Skocz do zawartości

Braterski Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

01.11.2016 - WARKA 30 Belgian Pale Ale 13°BRIX

 

Słody:

Słód Pilzneński – 3 kg

Słód Monachijski – 1 kg

Słód Abbey – 0,5 kg

 

Zacieranie:

15l wody

 

69-64°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

16l wody około 70-75°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Hallertau Tradition - granulat (PL) 2015 6,1(4,5?)% A-A

20 min – 20g Chinook - granulat (US) 2015 12,8% A-A

hop stand – 30g Chinook - granulat (US) 2015 12,8% A-A

 

Drożdże:

FM27 Artefakty trapistów - starter 1l

 

Fermentacja burzliwa: od 02.11.2016

Rozlew: 21.11.2016 - 23l + 110g cukru (2.0 vol. wg Brewersfriend)

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Na Jelonkach spod ręki młodszego brata wyszły w tym roku też:

1. American Wheat z liśćmi kaffiru, trawą cytrynową (i chyba czymś jeszcze)

2. Tropical Pale Ale (z melonem i ananasem)

3. Dyniowe z przyprawami

4. Chai Latte Stout

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.11.2016 - WARKA 31 Sage Ale 14°BRIX

 

Słody:

Pilzneński – 4 kg

Brown – 0,25 kg

Żytni – 0,25 kg

Czekoladowy 1200 – 0,1 kg

 

Zacieranie:

16,5l wody + 14g szałwii suszonej

 

69-66°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

13l wody około 70-80°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 15g Sybilla - granulat (PL) 2016 7% A-A

 

Dodatki:

40g korzenia lukrecji - 15 min gotowania

20g szałwii suszonej - po wyłączeniu palnika

 

Drożdże:

FM27 Artefakty trapistów - gęstwa 150ml

 

Fermentacja burzliwa: od 25.11.2016

Rozlew: 13.12.2016 - 19l +100g cukru (2.0 vol. wg Brewersfriend)

 

Mam nadzieję, że nie przesadziłem z ilością szałwii (szczególnie dodając ją do zacierania) i korzenia lukrecji :)

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16.12.2016 - WARKA 32 Brown IPA II 14,5°BRIX

 

Słody:

Pilzneński – 4 kg

Brown – 0,5 kg

Pszeniczny – 0,5 kg

Crystal II – 0,25 kg

Czekoladowy 1200 – 0,1 kg

 

Zacieranie:

17l wody

 

69-64°C - 75 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 72-80°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 10g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A

60 min – 5g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A

60 min – 5g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A

30 min – 5g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A

30 min – 5g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A

30 min – 5g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A

15 min – 5g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A

15 min – 5g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A

15 min – 5g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A

0 min – 15g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A

0 min – 15g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A

0 min – 15g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A

cicha – 10g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A

cicha – 20g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A

cicha – 20g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A

 

Drożdże:

FM13 Irlandzkie ciemności - starter ok. 1,2 litra

 

Fermentacja burzliwa: od 16.12.2016

Fermentacja cicha: od 02.01.2016 + 50g chmielu

Rozlew: 09.01.2017 - 20l +105g cukru (2.0 vol. wg Brewersfriend)

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

12.01.2017 - WARKA 33 Oatmeal Sweet Stout 15°BRIX

 

Słody:

Pale Ale – 3 kg

Brown – 0,5 kg

Pszeniczny – 0,5 kg

Czekoladowy 1200 – 0,4 kg

Jęczmień Palony – 0,1 kg

Płatki owsiane błyskawiczne – 0,6 kg

 

Zacieranie:

17l wody

 

67-62°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 70-80°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 50g Sybilla - granulat (PL) 2016 7% A-A

 

Dodatki:

500g laktoza - 15 min gotowania

 

Drożdże:

FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa 150ml

 

Fermentacja burzliwa: od 12.01.2017

Fermentacja cicha: od 27.01.2017 + 15g tonki (~13,5l)

Rozlew: 01.02.2017 - razem 22l: 13,5l + 60g cukru i 8,5l + 20g cukru (~2.0 vol. wg Brewersfriend)

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dodatkiem do części warki 33 będzie 15g bobu tonka, który maceruje się w niedużej ilości bourbonu Jim Beam Double Oak. Ciekawy jestem efektu końcowego, bo same fasolki mają bardzo przyjemny zapach marcepanu i wanilii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10.02.2017 - WARKA 34 Dubbel 16,5°BRIX - piwo na eliminacje Warszawskich Bitew Piwnych

 

Słody:

