Jump to content
Sign in to follow this  
giusto

Proszę o pomoc- chmiel dodany do zacierania

Recommended Posts

Witam, dzisiaj uwarzyłem drugą warkę i spieprzyłem kolejność dodawania chmielu, mianowicie chmiel dałem do zacierania a nie do gotowania, czy coś z tego wyjdzie, czy da się jakoś tą warkę uratować?

 

dori

edit - uszczegółowienie tematu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co wyjdzie to dowiesz sie niebawem.

A czy można z zupy wyciągnąć wsypaną wcześniej sól. Można tylko sobie ulżyć na żonie bo zupa była za słona. A za piwo spieprzone to kto oberwie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, dzisiaj uwarzyłem drugą warkę i spieprzyłem kolejność dodawania chmielu, mianowicie chmiel dałem do zacierania a nie do gotowania, czy coś z tego wyjdzie, czy da się jakoś tą warkę uratować?

Czy warka już fermentuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co wyjdzie to dowiesz sie niebawem.

A czy można z zupy wyciągnąć wsypaną wcześniej sól. Można tylko sobie ulżyć na żonie bo zupa była za słona. A za piwo spieprzone to kto oberwie?

Goryczka w takim piwie chyba zostanie, obawiam się o aromat, oby podczas gotowania nie odparował, czy może dodać pod koniec gotowania jeszcze aromatycznego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam' date=' dzisiaj uwarzyłem drugą warkę i spieprzyłem kolejność dodawania chmielu, mianowicie chmiel dałem do zacierania a nie do gotowania, czy coś z tego wyjdzie, czy da się jakoś tą warkę uratować?[/quote']

Czy warka już fermentuje?

Nie, dopiero zaczyna się gotować.

warzyłem według tej receptury:

Słody:

4,5 pilzneński,

200g karapils, (lub zbliżony karmelowy, ale z kategorii tych najjaśniejszych)

300g pszeniczny (można zmniejszyć do 200g a nawet 150g)

 

Chmiele

 

40g marynki w szyszkach (od początku gotowania), (druga wersja była na Sybilli i ma łagodniejszą goryczkę)

30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania.

 

Drożdże

Zwykłe s-04

 

Zacieranie

W systemie angielskim, 1h w temperaturze 68 stopni, bez mashout.

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak aromatu, to Twój najmniejszy problem. Ja bym się martwił o goryczkę. Po spróbowaniu piwa po schłodzeniu, jeśli jest gorzkie to ok, jeśli nie, to weź z 50-100g Marynki pogotuj w 0,5-1L wody lub odebranej brzeczki i dolej do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zaczyna się gotować to daj na ostatnie 15 minut tylko chmielu aromatycznego 20-30 gram.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam' date=' dzisiaj uwarzyłem drugą warkę i spieprzyłem kolejność dodawania chmielu' date=' mianowicie chmiel dałem do zacierania a nie do gotowania, czy coś z tego wyjdzie, czy da się jakoś tą warkę uratować?[/quote'']

Czy warka już fermentuje?

Nie, dopiero zaczyna się gotować.

A to inna bajka. Ale co jakiś chmiel jest teraz w brzeczce? Jeśli nie to sypnij tak jak zamierzałeś. Jest taki sposób chmielenia, podczas zacierania (właśnie dla aromatu), to liczmy, że to tak zadziała. Natomiast do gotowania sypnij normalnie jak było w recepturze. Radę w poście wyżej póki co zignoruj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Brak aromatu, to Twój najmniejszy problem. Ja bym się martwił o goryczkę. Po spróbowaniu piwa po schłodzeniu, jeśli jest gorzkie to ok, jeśli nie, to weź z 50-100g Marynki pogotuj w 0,5-1L wody lub odebranej brzeczki i dolej do fermentora.

Zostawiłem trochę brzeczki po filtracji, tak aby porównać z brzeczką po gotowaniu. Jeśli wyczuję jakieś różnice to zrobię tak jak radzisz.

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy warka już fermentuje?

Nie' date=' dopiero zaczyna się gotować.[/quote']

A to inna bajka. Ale co jakiś chmiel jest teraz w brzeczce? Jeśli nie to sypnij tak jak zamierzałeś. Jest taki sposób chmielenia, podczas zacierania (właśnie dla aromatu), to liczmy, że to tak zadziała. Natomiast do gotowania sypnij normalnie jak było w recepturze. Radę w poście wyżej póki co zignoruj.

