Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #35
Bo mi Denali nigdy - West Coast IPA SH Denali

Warka: 21l
Goryczka: 55 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Castle Malting
0,5 kg - pszeniczny Heidelberg Bestmalz
0,4 kg - płatki owsiane
0,1 kg - cukier
Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Denali - 60'
40g - Denali - 20'
40g - Denali - 0'
40g - Denali - whirlpool w 72°C przez 20 minut
60g - Denali - na zimno

Dodatki:
Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10'

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
Gips - 5g do zacierania

Drożdże:

US-05 - gęstwa po #34 - ok. 150 ml

Bardzo wysoka wydajność, jak w poprzedniej warce, ok. 85%. Wszystko poszło gładko i sprawnie. Do wiadra powędrowały 24 litry brzeczki o ekstrakcie 14,6 Brix co daje ~14 Blg.

26.08 - poszedł chmiel na zimno
28.08 - rozlew ze 135g cukru; wyszło 43x0,5l; odfermentowało do 2,7 Blg co daje 6.2% alkoholu.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #36
Peated Foreign Extra Stout

Warka: 21l
Goryczka: 54 IBU
Ekstrakt: 17 Blg

Słody:

3 kg - Pale Ale Malteurop
1,5 kg - Pale Ale Viking Malt
1 kg - wędzony torfem Viking Malt
0,63 kg - wędzony torfem 30-45 ppm Castle Malting
0,5 kg - Honig Viking Malt
0,21 kg - Carafa II
0,21 kg - Carafa Special III
0,2 kg - Brown Fawcett
0,17 kg - Carafa Special II
0,1 kg - wiedeński Viking Malt
Zacieranie:

67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

50g - Iunga - 60'

Dodatki:
Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10'

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
CaCl2 - 5g do zacierania
NaCl - 5g do zacierania

Drożdże:

US-05 - gęstwa po #35 - 175 ml

Warka trochę na posprzatanie resztek słodów, jednak wyszło że mam mniej palonych niż myślałem ze mam. W planach nadrobienie braku słodów karmelowych gotowaniem wydłużonym do 120 minut. Elegancko filtracja, ciut niższa wydajność, w okolicach 76%. Ostatecznie do fermentora poszło 22l brzeczki o ekstrakcie 17 Plato

29.09.2017 - zabutelkowano ze 100g cukru; wyszło 20,5l; odfermentowało do 5 Blg co daje 7% ABV; część butelek dostała aromatu waniliowego w ilościach po 1, 3 i 5 kropel. Ostatecznie wyszło 15x0,5l aromatyzowanego wanilią (po 5 butelek) i 26x0,5l bazowego FESa

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #37
American Rye Saison

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 13.6 Blg

Słody:

2 kg - Pale Ale Malteurop
2 kg - Pilzneński Lager Malteurop
2 kg - płatki żytnie błyskawiczne

Zacieranie:

65°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

5g - Iunga - 60'
10g - Simcoe - 60'
10g - Simcoe - 20'
20g - Chinook - 20'
25g - Cascade PL - 0'
10g - Chinook - 0'
10g - Simcoe - 0'
15g - Chinook - whirlpool w 72°C - 20'
20g - Cascade PL - whirlpool w 72°C - 20'
25g - Chinoook - na zimno
15g - Simcoe - na zimno
25g - Equinox - na zimno

Dodatki:
Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10'

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
CaSO4 - 5g do zacierania
NaCl - 5g do zacierania
Kandyzowana skórka pomarańczy - 25g - 0'
Curacao - 10g - 0'
Świeża skórka pomarańczy - 2 pomarańcze - 0'

Drożdże:

Danstar Belle Saison - uwodniona saszetka

Zaskakująco lekka filtracja, 45 minut i po sprawie. Nieco wyższa wydajność niż założona, ok 78%. Do fermentora poszła spora ilość chmielin niestety, większość chmieli była końcówkami i zamiast granulatu był po prostu pył.

