Skocz do zawartości

Browar Suli


Rekomendowane odpowiedzi

28.12.2015

Warka #1 DRY STOUT

Pierwsza warka właśnie uwarzona

 

Słody

Pale Ale 3,5 kg

Chockolate 0,2 kg

Palony Jeczmień 0,3kg

 

chmiel

Target 35g

 

Zacieranie

70* - 70 min - jasne

70* - 10 min - czekolada, palony jęczmień

78* - 5min - wygrzew

 

60min - gotowanie

Target od początku

 

Drożdze

ALE 514

 

 

edit:

04.01.2016 - 7blg

07.01.2016 - 7blg - zlane na cichą

05.02.2016 - 7blg - zabutelkowane ( za wysoko zatarte)

Edytowane przez ceokiusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 AIPA

20l

 

Słody

Pale Ale 4,8 kg

Crystal 0,4kg

Aroma 0,2 kg

Chmiele

Bravo 35g

Citra65g

Cascade 60g

Zacieranie

67* - 90min

78* - 5min

Gotowanie

60min

bravo 35g - 60min

cascade 20g - 15min

cascade 25g - 15min

citra 25g - 10 min

citra 25g - 3min

15g cascade i 15g citry na cichą

 

Na zimno: ok 10 dni: 35g cascade i 15g citry

 

Jest to przepis ze składników z paczki na AIPA i jestem ciekaw czy coś byście pozmieniali? To moja 2 warka więc póki co uczę się na gotowcach.

Wyszło mi z kalkulatora 78 IBU, czy to nie za dużo trochę? 

 

Jutro chcę warzyć i jak coś to polecę znów według receptury z paczki.

 

edit:

30.12.2015 - Piwo uwarzone, strasznie mętne. Wyszło ok 17l - 15blg. muszę dopracować odzyskiwanie brzeczki przy wysładzaniu, chyba za szybko filtrowałem.

11.01.2016 - blg 4

19.01.2016 - blg 4 - zlane na cichą + chmielenie 15g casscade i 15g citry

02.02.2016 - blg 4 - zabutelkowane (za wysoko zatarte)

Edytowane przez ceokiusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Milk Stout

 

Słody:

Pale Ale - 3,6kg  

przeniczny - 0,5kg 

karmelowy jasny - 0,7kg 

słód BLACK - 0,15kg 

płatki owsiane - 0,5 kg

palony jęczmień  0,35kg
laktoza - 0,8kg

chmiele:

Marynka - 25g 

Lubelski - 25g 

drożdże:

Safale S-04
Zacieranie:

68* - 30 min.

72* - 20 min.

72* - 10 min. - dodanie słodów ciemnych

76* - wygrzew

Gotowanie:

60 min.

Marynka -  0 min.

Laktoza + Lubelski - 40 min.

 

Wyszło 26l brzeczki Blg 13 (mierzone bez laktozy)

 

edit:

19.01.2016 - chyba termometr przekłamuje bo znów odfermentowało bardzo wysoko. 8 blg z laktozą.

02.02.2016 - 8blg (termometr do wymiany)

Edytowane przez ceokiusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.