Jump to content

zapiski początkującego


etr
 Share

Recommended Posts

witam, chcę w tym temacie zapisywać moje poczyniania z warzeniem aby mieć wszystko w jednym miejscu, bo czas zapisywać swoje dotychczasowe warki.

#1 warka - brewkit + cukier = kiepsko

#2 warka brewkit + ekstrakt słodowy = całkiem smaczne, lepsze od koncerniaków, robione wg popularnych przepisów - nic co można by dodać nowego

#3 warka - 2x ekstrakt słodowy jasny + samodzielne chmielenie 25g marynki i 20g lubelskiego, gotowanie 60 min, zlane do fermentora

i dodanie drożdży US 05 w temp 24st, temp fermentacji 21-22st przez 2 tyg  fermentacja burzliwa, następnie butelkowanie z zadaniem 4g glukozy, robię też taki manewr, że zostawiam ok 5l w fermentorze, dodaję 2 syropy malinowe z herbapolu i herbatkę chmielową z ok 15-20g chmielu, zostawiam na 7-10 dni i butelkuję z zadaniem 4g glukozy i 2-3 tabletek słodzika / 0,5l

#4 warka identyczna jak warka #3, z tym że dodałem syrop pomaranczowy i cytrynowy, zamiast dwóch malinowych, na razie leżakuje 5ty dzień więc trzeba poczekać. Aktualnie to są duuuże ogólniki, teraz gdy będę na bieżąco, to będę pisać bardziej konkretnie (bo pamięć ulotna.. :P ) chętnie posłucham jakichś przepisów na piwo z ekstraktów, bo mam jeszcze 2x jasny do zużycia, a potem, kto wie, może jakieś zacieranie, gdy tylko zrobię sobie filtrator z oplotu, bo garnek mam 50l więc idzie tam zacierać jakoś, to tyle na tą chwilę, będę aktualizować w miarę na bieżąćo :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.