Nie dawałem jeszcze, tylko do zacierania 40g marynki w szyszkach od początku gotowania, 30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania, to mam jeszcze raz powtórzyć te same proporcje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Brak aromatu' date=' to Twój najmniejszy problem. Ja bym się martwił o goryczkę. Po spróbowaniu piwa po schłodzeniu, jeśli jest gorzkie to ok, jeśli nie, to weź z 50-100g Marynki pogotuj w 0,5-1L wody lub odebranej brzeczki i dolej do fermentora.[/quote']

Zostawiłem trochę brzeczki po filtracji, tak aby porównać z brzeczką po gotowaniu. Jeśli wyczuję jakieś różnice to zrobię tak jak radzisz.

Bez sensu. Syp do brzeczki chmiel, tak jak było w przepisie. Przecież chmiel został ci w młócie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego wszystkiego dałbym tylko aromatyczny.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie' date=' dopiero zaczyna się gotować.[/quote']

A to inna bajka. Ale co jakiś chmiel jest teraz w brzeczce? Jeśli nie to sypnij tak jak zamierzałeś. Jest taki sposób chmielenia, podczas zacierania (właśnie dla aromatu), to liczmy, że to tak zadziała. Natomiast do gotowania sypnij normalnie jak było w recepturze. Radę w poście wyżej póki co zignoruj.

Nie dawałem jeszcze, tylko do zacierania 40g marynki w szyszkach od początku gotowania, 30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania, to mam jeszcze raz powtórzyć te same proporcje?

Co to znaczy do zacierania? Po zacieraniu wywalasz młóto, a razem z nim chmiel, jeśli dobrze rozumiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to inna bajka. Ale co jakiś chmiel jest teraz w brzeczce? Jeśli nie to sypnij tak jak zamierzałeś. Jest taki sposób chmielenia' date=' podczas zacierania (właśnie dla aromatu), to liczmy, że to tak zadziała. Natomiast do gotowania sypnij normalnie jak było w recepturze. Radę w poście wyżej póki co zignoruj.[/quote']

Nie dawałem jeszcze, tylko do zacierania 40g marynki w szyszkach od początku gotowania, 30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania, to mam jeszcze raz powtórzyć te same proporcje?

Co to znaczy do zacierania? Po zacieraniu wywalasz młóto, a razem z nim chmiel, jeśli dobrze rozumiem.

No ale chmiel uwolnił trochę aromatu do brzeczki podczas zacierania, jak próbuję to trochę goryczki jest, jeśli dam te same proporcje które dałem do zacierania to nie będzie za mocno goryczkowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie dawałem jeszcze' date=' tylko do zacierania 40g marynki w szyszkach od początku gotowania' date=' 30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania, to mam jeszcze raz powtórzyć te same proporcje?[/quote'']

Co to znaczy do zacierania? Po zacieraniu wywalasz młóto, a razem z nim chmiel, jeśli dobrze rozumiem.

No ale chmiel uwolnił trochę aromatu do brzeczki podczas zacierania, jak próbuję to trochę goryczki jest, jeśli dam te same proporcje które dałem do zacierania to nie będzie za mocno goryczkowe?

Goryczka tworzy się podczas gotowania (100°C), a podczas zacierania przecież nie gotowałeś.

 

EDIT: To daj 4/5 tego chmielu, który miałeś dać, ale daj chmiel, bo do tej pory nie gotowałeś brzeczki z chmielem.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słody:

4,5 pilzneński,

200g karapils, (lub zbliżony karmelowy, ale z kategorii tych najjaśniejszych)

300g pszeniczny (można zmniejszyć do 200g a nawet 150g)

 

Chmiele

 

40g marynki w szyszkach (od początku gotowania), (druga wersja była na Sybilli i ma łagodniejszą goryczkę)

30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania.

 

Drożdże

Zwykłe s-04

 

Zacieranie

W systemie angielskim, 1h w temperaturze 68 stopni, bez mashout.

Wrzuciłem tą recepturę na ProMash i mi wychodzi że z tą recepturą miłbyś ~44 IBU?s a z chmieleniem w zacierze mi wyszło ~47 IBU?s, czyli różnica w goryczce będzie bardzo mała.

 

Ja bym po prostu dorzucił trochę Lubelskiego pod koniec gotowania, albo ?na sucho? jak jest już na to za późno.

 

Tak czy siak, nie ma wielkiej sprawy, dostaniesz z tego dobre piwo :cool:

 

 

EDYT:

Kopyr, w.g. ProMash dostaniesz goryczki z chmielenia w zacierze, i w tym wypadku nawet troche więcej.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słody:

4' date='5 pilzneński,

200g karapils, (lub zbliżony karmelowy, ale z kategorii tych najjaśniejszych)

300g pszeniczny (można zmniejszyć do 200g a nawet 150g)

 

Chmiele

 

40g marynki w szyszkach (od początku gotowania), (druga wersja była na Sybilli i ma łagodniejszą goryczkę)

30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania.

