Jump to content

Użyć starej gęstwy, czy kupić nowe drożdże?


joonecky
 Share

Recommended Posts

Mam problem.

Planuje dwie warki Irish Red Ale (13°) i nie wiem jakich drożdży użyć. Będę warzyć w połowie stycznia. Potem planuje jeszcze Whisky Stouta 17°) i RIS'a (26°) na tej gęstwie.

Nie wiem, czy kupić świeże drożdże (płynne albo S-04), czy użyć gęstwy, którą mam w lodówce.

Gęstwa jest zlana po cichej Irish Red Ale (13 listopada) z drożdży Fermentum Mobile FM-13 IRLANDZKIE CIEMNOŚCI. Dodawałem łyżkę tej gęstwy przy rozlewie Winter Stouta 25 grudnia. Jak wyciągnąłem ją z lodówki, to dosyć szybko część drożdży wypłynęło na wierzch piwa. Z tej gęstwy zrobiłby oczywiście starter na mieszadle.

Czy lepiej użyć takiej gęstwy, czy kupić nowe drożdże?

Link to comment
Share on other sites

A czemu nowe? Chyba kupowałbym dokładnie te same drożdże.

 

 

EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego.

Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek.

Edited by joonecky
Link to comment
Share on other sites

Obawiałbym się o czystość gęstwy, jedno piwo na szybko pewnie bym zaryzykował ale więcej nie i to jeszcze do leżakowania.

Link to comment
Share on other sites

Tak starą gęstwę sobie odpuść. Szkoda Twojego czasu i wysiłku.

 

EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek.

 

Zamiast 1728 kup sobie łatwiejsze w opanowaniu 1056. Ostatnio używałem 1728 i pomimo tego, że mam naprawdę dobrą kontrolę temperatury i znam swój sprzęt, to miałem z nimi trochę problemów. Jakoś jednak przekonany jestem bardziej do 1056.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.