Skocz do zawartości

[Docent] Debiut Miesiąca – grudzień 2015


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

W listopadzie zastanawiałem się, czy magiczna liczba tysiąca rzemieślniczych premier jest możliwa do osiągnięcia. Grudzień zamknęliśmy liczbą 97 nowych piw i cóż się okazało? Że jest tysiąc jeden nowych piw na rynku! Gdy dodać do tego koncerniaki czy aromatyzowane potworki to mamy grubo ponad tysiąc jednak takich piw nie uwzględniam w swoim zestawieniu. W grudniu do ostatniej chwili wahałem się, któremu z dwóch piw przyznać tytuł. Wybrałem salomonowe rozwiązanie co o tyle było łatwiejsze, że taki precedens zaistniał już w lipcu. Skoro wtedy dwóm piwom przyznałem tytuł, to i teraz mogę skorzystać z tego wyjątkowego posunięcia.

Ostatni miesiąc roku przyniósł nam premiery piw uwarzonych w trzech nowych browarach: w Bierhalle na warszawskim Wilanowie, które jest drugim (a licząc z przejętą BrowArmią trzecim) browarem tej sieci w mieście, długo wyczekiwanym olsztyńskim Zamkowym Młynie, w końcu w rzemieślniczym Browarze Kamienica znajdującym się na ziemi kłodzkiej, w Stroniu Śląskim.

No dobrze, jakie zatem piwa otrzymały jako ostatnie w roku 2015 tytuł Debiutu Miesiąca?

AleBrowar/Σολο (Gościszewo) – Saint No More 2015

Birbant (Zarzecze) – P.I.S. & Love

 

DM12

AleBrowar/Σολο (Gościszewo) – Saint No More 2015: Black Double Rye IPA 20° Blg, 8,7 % alk, 70 IBU

Saint No More towarzyszy nam od roku 2012 i za każdym razem prezentuje inne podejście do piwa. Pierwsza edycja była dość zachowawcza i mieściła się w kanonie piwa świątecznego czyli słodkawego trunku z obecnością przypraw typu cynamon i imbir. Edycja druga była dużym zaskoczeniem gdyż było to porządnie chmielone West Coast IPA. Podejście trzecie było mocno nietypowe gdyż pojawiły się dwa rodzaje SNM: Single Hop Simcoe i

. Właśnie to ostatnie było krokiem w kierunku tegorocznej edycji, która uwarzona została w w kooperacji z Kjetilem Jikiunem i jego greckim „Σολο …Your Cretan Craft Beer”.

Już po nalaniu wrażenie robi drobna, obfita, układająca się w warstwy żółtobrązowa piana. Aromat nie jest zbyt intensywny, wyczuwalne są przyjemne akcenty czekolady, śliwki i lekkiej żywicy. Smak za to jest rewelacyjny. Mamy tu nadawaną przez solidny ekstrakt i udział słodu żytniego porządną treściwość. W smaku czekolada, zauważalna goryczka i to co w piwach ciemnych jest rzadko możliwe do osiągnięcia czyli wyczuwalny cytrus. Do tego gładka tekstura i niesamowita pijalność. Świetne piwo, jak dotąd najlepsze w historii Saint No More!

Birbant (Zarzecze) – P.I.S. & Love: Peated Imperial Stout 24,5° Blg, 10,5 % alk, 78 IBU

Będąc pomysłodawcą imprezy z domowym 100% Peated RIS-em od Kentakiego nie spodziewałem się, że tydzień wcześniej ekipa Birbanta zrobi premierę swojego wędzonego torfem RISa. Uspokoiło mnie to, że zasyp słodu wędzonego torfem w P.I.S. & Love to „tylko” 18%. Po spróbowaniu tego piwa na premierze wiedziałem, że muszę do niego wrócić i ocenić je na spokojnie. Sytuacja nadarzyła się w Nowy Rok, piwo złapało więc extra trzy tygodnie leżakowania. Po nalaniu mamy cienką warstwę drobnej, żółtobrązowej piany, która zanika w ciągu kilku minut. Ale wiadomo, że w przypadku takiego piwa czekamy przede wszystkim na aromatyczne uderzenie. I tak właśnie jest. Nozdrza atakuje podbita czekoladą mocna torfowa wędzoność. Bierzemy łyk i wyczuwamy moc piwa, torf, czekoladę, lekką ciemną owocowość kojarzącą się ze śliwką i pralinką. Całość zdecydowanie wytrawna, najbardziej kojarząca mi się z zapachami oleju silnikowego i samochodowego warsztatu. A że pod sam koniec pojawił się lekki rozpuszczalnikowy motyw alkoholu to spokojnie można je nazwać piwem dla prawdziwego macho ;)

Grudzień to przede wszystkim wyróżnienia dla piw ciemnych. Mamy stouty laktozowe, wędzone, imperialne i kwaśne, mamy imperialny porter solo oraz z dodatkiem herbaty lapsang, jest i flanders red ale uwarzony we względnie dużym browarze. W końcu skoro to grudzień i okres świąteczny to i pojawiło się piwo o smaku kompotu z suszu. Jest ciekawie!

