Jump to content

Vanilla & Coffe Sweet Stout - prośba o rade i opinie


 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam do was prośbę, mianowicie zamierzam uwarzyć swoją pierwszą warkę i proszę was o wytknięcie mi ewentualnych błedów które mogę popełnić i są w moim przepisie. Na końcu jest opis czynności które będę wykonywał.
Tutaj podaję przepis: http://brewness.com/pl/recipe/vanill...eet-stout/view
Dodam że, ekstrakty robiłem dodając do 2 posiekanych lasek wanilli 50ml burbonu i do 30g kawy świeżo zmielonej 50g rumu białego. 
Boję się że, zrobię zbyt dużą mieszankę słodów i nic z tego nie wyjdzie, oraz czy dla takiej ilości słodu temperatury zacierania są właściwe ? 

Kolejne pytanie dotyczy chmielu, otóż otrzymałem rozszczelnione opakowanie chmielu Hallertauer Tradition DE 2013 i leży u mnie 2 dni w ciemnym i suchym miejscu w temp 20 stopni, zabezpieczyłem je woreczkiem strunowym, czy chmiel nie utraci swoich wartości ? Warkę zamierzam uwarzyć jutro tj. 01.15.2016r.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam do was prośbę, mianowicie zamierzam uwarzyć swoją pierwszą warkę i proszę was o wytknięcie mi ewentualnych błedów które mogę popełnić i są w moim przepisie. Na końcu jest opis czynności które będę wykonywał.

Tutaj podaję przepis: http://brewness.com/pl/recipe/vanill...eet-stout/view

Dodam że, ekstrakty robiłem dodając do 2 posiekanych lasek wanilli 50ml burbonu i do 30g kawy świeżo zmielonej 50g rumu białego. 

Boję się że, zrobię zbyt dużą mieszankę słodów i nic z tego nie wyjdzie, oraz czy dla takiej ilości słodu temperatury zacierania są właściwe ? 

Kolejne pytanie dotyczy chmielu, otóż otrzymałem rozszczelnione opakowanie chmielu Hallertauer Tradition DE 2013 i leży u mnie 2 dni w ciemnym i suchym miejscu w temp 20 stopni, zabezpieczyłem je woreczkiem strunowym, czy chmiel nie utraci swoich wartości ? Warkę zamierzam uwarzyć jutro tj. 01.15.2016r.

Pozdrawiam

Jak na mój gust to za dużo zamieszałeś z wielością słodów, ale OK. Jedno co na pewno bym zrobił to wywalił Steinbach Owsiany  i dał płatki owsiane. Wniosą Ci gładkość do piwa. Chmiele dałbym tylko na początek. Bądź co bądź to stout i co innego ma grać w tej orkiestrze :)

Link to comment
Share on other sites

Ok zrobię tak jak mówisz, dzięki za radę. 0,5 kg płatków owsianych błyskawicznych wystarczy ? Myślę czy by nie zrezygnować ze słodu Castle Czekoladowego.

Czekoladowy możesz zostawić choć nie wiem czy nie zniknie przy ekstraktach. Co do płatków to ja osobiście się nie boję dawać większych ilości. Robiłem z powodzeniem piwa z ponad 50% zasypem niesłodowanym i piwa wyszły pijalne, a niektórzy mówili że bardzo dobre :) . Moim zdaniem temp fermentacji jest bardzo istotna. Nie robiłem piw z ekstraktami, więc nie wiem co  wniosą i co mogą przykryć. No ale ja się nie znam :) ja tylko lubię dobre piwo :)

Link to comment
Share on other sites

Rum i burbon zostały dodane tylko do wyciągnięcia aromatów z kawy i wanilli w piwie raczej nie będą wyczuwalne (przynajmniej tego nie planowałem), dodałem takie alkohole bo akurat nie miałem wódki a burbonu i rumu było na styk. Gdzieś na amerykańskich forach czytałem by nie przesadzać z wanilią (2-3 laski na 20 l) bo zabija pianę a w większych ilościach może być zbyt uderzająca. Smaki faktycznie mogą się niwelować ale zależy mi tylko na delikatnym posmaku wanilii i kawy. Na pierwszym planie ma być smak mlecznej czekolady. Ale dzięki za zwrocenie na to uwagi, może jednak zrezygnuję z ekstraktu kawowego bo w końcu słody powinny dać posmak palonej kawy. Z płatkami owsianymi to rzeczywiście może troche więcej ich dać, myślę że 1kg będzie w sam raz.

