Jump to content
scooby_brew

Jak zrobić starter z drożdży - opis ze zdjęciami.

Recommended Posts

Czy starter można zrobić z jakiegokolwiek ekstraktu słodowego w proszku?

No... czy z "jakiegokolwiek" to nie jestem pewien.. Bo np w tym zakresie mieści się też np ekstrakt barwiący a z tego to nie mam pewności jaki by starter wyszedł. :D

Raczej w domyśle powinno być "jasnego ekstraktu słodowego"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciał bym nie śmiało dodać że w sumie najlepiej żeby ekstrakt był chmielony . Z racji tego ze chmiel hamuję rozwój pewnej grupy drobnoustrojów , zmniejszając w ten sposób o jakiś procent ryzyko zakażeń . I jak już ktoś zbiera brzeczkę dla dalszego używania na startery to najbardziej odpowiada ta co zostaję po warce , czyli odcedzamy chmieliny i to co mamy w słoiczku jak najbardziej jest ok .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciał bym nie śmiało dodać że w sumie najlepiej żeby ekstrakt był chmielony . Z racji tego ze chmiel hamuję rozwój pewnej grupy drobnoustrojów , zmniejszając w ten sposób o jakiś procent ryzyko zakażeń . I jak już ktoś zbiera brzeczkę dla dalszego używania na startery to najbardziej odpowiada ta co zostaję po warce , czyli odcedzamy chmieliny i to co mamy w słoiczku jak najbardziej jest ok .

zdania są podzielone ;-)

 

Brzeczki starterowej nie musimy chmielić - wprawdzie pomaga to spowolnić działanie bakterii, ale też nieco przeszkadza drożdżom.

Edited by Pun kOmora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie zdanie Kuntsie jest wystarczające przekonujące , a w jego wypracowaniach miedzy innymi opisana taka metoda jako skuteczna i prawidłowa ;) . Z resztą mnie obojętnie kto i jak to robi , podałem tylko jedną z możliwości . Rób kolego jak uważasz , ja nikomu nic nie narzucam . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy drugi stopień startera robi się gdy zakończy pracę pierwszy stopień i drożdże opadną na dno? Czy też po prostu dolać następnego dnia po nastawieniu dodatkową porcję brzeczki do pracującego już startera?

Nigdy nie robiłem dwóch stopni, a tym razem mam trochę przeterminowane drożdże WLP, więc wolałem zacząć od małej porcji brzeczki (ok 0,5l) a potem zrobić 1,5-2l.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzięki, czyli "bramka nr 2" :) Fajnie, tylko że chyba zbyt optymistycznie podszedłem do tych drożdży, bo mimo że są już 24 godziny na mieszadle, to nie wydaje mi się żeby to już był "Stadium wysokich krążków". Brzeczka co prawda zmętniała, ale piany zero i po zdjęciu z mieszadła nie widać ulatniających się bąbelków co2. Drożdże z Best before: Aug-22-15, więc raptem 3miesiące po terminie. No nic... dam mu jeszcze czas do jutra - jeśli nie ruszą to trzeba będzie chyba o nich zapomnieć... :( A jeśli ruszą dostaną nową porcję jedzonka. :)

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to niestety wygląda na to że trafiły mi się padnięte drożdże. :( 2 dni na mieszadle a blg nic sie nie zmienił.  No nic... trudno... bretty już czekają ale jednak nie będzie chwilowo orvala. ;)

Dla ostrzeżenia: WLP510 Bastogne Belgian Ale z terminem 22.sierpnia.2015, kupione w TB w zeszłym tygodniu: nie polecam - lepiej nie ryzykować.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba wszystkie WLP z tego roku kupione w TB nie ruszą. Mam taki sam przypadek, tylko z WLP011 i WLP013. Pisałem do TB, ale bez reakcji, a raczej z reakcją typu "wszystkim ruszają". Również nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie tą samą paczką co te WLP510, przyjechały też WLP650 Brettanomyces bruxellensis - ruszyły w starterze co prawda dopiero po 2 dobach, ale bretty podobno tak mają więc się nie przejąłem - już mi właśnie fermentują APA. Tak więc nie wszystkie drożdże WLP z TB są padnięte.

