnem:)


Westvleteren
 Share

Recommended Posts

A co sądzicie o dodaniu do zacierania Stouta... LNU (siemienia lnianego)? Jaki miałby być tego cel? Uzyskanie pełni, aksamitności i uczucia wyklejania. Len bardzo fajnie się kleikuje, na walory smakowe i aromat raczej nie wpłynie, ale na odczucie w ustach już powinien. Ktoś z Was próbował?

Link to comment
Share on other sites

Piany zero. Jak możesz to spróbuj z siemieniem odtłuszczonym. A na języku rzeczywiście było aksamitne.

Dokładnie tak zrobiłem:). Dałem to: http://oleofarm24.pl/product-pol-137-Len-mielony-450-g.html. Oleistość super przed fermentacją. Drożdże ruszyły po 12 godzinach. S-04 uwodnione... 6 godzin przed zadaniem. Czy to może zaszkodzić? Były już takie trochę "śnięte". Ale wystartowały ładnie.

Link to comment
Share on other sites

A co sądzicie o dodaniu do zacierania Stouta... LNU (siemienia lnianego)? Jaki miałby być tego cel? Uzyskanie pełni, aksamitności i uczucia wyklejania. Len bardzo fajnie się kleikuje, na walory smakowe i aromat raczej nie wpłynie, ale na odczucie w ustach już powinien. Ktoś z Was próbował?

 

Ja robiłem FESa z siemieniem i owsem. Piana rewelacyjna. Piwo miało oleistość i pełnię. Takiej jak uzyskuję na życie nie miało, ale kiedyś powtórzę podobny zasyp. Akurat wczoraj "wykopałem" prawie 2 letnią, ostatnią butelczynę i ze smakiem wypiłem oraz żalem że to już naprawdę ostatnia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.