Skocz do zawartości

Ocena receptury


Wiatrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po ostatniej Warce zostało mi trochę składników chciałbym je użyć do uwazenie prostego ale i tak:

 

Pale Ale 5 kg zacieranie 68 stopni 70 minut

Chmielenie.

Junga 30g 60'

Sybilla szyszka 30g 30 '

Sybilla szyszka 30g 15 '

Lubelski 30 g 0 '

 

Chłodzenie Wanna

Drożdże safale US 04

 

BLG 12-14

 

Fermentacja w 20 stopniach

Co o tym sadzicie ?? Każda uwagaa będzie mile widziana z racji tego że niewiele za mną warek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Pozwolę sobie podpiąć się pod tak zatytułowanym tematem.

Proszę o opinie i porady odnośnie tych receptur: 

 

 

 

1)  English Barleywine

Wielkość warki: 25,000 L
 
 
Sodownia Strzegom - pale ale Słód  5,000 kg  
Weyermann - Melanoiden Malt Słód  1,000 kg   
Biscuit Malt Słód  1,000 kg   
Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 150,000 g   
Castle Malting - Chteau - Aroma 100 EBC Słód  1,000 kg  
Carapils® Słód  1,000 kg  
Weyermann - Carabelge Słód  1,000 kg   
 
 
 Kent Goldings 5,5% 30,000 g Aromatyczny  0,000 s Granulat  0,
 Northern Brewer 9,0% 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 38,5
 Kent Goldings 5,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  5,2
 
 
 
 
 
 
2) Imperial IPA 
Wielkość warki: 25,000 L
IBU 105
 
 
 Sodownia Strzegom - pale ale Słód  7,000 kg  
 Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 690,000 g   
 Płatki Kukurydziane 400,000 g   
 Sodownia Strzegom - pszeniczny Słód 400,000 g   
 płatki ryżowe  Słód 400,000 g  
 Cukier 300,000 g  
 
Nazwa Alfa  Ilość  Użycie Czas  
 Amarillo 9,5% 10,000 g Gotowanie  60,000 min 
 Chinook 13,0% 25,000 g Gotowanie 50,000 min
Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie 50,000 min 
Centennial  10,5% 12,500 g Gotowanie 40,000 min
Simcoe 13,0% 12,500 g Gotowanie 30,000 min 
Amarillo  9,5% 15,000 g Gotowanie 30,000 min 
Citra  12,0%  12,500 g  Gotowanie  30,000 min 
 Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie  30,000 min 
 Simcoe 13,0% 15,500 g Gotowanie  20,000 min
 Centennial  10,5% 17,000 g Gotowanie  20,000 min 
 Citra  12,0%  17,000 g Gotowanie  10,000 min
Equnox 13,6%  25,000 g Gotowanie 10,000 min 
Simcoe 13,0%  22,000 g Aromatyczny 0,000 s
 Centennial  10,5% 20,500 g Aromatyczny 0,000 s 
 Mosaic 12,0%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s 
 Willamette  5,0%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s 
Cascade (US)  6,0%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s 
Amarillo 9,5%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s   
   Citra  12,0% 20,500 g Chmielenie na zimno  0,000 s  
Willamette  5,0% 25,000 g Chmielenie na zimno  0,000 s
 Mosaic  12,0% 25,000 g Chmielenie na zimno  0,000 s
 Cascade (US)  6,0%  25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s 
 
 
 
 
 
 3) Dry Stout
 
Wielkość warki: 25,000 L
 
 
 
 pale ale  3,000 kg   
 płatki żytnie 400,000 g   
jęczmień prażony 400,000 g   
Brown Malt (British Chocolate)  400,000 g   
czekoladowy 400 400,000 g   
 
Chmiele
 
 Fuggles 4,2%  25,000 g 30,000 min 
 Northern Brewer 9,0%  10,000 g  60,000 min 
 Challenger (GB) 7,0%  20,000 g 60,000 min 
 
 
 
 
wszystkie na drożdżach
 FM13 - Irlandzkie ciemności 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie podpiąć się pod tak zatytułowanym tematem.

Strasznie nieczytelne wszystkie trzy wklejki.

 

Wiki o surowcach do english barleywine pisze:

Dobrze zmodyfikowany słód pale jest kręgosłupem zasypu, wraz z rozsądną ilością słodów karmelowych.

Słody ciemne powinny być użyte z wielką rozwagą, jeśli w ogóle, gdyż kolor wzrasta przy długotrwałym gotowaniu.

Ty dajesz ok. 40% karmelowych i 10% melanoidynowego.

 

BYO opisując styl pisze tak:

Klasyczne mocne ejle, warzone były wyłącznie z udziałem słodu pale, i piwowarzy domowi osiągnę dobre rezultaty robiąc to samo. Słód z jęczmienia dwurzędowego jest najlepszy, bez względu na jego pochodzenie (w Europie to akurat oczywiste). Możesz dodać słodów specjalnych takich jak crystal, monachijski, victory ale można dyskutować czy osiągniesz cokolwiek istotnego je dodając. Duża ilość słodu bazowego oraz kolor i smak pochodzący z długiego gotowania - będę się kłócił, że możesz wycisnąć tyle smaku ile potrzeba (z jakim dasz sobie radę) bez szukania czegoś więcej przez dodawanie słodów specjalnych.

 

Nie wiem też czy jest sens chmielić na '0 - ja bym całość EKG dał na np. 20-15 minut.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pozwolę sobie podpiąć się pod tak zatytułowanym tematem.

