joonecky Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 Mam problem. Planuje dwie warki Irish Red Ale (13°) i nie wiem jakich drożdży użyć. Będę warzyć w połowie stycznia. Potem planuje jeszcze Whisky Stouta 17°) i RIS'a (26°) na tej gęstwie. Nie wiem, czy kupić świeże drożdże (płynne albo S-04), czy użyć gęstwy, którą mam w lodówce. Gęstwa jest zlana po cichej Irish Red Ale (13 listopada) z drożdży Fermentum Mobile FM-13 IRLANDZKIE CIEMNOŚCI. Dodawałem łyżkę tej gęstwy przy rozlewie Winter Stouta 25 grudnia. Jak wyciągnąłem ją z lodówki, to dosyć szybko część drożdży wypłynęło na wierzch piwa. Z tej gęstwy zrobiłby oczywiście starter na mieszadle. Czy lepiej użyć takiej gęstwy, czy kupić nowe drożdże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 (edited) Do serii 4 piw kupiłbym nowe. Edited January 1, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted January 1, 2016 Author Share Posted January 1, 2016 (edited) A czemu nowe? Chyba kupowałbym dokładnie te same drożdże. EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek. Edited January 1, 2016 by joonecky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 Obawiałbym się o czystość gęstwy, jedno piwo na szybko pewnie bym zaryzykował ale więcej nie i to jeszcze do leżakowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted January 1, 2016 Author Share Posted January 1, 2016 Dzięki. W takim razie chyba za inwestuje w te Wyeast'y. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 Tak starą gęstwę sobie odpuść. Szkoda Twojego czasu i wysiłku. EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek. Zamiast 1728 kup sobie łatwiejsze w opanowaniu 1056. Ostatnio używałem 1728 i pomimo tego, że mam naprawdę dobrą kontrolę temperatury i znam swój sprzęt, to miałem z nimi trochę problemów. Jakoś jednak przekonany jestem bardziej do 1056. joonecky 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted January 1, 2016 Author Share Posted January 1, 2016 Ale czy te 1056 nadadzą się do RISa? Nie padną od alkoholu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 Ale czy te 1056 nadadzą się do RISa? Nie padną od alkoholu? A czytałeś co pisze o nich Wyeast? https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted January 1, 2016 Author Share Posted January 1, 2016 Faktycznie - nie sprawdziłem u źródła. W takim razie zdecyduję się na nie. Dzięki, Łukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts