Jump to content

Witbier z ekstraktów plus partial mash


redlum
 Share

Recommended Posts

Witam. Nie mam sprzętu ani możliwości na pełne zacieranie więc preferuje robienie piwa z ekstraktów plus partial mash. Ostatnio zamarzył mi się witbier. 

 

Przejrzałem sporo przepisów "all grain" i przerobiłem to na partial mash. Co o tym sądzicie

 

Słody:

Profimator jasny 2kg (lub 3kg jeszcze nie jestem pewien - pewnie dam dwa i zmierzę blg - jak będzie za mało to dodam trzeci)
słód pszeniczny 0,5kg
płatki pszenne 0,8kg
mąka pszenna 0,2kg
płatki owsiane 0,4kg 
 
Chmiel
Marynka - 20gr na 60min
Mam jeszcze wolne Junga - dać trochę na aromat?
 
Dodatki
Kolendra 20g
Curacao 20g
 
Drożdze S-33
 
Wszystko gotuję na dwa garnki 8l. Pomysł jest taki aby płatki i mąkę podzielić na te dwa garnki i skleikować (po 3l na garnek)
Dodaję do tego słody (też podzielone na pół) i trzymam w temperaturze ok 65C, potem podgrzewam do 72C na 15 min i 78C.
Czy dodać też do tego z 0,5kg słodu pilzneńskiego dla enzymów? Czy może od razu wlać jeden profimator ma dwa garnki (nie mam pojęcia czy tam są jeszcze enzymy)? (a drugi w czasie chmielenia)
 
I teraz jak to wszystko odfiltrować? Wcześniej słody specjalne gotowałem w woreczku muślinowym - a teraz to chyba mi to nie wyjdzie z powodu płatków. Zawsze robiłem też niby wysładzanie - słody w woreczku szły na durszlak i oblewałem je wodą o temperaturze ok 75C.
Macie jakieś pomysły jak to zrobić jeśli cała ta papka będzie pływać w obu garnkach? Przelać wszystko do fermentora przez jakiś cedzak? A potem jeszcze raz np rurką z pończocha lub workiem muślinowym? Nie mam w tym żadnego doświadczenia - temu pytam was jak się zachować w tym wypadku.
 
PS oczywiście dalej będę robił normalnie - czyli chmielenie (w moim wypadku na 2 gary po 10gr na gar Marynki przez 60 min), chłodzenie poprzez dolanie zimnej wody i trochę na podwórku i w końcu dodanie drodzy w temperaturze brzeczki ok 15-18C.
 
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

Ja bym wziął ekstrakt pszeniczny, cześć zacierana ok, albo nawet minimalistycznie 0,4kg pszenicznego + 0,4kg owsa, albo super-minimalistycznie sam ekstrakt.

Myślę że, normalnie się przefiltruje w woreczku.

Przede wszystkim drożdże bym zmienił na odpowiednie do witbiera, czyli jakieś płynne albo z suchych np. Breferm Blanche.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

W pierwszym zasypie czyli po kleikowaniu płatków? Dać pilzeńskiego 0,5kg na garnek 8l czy na całość? Chociaż jak dam 1kg - to już prawie będę miał pełne zacieranie - bo w oryginalnym przepisie było 2kg :) Pewnie się skończy na tym że pożyczę garnek od sąsiada (niecałe 6l) i będę to robił na 3 garnki. Szkoda że nie mam wężyka - bo bym to przelał potem do fermetora i wężykiem przefiltrowane znowu do garów i chmielenie.

Wiem że trochę porwałem się z motyką na słońce - ale to będzie moja 10 warka (w tym 5 puch, 2 ekstrakty z chmieleniem i 2 partial mash) więc troszeczkę doświadczenia mam z moim sprzętem. Zamierzam to zrobić dzisiaj wieczorem - więc w nocy opiszę jak mi poszło. :)

PS Może jeszcze skoczę do sklepu i zrobię sobie ten wężyk - miałbym wtedy jeden problem rozwiązany

PS2 u sprzedawcy nie było niestety lepszych drożdży do Witbier - wziąłem S-33 bo te się najbardziej nadawały

Edited by redlum
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.