Jump to content
Sign in to follow this  
plpaw

filtrowanie osadu gorącego

Recommended Posts

W sobotę po schłodzeniu brzeczki i zlaniu jej z nad osadów gorących do fermentora, przeprowadziłem mały eksperyment, mianowicie pozostałą brzeczkę z osadem gorącym ( ok 1,5 litra) przelałem do dwóch słoików. Jeden ze słoików przykryłem gazą jałową. Obydwa włożyłem do lodówki. Ten słoik w którym była nie przefiltrowana brzeczka na dnie ma grubą warstwę białek a ten słoik co miał przefiltrowaną brzeczkę z osadami przez gazę takiego osadu na dnie już nie miał. Macie swoje doświadczenia w filtrowaniu brzeczki z osadem gorącym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może trochę mogłem to inaczej opisać.

Zaś co do pytania w jaki sposób przykrycie słoika z gazą przefiltrowało brzeczkę z osadu gorącego, to sądzę, że gaza "zatrzymała" ten osad. Jak już brzeczka przeleciała przez gazę, gaza była strasznie zabrudzona brązowym nalotem.

Zresztą sądzę, że o przefiltrowaniu osadu przez gazę może świadczyć też fakt, że po włożeniu do lodówki tego słoika na dnie nie było warstwy z osadu.

Edited by plpaw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Oczywiście masz rację. Filtracja ztrzymuje osady. Ja np. po chmieleniu dekantuje schłodzoną brzeczkę wężem na sito na którym mam rozciągniętą pończochę damską (oczywiście wszystko wysterylizowane) tym sposobem realizuję filtrację z chmielin i napowietrzanie brzeczki. Na sitku i w pończoszę zawsze mam uzbierane osady.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nadal nie kumam. Nalałeś do dwóch słoików brzeczkę, jeden ze słoików przykryłeś po nalaniu. I co dalej?

Jaki to by miało sens takie "filtrowanie" ? :)

Najpierw jeden ze słoików przykryłem gazą, potem przelałem brzeczkę do obu słoików.

 

 

Oczywiście masz rację. Filtracja ztrzymuje osady. Ja np. po chmieleniu dekantuje schłodzoną brzeczkę wężem na sito na którym mam rozciągniętą pończochę damską (oczywiście wszystko wysterylizowane) tym sposobem realizuję filtrację z chmielin i napowietrzanie brzeczki. Na sitku i w pończoszę zawsze mam uzbierane osady.

Widzę, że taki sposób zdaje egzamin. Szkoda, że nie przelałem tej przefiltrowanej brzeczki do fermentora, ale się nie zmarnuje - bedzie na starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najpierw jeden ze słoików przykryłem gazą, potem przelałem brzeczkę do obu słoików.

No teraz to jasne. Z wypowiedzi inaczej wynikało :) Oczywiście, że można tak robić. Ja nie robię.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Oczywiście masz rację. Filtracja ztrzymuje osady. Ja np. po chmieleniu dekantuje schłodzoną brzeczkę wężem na sito na którym mam rozciągniętą pończochę damską (oczywiście wszystko wysterylizowane) tym sposobem realizuję filtrację z chmielin i napowietrzanie brzeczki. Na sitku i w pończoszę zawsze mam uzbierane osady.

Czy jest zauważalna różnica w smaku bez i z filtracją? Póki co obawiam się stosowac by nie uzyskać infekcji... Czy ryzyko się opłaca?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Prawdę mówiąc zawsze filtrowałem więc się nie wypowiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam brzeczki nie filtruję.

Nie chce mi się, no i szanse infekcji wzrastają.

W sumie i tak w trakcie fermentacji wiekszość osadów opadnie na dno beczki.

 

A czy wpływa to na smak - nie wiem?

Pewnie jak coś takiego jest w nim to pewnie wpływa. Ale z drugiej strony jakoś mi te moje piwka smakują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma po co się bawić w wynalazki, najepszym i najtańszym sposobem jest zachowanie praw fizyki, czyli sedymentacja.

Ja do tego celu używam cylindra miarowego o poj. 1 l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.