Jump to content
Sign in to follow this  
wojek

Jodowy wskaźnik skrobi

Recommended Posts

Mam pytanie właśnie zaczęły się przymrozki a ja zostawiłem na balkonie buteleczkę z jodowym wskaźnikiem skrobii - czy mozna go jeszcze używać jeśli był w minusowej temperaturze??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie właśnie zaczęły się przymrozki a ja zostawiłem na balkonie buteleczkę z jodowym wskaźnikiem skrobii - czy mozna go jeszcze używać jeśli był w minusowej temperaturze??

Chyba najprościej będzie go sprawdzić używając papki z mąki. Jeśli się zabarwi to znaczy, że jest ok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mym pytanie jak długo w ogóle jodowy wskaźnik skrobi nadaje sie do użytku. Przeglądałem ostatnio opakowanie, ale nie ma tam na ten temat ani słowa (albo jestem bardziej ślepy niż sądziłem)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to się nigdy nie wdrożyłem w wskaźnik.

Zapewne to roztwór jodu w jodku potasu, czyli jodyna.

Zamknięty to kilka miesięcy spokojnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z chemicznego punktu widzenia albo może sie wykrystalizować lub wyparuje. W pierwszym przepadku w roztworze (na dnie butelki) wydzieli sie krystaliczny jod (raczej niemożliwe) lub jod ulotni (wyparuje) się z roztworu ale w tym momencie zobaczysz ze go tam nie ma bo roztwór stanie sie przeźroczysty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam swojego od początku mojej przygody z zacieraniem, czyli 3 lata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za informacje:) Bałem się, że nadejdzie taki dzień, że jodowy wskaźnik skrobi z powodu przeterminowania nie będzie działał tak, jak powinien, a ja nie będę o tym wiedział, ale widzę, że mi to nie grozi:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja radzę sprawdzić od czasu do czasu wskaźnik sposobem takim jak opisałam powyżej, gdyż zdarzyło mi się, że wskaźnik nie działał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja radzę sprawdzić od czasu do czasu wskaźnik sposobem takim jak opisałam powyżej, gdyż zdarzyło mi się, że wskaźnik nie działał.

A ja sprawdzam z mąką + troszkę wody bez zbędnych ceregieli. Mam dodatkowe pytanie bo sam zaczynałem od płynu lugola z apteki. Czy ten wskaźnik specjalny do skrobi to różni się czymś szczególnym od lugola czy to powiedzmy to samo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszę się bardzo, że mam jeszcze płyn lugola - w tej chwili próbując go kupić najadłbym się wstydu a może nawet wzbudził panikę. Chociaż z rodzinką śmiejemy się, że w razie katastrofy atomowej będziemy bezpieczni - płyn lugola jest, zapasy piwa, którym można się żywić są - możemy się zabunkrować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja używam swojego od początku mojej przygody z zacieraniem, czyli 3 lata.

No i właśnie mi chyba przestał działać. Znaczy on przestał działać chyba już dawno. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi właśnie się skończył i powiem wam ,że kupić teraz płyn Lugola to niełatwa sprawa. Objechałem kilka aptek i nic.. Dopiero w jednej kupiłem jodynę. Wydaje mi się , że powinno zadziałać. Wzrok farmaceutki, w wiadomych okolicznościach, kiedy zapytałem czy jest płyn Lugola - bezcenny :)

 

PS. ( Dodam , że miałą okulary , zsunęła je lekko na nos i spojrzała na mnie znad okularów , całość okraszając wymownym "hmmm..." ) :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój używam od 2007 - miałem taką duuużą butelkę. Dziś podczas prób albo barwi na żółto albo czerwono - czasem lekki fioletowy :)

Także chyba działą. Poza tym jak chce mi się sprawdzać Blg to akurat wszystko zgadza się z przepisem. W zdolności odfermentowania też nie ujmuje - drożdże idą na brzeczce jak burza. Jaki z tegomorał ? Skoro piwo wychodzi jak trzeba to próba jodowa również jest miarodajna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Jaki z tegomorał ? Skoro piwo wychodzi jak trzeba to próba jodowa również jest miarodajna.

Sory, ale to co napisałeś się nie trzyma ni kupy ni dupy, albo nie ogarniam Twojego spojrzenia na warzenie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem wskaźnik kupiony jeszcze z całym zestawem z BA... z czasem zaczął wskazywać brak skrobii coraz wcześniej, doszło nawet do 10 min. Nieufny jednak w jego wskazania - trzymałem się zasad... i słusznie, jak się potem okazało :). Kupiłem Lugolę na glicerynie (bodaj), bo roztwór wodny już wyszedł z użycia, no i dopiero wyszło... :P... polegając na jego wskazaniach zacieranie jednotemperaturowe przedłużam z reguły o 5 - 10 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

A ja używam jodyny (jak nie zapomnę).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam płyn Lugola, który ma ze 20 lat :) Działa dobrze :P

Wesoły! Po katastrofie w Czarnobylu lugolę należało wypić a nie zabierać do domu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj sprawdziłem w domu i okazało się, że w buteleczce są już resztki na dnie. Na 1-2 warki wystarczy.

Byłem w aptece zapytać się o płyn Lugola ale nie ma.

Zobaczę w innych.

 

Przezornie od razu mówię, że potrzebny mi jest do sprawdzania obecności skrobi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.