Jump to content

Braterski Browar Domowy


pawel_cwks
 Share

Recommended Posts

Wraz z nastaniem nowego roku i zrobieniu 15 piw w 2015, postanowiłem zacząć prowadzić elektroniczne notatki. Główny cel to większy porządek i systematyczność w prowadzeniu zapisków z warzenia.

 

Poprzednie piwa jakie z różnym skutkiem udało mi się zrobić to:

1. Polskie Pale Ale

2. Smoked Coffee Stout

3. AIPA

4. AIPA II

5. American Wheat

6. Saison

7a. Lemon Grass American Wheat

7b. Hibiscus American Wheat

8. Whisky Irish Red

9. Stout – Brewkit Gozdawa

10. Double Chocolate Oatmeal Stout

11. Quadruple

12. Cinnamon Milk Stout

13. Belgian White IPA (15l – FM25 / 15l – S-33)

14. Rye IPA

15. French Saison

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

W pierwszym poście w napisałem, że ma być to Rye Saison. Po zastanowieniu i spojrzeniu jeszcze raz na skład, doszedłem do wniosku, że wyjdzie z tego piwo bezstylowe. Filtrowanie i wysładzanie okazało się bardzo uciążliwe i czasochłonne. Użyłem znacznie więcej chmielu niż początkowo planowałem, bo nie spodziewam się żadnych rewelacji po tym piwie. Brzeczka po całonocnym chłodzeniu na balkonie okazała się bardzo mętna, a na dnie zebrała się kulkulitrowa ilość osadu. Z 20 litrów ostatecznie do fermentora powędrowało 16l.

 

10.01.2016 - WARKA 15 Resztkowiec 14°Blg – 16l

 

Skład:

Słód Pale Ale - 2,5 kg

Słód ABBEY - 0,25 kg

Słód Carabelge - 0,25 kg

Płatki żytnie - 0,8 kg

Płatki owsiane - 0,4 kg

 

Zacieranie:

15l wody do zacierania

 

69°C - 80 min

76°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 76-78°C do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Marynka (PL)(szyszka) 2015 9% A-A

60 min – 10g Simcoe (US) 2014 12% A-A

0 min – 55g Simcoe (US) 2014 12% A-A

 

 

Dodatki do gotowania:

20 min - 500g Cukier

15 min - 10g Mech Irlandzki

15 min - 20g Skórka Curacao

 

Drożdże:

Danstar Belle Saison

 

Fermentacja burzliwa: od 11.01.2016 w 23-24°C (temperatura otoczenia)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

WARKA 15: 

- 23.01.2016 przelana na cichą i przeniesiona w chłodniejsze miejsce żeby piwo się wyklarowało

- 01.02.2016 rozlana do butelek z dodatkiem 66g cukru białego

 

Po wyglądzie schłodzonej brzeczki nie spodziewałem się, że piwo wyjdzie aż tak klarowne, co niezmiernie mnie cieszy.

 

W poprzednim piwie na drożdżach Mangrove Jack's French Saison dodałem do piwa 90g cukru i niestety moim zdaniem jest przegazowane. Dlatego tym razem celuję w dolną granicę dla stylu Belgian Ale według kalkulatora na stronie www.brewersfriend.com.

 

Kolejne piwa na jakie mam już kupione surowce to Rye Stout, Brown IPA i RIS. Dwa pierwsze chcę zgłosić do Warszawskiego Konkursu Piw Domowych jeśli będą zadowalające w smaku. Problemem może się okazać to, że będę je warzyć dopiero w okolicy połowy lutego.

Link to comment
Share on other sites

07.02.2016 - WARKA 16 RIS 24°Brix / 23,1°BLG – 10l (zestaw na 25l American Stout z TwójBrowar)

 

Skład:

Słód Pale Ale – 3,4 kg

Słód Monachijski - 1,25 kg

Słód Coffee 500 - 0,65 kg

Słód Karmelowy – 0,35 kg

Słód Chocolate - 0,35 kg

Jęczmień Palony - 0,65 kg

 

Zacieranie:

20l wody do zacierania

 

68-69°C - 80 min

76°C - mashout

 

Filtracja:

Odebrane 13 litrów brzeczki

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 55g Marynka (PL)(szyszka) 2015 9% A-A

 

Drożdże:

S-04

 

Fermentacja burzliwa: od 07.02.2016

 

Zastanawiam się jeszcze nad dodatkami na cichą, ale mam na to jeszcze trochę czasu.

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

07.02.2016 - WARKA 17 Stout 11°Brix / 10,6°BLG – 14l (z wysłodzin z RIS)

 

Wysładzanie po odebraniu brzeczki przedniej na RIS:

17l wody około 76-78°C do uzyskania 16l brzeczki

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Marynka (PL)(szyszka) 2015 9% A-A

 

Drożdże:

US-05

 

Fermentacja burzliwa: od 07.02.2016

 

Rozważam dodanie na zimno amerykańskich odmian chmielu.

