larnacoeur Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Witam, przeglądam forum już od jakiegoś czasu i w końcu przyszedł czas na jakieś praktyczne aktywności. Kilka dni temu przyszedł do mnie sprzęt i surowce i zaczynam przygotowania logistyczne do pierwszej warki! Do sprzętu dostałem zestaw Pale Ale 20l: Słód Pale Ale 3,2 kg,Słód Monachijski 0,6 kg,Słód Cara Light 0,2kg Chmiel Progress - 40g,Chmiel Phoenix - 30g do którego dokupiłem: drożdże M44 West Coast, Chmiel Citra - 50g Chmiel Enigma - 50g (nie pytajcie dlaczego akurat te.. sam nie wiem). Planuję zacierać na lenia, raczej na wytrawnie i tutaj nie będę kombinował, natomiast problem mam z chmieleniem.. jakby ktoś bardziej doświadczony mógł podać przykład użycia tych chmieli, żeby wykorzystać ich pełny potencjał, to byłbym pewniejszy. Ja sam lubię bardzo goryczkowe piwa, ale zależy mi, żeby znajomym i rodzinie też w miarę podeszło więc myślałem o granicy 40-50 IBU (chyba nie za dużo ?). Druga sprawa to przelewanie na cichą fermentację i chmielenie na zimno: czy przy pierwszej warce warto to robić? Nie planuję zbierać gęstwy. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Przy 11 blg 40 -50 ibu to powinna być już dość wysoka goryczka. generalnie zależy co chcesz osiągnąć bo chmiele z zestawu to chmiele tradycyjne a te co dokupiłeś to nowofalowe więc podejrzewam że chcesz wyciągnąć jakieś aromaty w klimacie amerykańskim.Ja bym zrobił tak:10g enigma 60 min10g Citra 15min20g Citra 5 min20g enigma 5min20g citra 0min20g enigma 0min Myśle że w takim lekkim piwie goryczka powinna być wystarczająca i aromaty też wyczuwalne. na chmielenie na zimno zabraknie Ci chmielu ale ja cichą robię zawsze, chociaż wiem że niektórzy nie robią w ogóle i żyją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted December 21, 2015 Author Share Posted December 21, 2015 W sumie, rozsądnie te chmiele z zestawu pewnie jeszcze gdzieś zużyje.. Wychodzi lekko ponad 40 IBU, czyli idealnie. Dzięki! Co do cichej to, myślisz, że istnieje duże prawdopodobieństwo zakażenia takiego piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Co do cichej to, myślisz, że istnieje duże prawdopodobieństwo zakażenia takiego piwa? Ciężko powiedzieć, ja mam 24 warki na koncie w tym miałem jedną która poszła w kanał ale raczej nie sądzę aby była to wina cichej. Po fermentacji burzliwej piwo już nie jest tak mocno podatne na infekcje teoretycznie cały cukier powinien już być zjedzony a do tego jest alkohol który tez nie zachęca bakterii do rozwoju. Przelewając na cichą drożdże łapią oddech i czasem zdarza się że jeszcze dofermentują powiedzmy o te 0,5 blg. Ja tak robię ale tak jak wspomniałem są różne szkoły i jak potrzymasz dłużej na burzliwej nie robiąc cichej też się uda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Jak nie chmielisz na zimno to nie rób cichej, bo po co. Inna sprawa, że moim zdaniem solidne APA musi być chmielone na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted December 21, 2015 Author Share Posted December 21, 2015 Jak nie chmielisz na zimno to nie rób cichej, bo po co. Inna sprawa, że moim zdaniem solidne APA musi być chmielone na zimno. Masz na myśli zmianę chmielenia, czy dokupienie więcej chmielu? Bo ta druga opcja raczej do nowego roku odpada, a miałem w planach wystartować jakoś między świętami.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orcen92 Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 (edited) Według mnie za bardzo komplikujesz pierwszą warkę. I tak będziesz miał dużo nowych rzeczy do opanowania. Dodatkowo proste przepisy zwykle dają szansę zapoznania się ze smakiem różnych składników bardziej selektywnie - wiesz wtedy jak smakuje jeden chmiel, a nie mieszanina kilku. Ja bym osobiście chmielił klasycznie: na goryczkę (60 minut), smak (15 minut) i aromat (0 minut, wyłączenie palnika), bez chmielenia na cichą, w proporcjach: Phoenix - 15g, 60 minut Enigma - 20g, 15 minut Citra - 10g, 15 minut Citra - 20g, 0 minut (wyłączenie palnika) - tutaj możesz dać do 40 gram, jeśli chcesz bardziej intensywny aromat - ale to wpłynie też na smak i (trochę) na goryczkę. co powinno dać około 45 IBU - skorzystaj z