raskolnikow Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Witam, mam problem z jedną moją warką. Mianowicie American Stout (13 BLG), zrobiłem 25 litrów piwa, zadałem drożdże i tu zrodził się problem. Mimo intensywnego napowietrzenia, fermentacja stanęła na 6 BLG i ani drgnie. któryś dzień na cichej, w rurce "bulka" a balingów nie ubywa. użyłem drożdży Mauribrew Ale, fermentowało w temp. pokojowej. Bo przy takim ekstrakcie butelkowanie będzie raczej ryzykowne. Jaki może być problem? Jakaś pomoc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 http://wrozbita-maciej.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 temperatura pokojowa dla Ciebie to? 22C? napisz jak zacierałeś i czy przelałeś po burzliwej bo stało kilka dni na tych 6Blg, czy "tak Ci się uznało", że to koniec? nie mam z nimi doświadczenia, niby powinny zejść trochę niżej, ale nie wykluczone, że albo za szybko pozbyłeś się drożdży albo po prostu tak zeszły. doczytaj też to: http://www.piwo.org/topic/8712-mauribrew-ale-y514/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raskolnikow Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 przez temp.pokojową rozumiem 19-22C. Zacierałem infuzyjnie w dwóch temperaturach (67C i po dodaniu ciemnego słodu 73C). Na burzliwej było 10 dni, 9 sprawdzałem było 6BLG i na następny dzień taki sam wynik to zlałem na cichą. W okolicy 7 dni już nie pracowało i piana całkowicie opadła. Czytałem tamten temat co podałeś, ale tak ktoś wspominał że mu zeszło z 18 do 5 a tu mamy z 13 do 6. Nie mam doświadczenia z tymi drożdżami i nie wiem czy tak "po prostu mają" czy co się stało. Na cichej sprawdzałem już dwa razy i pomiar utrzymuje się na tych 6BLG. Napowietrzanie na tym etapie może coś pomóc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Zacierałem infuzyjnie w dwóch temperaturach (67C i po dodaniu ciemnego słodu 73C) Tutaj masz odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 jeśli się nie mylisz w ocenie ich pracy to obstawiam, że tak po prostu Ci zeszły i nie masz się co przejmować. Zacierałeś strasznie na słodko, więc nic dziwnego. Napowietrzaniem możesz tylko zaszkodzić, kiedy drożdże ruszają odcinasz je od dostępu powietrza, napowietrzając ryzykujesz tylko. a jeśli dobrze zlałeś na cichą to i tak nie masz tam zbyt wiele drożdżaków. potrzymaj i butelkuj, jest ok profilaktycznie sprawdź balingomierz, tu też może być błąd. ale uCiebie raczej chodzi tylko o zacieranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raskolnikow Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 ok, dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orcen92 Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 67C i po dodaniu ciemnego słodu 73C To znaczy ile czasu w 67 i ile w 73? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Następnym razem pobujaj fermentorem kilka razu w odstępach czasu przed zlaniem na cichą. Niby nic a przy mojej ostatniej warce (słabo napowietrzona) drożdże dojadly 2 Blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 A ja nigdzie w wiki nie przeczytałem że jedno temperaturowe zacieranie niesie ze sobą takie ryzyko jak w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 jeśli się nie mylisz w ocenie ich pracy to obstawiam, że tak po prostu Ci zeszły i nie masz się co przejmować. Zacierałeś strasznie na słodko, więc nic dziwnego. Napowietrzaniem możesz tylko zaszkodzić, kiedy drożdże ruszają odcinasz je od dostępu powietrza, napowietrzając ryzykujesz tylko. a jeśli dobrze zlałeś na cichą to i tak nie masz tam zbyt wiele drożdżaków. potrzymaj i butelkuj, jest ok profilaktycznie sprawdź balingomierz, tu też może być błąd. ale uCiebie raczej chodzi tylko o zacieranie. Nie ma żadnej możliwości aby odfermentowanie z 13 do 6Blg było poprawne, jeśli nie liczyć dodawania laktozy. Dajesz koledze radę która doprowadzi do granatów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Nie ma żadnej możliwości aby odfermentowanie z 13 do 6Blg było poprawne, jeśli nie liczyć dodawania laktozy. Dajesz koledze radę która doprowadzi do granatów. 