Jump to content

Popsuty aerometr?


mateusz1.1
 Share

Recommended Posts

Jako mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać!

Mam problem bo jest to moje pierwsze warzenie i od razu problem bo mój aerometr po prostu nie działa jak należy! Nie ważne co się do niego wleje wódkę, piwo, wode czy wode z cukrem zatapia się praktycznie do końca... Dziś chcialem sprawdzić piwo po 3dniach fermentacji i nic nie odczytałem... Zamieszczam poniżej zdjęcia.
Przepraszam za słabą jakość ale ciężko nocą zrobić dobre:(

Aaa dodam tak dodam że dziś posmakowalem piwo to jest strasznie gorzkie lekko kwaśne :D

post-15232-0-84535100-1451507931_thumb.jpg

post-15232-0-77697600-1451507945_thumb.jpg

post-15232-0-13670800-1451507959_thumb.jpg

post-15232-0-20935900-1451507976_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jako mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać!

 

Mam problem bo jest to moje pierwsze warzenie i od razu problem bo mój aerometr po prostu nie działa jak należy! Nie ważne co się do niego wleje wódkę, piwo, wode czy wode z cukrem zatapia się praktycznie do końca... Dziś chcialem sprawdzić piwo po 3dniach fermentacji i nic nie odczytałem... Zamieszczam poniżej zdjęcia.

Przepraszam za słabą jakość ale ciężko nocą zrobić dobre:(

Aaa dodam tak dodam że dziś posmakowalem piwo to jest strasznie gorzkie lekko kwaśne :D

 

A próbówka w której mierzysz jest wystarczająco szeroka? Chodzi on w niej luzem? Sprawdź czy nie jest pęknięty, albo nie odlepiła się kartka w środku. I pytanie robisz pomiary w 20C? A czy balingomierz pokazywał od początku źle? Znasz blg początkowe piwa?

Link to comment
Share on other sites

Dwie rzeczy które były już wspomniane:

1. Spławik może dotykać dna bo za mało jest cieczy.

2. Spławik przykleja się do ścianki. 

 

Jak sprawdzić czy spławik jest ok. Weź plastikową butelkę utnij o góry tak aby można było wlać wody i mieć duży otwór, wlej wody do pełna aby spławik nie dotykał dna. Powinnien pokazywać "ZERO". Natępnie dodaj do tej wody cukru (2litry wody i 220g cukru = +/- 10blg) i spławik powinien się podnieść do góry. Jak tutaj będzie wszystko ok to należy przyjąć że twoje pomiary były niedokładne. 

 

 

PS.

Ja się tylko zastanawiam, bo co temat i zdjęcia to nie da się na nich zobaczyć. Czy aż tak trudno zrobić jest ostre zdjęcie. Ludzie to nie są aparaty na klisze gdzie każde zdjęcie sie liczyło. Teraz możemy zrobić 10 i wybrać jedno. Jak z lampą jest nie ostre to robimy bez lampy jak dalej coś jest nie tak to bierzemy pod lampę i robimy. Ja jak widze w dzisiejszych czasach takie zdjęcie to aż się dziwie czy ktoś jest na tyle ślepy aby dodawać coś takiego.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak z lampą jest nie ostre to robimy bez lampy jak dalej coś jest nie tak to bierzemy pod lampę i robimy

 

Igorek, temat jest żartobliwy, fotka mniejszej jakości niż typu vga z zatartym obiektywem  :D  albo padły baterie w spławiku i gó...  widać...

Link to comment
Share on other sites

Wsadzilem spławik do wiadra z wodą i uniósł się ale jest pochylony-wskazywał 4blg i po dodaniu 220gcukru do 2l wody-wskazywał 14blg. Zdjęcia robiłem wieczorem co też napisałem w pierwszym poście wiec światło było kiepskie, wystarczyło napisać i dodałbym lepsze:)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Powracam znowu...
Piwo wyszło mi delikatnie kwaskowate i tak jakby rozwodnione, słabo wyraziste więc postanowilem szybko zrobić kolejne. Tak więc tym razem zrobiłem w balonie przez dwa dni bomblowało tak że się spać za ścianą nie dało aż dziś przestało. Na powierzchni nie już wcale piany i bombluje raz na 10minut. Wyczytałem że przydałoby się napowietrzyć piwo, czy dobrym sposobem byłoby zlanie piwa z balonu do fermentatora (bez osadu?) czy tylko odkorkowanie balonu i bujanie nim? Dodam że areometr jeszcze do mnie nie zawitał :(

Edited by mateusz1.1
Link to comment
Share on other sites

hoho nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale lepiej odetnij się od tego źródła :) 

napowietrzasz PRZED fermentacją burzliwą. po to każdy kontakt z powietrzem to stąpanie po cienkiej krawędzi urwiska. 

 

Tobie chodzi o rozbujanie drożdży , daj im spokojnie pracować. one sobie same dają świetnie radę. cierpliwości :) 

opisz proces, jaka temperatura, jakie drożdże itp

Link to comment
Share on other sites

 

 

przez dwa dni bomblowało tak że się spać za ścianą nie dało aż dziś przestało. Na powierzchni nie już wcale piany i bombluje raz na 10minut. Wyczytałem że przydałoby się napowietrzyć piwo

 

Prowokacja? 

Link to comment
Share on other sites

 

przez dwa dni bomblowało tak że się spać za ścianą nie dało aż dziś przestało. Na powierzchni nie już wcale piany i bombluje raz na 10minut. Wyczytałem że przydałoby się napowietrzyć piwo

 

Prowokacja? 

 

Raczej zwyczajnie zbyt wysoka temperatura fermentacji i już jest w zasadzie po robocie :)

Link to comment
Share on other sites

Chciałem pogłębić wiedze na temat warzenia piwa i czytałem na różnych forach poradniki... Jak dobrze że nic nie ruszałem :D Temperatura 24stopnie, brewkit lager i drożdze z kompletu. Już praktycznie nie bombluje a to 4 dzień, poczekać jeszcze z 2 dni i zlewać?

Link to comment
Share on other sites

No źle czytałeś i coś źle pogłębiałeś tą wiedzę... Polecam poczytać tutaj o tym: 

 

http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

http://www.wiki.piwo.org/Rozlew

 

Fermentuj dłużej minimum 10-12 dni gdzie ci się tak spieszy?

Link to comment
Share on other sites

Drożdze suche z brewkitu. No nie śpieszy ale myślałem że się popsuje jak będzie stało po fermentacji w balonie... A teraz ide czytać linki który mi podałeś. Dobranoc :)

Pytałem o dokładne, ponieważ mówisz, zę fermentujesz w 24stopniach. Nie sądzę, że dorzucili Ci jakieś drożdże, które pracują optymalnie w tej temperaturze. a nawet jeśli, to naprodukują Ci tyle estrów, że głowa mała. nie znam się na puszkach, jednego zrobiłem kiedyś, lagera właśnie i fermentując w 20C czułem już estry. estry tak bardzo nie grają z tym pseudolagerem górnej fermentacji, że ledwo mi się chciało to pić. 

Jeśli nie masz warunków to albo szukaj drożdży, które są w miarę neutralne w takich warunkach, albo rób jakieś estrowe piwa, belgi na przykład. Bo sam się zniechęcisz jak ci lagery będą łąką pachniały :) i pomyśl o zacieraniu, nie ma się czego bać, dokupujesz lodówkę i produkcja pełną parą! 

i poczytaj jeszcze trochę, bo trochę broczysz we mgle. Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.