Jump to content

Marian1990
 Share

Recommended Posts

Witam, mam za sobą dwie warki , niestety zaobserwowałem , że czasem do jakieś butelki wpadnie jakiś paproch od chmielu, poszperałem więc w internecie i znalazłem, coś takiego jak "bazooka screen" .

http://www.homebrewing.org/assets/images/12_inch_stainless_steel_bazooka_screen_with_1-2_inch_npt_fitting_angle_one.jpg

http://www.homebrewing.org/assets/images/stainlesss_steel_bazooka_t_screen_with_1-2_inch_t_fitting_angle_one.jpg

 

Mam więc kilka pytań:
czy zamontowanie tego na końcu sylikonowego wężyka na końcu nie sprawi , że zacznie się zatykać i ściągnięcie piwa z garnka do fermentora będzie ciężkie , a wręcz niemożliwe?
czy najlepsza siatka to chromonikiel , czy możliwe jest użycie siatki mosiężnej lub innej ?
Jaki rozmiar oczek będzie najlepszy ? ( chmielenie oczywiście granulatem ).

będę wdzięczny za dobre rady.

Link to comment
Share on other sites

Witam, mam za sobą dwie warki , niestety zaobserwowałem , że czasem do jakieś butelki wpadnie jakiś paproch od chmielu, poszperałem więc w internecie i znalazłem, coś takiego jak "bazooka screen" .

 

http://www.homebrewing.org/assets/images/12_inch_stainless_steel_bazooka_screen_with_1-2_inch_npt_fitting_angle_one.jpg

http://www.homebrewing.org/assets/images/stainlesss_steel_bazooka_t_screen_with_1-2_inch_t_fitting_angle_one.jpg

 

Mam więc kilka pytań:

czy zamontowanie tego na końcu sylikonowego wężyka na końcu nie sprawi , że zacznie się zatykać i ściągnięcie piwa z garnka do fermentora będzie ciężkie , a wręcz niemożliwe?

czy najlepsza siatka to chromonikiel , czy możliwe jest użycie siatki mosiężnej lub innej ?

Jaki rozmiar oczek będzie najlepszy ? ( chmielenie oczywiście granulatem ).

 

będę wdzięczny za dobre rady.

Domyślam się, że chodzi Ci o filtrację brzeczki zaraz po gotowaniu. W tym przypadku najlepszy jest hopstopper.

 

Jeśli zaś masz drobinki chmielu w butelce, to chyba źle filtrowałeś po chmieleniu na zimno. W takiej sytuacji najlepsza jest pończocha naciągnięta na końcówkę węża.

Edited by PawelH
Link to comment
Share on other sites

 

Domyślam się, że chodzi Ci o filtrację brzeczki zaraz po gotowaniu, a przy przelaniu do fermentora. W tym przypadku najlepszy jest hopstopper.

 

Jeśli zaś masz drobinki chmielu w butelce, to chyba źle filtrowałeś po chmieleniu na zimno. W takiej sytuacji najlepsza jest pończocha naciągnięta na końcówkę węża.

 

myślałem , żeby używać i po gotowaniu i po chmieleniu na zimno.

a co do tej pończochy to jako facet się nie znam na pończochach, wiec czy ma być to jakaś konkretna pończocha ? np biała , czy patrzeć na to z czego jest wykonana ?

pończochę zakładamy na końcówkę zanurzoną w piwie , czy do pojemnika do którego będziemy ją przelewać ?

Link to comment
Share on other sites

Ważne żeby używać lewej nogawki. Prawe dają dziwne posmaki :D

A tak poważnie to dowolna. Najwygodniejsze są skarpety a nie pełne pończochy. Dla pewności możesz zalać wrzątkiem i/lub uprać przed pierwszym użyciem, żeby sprawdzić czy nie puszczą jakiegoś barwnika. Ja wieszam taka onucę na fermentorze (przypinam takim dużym klipsem do papieru) i końcówkę węża po zassaniu wkładam do niej. Prosta metoda a ogranicza straty do akceptowalnego minimum. 

Link to comment
Share on other sites

Tydzień temu zakładałem temat o bazookach, nie można tego scalić? Później kilka tematów, zamiast jednego kompendium...

Bazookę zamówiłem na ali, więc jeszcze nie wiem jakie będą efekty, ale podejrzewam, że do chmielu się to nie będzie nadawało(zastąpią wtedy filtrator do zacierania). Do oddzielania chmielu po gotowaniu najlepszy jest hopstopper, takie sprzęty oferuje kolega Lewatywa8.

Do chmielenia na zimno, lub najtańsza opcja po chmieleniu brzeczki to pończocha ewentualnie rajstopa. Ja dotychczas robiłem tak: wąż wkładałem do garnka, z garnka wąż prowadził do fermentora i włożony był do sitka, na które nałożona była pończocha. Nic się nie zatykało, wszystko widziałem jak jest filtrowane itd no i nie zrusza się tego co jest na dnie gara po chmieleniu.

 

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Ważne żeby używać lewej nogawki. Prawe dają dziwne posmaki :D

A tak poważnie to dowolna. Najwygodniejsze są skarpety a nie pełne pończochy. Dla pewności możesz zalać wrzątkiem i/lub uprać przed pierwszym użyciem, żeby sprawdzić czy nie puszczą jakiegoś barwnika. Ja wieszam taka onucę na fermentorze (przypinam takim dużym klipsem do papieru) i końcówkę węża po zassaniu wkładam do niej. Prosta metoda a ogranicza straty do akceptowalnego minimum. 

czyli kupić jakieś najtańsze podkolanówki takie z poliamidu , żeby tylko nie barwiły i tyle w temacie ?

Link to comment
Share on other sites

Ja mam 12'' bazookę. Używam w kadzi zaciernej i sprawdza się bardzo dobrze. Co prawda najcięższy zasyp miałem w wicie 50/50 pils/płatki i jakoś tam szło, na pewno lepiej niż na oplocie. Z kolei w hefeweizenie sprzed 2 tygodni 50/50 pils/pszenica szło jak burza.

Link to comment
Share on other sites

 

Ważne żeby używać lewej nogawki. Prawe dają dziwne posmaki :D

A tak poważnie to dowolna. Najwygodniejsze są skarpety a nie pełne pończochy. Dla pewności możesz zalać wrzątkiem i/lub uprać przed pierwszym użyciem, żeby sprawdzić czy nie puszczą jakiegoś barwnika. Ja wieszam taka onucę na fermentorze (przypinam takim dużym klipsem do papieru) i końcówkę węża po zassaniu wkładam do niej. Prosta metoda a ogranicza straty do akceptowalnego minimum. 

czyli kupić jakieś najtańsze podkolanówki takie z poliamidu , żeby tylko nie barwiły i tyle w temacie ?

 

Tak.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.