Link to comment
Share on other sites

11.02.2016 - WARKA 18 Brown IPA 15°Brix / 14,4°BLG – 23l

 

Skład:

Słód Pilzneński – 5 kg

Słód Crystal II 200 – 0,5 kg

Słód Brown - 0,5 kg

Jęczmień Palony - 0,08 kg

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

 

67-65°C - 60 min

76°C - mashout

 

Wysładzanie:

18l wody około 74-78°C do uzyskania 29l brzeczki

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Warrior (USA) 2015 14% A-A

30 min – 20g Warrior (USA) 2015 14% A-A

15 min – 10g Warrior (USA) 2015 14% A-A

15 min – 5g Amarillo (USA) 2015 8,8% A-A

15 min – 5g Cascade (USA) 2015 6,8% A-A

5 min – 10g Amarillo (USA) 2015 8,8% A-A

5 min – 10g Cascade (USA) 2015 6,8% A-A

1 min – 10g Amarillo (USA) 2015 8,8% A-A

1 min – 10g Cascade (USA) 2015 6,8% A-A

 

Drożdże:

US-05

 

Fermentacja burzliwa: od 12.02.2016

 

Do chmielenia na zimno zostało mi 25g Amarillo, 75g Cascade i 50g Warrior.

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

11.02.2016 - WARKA 19 Rye Stout 16°Brix / 15,4°BLG – 25l

 

Skład:

Słód Pale Ale – 5 kg

Słód Crystal Rye – 0,5 kg

Słód Żytni Jasny - 0,5 kg

Jęczmień Palony - 0,42 kg

Słód Czekoladowy 1200 – 0,25 kg

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

 

67-64°C - 70 min

76°C - mashout

 

Wysładzanie:

18l wody około 74-78°C do uzyskania 28l brzeczki

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 35g Marynka w szyszce (PL) 2015 9% A-A

 

Drożdże:

S-04

 

Fermentacja burzliwa: od 12.02.2016

 

Poziom goryczki może okazać się zbyt niski przez to, że ilość chmielu wyliczona była na mniejszą ilość piwa i zapomniałem skorygować obliczenia.

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

WARKA 17 Stout: 

- 21.02.2016 rozlana do butelek

 

WARKA 18 Brown IPA

- 27.02.2016 przelana na cichą, dodatek chmieli 25g Amarillo, 75g Cascade na 4 ostatnie dni i dodatek 4g żelatyny na ostatnią dobę

- 05.03.2016 rozlana do butelek

 

WARKA 19 Rye Stout:

- 27.02.2016 przelana na cichą

- 12.03.2016 rozlana do butelek

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

09.03.2016 - WARKA 20 Imperial IPA 19°Brix / 18,3°BLG

 

Skład:

Słód Pale Ale – 5 kg

Słód Pilzneński – 1 kg

Słód Carared – 0,5 kg

Słód Carapils - 0,5 kg

Cukier biały - ok. 400 g

 

Zacieranie:

23l wody

Gips piwowarski - 10 g

 

66-64°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-78°C

 

Gotowanie:
60 min

Mech irlandzki - 5 g na 15 min

 

Chmielenie:

45 min – 35g Warrior (USA) 2015 14% A-A

15 min – 110g mieszanki chmieli: Chinook, Mosaic, Cascade, Centennial (USA) 2015 ~10% A-A

 

Drożdże:

US-05

 

Fermentacja burzliwa: od 10.03.2016

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

Jeśli mój wątek przeglądają doświadczeni piwowarzy, to chętnie wysłucham uwag odnośnie moich receptur.

RISa z 16tej warki zatarłem w zbyt wysokiej temperaturze. Mimo różnych zabiegów, po miesiącu spędzonym z drożdżami, piwo zeszło jedynie do 11 BLG (spadek o 0,5 stopnia przez ostatnie 3 tygodnie).

 

WARKA 16 RIS:

- 11.03.2016 przelana do butelek

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

25.03.2016 - WARKA 21 Cytrusowa AIPA 14°BLG

 

Słody:

Słód Pale Ale – 4 kg

Słód Monachijski – 1 kg

Słód Pszeniczny – 1 kg

Słód Caramunich - 0,5 kg

 

Zacieranie:

23l wody

Gips piwowarski – ok. 5 g

 

66-65°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-78°C

 

Gotowanie:
60 min

Skórka curacao 25g na 15 min

Skórka słodkiej pomarańczy 25g na 15 min

Trawa cytrynowa ok. 25g na 15 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Warrior (USA) 2015 14% A-A

60 min – 15g Citra (USA) 2014 ? A-A

15 min – 35g Citra (USA) 2014 ? A-A

0 min – 100g Citra (USA) 2014 ? A-A

 

Drożdże:

US-05 (19l) / Mangrove Jack's M10 (9l)

 

Fermentacja burzliwa: od 26.03.2016 – 28 litrów brzeczki

 

Piwo powstało z surowców, które mój kolega kupił prawie rok temu. Na szczęście słody były dobrze zapakowane, a chmiel i drożdże cały ten czas spędziły w lodówce.

