Jump to content
fluxing

Browar Domowy Olfrygt

Recommended Posts

Po prawie roku niezbyt intensywnej działalności przyszedł czas się ujawnić. Geneza nazwy? Popularne w internetach słowo, nie wiem nawet czy prawdziwe, ale brzmiało fajnie i tak zostało. Wersja spolszczona, bez znaczka phi ;)

 

Link do profilu browaru na Untappd: https://untappd.com/w/browar-domowy-olfrygt/219067

Uprzedzając komentarze: tak, oceniam własne piwo na untappd i średnio mnie obchodzi czy to moralne, czy nie i co o tym myślicie ;)

 

#1 Cydr 11 Blg – styczeń 2015

Niesmaczne, mocno drożdżowe, kwaśne. Chodziło raczej o zaznajomienie się z całym procesem niż o gotowy produkt.

 

#2 Oatmeal IPA – kwiecień 2015

Blg: 14,5 → 3

ABV: 6%

IBU: 40

Zasyp: pale ale (95%), platki owsiane (5%).

Chmiele: Sorachi Ace (gotowanie i na zimno), Cascade (tylko na zimno).

Drozdze: S-04.

 

#3 Cydr jablkowo-ananasowy 12 Blg – kwiecień 2015

Sklad: sok jablkowy (80%), sok ananasowy (20%).

Chmielenie na zimno: Summit (50g na 15l).

Przy okazji zabrałem się za robienie etykiet w paincie, które są mega wieśniackie, ale co tam, to craft. Nie mam ich teraz przy sobie, może wrzucę później. Swoją drogą po tym eksperymencie szkoda mi już czasu i cierpliwości do tego wszystkiego. Na przyszłość tylko prosta tabelka.

 

#4 Imperial Rye Red Ale – maj 2015

Blg: 18

IBU: 90

Zasyp: pilznenski (75%), zytni (12,5%), karmelowy 40-60 (12,5%).

Chmiele: Iunga (goryczka), Amarillo (późne gotowanie i na zimno), Centennial (na zimno).

Drozdze: US-05.

 

To w zasadzie tyle. Jedno jeszcze dojrzewa w butelkach, jutro natomiast najprawdopodobniej warzę dry stouta.

 

Podziękowania należą się w szczególności dla browaru MKMK za udostępnianie garnka i chłodnicy oraz nieocenioną pomoc surowcowo-merytoryczną ;)

 

Pozdrawiam i cześć, w końcu to mój pierwszy post ;)

Mateusz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć Mati, to chyba nie zostaje mi nic jak założyć własny wątek dla browaru ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Iunga z Barbadosu

 

Data warzenia: 23.11.2015.

Styl: podpiwek?/bieda-brown porter?

 

Zakładana objętość: 10l

Zakładane Blg: 5

 

Gotowanie:

15' - Strzegom słód palony nieśrutowany 192g

10' - cukier dark muscovado 468g

5' - Iunga (11% alfa) 20g -> 11 IBU

 

Drożdże: Gozdawa OGA9

 

28.11.2015

Przelane do drugiego fermentora, dodane 45g cukru w 850 ml wody i 4 łyżki gęstwy z pierwszego fermentora.

 

13.12.2015

Butelkowanie. Odfermentowało do 0 Blg, co daje 2,6% ABV. Refermentacja - 45g sacharozy w 850 ml wody.

 

Na cichej prawdopodobnie złapało jakiegoś tlenowca, który ujawnił się dopiero po ok 3 dniach w butelkach w postaci filmu, mimo to brak jakichkolwiek oznak zakażenia w smaku i zapachu, jest jedynie mocno drożdżowe, trudno powiedzieć czy to zakażenie czy specyfika drożdży z Gozdawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety po dłuższym czasie zakażenie w podpiwku rozwinęło się w stronę apteki, wszystko co mi zostało poszło w kanał. W międzyczasie powstało nowe piwo:

 

#6 Piętaszek

 

Data warzenia: 08.01.2016.