27.10.2017 - Poszedł chmiel na zimno. Odfermentowanie do 5.8 Brix co daje 0.5 Blg końcowego.
30.10.2017 - Zabutelkowane ze 140g cukru, wyszło 41x0,5l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #38
Hefeweizen

Warka: 21l
Goryczka: 10 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2 kg - Pilzneński Lager Malteurop
1,5 kg - Pszeniczny Heidelberg Bestmalz
1 kg - Pszeniczny jasny Bestmalz


Zacieranie:
44°C - 20 minut - sama pszenica
Podgrzanie zacieru do 66°C i dodanie słodu pilzneńskiego

64°C - 45 minut
72°C - 15 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

12g - Marynka - 60'
10g - Centennial - na zimno do połowy warki
25g - Equinox - na zimno do połowy warki

Dodatki:
Whirlfloc -T - 10'
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Drożdże:

FM41 - starter 800 ml

Trochę przytkała się w pewnym momencie filtracja, ale poszło mega sprawnie. Wydajność 84-85%. Ekstrakt przed dodaniem startera 11,5 Blg, ze starterem planowane 11 Blg. Zadane 800 ml startera. Gigantyczny osad wytrącił się po dodaniu whirlfloca. Do tego zacier strasznie szybko tracił temperaturę.

27.10.2017 - odfermentował do 2.8 Blg co daje 4.4% alkoholu; 12l piwa dostało chmiel na zimno - 10g Centenniala i 25g Equinoxa; połowę zabutelkowałem z 80g cukru, wyszło 23x0,5l
30.10.2017 - zabutelkowana druga połowa z 80g cukru, wyszło 19x0,5l i 3x0,66l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #39
Weizenbock

Warka: 21l
Goryczka: 24 IBU
Ekstrakt: 17,7 Blg

Słody:

5 kg - Pszeniczny Ciemny Weyermann
1,3 kg - Pilzneński Lager Malteurop
0,5 kg - Monachijski II Weyermann
0,25 kg - Melanoidynowy Weyermann
0,25 kg - Carahell Weyermann
0,1 kg - Pszeniczny Czekoladowy Weyermann

Zacieranie:
44°C - 20 minut - sama pszenica
Podgrzanie zacieru do 66°C i dodanie słodów jęczmiennych

64°C - 40 minut - jednocześnie zrobienie dekoktu ok. 4,5l który gotował się 15 minut
Zawrócenie dekoktu, temperatura się ustabilizowała na 67°C
72°C - 10 minut - dodanie łuski ryżowej
Dodanie pszenicznego czekoladowego
78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Iunga 60'

Dodatki:
Whirlfloc -T - 10'
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Łuska ryżowa - 100g
Drożdże:

FM41 - gęstwa po #38

Strasznie przytkała się filtracja, do tego pierwsze podejście do dekokcji, poszło nieźle, oprócz tego że część dekoktu znalazła się na kuchence. Nieco niższa wydajność, ok. 73%. Wyszło 22l nastawu o ekstrakcie 18,4 Brix co daje 17,7 Blg

11.12.2017 - zabutelkowane ze 100g cukru. Wyszło 38x0,5l. Zeszło do 4.5 Blg co daje 7.3% alk.

 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #40
Chocolate Stout

Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

2 kg - Pale Ale Malteurop
1 kg - Monachijski Litovel
1 kg - Owsiany Castle Malting
0,65 kg - laktoza
0,35 kg - Brown Fawcett
0,3 kg - Pale Chocolate Fawcett
0,3 kg - Pszeniczny Czekoladowy Weyermann
0,2 kg - Carafa II Special Weyermann
0,15 kg - Monachijski II Weyermann
0,1 kg - Amber Fawcett

Zacieranie:
69°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Iunga 60'

Dodatki:
Whirlfloc -T - 10'
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Łuska kakaowca - 100g
Wanilia - 2 laski
Ekstrakt czekoladowy - 15 ml
Ekstrakt waniliowy - 15 ml

Drożdże:

Danstar Nottingham - uwodniona saszetka

Piwo docelowo uwarzone dla mojej dziewczyny, która bardzo lubi takie słodkie, czekoladowe piwa. Jednocześnie eksperyment, który ma na celu porównać naturalne dodatki z naturalnymi ekstraktami. Do tego rozruszanie drożdży przed pójściem do planowanego RISa.

