Jump to content

Gęstwa drożdżowa


guciothebest
 Share

Recommended Posts

Witam , uwarzyłem ostatnio Dry Stout ( Czarnuch ) wg przepisu Kamila Solucha z wiki , ale z innymi drożdżami mianowicie Droże WYEAST XL 1450 Denny`s Favorite i zebrałem gęstwę drożdżową  post-14097-0-77941100-1452451548_thumb.j

 

teraz mam pytanie , która warstwa do są zdrowe drożdże wiem ,że pierwsza to oczywiście piwo problem mam z drugą warstwą tą ciemniejszą czy ona jest do wyrzucenia bo to są stare drożdże i czy tylko ta warstwa z jasnymi drożdżami jest dobra i dlaczego jej jest tak mało ? :)

Gęstwę zebrałem po ośmiu dniach fermentacji (16-19 °C ) przy przelewaniu na cichą 

Pozdrawiam

post-14097-0-77941100-1452451548_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Podłączę się pod wątek. Ponieważ chciałbym niedługo zacząć zabawę z płynnimi drożdżami, które chciałbym użyć potem kilka razy chciałm przećwiczyć temat obsługi gęstwy na bezpiecznym materiale, czyli zebranej gęstwie z US-05 po American Wheat 11 Blg (1 miesiąc fermentacji burzliwej bez zlewania na cichą).

Po paru h od zlania gęstwy do litrowego słoika i dolaniu 200ml czystej wody wygląda to tak:

Gęstwa US-05

 

 

Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję).

 

Nie bardzo potrafię oddzielić warstwę jasną od ciemnej, być może nie ma już zdrowych drożdży biorąc pod uwagę, że siedziało to miesiąc w fermentorze, ale może jednak coś doradzicie.
Zlałem całe piwo znad drożdży, po paru dniach warstwa drożdży osiadła jeszcze mocniej i znów wydzieliło się 1.5cm piwa, które znów zleję.
 
Czy taka gęstwa wygląda na zdrową i przydatną do użycia?
Link to comment
Share on other sites

Wygląda normalnie, używaj.

W sensie w sytuacji, w której nie jestem w stanie oddzielić części jaśniejszej od ciemniejszej cała ich objętość będzie ok?

Zacząłem pomijać zlewanie cichą (oszczędność czasu, unikanie ryzyka infekcji i utleniania), zamiast tego przeciągam fermentację burzliwą na 3-4 tygodnie, czy tak przetrzymane drożdże nie będą szybciej się osłabiały?

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Dodam od siebie, że z czasem stopień odfermentowania tych drożdży maleje. Drożdże z czasem mają tendencję to hamowania podczas fermentacji, przez co się wydłuża. Profil aromatyczno/smakowy ok, ale są dosyć kłopotliwe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.