Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #125 - warzone 21.10.2020
Juicy Sour


Warka: 21l
Goryczka: 3 IBU
Ekstrakt: 13.5 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - pszeniczny jasny Castle Malting

1 kg - płatki owsiane

0,65 kg - laktoza
0,25kg - Cara Clair Castle Malting
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

10g - Saaz - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml
Whirlfloc - T - tabletka - 10'


Drożdże:

Zakwaszanie: L. Planatarum 36h

Lallemand New England - gęstwa

 

Dodatki:
Wiśnie - 2,5 kg
Czarna porzeczka - 0,9 kg

25.11.2020 - rozlew, FG 3,7 Blg, co daje ~5% alk. Wyszło 43x0,5l i 3x0,33l. Zabutelkowane ze 120g cukru na 2,2 v/v

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #126 - warzone 21.11.2020
Rauchdoppelbock

Warka: 11l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 21 Blg

Słody:

2,2 kg - wędzony bukiem Weyermann

1,5 kg - monachijski Castle Malting

1 kg - wiedeński Castle Malting

0,25 kg - CaraMunich III Weyermann
0,25 kg - Special W Weyermann 
0,25kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

64°C - 45 minut

72°C - 15 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:
Gotowanie: 120 minut

30g - Marynka - 60'

10g - Marynka - 0'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml
Whirlfloc - T - jakiś okruch tabletki - 10'


Drożdże:

W-34/70 - gęstwa

 

23.12.2020 - rozlew, 5l rozlanych bazowego piwa, 5l rozcieńczone do 18 Blg początkowego. Finalnie 8,4% i 7,2% dla każdego z wariantów.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #127 - warzone 05.12.2020
White IPA


Warka: 21l
Goryczka: 75 IBU
Ekstrakt: 13,2 Blg

Słody:

2,5 kg - Wheat Blanc Malt Castle Malting

2 kg - pilzneński zero Viking Malt

1,6 kg - pszenica niesłodowana

0,8 kg - płatki owsiane

 

Zacieranie:

64°C - 45 minut

72°C - 15 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

40g - Magnat - 60'
25g - Chinook - 0'
25g - Chinook - whirlpool 20' w 77°C

25g - Ekuanot - whirlpool 20' w 77°C

25g - Ekuanot - w 3. dniu fermentacji
50g - Chinook - 5 dni na zimno
50g - Ekuanot - 5 dni na zimno

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml
Whirlfloc - T - tabletka - 10'

Łuska gryczana - 350g

Kolendra - 7g - 5'
Kolendra - 7g - w 3. dniu fermentacji

Zest z trzech pomarańczy i różowego grejpfruta - 5 dni na zimno


Drożdże:

FM20 Białe Walonki - starter 1,2l

 

Katastrofalna wydajność, ok. 60%. Brzeczka mętna jak błoto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #128 - warzone 23.12.2020
Doppelbock

Warka: 11l
Goryczka: 26 IBU
Ekstrakt: 21 Blg

Słody:

3,1 kg - Munich Light Castle Malting

2 kg - wiedeński Castle Malting

0,6 kg - Munich Castle Malting

0,25 kg - CaraMunich III Weyermann
0,25 kg - Special W Weyermann 
0,25kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

64°C - 45 minut

72°C - 15 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:
Gotowanie: 120 minut

30g - Marynka - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

W-34/70 - gęstwa

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #129 - warzone 01.01.2021
Sour Ale


Warka: 21l
Goryczka: 5 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - pszeniczny jasny Castle Malting

0,4 kg - płatki owsiane
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Saaz - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Lallemand Philly Sour - jedna saszetka
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #130 - warzone 10.01.2020
Russian Imperial Stout


Warka: 11l
Goryczka: 72 IBU
Ekstrakt: 25 Blg

Słody:

4,8 kg - pale ale Viking Malt
1,2 kg - płatki jęczmienne
0,5 kg - Abbey Castle Malting
0,4 kg - Carafa III Special Weyermann
0,3 kg - Carafa II Special Weyermann
0,25 kg - CaraMunich II Weyermann
0,2 kg - monachijski II Viking Malt
0,15 kg - Karmelowy 600 Viking Malt
0,15 kg - Caraaroma Weyermann
 

Zacieranie:

67°C - 90 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

70g - Northern Brewer (9,3% ak.) - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 7g
Kwas mlekowy - 5 ml
Whirlfloc - T -  pół tabletki - 10'


Drożdże:

WLP013 London Ale - gęstwa

Uwagi:
Gotowanie 3,25h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #131 - warzone 19.01.2020
Milk Stout


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 13,7 Blg

Słody:

2,6 kg - pilzneński Viking Malt
1 kg - monachijski I Weyermann
0,8 kg - płatki owsiane
0,5 kg - laktoza
0,35 kg - czekoladowy ciemny Viking Malt
0,25 kg - Pale Chocolate Fawcett
0,25 kg - English Caramalt Simpsons
0,1 kg - Karmelowy 600 Viking Malt
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Northern Brewer (9,3% ak.) - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 7g
Kwas mlekowy - 5 ml
Whirlfloc - T -  tabletka - 10'


Drożdże:

WLP013 London Ale - gęstwa
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #132 - warzone 24.01.2021
Saison


Warka: 11l
Goryczka: 50 IBU
Ekstrakt: 13,5 Blg

Słody:

2,3 kg - pilzneński Viking Malt

0,44 kg - pszenica niesłodowana

0,4 kg - płatki owsiane
0,03 kg - karmelowy 600 Viking Malt
 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Marynka 2020 (9,1% ak.) - 60'

40g - Sybilla 2019 (4,3% ak.) - 0'
 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Fermentis BE-134 - jedna saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #133 - warzone 26.01.2021
Session IPA


Warka: 11l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

2,2 kg - pilzneński Viking Malt

0,4 kg - płatki owsiane
0,25 kg - Cara Clair Castle Malting
 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Marynka 2020 (9,1% ak.) - 60'
20g - Idaho Gem 2019 (13% ak.) - 20' whirlpool w 77°C
30g - Idaho Gem 2019 (13% ak.) - na zimno (3 dni)
50g - Amarillo 2020 (8,7% ak.) - na zimno (3 dni)

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Fermentis US-05 - jedna saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #134- warzone 30.01.2021
Flanders Red Ale


Warka: 21l
Goryczka: 5 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

5 kg - wiedeński Steinbach

0,75 kg - płatki kukurydziane błyskawiczne Crisp

0,45 kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

5g - Marynka 2020 (9,1% ak.) - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend - jedna saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #135 - warzone 11.02.2021
West Coast IPA


Warka: 21l
Goryczka: 84 IBU
Ekstrakt: 15,7 Blg

Słody:

7 kg pilzneński Viking Malt
 

Chmiele:

60g Citra - granulat 2019 (12,9% ak.) - 60'
50g Amarillo - granulat 2020 (8,7% ak.) - 20' whirlpool w 76°C
100g Amarillo - granulat 2020 (8,7% ak.) - na zimno 3 dni
50g BRU-1 - granulat 2019 (15,7% ak.) - na zimno 3 dni

40g Citra - granulat 2019 (12,9% ak.) - na zimno 3 dni
 

Drożdże:

US-05 - gęstwa po #133

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 8 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #136 - warzone 01.03.2021
Black IPA


Warka: 21l
Goryczka: 79 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Viking Malt

1,2 kg - płatki owsiane
0,6 kg - Carafa II Special Weyermann

0,5 kg - Cara Clair Castle Malting
0,25 kg - Abbey Castle Malting
 

Chmiele:

25g Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60'

25g Sabro - granulat 2019 (14,8% ak.) - 60'

25g Sabro - granulat 2019 (14,8% ak.) - 20'
50g Sabro - granulat 2019 (14,8% ak.) - 20' whirlpool w 76°C
100g
Sabro - granulat 2019 (14,8% ak.) - na zimno 3 dni
50g BRU-1 - granulat 2019 (15,7% ak.) - na zimno 3 dni

50g HBC472 - granulat 2019 (8.7% ak.) - na zimno 3 dni
 

Drożdże:

WLP090 San Diego Super - starter 1,6l

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 8 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut
Carafa II Special zalana 1,5l wody i odstawiona na 36h do lodówki. Całość dodana z ostatnią wodą do wysładzania.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #137 - warzone 08.03.2021
Imperialny Wędzony Porter Bałtycki

Warka: 10l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 24,5 Blg

Słody:

2,8 kg - wędzony bukiem Weyermann

2 kg - monachijski Weyermann

1,25 kg - wiedeński Steinbach

0,35 kg - CaraMunich III Weyermann

0,3 kg - Chocolate Fawcett 
0,25 kg - Melanoidynowy Weyermann
0,25kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

64°C - 45 minut

72°C - 15 minut

78°C - 10 minut - wrzut słodu Chocolate

Chmiele:
Gotowanie: 90 minut

35g - Magnat - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

W-34/70 - gęstwa

 

Dodatki:
300g - suska sechlońska - na fermentację

Warka #138 - Kompot Ale
Warka: 11l
Goryczka: ok. 30 IBU
Ekstrakt: 11,7 Blg

Wysłodziny z warki #137

Chmielenie:
15g - Magnat - 60'

Drożdże:
US-05 - gęstwa

 

Dodatki:
150g - suska sechlońska - na fermentację

Planowo:
- cynamon

- goździki

- imbir

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #139 - warzone 24.03.2021
Brown Porter


Warka: 21l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

4 kg - Chevalier Heritage Malt Crisp

0,5 kg - Brown Simpsons

0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne

0,375 kg - Crystal Medium Crisp

0,15 kg - Chocolate Simpsons
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

35g - Challenger 2020 (6,1% ak.) - 60'

15g - Challenger 2020 (6,1% ak.) - 10'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

WLP004 Irish Ale - starter 1,2l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #140 - warzone 25.03.2021
Czech Lite Pale Lager


Warka: 21l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 8,5 Blg

Słody:

2,9 kg - pilzneński klepiskowy Bruntal

0,15 kg - Carapils Weyermann

0,15 kg - monachijski Weyermann

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Saaz 2020 (4,3% ak.) - 60'

20g - Saaz 2020 (4,3% ak.) - 10'

50g - Saaz 2020 (4,3% ak.) - 0'

 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager - starter 1,6l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #141 - warzone 01.04.2021
Sour DIPA


Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 18 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Viking Malt

1,5 kg - płatki owsiane
0,75 kg - Cara Clair Castle Malting

0,3 kg - cukier

0,25 kg - Imperial Simpsons
0,25 kg - Abbey Castle Malting
 

Chmiele:

50g Sabro - granulat 2019 (14,8% ak.) - 20'

50g Idaho Gem - granulat 2019 (13% ak.) - 20' whirlpool w 76°C
100g
Enigma - granulat 2020 (18,2% ak.) - na zimno 3 dni
50g Idaho Gem - granulat 2019 (13% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
L. Planatarum - 5g

WLP090 San Diego Super - gęstwa

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 8 ml 
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Katastrofalna wydajność. Cukrem podniesienie do granicy stylu (18 Blg).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #142 - warzone 11.04.2021
Lichtenhainer


Warka: 21l
Goryczka: 11 IBU
Ekstrakt: 9,3 Blg

Słody:

2,7 kg - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt

0,7 kg - pilzneński Viking Malt

 

Chmiele:

10g - Sybilla - granulat 2019 (4,3% ak.) - 60'
5g - Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60'

 

Drożdże:
L. Planatarum - 5g

WLP090 San Diego Super - gęstwa

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 20 ml 
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #143 - warzone 14.04.2021
Best Bitter


Warka: 21l
Goryczka: 43 IBU
Ekstrakt: 13,5 Blg

Słody:

5 kg - Chevalier Heritage Malt - Crisp

0,5 kg - Crystal Medium - Crisp

0,25 kg - Imperial Malt - Simpsons

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

50g - Challenger 2020 (6,1%  ak.) - 60'

30g - Challenger 2020 (6,1%  ak.) - 20'

70g - Challenger 2020 (6,1%  ak.) - 0'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

WLP004 Irish Ale - gęstwa po #137

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #144 - warzone 18.04.2021
Porter Bałtycki


Warka: 15l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 20 Blg

Słody:

3,5 kg - wiedeński Castle Malting

2,5 kg - monachijski Weyermann

0,4 kg - CaraMunich III Weyerman

0,3 kg - melanoidynowy Weyermann

0,3 kg - karmelowy 600 Viking Malt

0,2 kg - czekoladowy Fawcett

 

Zacieranie:

50°C - 15 minut

64°C - 45 minut

72°C - 10 minut

78°C - 10 minut i wrzut chocolate

Chmiele:

35g - Marynka 2020 (9,1% ak.) - 60'

 

Dodatki:

CaCl2 - 4g


Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa

 

27.05 - rozlew, FG 7 Blg, co daje 7,9% alk. Gazowane na 2.1 v/v

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #145 - warzone 03.05.2021
Grodziski Extra Stout


Warka: 21l
Goryczka: 57 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

5,4 kg - pszeniczny wędzony dębem Bruntal
0,5 kg - Brown Fawcett
0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne
0,25 kg - Carafa Special III Weyermann
0,25 kg - Imperial Malt Simpsons
0,2 kg - Pale Chocolate Fawcett
0,2 kg - Black Simpsons
0,125 kg - Crystal Medium Crisp

 

Chmiele:

45g - Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60'
25g - Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 20'

50g - Tomyski - granulat 2020 (4% ak.) - 0'
50g - Tomyski - granulat 2020 (4% ak.) - whirlpool 20' w 77°C
100g - Tomyski - granulat 2020 (4% ak.) - na zimno 3 dni
100g - Zula - granulat 2020 (8,3% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:

WLP004 Irish Ale - gęstwa

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 10 ml 
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

21.05 - rozlew, FG 4.5 Blg co daje 6.4% alk. Gazowane na 1.8 v/v

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #146 - warzone 09.05.2021
Grodziskie


Warka: 21l
Goryczka: 24 IBU
Ekstrakt: 8 Blg

Słody:

3,3 kg - pszeniczny wędzony dębem Bruntal

 

Chmiele:

15g - Tomyski - granulat 2020 (4% ak.) - 60'
15g - Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60'

35g - Tomyski - granulat 2020 (4% ak.) - 0'

 

Drożdże:

WLP090 San Diego Super - gęstwa

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 10 ml 
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

21.05 - rozlew, FG 1,7 Blg co daje 3,3% alk. Gazowane na 2.8 v/v

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #147 - warzone 27.05.2021
Brett Saison


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 12,7 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Soufflet
1 kg - pszenica niesłodowana

0,5 kg - płatki owsiane
0,25 kg - monachijski I Weyermann
0,125 kg - Carahell Weyermann

 

Chmiele:
30g - Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60'

 

Drożdże:

WLP565 Belgian Saison I - starter 1,2l

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 10 ml 
CaCl2 - 5g

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Warka #148 - warzone 31.05.2021
Hoppy Saison


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2 kg - pilzneński Soufflet

1 kg - pilzneński - nieopisany worek
1 kg - pszenica niesłodowana

0,5 kg - płatki owsiane
0,25 kg - monachijski I Weyermann
0,125 kg - Carahell Weyermann

 

Chmiele:
30g - Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60'

200g - X13459 - granulat 2020 (6,3% ak.) - na zimno - 3 dni

 

Drożdże:

WLP565 Belgian Saison I - piana z warki #147

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 10 ml 
CaCl2 - 5g

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Trzy damy zalane warką #147 i zadane dregami z dzikusów. Reszta dolana do warki #148. Blend został nachmielony na zimno.

 

 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #149 - warzone 01.06.2021
German Pils


Warka: 15l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 12,2 Blg

Słody:

3,6 kg - pilzneński klepiskowy Bruntal

0,1 kg - wiedeński Steinbach

 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

7g - Marynka 2020 (9,1% ak.) - 60'

25g - Hallertauer Mittelfrueh 2020 (4% ak.) - 60'

30g - Hallertauer Mittelfrueh 2020 (4% ak.) - 20'

45g - Hallertauer Mittelfrueh 2020 (4% ak.) - 0'

 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml
CaSO4 - 5g


Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #150 - warzone 15.06.2021
Farmhouse IPA


Warka: 20l
Goryczka: 42 IBU
Ekstrakt: 15,8 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Soufflet

1,2 kg - płatki owsiane
0,5 kg - Carapils Weyermann
 

Chmiele:

25g Chinook - granulat 2020 (12,3% ak.) - 60'

50g Amarillo - granulat 2020 (8,9% ak.) - 20' whirlpool w 76°C
75g Chinook
- granulat 2020 (12,3% ak.) - na zimno 3 dni
55g Mosaic Cryo - granulat 2020 (24% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
WLP565 Belgian Saison I - gęstwa

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 8 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #151 - warzone 26.06.2021
American IPA


Warka: 20l
Goryczka: 58 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Viking Malt
1 kg - Chevalier Heritage crisp

0,5 kg - płatki owsiane
0,3 kg - Carapils Weyermann
 

Chmiele:

15g El Dorado - granulat 2020 (14,2% ak.) - 60'

25g El Dorado - granulat 2020 (14,2% ak.) - 20'

50g El Dorado - granulat 2020 (14,2% ak.) - 20' whirlpool w 76°C
110g
El Dorado - granulat 2020 (14,2% ak.) - na zimno 3 dni
100g Galaxy - granulat 2020 (16,2% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
FM700 Koktajl Transatlantycki - starter 1,5l

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 8 ml 
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.