Pogrzana wydajność, brewness wskazuje okolice 97%. Do gotowania poszło 30l brzeczki 13 Blg, w trakcie gotowania wykipiało, laktoza przypaliła się na grzałce, dramat. Ostatecznie wyszło 23l 15 Blg, rozcieńczone do 24,5l 14 Blg.
2.12.2017 - rozlane na dwa wiadra, do połowy trafiło 100g tłuczonego ziarna kakaowca macerowanego w bourbonie i 2 laski macerowane również w bourbonie. Druga połowa bez dodatków
11.12.2017 - drugie pół dostało ok. 15 ml ekstraktu czekoladowego i ok. 15 ml ekstraktu waniliowego. Zabutelkowane z 57g cukru. Zeszło do 4 Blg co daje 5,7% alk. Wyszło 22x0,5l i jedna niedolewka, ok. 0,3l.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #41
Imperial Saison

Warka: 15l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 22 Blg

Słody:
5,7 kg pilzneński Castle Malting

1 kg Colorado Honig Vikingmalt
0,4 kg pszeniczny Malteurop
0,3 kg Abbey Castle Malting
0,25 kg Carapils Weyermann
0,15 kg Monachijski II Weyermann


Chmiele:

40g - Iunga - 60'
 

Drożdże:

Danstar Belle Saison - gęstwa po #37

 

Dodatki:

CaCl2 - 5g
NaCl - 3g
Kwas mlekowy - 5 ml

Mech Irlandzki - 5g - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Gotowanie 120 minut.

Docelowo powtórka #28, jednak posiadane słody zmusiły mnie do lekkiej korekty receptury. Docelowo mniejsza warka. Niestety przy wysładzaniu coś poszło nie tak i ostatecznie otrzymałem 22 Blg zamiast planowanych 24, jednak w #28 był dodany ekstrakt słodowy. Do tego ciut więcej chmielu. Chłodzenie w wannie przez noc, bo skończyłem o 4 nad ranem. Osady nie opadły, więc do kotła poszła całość - 17l brzeczki wraz z osadami.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #42
Sour Saison

Warka: 10l
Ekstrakt: 10 Blg

Wysłodziny z #41
Słody:
5,7 kg pilzneński Castle Malting

1 kg Colorado Honig Vikingmalt
0,4 kg pszeniczny Malteurop
0,3 kg Abbey Castle Malting
0,25 kg Carapils Weyermann
0,15 kg Monachijski II Weyermann


Chmiele:

10g - Iunga - 60'
 

Drożdże:

Danstar Belle Saison - gęstwa po #37

 

Dodatki:

CaCl2 - 5g
NaCl - 3g
Kwas mlekowy - 5 ml

Mech Irlandzki - 5g - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Wyszło 12l brzeczki 10 Blg, zlane razem z osadami, jednak chłodzenie bez chłodnicy w tej kwestii jest strasznie upierdliwe, bo cały ten szajs nie opada na dno.

04.11.2017 - dodane 1,5 kg mieszanki mrożonych owoców, w proporcjach 30% czerwona porzeczka, 25% czarna porzeczka, 45% "w zmiennych proporcjach" jagody, maliny, jeżyny

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #43
(Tea) German SH Hallertau Blanc Pale Ale

Warka: 21l
Goryczka: 31 IBU
Ekstrakt: 12.5 Blg

Słody:
4 kg pilzneński Malteurop
1 kg pszeniczny Malteurop
0,2 kg Abbey Weyermann
0,25 kg Carapils Weyermann


Chmiele:

50g - Hallertau Blanc - 20'
30g - Hallertau Blanc - 0'
50g - Hallertau Blanc - 20' w 72°C
70g - Hallertau Blanc - 3-4 dni na zimno
 