Beer Bros/Latający Rosomak – Smoke on the Porter, Smoke on the Porter Lapsang

SOTP

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien Smoked Stout

KentakiOcena piwa

Piwne Podziemie – RIS

RIS25Ocena piwa

PiwnePodziemie/Jabeerwocky – Back in White

BIWOcena piwa

Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Krasnale u Bram

KrasnaleOcena piwa

Widawa – Mariasia

MariasiaOcena piwa

Widawa – Wild Sour Love

WSLOcena piwa

Zamkowy Cieszyn  – Red Roeselare Ale (Grand Champion Birofilia)

GCH2015Ocena piwa

 

Skoro wszystkie Debiuty Miesiąca są już znane, czas na wybór Browaru Roku 2015. Ogłoszenie zwycięzcy wkrótce!

Pozostałe premiery grudnia 2015:

AleBrowar/BrewFist (BrewFist) – Baltic Freak

Antybrowar – PROmocja

Artezan – Too Young To Be Herod 2016

Baba Jaga (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Luna

Bednary – Ale Ciacho! Special Edition

Bierhalle Wilanów – Pils, Weizen, Marcowe, Dunkel

Birbant (Zarzecze) – ABW, Dr IPA

Brodacz (Wąsosz) – Masochista

Brofaktura – Dziki Kurant

Brokreacja/Dukla (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Nafciarz Dukielski

Browar Stu Mostów – WRCLW Rye RIS

Browary Nyskie (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Vic Secret

Doctor Brew (Bartek) – Target IPA, X-Rye, Summit IPA

Fabryka Piwa (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Rakau in Krakau

Filip Merynos (b.d.) – Czarny Wiewiór

Gloger – Karty na Stół, Głos Wodza, Belgijski Zaciąg, Bilet do Frisco

Golem (Kamionka) – Dybug

Hopkins (Stary Browar Kościerzyna) – Transfuzja, Lśnienie

Hopium – John Coffi, Snoop Hoppy Dog, Da Wheat Lynch

Hopium/Inne Beczki – John Malinkovich, Cocos Zanel

Hopo Jambo (Koreb) – Chmielowe Chynchy

Hopster Beer (Wąsosz) – Indiana

Inne Beczki (b.d.) – Pilzner

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien Ale Zimowe

Kamienica – Jasny Anioł, Czerwony Anioł, Ciemny Anioł

Kingpin – Diggle

Kraftwerk (Wąsosz) – Acid Rain

Krajcar – Czarny Ląd

Nepomucen – Golden Ale

Perła – Weizenbock

Perun (Wąsosz) – Kraina Welesa, Dziedzictwo Puławski

Pilseweizer – ANDY’S ESB

Pinta (Browar na Jurze) – Gluten Tag Free

Piwne Podziemie – Party-Gyle

Podgórz – Baron von Jaizen

Pracownia Piwa – Hoppy New Year 2016

Pracownia Piwa/Browariat – Morelove

Profesja – Przekupka

Probus – Grzybobranie

Rebelia (Wąsosz) – Ramones’k

Reden Chorzów – Koźlak świąteczny

Roch – Świąteczny Śliwkowy Stout

Setka (Browar Jana) – Bitwa o Ławicę

Solipiwko (Zarzecze) – Bruce

Spirifer (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Golden Ball, The Kop

Stara Komenda – Świąteczny Kellerbier

Staropolski – Pacific Wheat, French Saison, English IPA, Dunkel Weizen

Stary Browar Kościerzyna – Piwo Gwiazdkowe

Szpunt (Koreb) – Kāhaki

Trzech Kumpli (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – American Beauty, Double PanIPAni

Twigg – New Force

Warsztat Piwowarski – Koniec Jesieni, Noc na Tarnogaju, Pszenica wersja H, Suite IPA

Wąsosz – Piwo Bożonarodzeniowe

Widawa/Kopyr – Ratel

Wilk (b.d.) – Polish Hoppy Beer

Zamkowy Cieszyn – West Coast IPA

Zamkowy Młyn – Koelsch, Pszeniczne, American Amber Ale, Oatmeal Stout

Zamość – Zamojski APA

Złoty Pies – Femme Fatale

 

 

 

 

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.