Jump to content

Pomoc w chmieleniu AIPA


ceokiusz
 Share

Recommended Posts

Witam, właśnie szykuje się do drugiej warki i zastanawiam się nad jej chmieleniem. Według receptury z paczki na 20l wygląda to tak:

 

bravo 35g - 60min

cascade 20g - 15min

cascade 25g - 15min

citra 25g - 10 min

citra 25g - 3min

 

15g cascade i 15g citry na cichą

 

Jest to przepis ze składników z paczki na AIPA i jestem ciekaw czy coś byście pozmieniali? To moja 2 warka więc póki co uczę się na gotowcach.

Wyszło mi z kalkulatora 78 IBU, czy to nie za dużo trochę? 

 

Jutro chcę warzyć i jak coś to polecę znów według receptury z paczki.

Edited by ceokiusz
Link to comment
Share on other sites

Wg mnie mało tego chmielu jest, zwłaszcza na cichą... 

 

ja bym dał tak: 

 

 

60min - Bravo 35g

30 min- Cascade i Citra po 20g

10min - Cascade i Citra po 20g

 

reszta chmielu na zimno.

 

Jak skontrujesz słodyczą to 78IBU to wcale nie będzie dużo, tak się składa, że robiłem AIPA na tych samych chmielach co Ty tutaj wymieniłeś.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zaproponował takie rozwiązanie:

 

bravo 35g - 60min

citra 25g - 10 min

citra 25g + cascade 25g- 0min

 

Na zimno: ok 10 dni: 35g cascade i 15g citry + dokupił bym jeszcze po 50 g z każdego i również sypnął na zimno na jakieś 3 - 4 dni przed butelowaniem  :)

Chyba bym celował w goryczkę 60 - 70 IBU jak na początek. Ale to tylko dlatego, że nie znam tego chmielu.

Link to comment
Share on other sites

rob tak jak napisali na instrukcji z TB. Swoja pierwsza warke robilem z tego zestawu i wyszlo bardzo dobre. Jak sam piszesz to twoje druga warka wiec nie kombinuj. Zrob najpierw tak a pozniej cos zmieniaj, bedziesz mial jakis punkt odniesienia.

Link to comment
Share on other sites

Z tym, że to chmielenie zaproponowane na początku jest bez sensu. Czemu nabierać złych nawyków na starcie?

Skąd wiadomo, że zestaw jest z TB? :)

 

Edit: Może nie jest kompletnie bez sensu, ale wymaga małej korekty.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Z tym, że to chmielenie zaproponowane na początku jest bez sensu. Czemu nabierać złych nawyków na starcie?

Skąd wiadomo, że zestaw jest z TB? :)

 

Edit: Może nie jest kompletnie bez sensu, ale wymaga małej korekty.

Zestaw jest z TB :)

 

Czyli proponujesz:

 

bravo 35g - 60min

citra 25g - 10 min

citra 25g + cascade 25g- 0min

 

Na zimno: ok 10 dni: 35g cascade i 15g citry

Link to comment
Share on other sites

Tak czytam ten wątek i widzę, że dla wielu obecnie piwowarstwo sprowadza się do wrzucenia jak największej ilości chmielu... Ale czy to da pozytywny efekt, to już nie ma znaczenia...

 

Zestaw jest z TB. Zrób zgodnie z instrukcją - to taka karmelowo-ciasteczkowa AIPA; jak na drugą warkę to idealna :)

 

Powodzenia :)

Link to comment
Share on other sites

Tak czytam ten wątek i widzę, że dla wielu obecnie piwowarstwo sprowadza się do wrzucenia jak największej ilości chmielu... Ale czy to da pozytywny efekt, to już nie ma znaczenia...

Trafiłeś w dychę.... 

Ale nie ma nic gorszego jak doszukiwanie się aromatu chmielowego w AIPA. Ale to tylko moje zdanie.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Piwo uwarzone, zastanawia mnie tylko niesamowita mętność. Po wysładzaniu piw bylo klarowne, ale po na chmieleniu strasznie zmętniało. Przelałem znad osadu chmieli (trochę go było) ale piwo i tak jest mętne. Rozumiem że sklaruje się po cichej, ale obawiam się że jak będę jeszcze chmielił na zimno to zów wrócę do punktu wyjścia z klarownością?

Link to comment
Share on other sites

Z jakiej słodowni masz słód bazowy?

Nie wiem z jakiej słodowni ale zestaw był z TB.

 

W butelkach wiem że się kiedyś wyklaruje, ale osad na dnie butelki 0,5 może trochę zajmować. Normalnie wina klaruje grawitacyjnie, no ale to w zależności z jakich produktów trwa różnie - czasami nawet do paru miesięcy.

Edited by ceokiusz
Link to comment
Share on other sites

Używam słodu pilzneńskiego ze Strzegomia i  intensywnie chmielone na zimno AIPY i APY wychodzą mi klarowne lub lekko opalizujące (w przypadku gdy zlewałem na cichą by pobrać gęstwę). Jedno wyszło mętne, ale to dlatego, że koniecznie chciałem zabutelkować przed wyjazdem na święta i nie pozwoliłem opaść drożdzom oraz nie zrobiłem nawet małego cold crushingu. Metnością po gotowaniu bym się nie przejmował, pozwól piwu spokojnie dofermentować i powinno być ok.

Link to comment
Share on other sites

Mat, poważnie masz takie doświadczenia, że piwa na strzegomskich słodach wychodzą mętniejsze niż na zagranicznych? Mógłbyś powiedzieć więcej na ten temat?

 

Ostatnio kupiłem sobie 100 kg słodu z strzegomia Pale ale, pilzna i monacha i powiem, że tak klarowne piwa i brzeczkę zlewaną z gara po whirpoolu to ja dawno nie miałem :P Więc chyba to nie tak Mat, ale wiadomo partia partii nie równa, ale nie mam obecnie na co narzekać na strzegom, wydajność dobra, piwa dobre, klarowność bardzo dobra w cenie 60zł/25kg....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.