'słowem klucz' było "jeśli się nie mylisz w ocenie ich pracy to". na podstawie tych informacji które podał: przez temp.pokojową rozumiem 19-22C. Zacierałem infuzyjnie w dwóch temperaturach (67C i po dodaniu ciemnego słodu 73C). Na burzliwej było 10 dni, 9 sprawdzałem było 6BLG i na następny dzień taki sam wynik to zlałem na cichą. W okolicy 7 dni już nie pracowało i piana całkowicie opadła. Czytałem tamten temat co podałeś, ale tak ktoś wspominał że mu zeszło z 18 do 5 a tu mamy z 13 do 6. Nie mam doświadczenia z tymi drożdżami i nie wiem czy tak "po prostu mają" czy co się stało. Na cichej sprawdzałem już dwa razy i pomiar utrzymuje się na tych 6BLG. Napowietrzanie na tym etapie może coś pomóc? Nie widzę tutaj możliwości, żeby przy takim postępowaniu było coś nie tak. W temacie o tych drożdżach widzę, że to się zdarzało. Nie zostałem chyba dobrze zrozumiany - zakładam, że ocena została wykonana poprawnie. Jeśli nie było tylko piany o pomiar był wykonywany wieczorem jednego dnia i rano drugiego, to nie ma żadnej gwarancji, że nie będzie granatów i tutaj popieram dirk gently. ja podkreślam, że na cichej wcale nie muszą dojadać, a tym bardziej napowietrzanie nic nie da dobrego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Fermentując w "temperaturze pokojowej" w praktyce fermentacja wygląda tak, że na początku temperatura wzrasta a w miarę postępu fermentacji spada.To może sprawić, że drożdze a szczególnie szczepy nienależące do najbardziej popularnych niedofermentują.Ja bym to zabutelkował z minimalną ilością cukru do refermentacji i przeznaczył do szybkiego wypicia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 (edited) Nie widzę tutaj możliwości, żeby przy takim postępowaniu było coś nie tak.A słyszałeś o utkniętej fermentacji? Jeszcze raz, choćbyś nie wiem jak zacierał, nie da rady uzyskać tak płytkiego odfermentowania, pięćdziesiąt parę procent. To piwo utknęło i brakuje mu jeszcze co najmniej 1.5-2Blg, nawet zabutelkowanie bez cukru i szybkie picie jest tu raczej ryzykowne. Radziłbym podnieść temperaturę, zakołysać fermentorem i zrobić kolejny pomiar po 4-5 dniach. Edited January 10, 2016 by dirk gently Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Robiłem Scottish Ale 11,5 °Blg. Drożdże US-05 zeszły do 5,5 °Blg. Zacieranie 72 °C, gotowanie 90 minut. Nie mówię że to podobny przypadek, ale można uzyskać odfermentowanie rzędu pięćdziesiąt parę procent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 A próbę jodową robiłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Nie robiłem próby jodowej. Zasyp nie zawierał surowców niesłodowanych, więc nie było powodu żeby sprawdzać czy zostały resztki skrobi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 (edited) Ja też miałem podobny przypadek. Przez niedopatrzenie zacząłem zacieranie od 73°C i dopiero po kilkunastu minutach dolałem zimnej wody żeby zbić temp. Z 11 albo 12 US-05 zeszły do 5. Wystarczy na przykład trafiony termometr i mogę uwierzyć w tak niskie odfermentowanie. Oczywiście zacząłbym od standardowych metod jak podniesienie temperatury i kołysanie fermentorem. Jak nie zejdzie niżej to butelkować i kontrolować nagazowanie co kilka dni. Mimo wszystko ryzyko granatów przy takim odfermentowaniu jest jednak spore, więc trzeba uważać. Mimo intensywnego napowietrzenia Raczej opisuj JAK pracujesz, bo normą jest że ktoś pisze na przykład o intensywnym napowietrzaniu a potem się okazuje że tylko przelał brzeczkę z większej wysokości. Edited January 10, 2016 by adamsky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Zasyp nie zawierał surowców niesłodowanych Ale za to temperatura zacierania była nietypowo wysoka. Niech termometr Ci przekłamie o 2 stopnie, i już się pojawia skrobia w piwie, co by tłumaczyło takie odfermentowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Też miałem takie przypadki, 11 blg do 5 innym razem 4,5. Robię fft, było tak samo. Problem to jedno, rozwiązania to drugie. Adamsky ale co da podniesienie temp. I kolysanie jak ma piwko na cichej? Ja tam wierzę w teorie, że drożdżak to nie kobieta, jak mu nie damy powodu do focha to go nie strzeli (skoki temp., Za niska temp., alkohol, underpitching, ...) A jak się w ogóle ma do realiów teoria dodania nowych drożdży? Ma to prawo bytu? Raskolnikow rób sobie na przyszłość fft, będziesz miał rozterki z głowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Adamsky ale co da podniesienie temp. I kolysanie jak ma piwko na cichej? Pewnie nic, ale dla świętego spokoju odhaczyłbym wszelkie standardowe metody zanim bym zabutelkował piwo z takim odfermentowaniem. dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.