Skocz do zawartości

Sprawdzenie receptur


PanMacko

Rekomendowane odpowiedzi

New Zeland IPA 14 BLG
 
na 20L:
 
5,6 kg Strzegom Pale Ale
200 g Carapils
 
Chmielenie:
 
60min Waimea 20g
60min Nelson Sauvin 10g
20min WAI-ITI 10g
20min Nelson Sauvin 10g
5min WAI-ITI 10g
5 min Nelson Sauvin 10g
 
Chmielenie na zimno 5 dni przed rozlewem:
WAI-ITI 20g
Nelson Sauvin 20g
Trawa cytrynowa 10g
 
 
 
 
 
BLACK IPA 17,5 (10L)
 
Pale Ale Strzogom 2,5kg
Carapils 0,5kg
Monachijski I 0,5kg
Carafa III (bez łuski) 0,5kg dodane na 72C przy podgrzewaniu
 
Chmielenie:
 
60min Magnum 15g
60min Citra 10g
 
15min Citra 10g
15min Cascade 10g
 
5min Citra 10g
5min Cascade 10g
 
Chmielenie na zimno 
Centennial 20g
 
 
 
 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze chce zrobic  Sweet Stout z wanilią 16 BLG (10L)

 

Pale ale 2,7 kg

Weyermann pszeniczny 250g
Caraaroma (350 EBC)  250g
Carafa II 150g
Palony jęczmień 150g
Carafa I 100g

 

0,5kg laktozy

 

Dam 8g Magnuma bedzie kolo 20 IBU. Laski wanili dać na cichą? Chce dać 4-6 lasek. Będzie dobrze wyczuwalna? 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do WinterStout'a macerowałem dwie laski wanilii przez miesiąc w bourbonie i dodawałem przy rozlewie. Dam znać jak będzie wyczuwalna, bo piwo dopiero w sobotę trafiło do butelek. Ale sam zapach "ekstraktu" był bardzo przyjemny, choć na przyszłość pewnie dałbym ciut więcej wanilii.

Edytowane przez joonecky
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie drożdże?

Jaka temperatura fermentacji?

Wydaje mi się, że skromnie tych chmieli na IPA. Dałbym na końcowe minuty (0-10 min) duże wrzutki w kilku porcjach np. co 5 min po 50g. Na zimno też duże wrzutki min. 50 gramów na kilka dni (w zależności od temp.).

Laski wanilii bym zmielił i dodał na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie drożdże?

 

Black IPA i NZ IPA na US 05

 

Stouta na  S 04

 

 

 

Jaka temperatura fermentacji?

 

ok19C

 

 

 

Wydaje mi się, że skromnie tych chmieli na IPA.

 

Do której warki dodać?

 

 

 

Laski wanilii bym zmielił i dodał na cichą.

 

I tak chyba zrobie:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! ! tak na szybko bo zaraz stawiam gar... Mam wątpliwość co do tej receptury tzn. BT podaje goryczkę (IBU) ok.30 czyli "w stylu a wskaźnik goryczki "super goryczka 1", czy to tak ma by, czy jednak tego chmielu za dużo, czy wyjdzie maksymalnie goryczkowe? czy może zostawić ogólną ilość a zmienić czasy chmielenia?

 

 

grodzisz - Grodziskie

================================================================================
Wielkość warki: 25,000 L
Objętość gotowania: 27,503 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 80%
Gęstość początkowa: 1,029
Gęstość końcowa: 1,006
Zawartość alkoholu: 3,0%
Goryczka: 29,4 IBU (Tinseth)
Barwa: 3 SRM (Morey)
 
Składniki fermentacji
 
 Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,000 kg     
 
 
Chmiele
 
 Lomik 3,6% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1
 Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  9,3
 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat  0,0
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poprawione receptury 

 

New Zeland IPA 14 BLG
 
na 20L:
 
5,6 kg Strzegom Pale Ale
200 g Carapils
 
Chmielenie:
 
60min Waimea 30g
 
15min WAI-ITI 10g
15min Waimea 10g
 
10min WAI-ITI 10g
10min Nelson Sauvin 10g
 
5min WAI-ITI 10g
5min Nelson Sauvin 10g
 
0min WAI-ITI 10g
0min Nelson Sauvin 10g
 
Chmielenie na zimno 5 dni przed rozlewem:
WAI-ITI 10g
Waimea 10g
Nelson Sauvin 20g
Trawa cytrynowa 10g
 
BLACK IPA 17,5 (20L)
 
Pale Ale Strzogom 5kg
Carapils 1 kg
Monachijski I 1 kg
Carafa III (bez łuski) 1 kg dodane na 72C przy podgrzewaniu
 
Chmielenie:
 
60min Magnum 30g
 
15min Citra 10g
15min Cascade 10g
 
10min Citra 10g
10min Cascade 10g
 
 
5min Citra 10g
5min Cascade 10g
 
0min Citra 10g
0min Cascade 10g
 
Chmielenie na zimno 
Centennial 20g
Citra 10g
Cascade 10g
 
 
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie te style są bardzo dobrze opisane, na forum jak i na innych stronach jest mnóstwo receptur. Wystarczy poświęcić trochę czasu i wyciągnąć wnioski. Gdybyś to zrobił widział byś np. że dawanie 20g chmielu na cichej to za mało. W większości receptur przewijają się ilości ok 100 -200 g na 20 l. Podobno najlepsze efekty osiąga się dodając łącząc chmielenie whirpoolowe i na cichej. Dał bym 50g przy wyłączeniu palnika, 50g przy schłodzeniu do 70C i potrzymał to z 30 minut, co jakiś czas mieszając i potem już normalnie chłodzenie. Na cichej 2-3 dni przed rozlewem 100g chmielu.

Jeżeli źle piszę to proszę poprawić, niestety jedyna IPA jaką robiłem miała utleniony chmiel( Nieszczelne opakowanie - TwójBrowar) i efekt nie był powalający.

Pomijając kwestie ilościowe itd. W przypadku mojego Black IPA dodanie 0,5 kg Carafa Special II do filtracji wniosło aromaty palone, więc chyba najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest ekstrachowanie w zimnej wodzie i dodanie tej wody do zacieru przy wygrzewie. Przy tym rozwiązaniu trzeba użyć więcej palonego słodu.

 

Poczytaj to http://www.pspd.org.pl/uploads/style-pspd-2013.pdf

Edytowane przez baczek1991
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przypadku mojego Black IPA dodanie 0,5 kg Carafa Special II do filtracji wniosło aromaty palone

 

Stosowałeś Carafa III czy Carafa III Special ? Ta druga to wersja bez łuski i nie wnosi mocno palonych aromatów.

Edytowane przez octagon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.