Pilzneński – 4 kg

Monachijski – 0,5 kg

Abbey – 0,25 kg

Special B – 0,25 kg

 

Zacieranie:

18l wody

 

67-62°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

12l wody około 70-80°C

 

Gotowanie:
30 min

 

Chmielenie:

30 min – 20g Magnum - granulat (PL) 2016 13% A-A

 

Dodatki:

500g cukier kandyzowany kruszony - 15 min gotowania

100g rodzynki - 15 min gotowania

4g mech irlandzki - 15 min gotowania

 

Drożdże:

FM27 Artefakty Trapistów - 1,6l starter

 

Fermentacja burzliwa: od 10.02.2017

Fermentacja cicha: od 25.02.2017

Rozlew: 10.03.2017 - 20l +105g cukru (2.1 vol. wg Brewersfriend)

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leżące i czekające od dawna na swoją kolej S-33, zadam do 10 litrów cienkusza z niewielkim dodatkiem cukru kandyzowanego (5 Brix). Nie liczę na oszałamiający efekt, najwyżej będę miał do popijania napój słodowy zamiast wody. Może wrzucę jakiś dodatek po fermentacji żeby nadać bardziej wyraźny smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Artefakty Trapistów uciekały ze startera i postanowiły też wyjść z wiadra. Pierwszy mój taki przypadek, mimo że drożdże były o 2 tygodnie przeterminowane. Temperatura fermentacji utrzymywana w przedziale 19-20°C, mierzona termometrem przyklejonym do ścianki fermentora.

 

post-13520-0-03900200-1487017880_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

25.02.2017 - WARKA 35 Orkiszowy Witbier 12,5°BLG

 

Słody:

Pilzneński – 5 kg

Orkiszowy – 5 kg

 

Zacieranie:

25l wody

 

68-63°C - 60 min

74°C - 20 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

~20l wody około 70-80°C

 

Gotowanie:
40 min

 

Chmielenie:

10 min – 100g Cascade PL - granulat (PL) 2016 5,5% A-A

 

Dodatki:

20g kolendra indyjska - 10 min gotowania

40g skórka słodkiej pomarańczy - 10 min gotowania

 

Drożdże:

FM27 Artefakty Trapistów - gęstwa po #34

 

Fermentacja burzliwa: od 25.02.2017

Rozlew: 19.03.2017 - 44,5l

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

08.03.2017 - WARKA 36 CCED AIPA 15,5°BLG / ~60 IBU

 

Słody:

Maris Otter – 5 kg

Biscuit – 0,2 kg

 

Zacieranie:

17l wody

 

68-64°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

~15l wody około 70-80°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 10g  El Dorado - granulat (USA) 2016 12,4% A-A

30 min – 15g  El Dorado - granulat (USA) 2016 12,4% A-A

15 min – 25g  Chinook - szyszka (USA) 2016 13,9% A-A

15 min – 25g  Centennial - szyszka (USA) 2016 10,9% A-A

hop stand – 25g  El Dorado - granulat (USA) 2016 12,4% A-A

hop stand – 25g  Chinook - szyszka (USA) 2016 13,9% A-A

hop stand – 25g  Centennial - szyszka (USA) 2016 10,9% A-A

 

Dodatki:

5g gips piwowarski (zacieranie)

5g mech irlandzki (gotowanie 15')

 

Drożdże:

FM52 Amerykański Sen - starter 1,2l

 

Fermentacja burzliwa: od 08.03.2017

Fermentacja cicha: od 26.03.2017 + 50g Willamette, 50g Cascade (2016), 100g Simcoe (2015)

Rozlew: 02.04.2017 - 19l + 100g cukru

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opinie piwowarów odwiedzających warszawski depozyt na Stalowej na temat moich piw.

 

W#11 Quadruppel

 

Kolor:brunatny nieprzejrzysty 

Piana: niski pierścień, prawie nie występuje

Aromat: morele, guma balonowa

Smak:kompot z suszu, delikatnie wędzona śliwka

Wysycenie: niskie

Podsumowanie: Bardzo fajne piwo, super aromat, smak jest złożony. Ciekawią mnie drożdże i temperatura fermentacji. Utrzymanie w ryzach piwa o takim balingu zasługuje na uznanie.

 

 

W#12 Cynamonowy Milk Stout

 

Kolor- Czarny, nieprzejrzysty

Aromat- delikatny cynamon

Smak- gładkie, cynamon

Piana- drobna, szybko opadająca

Wysycenie- niskie

Ogólnie- super balans cynamonu, udane piwo

 

 

W#14 Żytnia IPA

Aromat białe owoce

Smak żyto, gładkie

Wyrzucenie średnie

Piana ładny lacing, drobny pierścień

Kolor brunatne nieprzejrzyste

Ogólnie przyjemne, mało chmielu w aromacie jak na ipa ale bardzo fajnie się pije.

