Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #152 - warzone 02.07.2021
Berliner Weisse


Warka: 21l
Goryczka: 5 IBU
Ekstrakt: 7,3 Blg

Słody:

2 kg - Wheat Blanc Castle Malting
1 kg - pilzneński Viking Malt

 

Chmiele:

5g Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60'


Bakterie:
L. Planatarum - 4g
 

Drożdże:
US-05 - saszetka

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 20 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #153 - warzone 29.07.2021
Belgian Blond (Westvleteren 6 wannabe clone)


Warka: 21l
Goryczka: 37 IBU
Ekstrakt: 12,6 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Viking Malt
0,4 kg - cukier biały

 

Chmiele:

30g Premiant - granulat 2020 (9,93% ak.) - 60'

20g Styrian Goldings - granulat 2020 (4,2% ak.) - 20'

25g Styrian Goldings - granulat 2020 (4,2% ak.) - 12'

25g Styrian Goldings - granulat 2020 (4,2% ak.) - 0'

 

Drożdże:
OYL-028 Belgian Ale W - starter 1,2l

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #154
New England IPA - warzone 04.08.2021r.


Warka: 20l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 15,5 Blg

Słody:

4 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - płatki owsiane

0,5 kg - Wheat Blanc Castle Malting

0,25 kg - Carapils Weyermann

0,25 kg - Imperial Simpsons Malt
0,25 kg - maltodekstryna

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 60'

15g - Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 0'

75g - Amarillo - granulat 2020 (8,9% ak.) - 20' - whirlpool w 77°C

100g - Amarillo - granulat 2020 (8,9% ak.) - na zimno - 3 dni

100g - X13459 - granulat 2020 (6,2% ak.) - na zimno - 3 dni

32g - Mosaic Cryo - granulat 2020 (24% ak.) - na zimno - 3 dni

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g

Kwas mlekowy - 7g


Drożdże:

Verdant IPA - 2 saszetki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #155 - warzone 16.08.2021
Polotmave


Warka: 15l
Goryczka: 31 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński Viking Malt
1 kg - Munich Light Castle Malting
0,18 kg - Vienna Steinbach 

0,12 kg - melanoidynowy Weyermann
0,075 kg - karmelowy 600 Viking Malt

 

Chmiele:

15g Premiant - granulat 2020 (9,93% ak.) - 60'

30g Saaz - granulat 2020 (4% ak.) - 20'

25g Saaz - granulat 2020 (4% ak.) - 0'

 

Drożdże:
W-34/70 gęstwa

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

 

Rozlane 18.09.2021 przy FG 3.6 Blg.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #156 - warzone 01.09.2021
American Stout


Warka: 21l
Goryczka: 67 IBU
Ekstrakt: 15,6 Blg

Słody:

3,5 kg - pale ale Viking Malt

1 kg - płatki owsiane

1 kg - Munich Light Castle Malting

0,375 kg - Crystal Medium Crisp

0,35 kg - Carafa III Special
0,3 kg - Black Simpsons

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

35g - Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 60'

20g - Chinook - granulat 2020 (13% ak.) - 20'

25g - Amarillo - granulat 2020 (8,9% ak.) - 20' - whirlpool w 77°C

50g - Simcoe - granulat 2020 (13,2% ak.) - na zimno - 2 dni

30g - Chinook - granulat 2020 (13% ak.) - na zimno - 2 dni

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g

Kwas mlekowy - 7g

Whirflock-T - tabletka - 10'


Drożdże:

Verdant IPA - gęstwa

 

Rozlew 15.09.2021 - przy FG 5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #157 - warzone 09.07.2021
Tripel (Westmalle clone)


Warka: 21l
Goryczka: 39 IBU
Ekstrakt: 19,8 Blg

Słody:

6,5 kg - pilzneński Viking Malt
1,4 kg - cukier biały

 

Chmiele:

115g Saaz - granulat 2020 - (4% ak.) - 60'
25g Saaz - granulat 2020 - (4% ak.) - 20'