Drożdże:

FM54 Gorączka Kalifornijska - starter 1l

 

Dodatki:

CaSO4 - 4g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5 ml

Whirlfloc - tabletka - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

4.11.2017 - tylko pośrutowane słody i zapisanie sobie tutaj receptury, jutro od rana będę leciał z piwem. Jeśli piwo spełni swoje oczekiwania, tj. będzie chmielowe w profilu zbliżenie do Mosaika lub Nelsona, to dostanie trochę kawy i pójdzie na Kuźnię 2018. Bazuję na zasypie z warki #34, która wyszła bardzo, bardzo fajnie, do tego nowe drożdże, które ponoć znacznie lepiej flokulują od US-05. Ekstra 0,5 kg pilsa w celu skontrowania rozcieńczenia brzeczki starterem.
5.11.2017 - eksperymentalnie 20l na 5.45 kg słodów, co daje jakieś 3,75 l/kg. Elegancka filtracja, mniej wody do wysładzania, co za tym idzie, szybsze jej podgrzanie. Całość pracy zamknęła się w 6.5h. W wiadrze 25l 12.7 Blg, drożdże w starterze fajnie opadły, więc zadałem tylko gęstwę z dna z najbardziej mętnym elementem startera. Ostatecznie 25,4l 12.5 Blg.
11.12.2017 - mała zmiana planów, połowa warki dostanie cold brew z senchy.
12.12.2017 - zabutelkowane ze 140g cukru, wyszło 22x0,5l wersji czystej i 21x0,5l wersji z senchą. Zeszło do 2,8 Blg co daje 5,3% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #44
RIS

Warka: 13l
Goryczka: ~58 IBU
Ekstrakt: 27 Blg
Warka będzie podwójna, zacieranie na dwa gary, wysładzanie na dwie kadzie, jednak gotowanie już w jednym garze. Docelowo idzie tylko brzeczka przednia, w planach 120-180 minut gotowania, ekstrakt? Ile wyjdzie tyle będzie.
Słody:
4 kg pilzneński Malteurop
0,7 kg monachijski I Litovel
0,6 kg monachijski II Weyermann
0,5 kg owsiany Castle Malting
0,5 kg Brown Fawcett
0,25 kg czekoladowy żytni Weyermann
0,2 kg Biscuit Castle Malting
0,2 kg czekoladowy pszeniczny Weyermann
0,2 kg Carafa III Special Weyermann
0,15 kg Carafa II Weyermann


Chmiele:

50g Iunga - granulat 2016 - 60'
50g Iunga - szyszka 2017 - 60'
 

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa po #40

 

Dodatki:

CaSO4 - 4g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5 ml

Whirlfloc - tabletka - 10'
Cukier Muscovado - 0,5 kg

Zacieranie:
68°C - 60 minut
78°C - 10 minut


Wygotowane do 27 Blg, wyszło ostatecznie 22l. Zadane 250 ml gęstwy Danstar Nottingham. Długo zeszło, prawie 12h, wliczając 1,5h ręcznego śrutowania :D

17.01.2018 - zlane na cichą na dwa wiadra - jedno 10l z mocno opiekanymi płatkami dębu amerykańskiego macerowanych w bourbonie Jim Beam, drugie 9,5l planowym dodatkiem jest tonka. Odfermentowało do 9,2 Blg, co daje 11,7% alk.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #45
Stout - z wysłodzin po #44

Warka: 18l
Goryczka: ~40 IBU
Ekstrakt: 11 Blg
Wysłodki z podwójnej warki #44. Receptura poniżej.
Słody:
4 kg pilzneński Malteurop
0,7 kg monachijski I Litovel
0,6 kg monachijski II Weyermann
0,5 kg owsiany Castle Malting
0,5 kg Brown Fawcett
0,25 kg czekoladowy żytni Weyermann
0,2 kg Biscuit Castle Malting
0,2 kg czekoladowy pszeniczny Weyermann
0,2 kg Carafa III Special Weyermann
0,15 kg Carafa II Weyermann


Chmiele:

30g Iunga - szyszka 2017 - 60'
 

Drożdże:

S-04 - uwodniona saszetka.

