tolo Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 (edited) Hej, Zaplanowałem na dziś zlanie na cichą American Wheat, któremu dokładnie dziś mija 2 tygodnie burzliwej, drożdże US-05. Fermentacja zakończona, choć jeszcze jest niewielka piana na powierzchni. Jednak zauważyłem, że osad drożdżowy na dnie jest bardzo niewielki, ok 0,5cm oraz po przeniesieniu fermentora na stół do odstania przed zlaniem widzę, że niewielkie grudki z osadu drożdżowego wędrują z dołu do góry, zamiast na odwrót. Piwo oczywiście mocno matowe. Zastanawiam się więc biorąc powyższe pod uwagę, czy jest sens zlewania tego na cichą teraz? Drożdży nie ma wiele na dnie (chyba że są na środku dna, a tego nie widzę), więc może dałbym mu jeszcze tydzień, albo w ogóle przeciągnął burzliwą o 2 tygodnie i prosto do butelkowania? Tak to wygląda: Zdrówka Tomek Edited December 20, 2015 by tml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
05paw Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało. tolo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało. Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało. Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się? Trzymałem ostatnio CDA 7dni w 8st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się? Ja robiłem 3-4 dni cold-crash do 2°C na górniakach i nic im nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.