 

Drożdże:
OYL-028 Belgian Ale W - gęstwa

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #158 - warzone 15.09.2021
Quadrupel


Warka: 21l
Goryczka: 34 IBU
Ekstrakt: 21 Blg

Słody:

7 kg - pilzneński Viking Malt
0,9 kg - samodzielnie przygotowany cukier kandyzowany ciemny

0,4 kg - Special B Castle Malting
0,1 kg - Black Simpsons

 

Chmiele:

25g Iunga - granulat 2020 - (10% ak.) - 60'
15g Marynka - granulat 2020 - (9,1% ak.) - 20'

30g Styrian Goldngs - granulat 2020 - (4,2% ak.) - 20'

 

Drożdże:
OYL-028 Belgian Ale W - zebrane z piany 350 ml

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut i wrzut palonego słodu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #159 - warzone 18.09.2021
Wild Sour Forest Fruit Ale


Warka: 21l
Goryczka: 1 IBU
Ekstrakt: 12,3 Blg

Słody:

3,5 kg - pilzneński Viking Malt
1,5 kg - pszenica niesłodowana
0,5 kg - Wheat Blanc Castle Malting

 

Chmiele:

2 granulki Iunga - granulat 2020 (10% ak.) - 60'


Bakterie:
L. Planatarum - 4g
 

Drożdże:
Danstar Abbaye - saszetka

Wyeast 5112 - Brettanomyces Bruxelensis - paczka

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 20 ml 
CaSO4 - 5g
mix owoców leśnych - 2,5 kg
płatki dębowe macerowane w whisky - 20g

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #160 - warzone 09.10.2021
100% Peated Barleywine


Warka: 26l
Goryczka: 70 IBU
Ekstrakt: 30,8 Blg

Słody:

15 kg - Peated 50 ppm - Crisp

 

Chmiele:

100g - Columbus granulat 2020 (15,4% ak.) - 60'
 

Drożdże:
US-05 - gęstwa 350 ml

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml 
CaCl2 - 5g
płatki dębowe macerowane w bourbonie - 50g - na cichą

Whirlfloc-T - tabletka - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Zacierane na dwie partie, wysładzane do 54 litrów - 8 godzin gotowania

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #161 - warzone 16.10.2021
German Pils


Warka: 12l
Goryczka: 38 IBU
Ekstrakt: 12,9 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Viking Malt

 

Chmiele:

20g - Perle granulat 2020 (7,1% ak.) - 60'
15g - Spalt Select granulat 2020 (3,1% ak.) - 20'
15g - Hallertauer Mittelfrueh granulat 2020 (3,7% ak.) - 20'
25g - Spalt Select granulat 2020 (3,1% ak.) - 0'
15g - Hallertauer Mittelfrueh granulat 2020 (3,7% ak.) - 0'
 

 

Drożdże:
Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa

 

Dodatki:

CaSO4 - 5g
Kwas mlekowy - 5 ml
Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #162 - warzone 19.10.2021
Extra Special Bitter


Warka: 12l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2,4 kg - Maris Otter Fawcett
0,25 kg - Crystal II Fawcett
0,2 kg - Torrified Wheat Fawcett

 

Chmiele:

20g - Target granulat 2020 (9% ak.) - 60'
10g - East Kent Golding granulat 2020 (6,2% ak.) - 20'
30g - East Kent Golding granulat 2020 (6,2% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Danstar Nottingham - saszetka

 

Dodatki:

CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #163
Polish IPA - warzone 27.10.2021r.