Styl: Dry Stout

 

Zakładana objętość: 22l

Zakładane Blg: 10

 

Zasyp:

3 kg - Optima wiedeński

500 g - płatki owsiane błyskawiczne

200 g - Optima karmelowy ciemny 350 - 450

163 g - Optima jęczmień prażony

150 g - Optima pszenica prażona

 

Zacieranie (no sparge):

70 st C - 60'

78 st C - 10'

 

Gotowanie (60 min):

60' - Iunga (11% alfa) - 15 g -> 19,8 IBU

5' - Iunga (11% alfa) - 25 g -> 6,6 IBU

Suma: 26,4 IBU

 

Drożdże: US-05

 

31.01.2016

Zabutelkowane. Odfermentowało do 5 Blg, co daje 2,6% ABV. Niestety po kilku dniach w butelkach ponownie ujawnił się jakiś tlenowiec. Fermentowałem w tym samym wiadrze co podpiwek. Widocznie mimo odkażania to cholerstwo przetrwało w czeluściach wiadra. Następne piwo fermentuję w innym wiadrze, dodatkowo pójdzie NaOH na cały sprzęt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratulacje z okazji warzenia i tak dalej, nazwa też zacna, szkoda tylko że ja swój browar tak nazwałem i uruchomiłem jakiś rok temu ;)

 

https://www.facebook.com/olfrygtbrowar

No to ja podobnie, styczeń 2015 ;) Ty masz browar Ølfrygt, a ja Olfrygt. Ty nawiązujesz do wikingów, moje logo (brawa dla Sebka) do klimatów postapo, ja nie widzę problemu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

#7 FES

Piwo kolaboracyjne, warzone z Vamim (Libertarian Homebrewery).

 

Data warzenia: 19.05.2016.

Styl: FES.

 

Zakładane Blg: 18.

Zakładana objętość: 20l.

 

Zasyp:

5 kg - Optima pilzneński

700 g - Optima karmelowy ciemny 600-750 EBC

400 g - płatki owsiane błyskawiczne

400 g - Optima jęczmień prażony

300 g - cukier demerara

100 g - cukier biały

 

Zacieranie:

65-70 st C (głównie 68 st) - 60'

78 st C - 10'

 

Wysładzanie:

11,5l wody 78 st C

 

Gotowanie:

70' - nic

60' - Iunga (11% alfa) - 36 g -> 59,4 IBU

5' - cukry

 

Drożdże:

2 paczki S-04 rozsypane na pianę. Wyszło 19l brzeczki 19,8 Blg. Nie rozcieńczałem.

 

21.06.2016

Przelane na cichą do dwóch wiader. Wrzucone dodatki.

 

#7a Totochtin

10l piwa na cichej. Wrzucone następujące dodatki (moczone wcześniej razem w słoiku, w rumie Galeon Black):

- wanilia 8 g (3 laski), pocięta na małe kawałki

- kora cynamonu 3 g, rozmiażdżona w moździeżu

- ziarna kakaowca 50g, rozmiażdżone w moździeżu, uprażone na patelni aż do orzechowego smaku

- suszone papryczki habanero, 3 sztuki, rozmiażdżone w moździeżu, dodane bez ziarenek.

 

#7b Coconut Insertion

6,5l piwa na cichej. Dodane niecałe 200 g wiórków kokosowych, uprażonych wcześniej na patelni, odciśniętych z tłuszczu i moczonych w mieszance brandy (większość) i rumu (trochę, resztka z dodatków do Totochtina).

 

29.06.2016.

Oba piwa zabutelkowane.

Totochtin - 35 g cukru (1,7 vol) w 300 ml wody.

Coconut Insertion - 18 g cukru (1,5 vol) w 200 ml wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mocno olałem ten temat, ale przy odrobinie chęci i czasu powrzucam zaległe warki. Póki co staroć, którego pozostała jeszcze u mnie jedna butelka.

 

#8 All Hop(e) Is Gone

Piwo kolaboracyjne, warzone w Browarze MKMK z moim skromnym współudziałem.

 

Data warzenia: 08.05.2016.

Styl: Whisky FES.

 

Zasyp:

2 kg - Château whisky

1236 g - Soufflet pilzneński

1 kg - Optima wiedeński

814 g - Optima żytni

410 g - Optima palony

400 g - płatki owsiane

152 g - Optima karmelowy 40-60

151 g - Strzegom jęczmień prażony

151 g - Strzegom kamelowy czerwony

48 g - Optima pszenica prażona

 

Zacieranie:

65 -> 62,5 st C - 40'

71,8 -> 68 st C - 30'

Podgrzanie do 78 st C i filtracja.

 

Gotowanie:

90' - Iunga (11% alfa) - 60 g -> 99,7 IBU

15' - mech

 

Drożdże:

Danstar Nottingham. Uzyskano 19l brzeczki 15,7 Blg.

 

01.06.2016.

Odfermentowało do 3,5 Blg. Zabutelkowane z użyciem 58 g cukru (1,7 vol).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.