 

Drożdże

Zwykłe s-04

 

Zacieranie

W systemie angielskim, 1h w temperaturze 68 stopni, bez mashout.[/quote']

Wrzuciłem tą recepturę na ProMash i mi wychodzi że z tą recepturą miłbyś ~44 IBU?s a z chmieleniem w zacierze mi wyszło ~47 IBU?s, czyli różnica w goryczce będzie bardzo mała.

 

Ja bym po prostu dorzucił trochę Lubelskiego pod koniec gotowania, albo ?na sucho? jak jest już na to za późno.

 

Tak czy siak, nie ma wielkiej sprawy, dostaniesz z tego dobre piwo :cool:

 

 

EDYT:

Kopyr, w.g. ProMash dostaniesz goryczki z chmielenia w zacierze, i w tym wypadku nawet troche więcej.

Zrobiłem tak: 25g marynki 0` a lubelskiego mam zamiar dodać 20g w 45`

Share this post


Link to post
Share on other sites
EDYT:

Kopyr, w.g. ProMash dostaniesz goryczki z chmielenia w zacierze, i w tym wypadku nawet troche więcej.

Powiedz mi w jaki sposób? Skoro po zacieraniu usuwasz części stałe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego wszystkiego dałbym tylko aromatyczny.

Dla mnie wydaje się najbardziej optymalne rozwiązanie

Share this post


Link to post
Share on other sites
w.g. ProMash dostaniesz goryczki z chmielenia w zacierze, i w tym wypadku nawet troche więcej.

No właśnie różnie o tym piszą... Niektórzy mówią, że więcej, niektórzy że mniej, a inni, że nie wiadomo jak z goryczką, ale na pewno zwiększa aromat. A w promash można zdefiniować czy MH (Mash Hopping) zwiększa czy zmniejsza goryczkę. Domyślnie chyba jest ona mniejsza o 30% niż przy "normalnym" chmieleniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w.g. ProMash dostaniesz goryczki z chmielenia w zacierze' date=' i w tym wypadku nawet troche więcej. [/i']

No właśnie różnie o tym piszą... Niektórzy mówią, że więcej, niektórzy że mniej, a inni, że nie wiadomo jak z goryczką, ale na pewno zwiększa aromat. A w promash można zdefiniować czy MH (Mash Hopping) zwiększa czy zmniejsza goryczkę. Domyślnie chyba jest ona mniejsza o 30% niż przy "normalnym" chmieleniu.

Po piętnastu min od włożenia marynki czuć już wyraźną goryczkę, boję się aby nie przechmielić, może nie gotować pełne 60`?

Share this post


Link to post
Share on other sites
w.g. ProMash dostaniesz goryczki z chmielenia w zacierze' date=' i w tym wypadku nawet troche więcej. [/i']

No właśnie różnie o tym piszą... Niektórzy mówią' date=' że więcej, niektórzy że mniej, a inni, że nie wiadomo jak z goryczką, ale na pewno zwiększa aromat. A w promash można zdefiniować czy MH (Mash Hopping) zwiększa czy zmniejsza goryczkę. Domyślnie chyba jest ona mniejsza o 30% niż przy "normalnym" chmieleniu.[/quote']

Po piętnastu min od włożenia marynki czuć już wyraźną goryczkę, boję się aby nie przechmielić, może nie gotować pełne 60`?

Nic się nie bój, jak piwo po chmieleniu nie wykręca ryjka, to znaczy, że chmielu dałeś za mało. :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiedz mi w jaki sposób? Skoro po zacieraniu usuwasz części stałe.

Prawdę mówiąc to nigdy nie interesowałem się chmieleniem w zacierze, więc nie jestem tego pewien. Wiem tylko, co mi podaje ProMash. Sprawdziłem to jeszcze raz i mi wychodzi że w tej recepturze z chmieleniem w zacierze dostaniesz 39 IBU?s zamiast 44. Więc trochę mniej ale różnica jest mała.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdziłem to jeszcze raz i mi wychodzi że w tej recepturze z chmieleniem w zacierze dostaniesz 39 IBU?s zamiast 44. Więc trochę mniej ale różnica jest mała.

Hmm... to mi bliżej wychodzi 12% niż 30%. Zobacz co masz konfiguracji: Option -> System Settings -> Hop Caclulations, Utilization & Storage.

Tam jest m.in. "% Utilization Increase or Decrease for Mash Hopping", ja mam -30% i tak też mi help podpowiada że jest domyślnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ProMash daje ci możliwosć dodania chmielu w zacierze, po zacierze ale przed gotowaniem i podczas gotowania. Wg. nich najwięcej goryczki wyciągniesz po zacierze ale przed gotowaniem, trochę mniej na 60 min gotowania i pózniej trochę mniej w chmieleniu w zacierze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.