Skocz do zawartości

Sweet Stout


Szaki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
Dziś zakupiłem surowce do mojej drugiej warki ze słodów, tak jak w temacie ma być to Sweet Stout. Mam obawy że czegoś może być za mało i nie będzie to takie jakie ma być. Co o tym myślicie?? coś z tego będzie?

-Słód Pale ale 3,7 kg
-Słód czekoladowy 0,5 kg
-Słód karmelowy ciemny 0,5 kg
-Jęczmień palony 0,3 kg
-Laktoza 0,5 kg
-Chmiel Northdown 25 g
-Drożdże s-04
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem tych słodów ciemnych jest za dużo, ja bym zostawił tylko tą czekoladę  a jęczmień wyrzucił. I karmelu dał połowę z tego co masz wpisane. 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie jęczmień palony to obowiązkowy składnik stouta, już szybciej ten czekoladowy bym wyrzucił, ale po co? Nie spotkałem się jeszcze ze zbyt czarnym stoutem i sądzę, że przy takim zasypie do "zbyt czarnego" będzie jeszcze daleko. Oczywiście palone proponuję wrzucić od początku do gara, razem z innymi słodami.

Jedyna rzecz, jaka mnie w tym zasypie zastanawia, to jak ciemny jest ten karmelowy? Jeżeli to jakiś Special B albo coś w tym stylu, to faktycznie będzie go być za dużo. Na Twoim miejscu dołożyłbym też trochę (0,5 kg?) płatków jęczmiennych, zamiast słodu Pale Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o czarność olo ale to jest prawie 20% zasypu w postaci ciembych słodów. Jak dla mnie, gdzie sam daję dużo ciemnych, to sweet stout z tego nie będzie. A ciemne od początku tak jak mówi olo :) stout to stout a bie jakieś black ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.