Przy okazji tego warki sprawdziłem filtrację chmielin przez wężyk z oplotu i jestem bardzo zadowolony z efektu. Planuję zastosować tę metodę przy kolejnych piwach.

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

WARKA 20 IIPA:


- 31.03.2016 przelana na cichą


- 02.04.2016 dodanie chmielu na zimno: 30g Cascade, 30g Centennial, 30g Mosaic, 50g Chinook


 


Wyposażenie browaru wzbogaciło się o komorę fermentacyjną ze styropianu, która dodatkowo została obudowana płytą OSB. Przed następnym warzeniem muszę jeszcze dokupić termometr z sondą i nie będę musiał więcej przemierzać Warszawy z brzeczką w bagażniku (wcześniej warzyłem u siebie na Ursynowie, a fermentowałem w piwnicy u rodziców na Jelonkach).


Link to comment
Share on other sites

WARKA 1Brown IPA zajęła II miejsce w V Warszawskim Konkursie Piw Domowych

 

post-13520-0-47912600-1461616604_thumb.jpg

 

 

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

08.04.2016 - WARKA 22 Chinook Amber Ale 13°BLG

 

Słody:

Słód Pilzneński – 5 kg

Słód Monachijski II – 1 kg

Słód Karmelowy 300 - 0,5 kg

 

Zacieranie:

25l wody

 

66-62°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-78°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 15g Chinook (USA) 2015 12.8% A-A

5 min – 85g Chinook (USA) 2015 12.8% A-A

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M10 (20l) / S-04 (10l)

 

Fermentacja burzliwa: od 09.04.2016 – 30 litrów brzeczki

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

22.04.2016 - WARKA 23 Summer Ale 12°BLG

 

Słody:

Słód Pilzneński – 3 kg

Słód Pszeniczny – 1 kg

Słód Zakwaszający - 0,2 kg

Słód Melanoidynowy - 0,2 kg

 

Zacieranie:

17l wody

 

66-62°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-78°C

 

Gotowanie:
60 min

na 15 min - 20g świeżej skórki z pomarańczy + 4g mchu irlandzkiego

 

Chmielenie:

15 min – 50g Citra (USA) 2015 12.7% A-A

 

Drożdże:

1l starter drożdżowy FM25 Amerykański Sen

 

Fermentacja burzliwa: od 22.04.2016 – 21 litrów brzeczki

 

Po raz pierwszy przy tej warce użyłem sprzętu, w który ostatnio się wyposażyłem. W ruch poszło mieszadło magnetyczne, chłodnica z rurki karbowanej i styropianowa komora fermentacyjna. Liczę na to, że dzięki inwestycjom zauważę poprawę jakości mojego piwa.

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

WARKA 20 IIPA:


- 12.04.2016 zabutelkowana


 


WARKA 21 Cytrusowa AIPA


- 20.04.2016 zabutelkowana


 


WARKA 22 Chinook Amber Ale


- 21.04.2016 przelana na cichą


- 04.05.2016 zabutelkowana


 


WARKA 23 Summer Ale:


- 18.05.2016 przelana na cichą z dodatkiem 50g chmielu Chinook


- 24.05.2016 zabutelkowana


Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

28.05.2016 - WARKA 24 Mozajkowe Gose 11°BLG

 

Słody:

Słód Pszeniczny – 2 kg

Słód Pilzneński – 1 kg

Słód Zakwaszający - 1 kg

Płatki owsiane - 0,4 kg

 

Zacieranie:

15l wody

 

66-62°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-78°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

15 min – 25g Mosaic (USA) 2015 11.8% A-A

hop stand (70C - 15 min) – 25g Mosaic (USA) 2015 11.8% A-A

 

Dodatki:

10 min - sól morska niejodowana 24g 

10 min - mech irlandzki 4g

10 min - kolendra indyjska 20g

 

Drożdże:

Gęstwa drożdżowa FM25 Amerykański Sen  (po Summer Ale)

 

Fermentacja burzliwa: od 29.05.2016 – 21 litrów brzeczki

 

-13.06.2016 zabutelkowane z dodatkiem około 30ml kwasu mlekowego

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

20.06.2016 - WARKA 25 Polskie Ale 12,5°BLG

 

Słody:

Słód Pilzneński Strzegom – 5 kg

(miał być Pale Ale, ale pomyliłem worki)

 

Zacieranie:

20l wody

 

69-65°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-78°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Marynka - szyszka (PL) 2015 9% A-A

15 min – 40g Lubelski - granulat (PL) 2015 2,9% A-A

 

Dodatki:

15 min - mech irlandzki 4g

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M44 US West Coast

 

Fermentacja burzliwa: od 21.06.2016 – 23 litry brzeczki

Fermentacja cicha: od 04.07.2016 - 22 litry (1l wylany z drożdzami i osadem) + 60g chmielu Lubelskiego (6 dni)

Rozlew: 19.07.2016

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

05.08.2016 - WARKA 26 FES / Peated Stout 14,5°BLG

 

Słody:

Słód Pale Ale – 4 kg

Słód Monachijski – 0,5 kg

Słód Czekoladowy – 0,35 kg

Słód Ruby – 0,25 kg

Jęczmień Palony – 0,3 kg

 

Zacieranie:

16,5l wody

 

68-65°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-80°C

 

Gotowanie:
45 min

 

Chmielenie:

45 min – 50g Sybilla - granulat (PL) 2015 8% A-A

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale

 

Fermentacja burzliwa: od 05.08.2016

Fermentacja cicha: od 18.08.2016

Rozlew: 30.08.2016 - z dodatkiem 115g cukru, wyszło 15x0,5l + 15x0,33l = 20l

 

Niestety któryś ze słodów nie był tym, za jaki się podawał na etykiecie. Przelewając dziś na cichą okazało się, że do zasypu wkradł się słód wędzony torfem (mimo, że takiego nie zamawiałem). Już w trakcie zacierania czułem podejrzany zapach, ale nie był on tak intensywny jak teraz. Na szczęście jestem fanem torfu, a FES uwarzę innym razem.

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

19.08.2016 - WARKA 27 American Stout 15°BLG

 

Słody:

Słód Pale Ale – 4 kg

Słód Monachijski – 0,5 kg

Słód Pszeniczny – 0,25 kg

Jęczmień Palony – 0,4 kg

 

Zacieranie:

17,5l wody

 

68-65°C - 60 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

15l wody około 74-80°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

10 min – 50g Sorachi Ace - granulat (USA) 2015 12% A-A

10 min – 50g Citra - szyszka (USA) 2015 12,7% A-A

10 min – 50g Mosaic - szyszka (USA) 2015 11,8% A-A

 

Drożdże:

US-05

 

Fermentacja burzliwa: od 20.08.2016

Fermentacja cicha: 07.09.2016 +50g Sorachi Ace (od 12.09)

Rozlew: 16.09.2016 - wyszło 17,3l

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

08.09.2016 - WARKA 28 Weizenbock 16°BLG

 

Słody:

Słód Pszeniczny Ciemny – 3 kg

Słód Pilzneński – 1 kg

Słód Monachijski II – 1 kg

Słód Pszeniczny Jasny – 0,75 kg

Słód Caramunich III - 0,25 kg

 

Zacieranie:

17l wody

 

45°C - 15 min (tylko pszeniczny)

65-63°C - 30 min (wsypana reszta słodów)

74-72°C - 30 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

12l wody około 76-80°C

 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Sybilla - granulat (PL) 2015 8% A-A

5 min – 30g Sybilla - granulat (PL) 2015 8% A-A

 

Drożdże:

FM40 Pszeniczny Łan - 1l starter

 

Fermentacja burzliwa: od 09.09.2016

Rozlew: 25.09.2016 - wyszło 18l

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

01.10.2016 - WARKA 29 Weizen 12°BLG

 

Słody:

Słód Pszeniczny – 2 kg

Słód Pilzneński – 2 kg

Słód Carapils – 0,25 kg

 

Zacieranie:

16l wody

 

45°C - 15 min

55°C - 15 min

63-61°C - 30 min

73-71°C - 30 min

78°C - mashout

 

Wysładzanie:

13l wody około 73-80°C

 

Gotowanie:
45 min

 

Chmielenie:

30 min – 17g Hallertau Tradition - granulat (PL) 2015 6,1% A-A

 

Drożdże:

FM40 Pszeniczny Łan - gęstwa po Weizenbocku

 

Fermentacja burzliwa: od 01.10.2016

Rozlew: 17.10.2016 - 22 litry + 190g cukru (FG - 3,3 BLG)

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Quad z 11 warki zajął 6 miejsce na IV WKPD, główna wada: utlenienie. Niedługo powtórka tym razem na FM27 Artefakty trapistów, ale wcześniej Belgian Pale Ale dla rozruszanie drożdży i sprawdzenie słodu Abbey.

Edited by pawel_cwks
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.