 

Dodatki:

CaSO4 - 4g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5 ml

Whirlfloc - tabletka - 10'
 

Zacieranie:
68°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Wyszło 18l brzeczki 11Blg.

27.12.2018 - zabutekowane z 80g cukru. 3 Blg FG.

Nieudane piwo, okrutnie się przegazowało.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #46
Pacific IPA

Warka: 21l
Goryczka: ~70 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:
5 kg pilzneński Malteurop
1 kg pszeniczny Malteurop


Chmiele:

10g Iunga - szyszka 2017 - 60'
30g Nelson Sauvin - granulat 2017 - 20'
20g Galaxy - granulat 2017 - 20'
25g Waimea - granulat 2017 - 20'
10g Nelson Sauvin - 0'
15g Galaxy - 0'
15g Waimea - 0'
25g Galaxy, Waimea, Nelson Sauvin - 20 minut whirlpool w 72°C
35g Galaxy, Waimea, Nelson Sauvin - na zimno
 

Drożdże:

FM54 - gęstwa po #43

 

Dodatki:

CaSO4 - 4g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5 ml

Whirlfloc - tabletka - 10'
 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Przy tym warzeniu poszło nie tak absolutnie wszystko. Pęknięty kranik, kuchnia przez to obryzgana brzeczką. W trakcie whirpoola, ktoś mi odkręcił wodę w łazience, więc zeszło do 50°C zanim się zorientowałem. W trakcie przelewania pończocha pękła i sporo syfu z gotowania dostało się do fermentora (ok. 2l). Dodatkowo rekordowe straty, razem do kibla poszło ok. 7l brzeczki z osadami, chmielinami i całym innym syfem. Jako bonus, źle wyliczyłem fermentory, więc poszło do nieprzezroczystego z kranikiem, który służy mi do filtracji. Mam nadzieję, że coś z tego piwa będzie.

W wiadrze ok. 20l brzeczki 14 Blg.

12.12 - akcja awaryjna z rana, fermentor zaczął przeciekać. Momentalnie całość przelana została do innego wiadra.
12.01.18 - zlane na cichą
17.01.2018 - zabutelkowane z 85g cukru, wyszło 32x0,5l. Zeszło do 2.6 Blg co daje 6,3% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #47
Brown Porter

Warka: 21l
Goryczka: 27 IBU
Ekstrakt: 12,9 Blg

Słody:
2,5 kg pilzneński Malteurop
1 kg monachijski II Weyermann
0,6 kg Biscuit Castle Malting
0,5 kg monachijski I Litovel
0,5 kg Brown Fawcett
0,15 kg czekoladowy pszeniczny Weyermann
0,15 kg Pale Chocolate Fawcett

Chmiele:

25g Iunga - szyszka 2017 - 60'
 

Drożdże:

S-04 - 130 ml gęstwy po #45

 

Dodatki:

CaSO4 - 4g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5 ml

Whirlfloc - tabletka - 10'
 

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut - na początku wrzut palonych słodów

Strasznie nędzny przełom, praktycznie zerowe straty po gotowaniu. Wyszło 25,5l brzeczki 12,9 Blg.