kalkulatora, np. http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/(wybieraj "pellet" czyli granulat, i zawartość alfa-kwasów jaką masz podaną na chmielach). Rób bez cichej, potrzymaj piwo 2-3 tygodnie w fermentorze i butelkuj, oczywiście najlepiej upewniając się pod koniec czy ekstrakt już nie spada. Edited December 21, 2015 by orcen92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 (edited) Cześć. Możesz też wrzucić chmiel na zimno nie zlewając na cichą o ile nie będziesz zbierał gęstwy. (A nie będziesz zbierał ;P) Wystarczy chmielu 1,5-2 g/ litr na zimno żeby odczuć fajny aromat. Przy gotowaniu więcej chmielu na aromat (ostatnie 10 minut - wyłączenie palnika) a mniej na początku. Najpewniej zrobisz jak obliczysz sobie IBU w kalkulatorze, a jak ucichnie burzliwa wrzucisz 1,5-3 g chmielu aromatycznego/ litr piwa co Ci zostanie do fermentora i powinno być spoko. PS. Powodzenia w warzeniu pierwszej warki! I smacznego. Edited December 21, 2015 by Pindin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Phoenix - 15g, 60 minut Enigma - 20g, 15 minut Citra - 10g, 15 minut Citra - 20g, 0 minut (wyłączenie palnika) - tutaj możesz dać do 40 gram, jeśli chcesz bardziej intensywny aromat - ale to wpłynie też na smak i (trochę) na goryczkę. czy nie uważasz że 65g chmielu do APA to odrobine za mało? to nawet na EPA ciut mało... to jest warka 20l. Tego stylu nie da się przechmielić na aromat a lepiej dać więcej żeby miał chłopak na zachętę a nie czaić się z kwiatami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Chmiel na zimno, przelewać na cichą nie musisz, tym bardziej że nie zbierasz gęstwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Masz na myśli zmianę chmielenia, czy dokupienie więcej chmielu? Bo ta druga opcja raczej do nowego roku odpada, a miałem w planach wystartować jakoś między świętami.. Chmielenie na zimno robisz jak fermentacja dobiegnie końca, więc zazwyczaj jakieś 2 tygodnie po warzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Jak nie chmielisz na zimno to nie rób cichej, bo po co. Inna sprawa, że moim zdaniem solidne APA musi być chmielone na zimno. Masz na myśli zmianę chmielenia, czy dokupienie więcej chmielu? Bo ta druga opcja raczej do nowego roku odpada, a miałem w planach wystartować jakoś między świętami.. Najlepiej dokupienie, bo 100g to jest mało chmielu jak na APA, jeszcze biorąc pod uwagę, że częśc musi pójść na goryczkę. Ale jak nie masz możliwości to bym kombinował ze zmianą chmielenia tak, żeby zostało chociaż z te 30g na zimno. Jak to już z głowy Ci nie powiem. Trzeba by wklepywać w kalkulator i kombinować. Może dać z 20g na 60min, 40g na hop stand i 40g na zimno. Jeśli 20g starczy na pożądane IBU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orcen92 Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 czy nie uważasz że 65g chmielu do APA to odrobine za mało? to nawet na EPA ciut mało... to jest warka 20l. Tego stylu nie da się przechmielić na aromat a lepiej dać więcej żeby miał chłopak na zachętę a nie czaić się z kwiatami Nie chciał bardzo mocnej goryczki. Wg mnie lepiej zaczynać od dołu i podnosić zawartość chmielu, a nie odwrotnie - dzisiejsza pogoń za wrzucaniem kosmicznych ilości chmielu do każdego stylu jest dla mnie niezrozumiała. Ale po to warzymy piwo, żeby każdy robił jak mu smakuje - ja chmielu używam z umiarem. dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 czy nie uważasz że 65g chmielu do APA to odrobine za mało? to nawet na EPA ciut mało... to jest warka 20l. Tego stylu nie da się przechmielić na aromat a lepiej dać więcej żeby miał chłopak na zachętę a nie czaić się z kwiatami Nie chciał bardzo mocnej goryczki. Wg mnie lepiej zaczynać od dołu i podnosić zawartość chmielu, a nie odwrotnie - dzisiejsza pogoń za wrzucaniem kosmicznych ilości chmielu do każdego stylu jest dla mnie niezrozumiała. Ale po to warzymy piwo, żeby każdy robił jak mu smakuje - ja chmielu używam z umiarem. Z tym że to ma być APA tu musi być chmielu na bogato. Goryczka a aromat to inna para kaloszy. Też nie jestem za wrzucaniem kosmicznych ilości chmielu do każdego stylu ale przy APA można szaleć a nawet wypada dunaj 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.