Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #175 - warzone 07.03.2022
Belgian Blond


Warka: 21l
Goryczka: 24 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

6 kg - pilzneński IREKS
0,5 kg - cukier biały

 

Chmiele:

20g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

20g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 10'

25g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 0'

100g Oktawia - granulat 2021 (7,5% ak.) - na zimno 3 dni
50g 
Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - na zimno 3 dni

100g Puławski - granulat 2021 (8.4% ak.) - na zimno 3 dni

 

Dry Hop do połowy warki

 

Drożdże:
Wyeast 3787 Belgian High Gravity - starter 1,5l

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #176 - warzone 16.03.2022
Black IPA


Warka: 21l
Goryczka: 79 IBU
Ekstrakt: 15,7 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński IREKS

1,2 kg - płatki owsiane
0,6 kg - Carafa II Special Weyermann

0,5 kg - Cara Clair Castle Malting
0,25 kg - Abbey Weyermann
 

Chmiele:

60g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

20g Książęcy - granulat 2021 (7,8% ak.) - 20'
60g Książęcy - granulat 2021 (7,8% ak.) - 20' - whirlpool w 77°C
50g Chinook - granulat 2020 (12,3% ak.) - na zimno 3 dni

120g Książęcy - granulat 2021 (7,8% ak.) - na zimno 3 dni

200g Exp. 2/20 - granulat 2021 (8.9% ak.) - na zimno 3 dni
 

Drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II - starter 1,5l

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut
Carafa II Special zalana 1,5l wody i odstawiona na 24h do lodówki. Całość dodana z ostatnią wodą do wysładzania.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #177 - warzone 24.03.2022
English IPA


Warka: 10l
Goryczka: 75 IBU
Ekstrakt: 16,7 Blg

Słody:

3,3 kg - Maris Otter Fawcett
0,4 kg - Crystal II Fawcett
0,3 kg - Imperial Malt Simpsons

 

Chmiele:

35g - Challenger granulat 2020 (6,1% ak.) - 60'

30g - Challenger granulat 2020 (6,1% ak.) - 20'

25g - East Kent Goldings granulat 2020 (6,2% ak.) - 15'

25g - East Kent Goldings granulat 2020 (6,2% ak.) - 0'

35g - Challenger granulat 2020 (6,1% ak.) - na zimno 3 dni

30g - East Kent Goldings granulat 2020 (6,2% ak.) - na zimno 3 dni

 

 

Drożdże:
FM11 - gęstwa po #174

 

Dodatki:

CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #178 - warzone 05.04.2022
Belgian Pale Ale


Warka: 21l
Goryczka: 31 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2,35 kg - pilzneński IREKS

1,375 kg - monachijski Viking Malt
0,65 kg - pilzneński Viking Malt

0,375 kg - Abbey Castle Malting

0,25 kg - CaraBelge Weyermann

 

Chmiele:

25g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

40g East Kent Goldings - granulat 2020 (6,2% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Wyeast 3787 Belgian High Gravity - gęstwa po #175

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #179 - warzone 11.04.2022
Fruit Wheat / Fruit Gose

Warka: 21l
Goryczka: 14 IBU
Ekstrakt: 11,7 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński Viking Malt

2,5 kg - pszeniczny Soufflet

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Iunga granulat 2020 (9,4% ak.) - 60'

 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 10 ml


Drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II - gęstwa po #176

Pół warki docelowo zostanie dokwaszone kwasem i posolone zostając fruit gose.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #180 - warzone 19.04.2022
Brett Saison


Warka: 21l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

4 kg - pilzneński Viking Malt
1 kg - pszenica niesłodowana

0.5 kg - wiedeński Bestmalz
0.01 kg - monachijski Bestmalz

 

Chmiele:

20g Iunga - granulat 2020 (10% ak.) - 60'

5g Perle - granulat 2020 (7% ak.) - 60'

25g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 0'

20g - Spalt Select granulat 2020 (3,1% ak.) - 0'
25g - Hallertauer Mittelfrueh granulat 2020 (3,7% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Wyeast 3711 French Saison - starter 1,2l

Wyeast 5112 Brettanomyces Bruxellensis - gęstwa

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g

Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #181 - warzone 27.04.2022
Oatmeal Stout