5.02.2018 - zabutelkowane ze 118g cukru. Wyszło 46 x 0,5l. Ostatnie 14 butelek musiało dostać używane kapsle, bo po prostu ich brakło. Zeszło do 3.5 Blg, co daje 5.2% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #48
Bison Grass Double Polish IPA

Warka: 21l
Goryczka: 91IBU
Ekstrakt: 18.6 Blg

Słody:
7 kg pilzneński Soufflet
1 kg monachijski Litovel


Chmiele:

90g Iunga - szyszka 2017 - 60'
50g Chinook PL - granulat 2017 - 20'
50g Sybilla - granulat 2017 - 0'
50g Iunga, Sybilla, Chinook PL - 20 minut whirlpool w 72°C
100g Sybilla - na zimno
50g Chinook PL - na zimno
50g Cascade PL - granulat 2017 - na zimno
 

Drożdże:

FM54 - gęstwa po #46

 

Dodatki:

CaSO4 - 4g
NaCl - 4g
Kwas mlekowy - 5 ml

Whirlfloc - tabletka - 10'
 

Zacieranie:
64°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Mega straty, 7l w kibel. Wyszło ciut mocniejsze niż planowane. Zadane 150 ml gęstwy. Do wiadra poszło 18l. Straszny cyrk przy przelewaniu, przez wężyk nie dało rady, a dekantacja wyszła wybitnie mało efektywna.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #49
Wheat IPA SH Citra

Warka: 21l
Goryczka: 67 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:
3 kg pszeniczny Viking Malt
2.3 kg pale ale Viking Malt
0.6 kg pszeniczny Malteurop
0,1 kg monachijski Litovel


Chmiele:

30g Citra - granulat 2017 - 60'
40g Citra - 20'
30g Citra - 0'
50g Citra - 20 minut whirlpool w 72°C
100g Citra - na zimno
 

Drożdże:

WLP090 San Diego Super - starter 1,5l

 

Dodatki:

CaSO4 - 3g
NaCl - 4g
Kwas mlekowy - 5 ml

Whirlfloc - tabletka - 10'
 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #50
Gozo Goose Gose - Gose

Warka: 21l
Goryczka: 10 IBU
Ekstrakt: 10.4 Blg

Słody:
2 kg pszeniczny Viking Malt

1,5 kg pale ale Viking Malt
0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne
 

Chmiele:

10g - Iunga - 30' - szyszka 2017
 

Drożdże:

S-33 - uwodniona saszetka

 

Dodatki:

Kolendra (roztarta w moździerzu) - 12g - 10'
Sól morska z Gozo - 25g - 10'
Whirlfloc - T - tabletka - 10'
Kwas mlekowy 80% - 10 ml do zacierania
NaCl - 3g do zacierania
CaSO4 - 1,5g do zacierania
Łuska ryżowa - dwie garście do zacierania

Kwas mlekowy 80% - 4.4 ml/l - do rozlewu do refermentacji

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Odfermentowało do 3.6 Blg FG - na cichą rozlane na dwa wiadra

 

Wiadro #1

Na 3 dni dodano trawę żubrową macerowana w whisky - 1 źdźbło/l

 

Wiadro #2

Na 3 dni dodano napary z ziół - 1.5g/l werbeny cytrynowej, 1g/l mięty nana oraz 1g/l suszonej trawy cytrynowej.

 

Rozlew z nagazowaniem docelowo 2.65 v/v. Nie zapisałem ile litrów wyszło kazdej z wersji, w każdym razie łącznie do refermentacji poszło 150g cukru białego na 20l.

Fałszywe dno z marxama - nie polecam. Filtracja utknęła po paru litrach. Dalej leciałem na oplocie. Wydajność poniżej średniej - 71%. Brzeczka mega mętna, do fermentacji 22l 10.4 Blg. Dlaczego Gozo Goose Gose? Kolendra oraz sól zostały kupione przeze mnie na Malcie

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #51
American Wheat

Warka: 21l
Goryczka: 27 IBU
Ekstrakt: 11.7 Blg

Słody:
2,5 kg pszeniczny Viking Malt

2 kg pale ale Viking Malt
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne
 

Chmiele:

15g Chinook PL - granulat 2017 - 60'
25g Chinook PL - 20'
15g Chinook PL - 0'
15g Cascade PL - granulat 2017 - 0'
15g Cascade PL - 20' whirlpool w 72°C
30g Citra - granulat 2017 - na zimno
20g Cascade PL - na zimno
45g Chinook PL - na zimno
 

Drożdże:

WLP090 - starter

 

Dodatki:

Whirlfloc - T - tabletka - 10'
Kwas mlekowy - 10 ml do zacierania
NaCl - 3g do zacierania
CaSO4 - 3g do zacierania
 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Lajtowa filtracja na oplocie - ok. 27l brzeczki 11 Blg pójdzie do gotowania rano. Wyszło po gotowaniu 21l 12,1 Blg. Dodano 1200 ml startera WLP090, co rozcieńczyło do 11.7 Blg.

