kusrob Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 (edited) Witam, Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada. Edited January 6, 2016 by kusrob Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Witam, Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada. Podstawowe pytanie - jak długo masz zamiar przechowywać otwarty ekstrakt? Na przestrzeni kilku miesięcy nic złego się z nim nie stanie, zwłaszcza, jeśli będziesz go przetrzymywać w "suchym i chłodnym pomieszczeniu" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 U mnie (beczka 12,5 litra) przypleśniał przy korku. Po tym nie odważyłem się kupić większych opakowań. Przechowywane w piwnicy, chłodnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dots Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Zamrażarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusrob Posted January 6, 2016 Author Share Posted January 6, 2016 Witam, Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada.[/size] Podstawowe pytanie - jak długo masz zamiar przechowywać otwarty ekstrakt? Na przestrzeni kilku miesięcy nic złego się z nim nie stanie, zwłaszcza, jeśli będziesz go przetrzymywać w "suchym i chłodnym pomieszczeniu" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 U mnie (beczka 12,5 litra) przypleśniał przy korku. Po tym nie odważyłem się kupić większych opakowań. Przechowywane w piwnicy, chłodnej. Wystarczy umyć, zdezynfekować i po problemie. Z ekstraktem w środku nie dzieje się nic złego. Przetestowane na własnej skórze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts