Jump to content
ATP

Browar Hoppy Pony

Recommended Posts

Chyba pora uporządkować zapiski. Jakoś to wszystko w listopadzie 2015 się zaczęło :)

 

Sezon 2015

 

Warka #1 American Stout

Warka #2 Session IPA SH Pekko

 

Sezon 2016

Warka #3 Australian Weizen

Warka #4 Coffee Stout

Warka #5 American Wheat

Warka #6 Dry Stout

Warka #7 Whisky Stout

Warka #8 Polskie Ale

Warka #9 Peated RIS - I miejsce w konkursie na piwo Jepiwki

Warka #10 Rice Australian IPA

Warka #11 Multigrain Saison

Warka #12 Session IPA SH Eureka

Warka #13 Belgian Oatmeal IPA

Warka #14 Coffee Oatmeal Milk Rye Stout

Warka #15 Rauchweizen

Warka #16 Scottish Export 80/-

Warka #17 Wee Heavy - I miejsce w VII Mikołajkowym KPD - 12.2017

Warka #18 Bezstylowiec

 

Sezon 2017

Warka #19 Oatmeal Milk Black IPA

Warka #20 Fruit Wheat Ale

Warka #21 Easy Saison

Warka #22 Session IPA SH Loral

Warka #23 Saison

Warka #24 Gose

Warka #25 Polish Wheat

Warka #26 Oatmeal IPA

Warka #27 Gose

Warka #28 Imperial Saison

Warka #29 Black Ale

Warka #30 Coffee Oatmeal Milk Rye Stout

Warka #31 Witbier

Warka #32 Hoppy Witbier

Warka #33 Imperial Oak&Orange Coffee New Zealand Dark Grodziskie

Warka #34 (Sour) APA

Warka #35 West Coast IPA SH Denali

Warka #36 Peated FES - V miejsce w VII Mikołajkowym KPD - 12.2017

Warka #37 American Rye Saison

Warka #38 Hefeweizen

Warka #39 Weizenbock

Warka #40 Chocolate Stout
Warka #41 Imperial Saison
Warka #42 Sour Saison

Warka #43 (Tea) German Pale Ale SH Hallertau Blanc
Warka #44 Russian Imperial Stout
Warka #45 Dry Stout
Warka #46 Pacific IPA

Warka #47 Brown Porter

Sezon 2018
Warka #48 Bison Grass Polish Double IPA
Warka #49 Wheat IPA SH Citra

Warka #50 Gose
Warka #51 American Wheat
Warka #52 Coffee/Mint Stout

Warka #53 Hoppy Saison
Warka #54 Belgian Golden Strong Ale
Warka #55 Wheat Wine - I miejsce w Szczecińskim KPD 03.2019
Warka #56 Russian Imperial Stout
Warka #57 Brett Ale

Warka #58 West Coast IPA - kooperacja z Browarem Goryczka

Warka #59 Session Vermont IPA - kooperacja z Browarem Goryczka
Warka #60 Berliner Weisse
Warka #61 Kveik Hoptart
Warka #62 Witbier

Warka #63 Hefeweizen - kooperacja z Browarem Goryczka - II miejsce na Poznańskim KPD
Warka #64 (Brett) English Barley Wine

Warka #65 New Zealand IPA - kooperacja z Piwnym Jutuberem Krisem

Warka #66 White IPA - infekcja

Warka #67 100% Rye RIS

Warka #68 Red IPA - kooperacja z Browarem Goryczka - IV miejsce w konkursie Brokreacji na wariację nt. The Butcher / infekcja

Warka #69 Brett IPA - infekcja

 

Sezon 2019

Warka #70 - Brett Wheat Ale

Warka #71 - Brut IPA - kooperacja z Browarem Goryczka

Warka #72 - Oatmeal Stout - kooperacja z Browarem Goryczka

Warka #73 - Wheat IPA SH Sabro
Warka #74 - Oatmeal Milk Foreign Extra Stout

Warka #75 - Petite

Warka #76 - American Stout

Warka #77 - Brett Belgian Dark Strong Ale

Warka #78 - Belgian Dark Ale - infekcja

Warka #79 - Kveik / Brett IPA

Warka #80 - Coffee Oatmeal Pale Ale - kooperacja z Browarem Goryczka

Warka #81 - Golden Ale

Warka #82 - Sour Passionfruit Wild Ale
Warka #83 - American Abbey Single
Warka #84 - Table Brett / Wild Sour Brett Ale

Warka #85 - Dubbel

Warka #86 - Grodziskie

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1
Jad Teściowej - American (chyba) Imperial Stout

Warka: 20l (w założeniu) - wyszło 17l
Goryczka: 65 IBU (zakładane) - matematycznie wyszło... 96
Ekstrakt: 16 Blg (zakładany) - wyszło 18,3 blg

Słody:
5.5 kg Pale Ale
325g jęczmień palony
220g karmelowy 150 EBC
125g czekoladowy

Chmiele:
30g Simcoe, 60 min

15g Simcoe, 25 min
35g Simcoe, 5 min

Drożdże: S-04

Zacieranie: 66°C 60 min


Pierwsze piwo. Po 5 tygodniach fermentacji odfermentowało na 4 blg i trafiło do butelek. W smaku bardzo fajne. Mocna paloność i kawowość, w aromacie jeszcze wyraźnie czuć chmiel. Moim zdaniem jak na pierwsze piwo się baaaaaardzo udało. Refermentacja - na wszelki wypadek 2g glukozy na butelkę 0,5l.


Warka #2
Ponury Żniwiarz - Session IPA Single Hop Pekko

Warka: 20l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 10 Blg

Słody:
3,37 kg Pale Ale
280g karmelowy 150 EBC


Chmiele:
10g Pekko - 60'
15g Pekko - 20'
30g Pekko - 2'
45g Pekko - na zimno - 3 dni przed rozlewem

Drożdże: S-04

Zacieranie: 66°C 60 min


Piwo aktualnie fermentuje. Jedyny pomiar dał wynik 3,5 blg.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie, jad teściowej powinien mieć IBU zbliżone do Double IPA :D

Celowałem w podobieństwo do The Lumberjack Brokreacji, który miał 70 IBU, nie wyszło... za dużo chmielu+odparowanie.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

4.01.2016 #2 trafiło do butelek.

Zabrałem ze sobą kilka flaszek na stancję. Dziś ciekawość zwyciężyła. Odkapslowałem dziś jedną butelkę. I co do wrażeń chmielowych. W smaku wyraźnie czuć cytrynę i miętę, gdzieś w tle jest szałwia. Posmak jaki zostaje jest wybitnie cytrynowy. W aromacie natomiast mięta i szałwia zostają zepchnięte na dalszy plan, a ich miejsce zajmuje trawa cytrynowa i w znacznie mniejszych ilościach czuć zapach świeżo ściętej trawy. Ogólnie z samego efektu jestem zadowolony, bo jest lekkie i orzeźwiające, jednak fajnie byłoby, gdyby jakiś bardziej doświadczony piwowar pobawił się z tym chmielem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3
Hans na Antypodach - Australian Weizen

Warka: 23l
Goryczka: 20 IBU
Ekstrakt: 13,2 Blg

Słody:
2 kg Pale Ale
2,5 kg Pszeniczny


Chmiele:
25g Galaxy - 20'
30g Galaxy - 0'

Dodatki:
85 g skórki czerwonej pomarańczy - 2'
 

Drożdże:

Mauribrew Weiss Y1433

Zacieranie:
45°C - 30 min
64°C - 30 min
72°C - 40 min

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4
Stout Odolanowski

Warka: 24l
Goryczka: 19 IBU
Ekstrakt: 13,5 Blg

Słody:
4 kg pale ale Strzegom
0,5 kg pszeniczny Strzegom
0,45 kg karmelowy 30 Strzegom
0,25 kg czekoladowy Castle Malting
0,125 kg jęczmień palony Castke Malting


Chmiele:
15g Magnum - 60'
30g Fuggles - 10'

Dodatki:
130g espresso Woseba - 1'
 

Drożdże:

US-05

Zacieranie:
67°C - 70 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 w butelkach, z 5g glukozy/butelka. Wyszło 38x0,5l 4x0,33l i 1x0,5l z częścią osadów z fermentora. Zeszło elegancko do ~3 blg.

W czterech z ostatnich pięciu butelkach warki nr 2 wylazła infekcja. Jeśli ktoś to czyta i chce to pobrać w depozycie na Krowoderskiej w Krakowie, niech lepiej sobie daruje...

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 w butelkach, wyszło 37x0,5l i 13x0,33l.

 

Aktualnie zaciera się warka nr 5 składająca się z resztek, którym wychodzi data przydatności.

W ramach eksperymentu nastawiłem 3l soku 100% z Biedronki, zadałem gęstwą po weizenie i nachmieliłem Galaxy na zimno. Efekt jest całkiem ciekawy ;)

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5
Inwentura - (Coffee) American Wheat

Warka: 12l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 10,5 Blg

Słody:
1 kg pale ale Strzegom
1,5 kg pszeniczny Strzegom
0,05 kg karmelowy 30 Strzegom

Chmiele:
7g Magnum - 60'
15g Simcoe - 20'
15g Galaxy - 0'
30g Galaxy - na zimno

Dodatki:
10g espresso Woseba - 1'
 

Drożdże:

US-05 - gęstwa po #4

Zacieranie:
70°C - 70 minut
78°C - 5 minut

Warzone 12.03.2016 z surowców, którym wychodziła wkrótce data ważności. Gęstwy nie bardzo miałem jak przemyć, więc została zadana z kawowym osadem i stąd też dodatek kawy. Dziś, czyli 24.03.2016 przelane na cichą zostało 15l. Dodany chmiel na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 wyszła zaskakująco dobrze, mimo bardzo mocnej goryczki. Dość pełne, ale lekkie i owocowe piwo na upały. Kawy nie czuć ani trochę ;)
 

Warka #6
Ostrowiness - Dry Stout

Warka: 21l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 11,4 Blg

Słody:
3,5 kg pale ale Strzegom
1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne
0,5 kg palony jęczmień Weyermann

Chmiele:
15g Magnum - 60'
20g Fuggles - 0'
 

Drożdże:

S-04

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 5 minut

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7
Łzy Geofizyka - Whisky Stout

Warka: 21l
Goryczka: 37 IBU
Ekstrakt: 13,7 Blg

Słody:
3 kg pale ale Strzegom
1 kg pszeniczny Malteurop
0,125 czekoladowy Castle Malting
1 kg słód wędzony torfem 45 ppm Castle Malting
0,5 kg palony jęczmień Weyermann

Chmiele:
30g Magnum - 60'
30g Fuggles - 0'
 

Drożdże:

S-04 gęstwa z #6

Zacieranie:
72°C - 60 minut
78°C - 5 minut

#6 trafiło w butelki, wyszło 15x 0,33l i 32x0,5l zabutelkowane ze 115g glukozy.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pracowity długi weekend był. Warka #7 trafiła do butelek. Wyszło 44x0,5l + 0,5l wypite od razu do obiadu.
 

Warka #8
Perła Przechmielowa - Polskie Ale

Warka: 21l
Goryczka: 31 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:
3,5 kg pale ale Strzegom
1 kg pszeniczny Malteurop

Chmiele:
15g Magnum - 60'
50g Lubelski - 10'
50g Lubelski - 0'
 

Drożdże:

US-05

Zacieranie:
69°C - 60 minut
78°C - 5 minut
 

Warka #9
Stout Tupolewa - RIS

Warka: 15l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 21 Blg

Słody:
2 kg pale ale Strzegom
1 kg żytni Strzegom
2 kg monachijski I Strzegom
0,5 kg czekoladowy Castle Malting
2 kg słód wędzony torfem 45 ppm Castle Malting
0,5 kg palony jęczmień Castle Malting
0,5k Biscuit Castle Malting

Wydajność... katastrofa, ok. 45% Zamiast oczekiwanych 21l 21,5 Blg, do fermentora trafiło 15,5l 21 Blg, co wyliczyłem z odparowania po gotowaniu, bo po drodze stłukł się spławik. Na start było nieco ponad 22l brzeczki o ekstrakcie 17 Blg

Chmiele:
30g Magnum - 60'
35g Simcoe - 20'
50g Fuggles - 0'
 

Drożdże:

S-04 gęstwa z #7

Zacieranie:
68°C - 90 minut
78°C - 5 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 w butelkach. Wyszło 6x0,33l i 35x0,5l + litr wypity w trakcie butelkowania. Sumarycznie 20,5l. Zabutelkowane ze 140g glukozy. Obawiam się tylko że niedokładnie wymieszałem syrop.

Warka nr 9 zlana na cichą. Dodano wanilię macerowaną w rumie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś chcę to zapisać, ale ostatnia butelka z warki #4 została wypita. Nisko wysycone, lekkie, orzeźwiające. W aromacie kawa dominuje jednoznacznie. W smaku przeplata się z dużą dozą czekolady i przyjemną karmelowością. Podrasowany dry stout, jednak świetny na 38 stopni upału. No i czuć wyraźnie że została użyta tania kawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10
Ryżowy Kangur - Rice Australian IPA

Warka: 21l
Goryczka: 72 IBU
Ekstrakt: 15,5 Blg

Słody:
4 kg pale ale Strzegom
1 kg pszeniczny Malteurop
1 kg płatki ryżowe

Chmiele:
30g Vic Secret- 20'
25g Enigma - 20'
25g Galaxy - 20'
25g Galaxy - 0'

25g Enigma - 0'
20g Vic Secret - 0'

Po 50g Enigmy, Galaxy i Vic Secret na zimno
 

Drożdże:

US-05 - 2 paczki

Zacieranie:
68°C -> 65°C - 60 minut
78°C - 5 minut

Nastawiono ~28 litrów brzeczki o ekstrakcie 15 Blg. Wydajność niezła, ok. 75%.

Do fermentora poszło 24l brzeczki o ekstrakcie 15,6 Blg
 

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIS poszedł w butelki 40x0,33l i 2x0,15l zabutelkowane z 55 gramami glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #11
Ostrowskie Żniwa - Multigrain Saison
Warka: 21l
Goryczka: 27 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:
2 kg pale ale Strzegom
1 kg pszeniczny Malteurop
0,4 kg płatki żytnie błyskawiczne
0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne

0,4 kg płatki orkiszowe błyskawiczne

0,4 kg płatki gryczane błyskawiczne

0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

Chmiele:

15g Magnum - 60'
25g Barbe Rogue - 20'

25g Barbe Rogue - 0'

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M27 Belgian Ale

Zacieranie:
70°C - 90 minut
78°C - 5 minut

Dramatyczna filtracja, szło trzy godziny. Do tego jeszcze pełno osadów. Na dnie zaraz po zadaniu drożdży osiadła warstwa na ~1,5 cm.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 poszła na cichą. Bardzo głębokie odfermentowanie, zeszła do 1,9 Blg, co daje 7,07% alkoholu. Aromat powalał intensywnością słodkich owoców, żywicy i cytrusów. Nawet jakaś poziomka się pojawiła. Na zimno poleci jeszcze po 50g Galaxy, Vic Secret i Enigmy. Tymczasem... tuż przed przylotem papieża.
 

Warka #12

Habemus pAPAm - Eureka Single Hop Session IPA

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:
4 kg pale ale Strzegom
1 kg pszeniczny Malteurop

Chmiele:
35g Eureka - 20'
45g Eureka - 0'
 

Drożdże:

US-05

Zacieranie:
68°C -> 65°C - 60 minut
76°C - 5 minut

Wysłodzone do 12,2 Blg 26,5l. Leciało dalej, ale już cienkusz mający mniej niż 4 Blg.

Po gotowaniu 13 Blg. Rozcieńczono do 12 Blg. Do fermentora trafiło 24l 12 Blg, zadanie uwodnionymi sucharami.


 

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 w butelkach. Wyszło 33x0,5l 11x0,33l i 1x0,4l - zabutelkowane ze 150g glukozy. Poprzednio gdzieś musiałem machnąć się w pomiarze. Pomiar przed rozlewem wskazał 2,8 Blg końcowe, co daje 6,6% alk.
Warka #11 poszła w butle. Wyszło 40x 0,5l. Zabutelkowane ze 145g glukozy. Mega głębokie odfermentowanie, z 12 zeszło do 0,7 Blg.
Warka #12 poszła na cichą i dostała chmiel na zimno, Eureka! 70g. Odfermentowanie do 2.2 Blg. Chmiel na zimno na dwa dni, powrót do pracy jednak to wymusił.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #13

Wybitny Akwarelista - Belgian Oatmeal IPA

Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:
5 kg wiedeński Strzegom
0,5 kg owsiany Castle Malting
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne
0,3 kg Carahell Weyermann
0,15 kg cukier

Chmiele:
25g Pacific Gem 60'
5g Simcoe - 20'
25g Mosaic - 20'
10g Citra - 20'
10g Citra - 0'
10g Simcoe - 0'
15g Mosaic - 0'
 

Drożdże:

M27, gęstwa z warki #11

Zacieranie:
66°C -> 63°C - 60 minut
78°C - 5 minut

Chyba przy tym warzeniu wszystko poszło nie tak. Kawałek gumy i robal w słodzie. Chociaż tyle, że Strzegom odpowiedział i zapowiedział przysłanie nowego worka słodu.  Zapomniałem puścić stoper na okres 20' - 0', palnik wyłączyłem w interwale czasowym 15-25 minut, więc nie najgorzej. Pierwszy test chłodnicy... niestandardowy kran, chłodziłem godzinę. Ostatecznie do fermentora powędrowało 22,5l brzeczki o ekstrakcie ~16 Blg

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #14

Terminatek - Oatmeal Rye Coffee Milk Stout

Warka: 21l
Goryczka: 32 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:
4 kg pale ale Malteurop
0,5 kg owsiany Fawcett
0,5 kg żytni Weyermann
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne
0,2 kg Carahell Weyermann
0,3 kg Carafa II Weyermann
0,1 kg Coffee Light Castle Malting
0,3 kg Karmelowy 150 Strzegom
0,25 kg laktoza

Chmiele:
25g Pacific Gem 60'
 

Drożdże:

US-05, gęstwa z warki #12

Zacieranie:
66°C -> 63°C - 60 minut
76°C - 5 minut

Dodatki:

Kawa Tanganika Tanga - 150g - dodawana na cichą


Wszystko poszło zaskakująco łatwo. Do fermentora poszło 23,5l brzeczki o ekstrakcie 16 Blg.

W międzyczasie #12 poszło w butelki. 45x0,5l i 155g glukozy.

 

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.09
#13 na cichą dostało 25g Citry i 30g Mosaica
#14 dostało kawę Tanzania Tanga (znana choćby z Krakowskiego Śniadania) 150g, całe ziarna

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 w butelkach FG: 3,7* Blg co daje 6,6% alk. Wyszło 41x0,5l i 1x0,33l + 0,7l zlewek. Zabutelkowano z 85g cukru

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 w butelkach, zabutelkowane ze 130g cukru. Wyszło 40x0,5l. Odfermentowało do 2 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...