Rozlew 40x0,5l - 130g cukru.

31.03 - poszło w kibel. Dwa tygodnie od rozlewu strzeliła pierwsza butelka. W smaku było ok. Jakimś cudem musiało ruszy w butelce.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #52
Stout

Warka: 21l
Goryczka: 36 IBU
Ekstrakt: 13.7 Blg

Słody:
4 kg pale ale Viking Malt
1 kg monachijski II Weyermann
0.4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne
0.4 kg płatki owsiane błyskawiczne
0.35 kg Carafa Special III Weyermann
0.22 kg Carafa II Weyermann
0.075 kg Pale Chocolate Fawcett
 

Chmiele:

33g Iunga - szyszka 2017 - 60'
 

Drożdże:

WLP090 - 125 ml gęstwy po #49

 

Dodatki:

Whirlfloc - T - tabletka - 10'
Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
NaCl - 3g do zacierania
CaCl2 - 3g do zacierania
 

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut


Warka podzielona na pół. Do połowy 40g gwatemalskiej, mielonej kawy zaparzonej w aeropressie. Do drugiej połowy poszła mięta w ilości 1,5g/l.

Rozlew z 115g cukru na 22l piwa.

Mint Stout poszedł w kibel - okrutnie przegazowany. Wersję Coffee dotknęło to w mniejszym stopniu.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #53
Hoppy Saison

Warka: 21l
Goryczka: 43 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

3 kg pilzneński Malteurop
1.7 kg pszeniczny Viking Malt

1 kg wiedeński Malteurop
0.25 kg CaraHell Weyermann
 

Chmiele:

30g Iunga - granulat 2017 - 60'
25g Chinook PL - granulat 2017 - 20'
30g Sybilla - granulat 2017 - 0'
25g Sybilla  - 20' whirlpool w 72°C
20g Citra - 20' whirlpool w 72°C
50g Citra - granulat 2017 - na zimno
20g Sybilla - na zimno
25g Chinook PL - na zimno
 

Drożdże:

FM21 - starter 1.3l

 

Dodatki:

Whirlfloc - T - tabletka - 10'
Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
CaSO4 - 3g do zacierania
 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Wyszło 21l 14.5 Blg. Dodany starter obniżył gęstość do 14 Blg.

Zeszło do 2 Blg, co daje 6,5% alk. Rozlew z 135g cukru. Wyszło 40x0,5l.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #54
Belgian Golden Strong Ale


Warka: 21l
Goryczka: 37 IBU
Ekstrakt: 19,2 Blg

Słody:

7 kg pilzneński Soufflet
1 kg cukier biały
 

Chmiele:

50g Iunga - granulat 2017 - 60'
 

Drożdże:

FM21 - gęstwa po #53

 

Dodatki:

Whirlfloc - T - tabletka - 10'
Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
CaSO4 - 3g do zacierania
 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Wyszło 17l 19,2 Blg. W trzecim dniu fermentacji dolany zostanie syrop cukrowy zrobiony z kilograma cukru i czterech litrów wody (19 Blg)

02.05.2018 - Zabutelkowane ze 135g cukru, przy FG 2,3 Blg -> 9,2% alk. Wyszło 40x0,5l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55
Wheat Wine


Warka: 12l
Goryczka: 100 IBU
Ekstrakt: 24,7 Blg

Słody:

5.4 kg pszeniczny Viking Malt
3 kg pilzneński Soufflet
 

Chmiele:

100g Iunga - granulat 2017 - 60'
 

Drożdże:

WLP090 - gęstwa po #51

 

Dodatki:

Whirlfloc - T - pół tabletki - 10'
Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
CaCl2 - 3g do zacierania
Łuska ryżowa - 350g

Zacieranie:
67°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Tak się bałem filtracji, a poszła błyskawicznie. Wydajność słaba, ok. 65%. Gotowanie 120 minut - wyszło 13,5l 24,7 Blg.