Link to comment
Share on other sites

dając trzy duże laski na 22l bardzo słabo było czuć wanilię ,moczona była w 120ml wódki z 35 g kakao,w słoiku bardzo ładnie pachniało waniliowo-czekoladowo ,w gotowym piwie kakao trochę było czuć ,wanilii prawie wcale 

Link to comment
Share on other sites

Moczyłem w alkoholu 2 oraz 3 laski wanilii przez min. 2 tygodnie, warki od 20 do 25l.

O ile z wiadra jeszcze było czuć wanilię, tak po refermentacji praktycznie wcale, może w tym piwie z 3 laskami jeszcze jest to trochę słodszy aromat ale i tak ginie w kakao i aromacie chmielu.

Taki macerat wrzucam wraz z moczonym materiałem zazwyczaj na tydzień.

Link to comment
Share on other sites

Po 5 godzinnych zmaganiach z filtracją... udało mi się zakończyć cały proces warzenia i piwo stoi już na burzliwej. Po 7 godzinach zaczęło bulgotać.  Z tą wanilią to zrobię tak że, dodam 50 ekstraktu z 2 lasek na cichej. Po zakończeniu zrobię test czy jest wyczuwalna i ewentualnie będę dodawał ekstrakt kroplomierzem bezpośrednio do butelek. Po przelaniu na cichą wyszło mi 20.7 Plato z czego 2.7 to laktoza. Dodałem jeszcze 2 l wody mineralnej do rozcieńczenia więc jest coś około 16,5 Plato. Dodam że warka 20 l.

Link to comment
Share on other sites

Najlepszy sposób na wyczuwalną wanilię w gotowym piwie to refermentacja z użyciem cukru waniliowego.

 

Proporcje takie same jak w przypadku cukru stołowego? 

Link to comment
Share on other sites

Waniliowy będzie ciężko dostać i jest drogi, chyba że zrobisz go sam.

?????? ciężko dostać? drogi?

Chodzi mi o zwykły cukier do ciast z waniliną.

 

Proporcje takie same jak ze zwykłym cukrem, chyba że chcesz mieć więcej lub mniej waniliowe, wtedy mieszasz ze zwykłym cukrem.

Link to comment
Share on other sites

Też robiłem z 2 laskami wanilii (moczone w ok 50ml rumu przez tydzień, potem to wszystko - i pocięta wanilia i rum - na tydzień na cichą).

Tłuszcz z wanilii było widać na powierzchni, w piwie wyczuwalność na poziomie autosugestii. Warka 23L.

Link to comment
Share on other sites

A co Panowie byście powiedzieli gdyby np. 2 laski wanilii dodać na etapie gotowania? Czy aromat jaki uda się wyciągnąć poprzez wysoką temperaturę zniknie z czasem w taki sposób że nie ma sensu? Czy może warto spróbować?

Link to comment
Share on other sites

A co Panowie byście powiedzieli gdyby np. 2 laski wanilii dodać na etapie gotowania? Czy aromat jaki uda się wyciągnąć poprzez wysoką temperaturę zniknie z czasem w taki sposób że nie ma sensu? Czy może warto spróbować?

Czytałem że, ta metoda nie daje efektów. Najlepszym sposobem jest dodawanie wanilli na cichą czy to w postaci ekstraktów (polecany) czy w postaci rozkrojonych lasek. Niektórzy dodają też cukier wanilinowy do refermentacji ale ciężko określić ile go dodać. Z dawkowaniem wanilli też jest problem bo niektorzy mowią że, 2-3 laski na 20l a inni że, 4-5. Faktem jest że, im dłużej piwo leżakujemy tym smak wanilli jest mniej wyrazisty.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.