Warka: 21l
Goryczka: 31 IBU
Ekstrakt: 12,2 Blg

Słody:

2,8 kg - pilzneński Viking Malt
0,68 kg - monachijski Viking Malt

0.5 kg - owsiany Fawcett

0.45 kg - Maris Otter Simpsons
0.35 kg - czekoladowy żytni Fawcett

0.25 kg - Amber Fawcett

0.25 kg - Golden Naked Oats Simpsons

0.2 kg - Crystal Extra Dark Simpsons
0.2 kg - Carafa II Special Weyermann

 

Chmiele:

25g Iunga - granulat 2020 (11,% ak.) - 60'

 

Drożdże:
Wyeast 1272 American Ale II - gęstwa po #179

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g

Lactic Acid - 10g
Whirlfloc-T - tabletka - 10'

Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #182 - warzone 02.05.2022
Hoppy Tripel


Warka: 21l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 18,5 Blg

Słody:

7 kg - pilzneński Viking Malt
0.75 kg - cukier biały

 

Chmiele:

20g Iunga - granulat 2021 - (11,5% ak.) - 60'
100g Amora Preta - granulat 2021 - (9,4% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'
100g Amora Preta - granulat 2021 - (9,4% ak.) - na zimno 3 dni
200g ZU12 - granulat 2021 - na zimno 3 dni
50g Vermehlo - granulat 2021 - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
Wyeast 3787 Belgian High Gravity - gęstwa po #178

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml 
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kolendra - 10g - 5'
Zest z pomarańczy - na zimno do połowy warki

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #183 - warzone 10.05.2022
Grodziskie


Warka: 21l
Goryczka: 26 IBU
Ekstrakt: 7,2 Blg

Słody:

3,3 kg - słód grodziski Bruntal

 

Chmiele:

25g Marynka - granulat 2021 - (7,9% ak.) - 60'
40g Tomyski - granulat 2021 - (6,4% ak.) - 0'

 

Drożdże:
US-05 - saszetka

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml 
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
72°C - 10 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #184 - warzone 16.06.2022
Brett Saison


Warka: 21l
Goryczka: 24 IBU
Ekstrakt: 11,7 Blg

Słody:

2,8 kg - pilzneński Viking Malt
1,05 kg - pszeniczny Soufflet
1 kg - pszenica niesłodowana

0,25 kg - Torrified Wheat Simpsons

 

Chmiele:

20g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

25g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 0'

50g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Mad Scientist Fermentation Blend - Bootleg Biology

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g

Zacieranie:
70°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #185/#186  - warzone 09.07.2022
Midwest Pale Ale/Midwest IPA


Warka: 20l/20l
Goryczka: 50/70 IBU
Ekstrakt: 11,5/15 Blg

Słody:

7 kg - Extra Pale Crisp
2 kg - pszeniczny jasny (VM + Soufflet)
1 kg - Oat Castle Malting
0.75 kg - maltodekstryna

 

Chmiele:

75g Iunga - granulat 2021 - (11,5% ak.) - 60'
100g Vermehlo - granulat 2021 - (7% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'
50g Galaxy - granulat 2020 - (16,2% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'
200g Galaxy - granulat 2021 (15% ak.) - na zimno 3 dni - po 100g do warki

100g Michigan Copper - granulat 2020 (10% ak.) - na zimno 3 dni - po 50g do warki

100g Mosaic - granulat 2021 (10% ak.) - na zimno 3 dni - do IPA
100g Chinook - granulat 2021 (13% ak.) - na zimno 3 dni - do Pale Ale

 

Drożdże:
OYL-071 Lutra Kveik - gęstwa 300 ml

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 15 ml 
CaCl2 - 10g
Whirlfloc-T - 10' - tabletka

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #187 - warzone 17.07.2022
Table Brett


Warka: 21l
Goryczka: 17 IBU
Ekstrakt: 9,5 Blg

Słody:

2 kg - pilzneński Viking Malt
1 kg - pszenica niesłodowana

0,5 kg - pszeniczny Soufflet

0,5 kg - płatki owsiane

 

Chmiele:

13g Per;e - granulat 2021 (7% ak.) - 60'

20g Spalt Select - granulat 2020 (3,4% ak.) - 5'