 

W#16 RIS

 

Ris który piłem dosyć niedawno, miał piękną beżową pianę, był dosyć słodki, dominowała raczej czekolada niż kawa. Nie powalił mnie niestety na kolana, nie wyróżnił się niczym szczególnym, na tle wielu innych risów, które piłem. Trochę zaskoczył mnie fakt, że większe wrażenie wywarło na mnie twoje gose

 

 

W#23 Summer Ale

Kolor złoty. Piana drobna, szybko opadająca. Aromat delikatny, cytrusy i dojrzałe owoce, przyjemny. W smaku minimalnie kwaskowate i trochę zbyt wodniste (nawet jak na Summer Ale).

Piwo mocno nagazowane (dla mnie zbyt mocno, ciężko się pije). Nie wiem czy to odczucie wodnistości nie wynika właśnie z nagazowania.

Piwo ładnie wygląda, przyjemny aromat, o połowę mniej gazu i było by summer (znaczy super :).

 

Rzeczywiście się przegazowało.

 

 

W#24 Gose

 

Było jednym z niewielu piw w tym stylu, które piłem. Aromat zdominowała kolendra, w smaku czuć sól, choć jak dodałbym jej więcej. Średnia piana, szybko znikła. Jedno z tych piw, które sam chętnie uwarzę, biorąc pod uwagę naprawdę ciekawe połączenie soli i piwa.

 

 

W#27 American Stout

 

Wygląd: Brunatne, piana beżowa, niewysoka ale długo utrzymująca się.

Aromat: Kawa, kokos (piękny zapach Sorachi Ace :)) i cytrusy

Smak: Paloność na pierwszym planie- gorzka czekolada z kawą. Plus kokos :) Trochę owoców. Goryczka solidna od paloności ale to przeca stout ;) Wodniste nie jest. Wysycenie średnie.

Ogólnie: Bardzo mi smakował ten stout. Zwłaszcza kokos pięknie "zagrał" z aromatami/smakami od czarnych słodów/jęczmienia. Chcę więcej takich stoutów :)

 

 

W#28 Weizenbock

 

Wygląd: Przejrzysty bursztyn. Piana drobna, kremowa, szybko zredukowana do obwódki.

Aromat: Słody w postaci skórki od chleba i pszenicznej bułki na pierwszym planie. Na drugim typowo weissbier-owe aromaty czyli goździk i banan.

Smak: Podobnie jak w aromacie jest słodko, słodowo, owocowo-banan i fenolowo-goździk. Plus odrobina...kwiatów! (Skąd? :O) Piwo pełne, degustacyjne. Wysycenie średnio-wysokie. Alkohol dobrze ukryty choć daje o sobie znać -lekko uderza pod kopułą ;)

Podsumowując jest to udany miks koźlaka i pszenicy. Może i latem byłoby to piwo przyciężkie ale zimową porą jest idealne do posączenia, na rozgrzewkę. Smakowało :) Dziękuję! I pozdrawiam 

 

 

W#29 Weizen

 

Kolor słomkowy. Z butelki aromat drożdżowy, przyprawowy. Piana drobno-średnio pęcherzykowa, szybko znika.

Po nalaniu do szklanki aromaty drożdżowe z bardzo delikatnym bananem i goździkami.

W smaku słodkie, słodowe, brak goryczki.

Wysycenie niskie do średniego.

Piło się przyjemnie, mogło by być więcej bananów i goździków.

 

 

W#30 BPA

 

Trochę przez przypadek wziąłem to piwo, bo tak jak wcześniej pisałem nie jestem fanem belgijskich smaków, ale nie rozkminiłem do momentu otworzenia co to jest BPA :).

Piwo mocno nagazowane trzeba było nalewać na raty. W aromacie grają chmiele z belgijskimi aromatami. W smaku fajny balans między belgią (która nie była zbyt intensywna) a chmielami. Tak jak normalnie nie przepadam za piwami belgijskimi to to mi smakowało.

 

 

W#32 Brown IPA

 

Piwo praktycznie czarne, u spodu kieliszka delikatne refleksy. Piana beżowa, obfita, szybko znika ale ładnie zdobi szkło.

W aromacie karmel, gorzka czekolada i troszkę kawy, po ograniu wyszło troszeczkę cytrusowych aromatów. Wysycenie niskie. Goryczka niska do średniej. W smaku minimalnie kwaśne, niewielka paloność i gorzka czekolada.

Chyba zamiast Brown IPA wyszedł Ci Stout :)

Nalałem bez osadu, piwo mi smakowało, dobra robota :)

 

Mam inne odczucia co do tego piwa. Moim zdaniem stoutu nie przypomina. Biorąc pod uwagę zasyp ciężko dostać z niego stout. Za mało chmielu użyłem, nie wziąłem pod uwagę rocznika.

 

 

W#33 Tonka Stout

 

Aromat: Po otwarciu czuć uderzenie słodkiego, bardzo czekoladowego zapachu. Bardzo wyczuwalny jest też kokos. Super zapach! Zachęcający do spożycia. Kawowości nie wyczuwam. Być może taki aromat daje tonka - nie mam pojęcia co to jest :P

Wygląd: Piwo ciemne, nieprzejrzyste. Przy dnie szkła można zauważyć brązowy kolor, przejrzyste. Starałem się lać klarowne. Piana drobno i średnio pęcherzykowa. Znika dosyć szybko i utrzymuje się obwódka, w miejscach stykania ze szkłem.

Smak: Słodki, czekoladowy, bardzo czekoladowy. Skleja usta. Nie czuć kwasowości. Nagazowanie jest jak najbardziej na miejscu. Kokos jest, obok czekolady, na pierwszym miejscu. Alkoholu nie wyczuwam, a to bardzo dobrze :)

Świetne piwo, bardzo pijalne. Idealne dla Pań, deserowe. Na pewno zapamiętam je za to uderzenie aromatu czekoladowo-kokosowego. Mistrzostwo! :)

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów - 1,6l starter

 

Cześć.

Jak wrażenia sensoryczne po FM 27? Planuje serię belgów na dniach i zastanawiam się nad drożdżami... 

Edit: Oprócz dobrego balansu, piwo poszło bardziej w przyprawy, czy owoce, czy może jeszcze coś innego? 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak wrażenia sensoryczne po FM 27?

 

Jeszcze nie próbowałem co wyszło z dubbla. Jeśli chcesz możemy się umówić na wymianę albo zostawię w depozycie na Stalowej, a zamierzam go odwiedzić w tym tygodniu. Będzie jeszcze szansa, żeby porównać z innymi piwami podczas bitwy pod koniec kwietnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.04.2017 - WARKA 37 Sweet & Sour Hoppy Ale 12°Brix

 

Chcę uzyskać piwo z niską goryczką o wyraźnym aromacie amerykańskich chmieli, lekko kwaśne (słód zakwaszający i kwas mlekowy) i jednocześnie nieprzesadnie słodkie (laktoza). Brzeczka schłodzona na balkonie żeby przedłużyć kontakt z chmielem i wyciągnąć z niego jak najwięcej aromatu.

 

Słody:

Pilzneński – 3 kg

Zakwaszający – 0,5 kg

Honig – 0,25 kg

 

Płatki owsiane – 0,6 kg

 

Zacieranie:

15l wody

 

69-65°C - 80 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

~13l wody około 70-80°C

 

Gotowanie:
30 min

 

Chmielenie:

flameout – 100g  Cascade - granulat (USA) 2015 ? A-A

flameout – 100g  Mosaic - granulat (USA) 2015 ? A-A

 

Drożdże:

FM52 Amerykański Sen - gęstwa po #36

 

Dodatki:

Kwas mlekowy

Laktoza

(Oba dodatki planuję na dzień rozlewu)

 

Fermentacja burzliwa: od 10.04.2017

Rozlew: 3ci tydzień maja + laktoza i koncentrat z limonki

Edytowane przez pawel_cwks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

15.06.2017 - WARKA 38 Stout 12°Brix

 

Zbyt długa przerwa w warzeniu...

 

Słody:

Pale ale – 3 kg

Monachijski II – 0,5 kg

Wędzony torfem – 0,5 kg

Jęczmień palony – 0,25 kg

Barwiący – 0,2 kg

 

Płatki pszenne – 0,6 kg

 

Zacieranie:

15l wody

 

66-62°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

~15l wody około 70-80°C

 

Gotowanie:
30 min

 

Chmielenie:

60 – 30g  Willamette - granulat (USA) 2016 7,8 A-A

flameout – 20g  Willamette - granulat (USA) 2016 7,8 A-A

 

Drożdże:

US-05

 

Fermentacja burzliwa: od 15.06.2017

Rozlew: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.