Ale do TB napisałem tak czy inaczej, bo te drożdże są w dalszym ciągu w sprzedaży...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę zakładać nowego tematu-

robiąc starter  1 L  na mieszadle  - ile macie ml gęstwy z takiego startera?

No właśnie - dobre pytanie.

Ja ostatnio przy dobowym kręceniu FM52 + 5h chłodzenia miałem ok 160ml + to co zawieszone w brzeczce jeszcze.

Nie wiem czy to dobry wynik, podejrzewam ze nie bo obroty byly na tyle niskie ze całość zaczęła fermentować.

Edited by needmorehops

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cold crush startera? Masz na mysli jakąś inną czynność niż po prostu włożenie kolby do lodówki?

Nie, właśnie o to mi chodzi. Bo mówisz, że masz 160ml gęstwy + to co zawieszone w brzeczce jeszcze. A w brzeczce może być równie dobrze 20ml co 100ml, więc bez sensu takie szacowanie. Zresztą to nie ma żadnego znaczenia. Pokręcił się starter przynajmniej z 18h? Jest warstwa drożdży na dnie? To jest wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomijając już sens takiego działania, Ja z róznych powodów chciałbym zaszczepiać piwa samą gęstwą, ciekawi mnie jaka jest powiedzmy "norma" ilości tej gęstwy po dobie kręcenia.

Edited by needmorehops

Share this post


Link to post
Share on other sites

To robisz cold crush i zaszczepiasz prawie samą gęstwą. Jak ktoś robi startery w słoikach to może Ci coś podpowie, w kolbie Erlenmayera to jest nie do oszacowania, bo ciężko by było tak precyzyjną podziałkę zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! Mam zamiar warzyć w niedziele, czyli zadanie startera w niedziele wieczorem, kiedy zacząć kręcić na mieszadle? drożdże prawdopodobnie przyjdą jutro czyli mógłbym od jura wieczora, ale czy to nie za wcześnie? czy w piątek wieczorem czyli na ok.24h przed zadaniem i prosto z mieszadła do brzeczki ,czy np. w czwartek i 48h mieszanie i 24h do lodówki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jakie drożdże, bo wyeast z aktywatorem to nie wiadomo kiedy ci napuchnie saszetka. Ja nie mam mieszadła to np. Fermentum Mobile robię starter w piątek pod wieczór, a warzę w niedzielę. Kręcę ręcznie.

P.S.

W piątek wieczorem to na moje oko 48 godzin przed wieczorem w niedzielę. Ale może się mylę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemka.
Odpaliłem starter z drożdży z "odzysku", z butelki piwa komercyjnego, rok po terminie. Było w nim troszkę osadu na dnie, więc wlałem do kolby;)

Szczep drożdży użyty w piwie to brettanomyces bruxelensis trois.

W kolbie (1600ml brzeczki 7 blg) nieśmiała piana pojawiła się na 3 dzień, teraz w 5 dzień starter jest mleczny, i jest niemrawa piana, ale widać że coś startuje.

Taki wolny start to domena bretów, czy raczej tego że zadałem ich duużo za mało do tej kolby? Pewnie i jedno i drugie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jakie drożdże, bo wyeast z aktywatorem to nie wiadomo kiedy ci napuchnie saszetka. Ja nie mam mieszadła to np. Fermentum Mobile robię starter w piątek pod wieczór, a warzę w niedzielę. Kręcę ręcznie.

P.S.

W piątek wieczorem to na moje oko 48 godzin przed wieczorem w niedzielę. Ale może się mylę.

Drożdże FM13 i mam mieszadło, no tak oczywiście że od piątku to 48h. Tylko nie wiem czy robić wcześniej 48h i do lodówki czy robić w piątek  i prosto z mieszadła do fermentora. Czy jeszcze inaczej, robić wcześniej i wtedy dłużej niż 48h i prosto do fermentora,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter nie zawsze ruszy w 24h, szczególnie jeśli drożdże są po terminie. Ja ostatnio dla pewności robię startery wcześniej niż na 24h przed planowanym warzeniem. W zależności od stanu drożdży nawet 96h przed. Jak ruszą wcześniej, to daję do lodówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...