Proszę o opinie i porady odnośnie tych receptur: 

 

 

 

1)  English Barleywine

Wielkość warki: 25,000 L
 
 
Sodownia Strzegom - pale ale Słód  5,000 kg  
Weyermann - Melanoiden Malt Słód  1,000 kg   
Biscuit Malt Słód  1,000 kg   
Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 150,000 g   
Castle Malting - Chteau - Aroma 100 EBC Słód  1,000 kg  
Carapils® Słód  1,000 kg  
Weyermann - Carabelge Słód  1,000 kg   
 
 
 Kent Goldings 5,5% 30,000 g Aromatyczny  0,000 s Granulat  0,
 Northern Brewer 9,0% 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 38,5
 Kent Goldings 5,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  5,2
 
 
 
 
 
 
2) Imperial IPA 
Wielkość warki: 25,000 L
IBU 105
 
 
 Sodownia Strzegom - pale ale Słód  7,000 kg  
 Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 690,000 g   
 Płatki Kukurydziane 400,000 g   
 Sodownia Strzegom - pszeniczny Słód 400,000 g   
 płatki ryżowe  Słód 400,000 g  
 Cukier 300,000 g  
 
Nazwa Alfa  Ilość  Użycie Czas  
 Amarillo 9,5% 10,000 g Gotowanie  60,000 min 
 Chinook 13,0% 25,000 g Gotowanie 50,000 min
Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie 50,000 min 
Centennial  10,5% 12,500 g Gotowanie 40,000 min
Simcoe 13,0% 12,500 g Gotowanie 30,000 min 
Amarillo  9,5% 15,000 g Gotowanie 30,000 min 
Citra  12,0%  12,500 g  Gotowanie  30,000 min 
 Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie  30,000 min 
 Simcoe 13,0% 15,500 g Gotowanie  20,000 min
 Centennial  10,5% 17,000 g Gotowanie  20,000 min 
 Citra  12,0%  17,000 g Gotowanie  10,000 min
Equnox 13,6%  25,000 g Gotowanie 10,000 min 
Simcoe 13,0%  22,000 g Aromatyczny 0,000 s
 Centennial  10,5% 20,500 g Aromatyczny 0,000 s 
 Mosaic 12,0%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s 
 Willamette  5,0%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s 
Cascade (US)  6,0%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s 
Amarillo 9,5%  25,000 g Aromatyczny  0,000 s   
   Citra  12,0% 20,500 g Chmielenie na zimno  0,000 s  
Willamette  5,0% 25,000 g Chmielenie na zimno  0,000 s
 Mosaic  12,0% 25,000 g Chmielenie na zimno  0,000 s
 Cascade (US)  6,0%  25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s 
 
 
 
 
 
 3) Dry Stout
 
Wielkość warki: 25,000 L
 
 
 
 pale ale  3,000 kg   
 płatki żytnie 400,000 g   
jęczmień prażony 400,000 g   
Brown Malt (British Chocolate)  400,000 g   
czekoladowy 400 400,000 g   
 
Chmiele
 
 Fuggles 4,2%  25,000 g 30,000 min 
 Northern Brewer 9,0%  10,000 g  60,000 min 
 Challenger (GB) 7,0%  20,000 g 60,000 min 
 
 
 
 
wszystkie na drożdżach
 FM13 - Irlandzkie ciemności 

 

Receptura na Imperiala wygląda OK, choć schemat chmielenia jest trochę pokomplikowany. Moim zdaniem za dużo tych przerw chmielowych, ale co tam - są piwa które chmielą co 5 min w kotle, więc próbuj...

FM13 dadzą w miarę neutralny smak, natomiast do uwydatnienia chmieli lepsze by były jakieś Amerykańce. Te moga zatrzymać się trochę za płytko i piwo może nie być tak ekstra pijalne.

 

Jesli planujesz uzyć tylko jednej fiolki drozdzy i potem zbierać gęstwy do kolejnych warek, to zacznij od stouta, potem IPA, potem BW. Z tym że po takim BLG przy tej IIPA, drożdże mogą być już przetachane, stąd może lepiej zakupić oddzielne do IIPA.

Edytowane przez needmorehops
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze znalazłem zasyp na klon Rogue Old Crustacean Barley Wine

pale    6,9 kg - 86,3%
monach    0,73 kg - 9,1%
cara/ crystal    0,28 kg - 3,5%
czekoladowy    0,085 kg - 1,1%

 

Jest prostota...

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Reasumując, Dry Stuot w miarę ok.? IIPA też , ewe. można uprości chmielenie. Z drożdżami tak właśnie myślałem,żeby z jednej fiolnki zacząć od Dry Stouta i potem gęstwa,ale może być problem z IIPA, a czy 2op. US-5 dały by radę? no i nieszczęsny EBW znacznie uprościć, z 80-90% Pale Ale ewe. reszta specjalnych?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EBW znacznie uprościć, z 80-90% Pale Ale ewe. reszta specjalnych?

Ja bym tak poszedł nawet mniej 90/10 -> 95/5, albo po prostu sam pale ale - długie gotowanie da Ci i kolor i smak.

https://www.morebeer.com/articles/barleywine_revival- i receptury proste i klarownie wyłożone inne zagadnienia.

Podobnie a nawet bardziej jak linkowany wcześniej artykuł z BYO, wart uwagi.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.