Warka: 20l
Goryczka: 73 IBU
Ekstrakt: 15,2 Blg

Słody:

2,15 kg - pilzneński IREKS

1,85 kg - pale ale Soufflet

1,5 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - płatki owsiane

0,25 kg - Cara Clair Castle Malting

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

55g - Iunga- granulat 2020 (9,4% ak.) - 60'

25g - Książęcy - granulat 2020 (7% ak.) - 30'

75g - Książęcy - granulat 2020 (7% ak.) - 20' - whirlpool w 77°C

100g - Amora Preta - granulat 2020 (9% ak.) - na zimno - 3 dni

150g - Exp 2/20 - granulat 2020 (7,5% ak.) - na zimno - 3 dni

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g

Kwas mlekowy - 7g


Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa po #162

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #164
Saison - warzone 30.10.2021r.


Warka: 21l
Goryczka: 33 IBU
Ekstrakt: 12,9 Blg

Słody:

2,5 kg - Wheat Blanc Castle Malting

2 kg - pilzneński Viking Malt

0,5 kg - wiedeński Bestmalz

0,4 kg - płatki żytnie

 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Iunga- granulat 2020 (10% ak.) - 60'

15g - Perle - granulat 2020 (7,1% ak.) - 20'

15g - Spalt Select - granulat 2020 (3,4% ak.) - 0'

15g - Hallertau Mittelfrueh- granulat 2020 (3,1% ak.) - 0'

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g


Drożdże:

OYL-500 Saisonstein's Monster

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #165 - warzone 05.11.2021
Black IPA


Warka: 21l
Goryczka: 79 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński IREKS

1,2 kg - płatki owsiane
0,6 kg - Carafa II Special Weyermann

0,5 kg - Cara Clair Castle Malting
0,25 kg - Abbey Weyermann
 

Chmiele:

35g Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 60'

5g Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 45'

15g Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - 45'

25g Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - 20'
60g Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - 0'
100g 
Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - na zimno 3 dni
50g Chinook - granulat 2020 (12,3% ak.) - na zimno 3 dni

50g HBC472 - granulat 2019 (8.7% ak.) - na zimno 3 dni

50g Exp. 2/20 - granulat 2020 (7.5% ak.) - na zimno 3 dni
 

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa po warce #163

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 8 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut
Carafa II Special zalana 1,5l wody i odstawiona na 14h do lodówki. Całość dodana z ostatnią wodą do wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #166 - warzone 8.12.2021
Grodziskie


Warka: 21l
Goryczka: 27 IBU
Ekstrakt: 7,2 Blg

Słody:

2 kg - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt

1,3 kg - pszeniczny wędzony dębem Bruntal

 

Chmiele:

20g - Iunga granulat 2020 (9,4% ak.) - 60'
10g - Tomyski granulat 2020 (4% ak.) - 20'
40g - Tomyski granulat 2020 (4% ak.) - 20'

 

Drożdże:
US-05 - saszetka

 

Dodatki:

CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - tabletka - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Rozlew 20.12.2021 - finisz na 2 Blg (2.7%) - gazowane na 2.9 v/v

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #167 - warzone 17.12.2021
Wee Heavy


Warka: 12l
Goryczka: 27 IBU
Ekstrakt: 21,5 Blg

Słody:

5 kg - pale ale Viking Malt
0,65 kg - CaraCrystal Castle Malting
0,05 kg - Black Simpsons

 

Chmiele:

20g -Target granulat 2020 (9,7% ak.) - 60'

 

Drożdże:
Danstar Nottingham (gęstwa) - nie ruszyły

US-05 - gęstwa po #166

 

Dodatki:

CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - tabletka - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Gotowanie 3h

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Fenris napisał:

jak Ci się to sprawdza ?? kolor daje rade ??

Przy 14h piwo wyszło brązowe, taka sama ilość przy warce #136, ale moczona półtorej doby dała piwo smoliście czarne, więc moim zdaniem trzeba trzymać co najmniej dobę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #168 - warzone 27.12.2021
Doppelbock

Warka: 12l
Goryczka: 33 IBU
Ekstrakt: 21 Blg

Słody:

2,85 kg - wiedeński Bestmalz

2,2 kg - monachijski Bestmalz

0,45 kg - Abbey Castle Malting

0,27 kg - melanoidynowy Weyermann
0,23 kg - Caramunich III Weyermann 
0,17kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:
Gotowanie: 120 minut

25g - Perle (granulat 2020 7% ak.) - 60'

15g - Perle (granulat 2020 7% ak.) - 20'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc - T - jakiś okruch tabletki - 10'


Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #169
All Mosaic Rice IPA - warzone 07.01.2022r.


Warka: 20l
Goryczka: 79 IBU
Ekstrakt: 16,2 Blg

Słody:

5,5 kg - pilzneński IREKS

1,2 kg - płatki ryżowe błyskawiczne

 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

35g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.) - 60'

30g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.) - 20'

70g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.)- 20' - whirlpool w 77°C

165g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.) - na zimno - 3 dni

110g - Mosaic Cryo - granulat 2020 (24% ak.) - na zimno - 3 dni

 

Dodatki:
Whirlfloc-T - tabletka 10'


Drożdże:

US-05 - dwie paczki

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #170
Brown Porter - warzone 02.02.2022r.


Warka: 11l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2,1 kg - Maris Otter Fawcett

0,35 kg - Brown Fawcett
0,25 kg - płatki jęczmienne

0,2 kg - Crystal Extra Dark Simpsons
0,07 kg - Black Wheat Castle Malting

 

Zacieranie:

66°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

13g - Target - granulat 2019 (9% ak.) - 60'

 

Dodatki:
CaSO4 - 3g
Whirlfloc-T - pół tabletki


Drożdże:

Danstar Windsor - saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #171
American Pale Ale - warzone 05.02.2022r.


Warka: 21l
Goryczka: 36 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

3,5 kg - pilzneński IREKS

1 kg - pszeniczny Soufflet
0,25 kg - Cara Clair Castle Malting
0,2 kg - Abbey Weyermann

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Iunga - granulat 2020 (9,4% ak.) - 60'

50g - Simcoe - granulat 2020 (11,4% ak.) - whirlpool w 77°C

50g - Simcoe - granulat 2020 (11,4% ak.) - 3 dni

100g - Galaxy - granulat 2021 (16,2% ak.) - 3 dni

 

Dodatki:

CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - tabletka 10'


Drożdże:

US-05 - gęstwa po #169

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #172- warzone 20.02.2022
Flanders Red Ale


Warka: 21l
Goryczka: 3 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

5 kg - wiedeński Castle Malting

0,75 kg - płatki kukurydziane 

0,45 kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

5g - Spalt Select - granulat 2020 (3,1% ak.) - 60'


Drożdże:

Kultura obecna po warce #134 z drożdżami po dregach użytych w #147

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #173
Foreign Extra Stout - warzone 24.02.2022r.


Warka: 21l
Goryczka: 75 IBU
Ekstrakt: 17,1 Blg

Słody:

5 kg - pale ale Viking Malt

0,8 kg - płatki jęczmienne
0,4 kg - płatki owsiane

0,4 kg - Brown Fawcett
0,4 kg - Black Simpsons
0,4 kg - Black Wheat Castle Malting
0,35 kg - Crystal Castle Malting (ok. 150 EBC)
0,35 kg - Crystal Extra Dark Simpsons

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

75g - Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

 

Dodatki:

CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - tabletka 10'


Drożdże:

US-05 - gęstwa po #171

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #174 - warzone 03.03.2022
Bitter


Warka: 10l
Goryczka: 34 IBU
Ekstrakt: 12,4 Blg

Słody:

2 kg - Maris Otter Fawcett
0,25 kg - Crystal II Fawcett
0,15 kg - Torrified Wheat Fawcett

 

Chmiele:

15g - Target granulat 2020 (9% ak.) - 60'
30g - East Kent Golding granulat 2020 (6,2% ak.) - 0'

 

Drożdże:
FM11 - starter 0,5l

 

Dodatki:

CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Wyszło raptem 8l brzeczki na fermentację.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.