Jump to content

nz ipa/apa

Tomasz Potworzy
 Share

Recommended Posts

Cześć, 

uwarzyłem sobie piwo na chmielach nz rakau, waimea; zacieranie 66°C

Piwo aromatyczne, powala taka malina w zapachu i miód wielokwiatowy w smaku (następne chyba bardziej na wytrawnie) ale:

po łyku pojawia się taka ostrość jak po ostrych potrawach, raczej nie jest to wysokie alko, bo tego zupełnie nie czuć, czy może być tak, że to chmiel ma taki "pieprzowy" finisz?

blg 15, spławik biowin po refermentacji podaje -2 (w wodzie RO 0), refraktometr 3z tego co pamiętam (po przeliczeniach ... to też problem)

fermentacja: 3tyg, bez przelewania na cichą, chmielenie na zimno 3 dni, temp. fermentacji: 14°C 5 dni, 16-18°C 10 dni, reszta 18-22°C

drożdże us-05, chmielu 200+g na całość

dlaczego piecze jak potrawy chili?

edit

piwo zdaje się być bardzo słodkie (60 ibu w BS), żona mówi, że pyszne a powinna się krzywić...

Edited by Tomasz Potworzy

Może ta "pikantnosc" wynika z goryczki. Z tego co mi wiadomo chmiele z nz mają bardzo charakterystyczna, wręcz ostrawa goryczke. Trzeba na nie uwarzac. W tym przypadku alfa kwasy alfa kwasom nierowne. Czy jakoś tak :)

raczej przyjemne, trochę jak rozgryzione ziarno pieprzu np. zielonego, tyle, że nie na języku a tył podniebienia/gardło. Ale coraz mniej to czuję, więc nie wiem, czy się przyzwyczajam, czy to zanika. Sprawdzę w święta na rodzince ;)

edit: Gdybyś robił, to zacieraj na wytrawnie (ja tak zrobię następnym razem), ja zrobiłem 66°C i słodki aromat chmielu i brak takiej zdecydowanej goryczki, piwo jest bardzo smaczne i pijalne, ale brakuje mi trochę "czegoś" ;)

Edited by Tomasz Potworzy