30g Hallertauer Mittelfruh - granulat 2020 (3,7% ak.) - 5'

 

Drożdże:
WLP400 Belgian Wit - gęstwa
Fermentacja w kegu po Fumes (Pinta Barrel Brewing

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - tabletka - 10'
Kolendra - 10g - 0'
Skórka pomarańczy - 30g - 0'

Zacieranie:
69°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #188  - warzone 27.07.2022
Polish IPA


Warka: 20l
Goryczka: 70 IBU
Ekstrakt: 14,5 Blg

Słody:

5 kg - Extra Pale Crisp
1 kg - pszeniczny jasny Viking Malt
0,8 kg - płatki owsiane
0.5 kg - Cara Clair Castle Malting

 

Chmiele:

50g Iunga - granulat 2021 - (11,5% ak.) - 60'
50g Vermelho - granulat 2021 - (9,1% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'
50g Zombie - granulat 2021 - (10% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'

150g Vermelho - granulat 2021 - (9,1% ak.) - na zimno 3 dni
150g Zombie - granulat 2021 - (10% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
OYL-071 Lutra Kveik - gęstwa 300 ml

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 7 ml 
CaCl2 - 5g
Mech irlandzki - 10' - łyżeczka

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #189 - warzone 29.07.2022
Cydr wytrawny


Warka: 10l
Goryczka: 0 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Składniki:

10l - sok jabłkowy Jonagold

 

Drożdże:
EC1118 Lallemand

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #190 - warzone 30.07.2022
Imperial Stout


Warka: 16l
Goryczka: 90 IBU
Ekstrakt: 24 Blg

Słody:

4 kg - wiedeński Viking Malt
3 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - Crystal Light Simpsons

0.8 kg - płatki żytnie
0.6 kg - czekoladowy żytni Fawcett

0.5 kg - Golden Naked Oats Simpsons
0.5 kg - Carafa II Special Weyermann

 

Chmiele:

75g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

50g Marynka - granulat 2021 (7,9% ak.) - 60'

 

Drożdże:
OYL-071 Lutra Kveik - gęstwa po #186

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g

Lactic Acid - 10g
Mech irlandzki - łyżeczka- 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

5 litrów zabutelkowane z blendem Często z Dobrej Palarni Kawy
11 litrów zlane na kostki z beczki po bourbonie macerowane w bourbonie Buffalo Trace

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #191 - warzone 01.08.2022
Hoppy Blond


Warka: 22l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 12,6 Blg

Słody:

6 kg - Extra Pale Crisp
0,5 kg - cukier biały

 

Chmiele:

25g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

20g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) -  20'

25g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) ) - 12'

35g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) - 0'

200g Zula - granulat 2021 (7,3% ak.) - na zimno 3 dni

 

 

Drożdże:
WLP550 Belgian Ale - starter 1,5l

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Mech Irlandzki - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #192 - warzone 13.08.2022
Pseudopils

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 11,7Blg

Słody:

5 kg - Europils Crisp
0,15 kg - wiedeński Viking Malt

 

Chmiele:

25g Marynka - granulat 2021 (7,9% ak.) - 60'

25g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) -  20'

30g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) -  0'

35g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) -  20' whirlpool w 77°C

 

Drożdże:
OYL-071 Lutra Kveik - gęstwa po #185

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Mech Irlandzki - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #193 - warzone 20.08.2022
Belgian IPA

Warka: 21l
Goryczka: 90 IBU
Ekstrakt: 15,6 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann
0,8 kg - płatki owsiane

0,5 kg - słód owsiany Fawcett

0,5 kg - CaraClair Castle Malting
0,375 kg - cukier
0,25 kg - CaraBelge Weyermann

 

Chmiele:

75g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

50g Chinook - granulat 2021 (10,3% ak.) -  20' whirlpool w 77°C
100g Ahhhroma! - granulat 2021 (16,7% ak.) - na zimno 3 dni
100g Mosaic - granulat 2021 (9,5% ak.) - na zimno 3 dni
50g Chinook - granulat 2021 (10,3% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
WLP550 Belgian Ale - gęstwa po #191

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 5g



Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #194 - warzone 02.09.2022
Fake Baltic Porter

Warka: 21l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 20,6 Blg

Słody:

5 kg - monachijski jasny Viking Malt
1,5 kg - extra pale Crisp
1 kg - monachijski jasny Soufflet
0,25 kg - pszeniczny Soufflet

0,25 kg - Chocolate Fawcett

0,25 kg - CaraMunich III Weyermann
0,25 kg - Amber Fawcett
0,2 kg - Special B Castle Malting
0,1 kg - Carafa Special II Weyermann - na wygrzew

 

Chmiele:

45g Marynka - granulat 2021 (7,9% ak.) - 60'

 

Drożdże:
OYL-071 Lutra Kveik - po #188

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 5g



Zacieranie:
64°C - 50 minut

72°C - 30 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #195 - warzone 06.09.2022
Polish/Belgian IPA

Warka: 21l
Goryczka: 90 IBU
Ekstrakt: 17 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
1 kg - płatki owsiane

0,5 kg - CaraClair Castle Malting
0,375 kg - cukier
0,25 kg - CaraBelge Weyermann

0,2 kg - Torrified Wheat Simpsons

 

Chmiele:

75g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

100g Izabella - granulat 2021 (6,8% ak.) -  20' whirlpool w 77°C
100g Izabella - granulat 2021 (6,8% ak.) - na zimno 3 dni
100g Zula - granulat 2021 (8,3% ak.) - na zimno 3 dni
200g Exp 2/20 - granulat 2021 (11,2% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
WLP550 Belgian Ale - gęstwa po #193

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 5g



Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #196 - warzone 12.09.2022
Hoppy Saison

Warka: 21l
Goryczka: 37 IBU
Ekstrakt: 12,9 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
0,4 kg - płatki owsiane

0,25 kg - wiedeński Viking Malt

 

Chmiele:

30g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

25g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) -  0'
50g Książęcy - granulat 2021 (7,2% ak.) - 20' whirlpool w 77°C
50g Książęcy - granulat 2021 (7,2% ak.) - na zimno 3 dni
100g Exp 3/20 - granulat 2021 (10% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
WLP590 French Saison - starter 1.2l

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
MgCl2 - 2g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 5g



Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #197 - warzone 16.09.2022
Dry Stout

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 11,2 Blg

Słody:

3,5 kg - pale ale Castle Malting
0,95 kg - płatki jęczmienne

0,5 kg - palony jęczmień Castle Malting
0,075 kg - Crystal II Fawcett

 

Chmiele:

30g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

25g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) -  5'

 

Drożdże:

Lallemand BRY-97 West Coast Ale - saszetka
 

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
MgCl2 - 2g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 5g



Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #198 - warzone 26.09.2022
Saison

Warka: 15l
Goryczka: 49 IBU
Ekstrakt: 11,5 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp

0,45 kg - wiedeński Viking Malt

0,25 kg - cukier

 

Chmiele:

30g Marynka - granulat 2021 (7,9% ak.) - 60'

25g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) -  20'

25g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) -  0'
50g Tomyski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 0'

 

Drożdże:
WLP590 French Saison - gęstwa po #196

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
MgCl2 - 2g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 5g



Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Jakaś katastrofalna wydajność, 2h gotowania, ratowanie cukrem.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #199 - warzone 28.09.2022
American Barleywine

Warka: 21l
Goryczka: 109 IBU
Ekstrakt: 25,5 Blg

Słody:

10 kg - Best Ale Crisp

 

Chmiele:

100g CTZ - granulat 2021 (14,4% ak.) - 60'

150g Zula - granulat 2021 (8,3% ak.) -  0'

 

Drożdże:
Lallemand BRY-97 West Coast Ale

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
MgCl2 - 2g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 5g



Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Gotowanie 4h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #200 - warzone 01.10.2022
Brett Saison

Warka: 40l
Goryczka: 26 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp

2 kg - płatki orkiszowe

1,5 kg - pale ale Castle Malting

1,3 kg - pszeniczny jasny Soufflet

0,2 kg - płatki owsiane

 

Chmiele:

60g Marynka - granulat 2021 (7,9% ak.) - 60'

50g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Mieszanka w różnych proporcjach:
Wyeast 3711 French Saison, WLP568 Belgian Saison Blend, WLP590 French Saison, Wyeast 5112 Brettanomyces Bruxellensis, domowa kultura dzikusów


Zacieranie:
70°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.