05.04.2018 - pomiar; 8.2 Blg, co daje 9,1% alk.; 67% odfermentowania.

02.05.2018 - 11l zabutelkowane z 55g cukru; odfermentowało do 6.3 Blg, co daje 10.5% alk.

 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #56
Russian Imperial Stout


Warka: 12l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt:  27 Blg

Słody:

5 kg pale ale Soufflet
1 kg monachijski II Steinbach
0.8 kg płatki owsiane
0.58 kg Chocolate Wheat Weyermann
0.25 kg melanoidynowy Weyermann
0.23 kg Carafa III Special Weyermann
0.17 kg Brown Fawcett
0.075 kg Carafa II Special Weyermann

0.4 kg ekstrakt słodowy bursztynowy WES
 

Chmiele:

50g Iunga - granulat 2017 - 60'
 

Drożdże:

WLP090 - gęstwa po #52

 

Dodatki:

Whirlfloc - T - pół tabletki - 10'
Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
CaCl2 - 3g do zacierania
 

Zacieranie:
67°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Chyba filtrator wyzionął ducha i nalałem zbyt dużo wody do wysładzania. Znalazłem na szczęście ekstrakt słodowy i dodałem 2l wygotowanych do 27 Blg wysłodek z wheat wine. Na piec poszło 24 Brix, a po dwóch godzinach do wiadra poszła brzeczka o ekstrakcie 28.2 Brix czyli około 27 Blg.

05.04.2018 - odfermentowanie do 10 Blg; 63% odfermentowania; 9,5%  alk.

02.05.2018 - 3 litry poszło w butelki przy FG 9,5 Blg FG -> 10,3% alk. Zabutelkowane z 15g cukru i uwodnioną częścią paczki US-05; wyszło 1x0,66l i 7x0,33l. Pozostałe 9,5l zlane na 45g płatków macerowanych w białym Jim Beamie.

30.06.2018 - 9 litrów poszło w butle przy FG 9,5 Blg -> 10,3% alk. Zabutelkowane z 36g cukru.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #57
Brett Ale


Warka: 21l
Goryczka: 24 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

5 kg Colorado Pale Ale Viking Malt
 

Chmiele:

15g Iunga - granulat 2017 - 60'
 

Drożdże:

The Yeast Bay Amalgamation Blend - starter 1l

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania
CaCl2 - 3g do zacierania
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
65°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Po wysładzaniu 26l 11 Blg, niestety litr na samym początku poszedł na podłogę, spadł wężyk z wiadra do wysładzania.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #58
West Coast IPA


Warka: 21l
Goryczka: 73 IBU
Ekstrakt: 15,7 Blg

Słody:

5 kg pilzneński Weyermann
1 kg pszeniczny Weyermann
0,2 kg cukier
 

Chmiele:

15g Magnat - granulat 2017 - 60'
25g Simcoe - granulat 2017 - 20'
25g Citra - granulat 2017 - 20'
25g Centennial - granulat 2017 - 20'
20g Chinook - granulat 2017 - 0'

25g Citra - granulat 2017 - whirlpool
25g Centennial - granulat 2017 - whirlpool
25g Chinook - granulat 2017 - whirlpool
35g Citra - granulat 2017 - na zimno
25g Cascade - granulat 2017 - na zimno
30g Centennial - granulat 2017 - na zimno

 

Drożdże:

US-05 - dwie paczki

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania
CaSO4 - 3g do zacierania
Whirlfloc-T - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Duże straty w białkach i chmielinach - 5,5l. Ostatecznie w wiadrze 17,5l 15,7 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.