Jump to content

Osad drożdżowy wędruje w górę - czy zlewać na cichą?


tolo
 Share

Recommended Posts

Hej,

Zaplanowałem na dziś zlanie na cichą American Wheat, któremu dokładnie dziś mija 2 tygodnie burzliwej, drożdże US-05. Fermentacja zakończona, choć jeszcze jest niewielka piana na powierzchni.

Jednak zauważyłem, że osad drożdżowy na dnie jest bardzo niewielki, ok 0,5cm oraz po przeniesieniu fermentora na stół do odstania przed zlaniem widzę, że niewielkie grudki z osadu drożdżowego wędrują z dołu do góry, zamiast na odwrót. Piwo oczywiście mocno matowe.

 

Zastanawiam się więc biorąc powyższe pod uwagę, czy jest sens zlewania tego na cichą teraz? Drożdży nie ma wiele na dnie (chyba że są na środku dna, a tego nie widzę), więc może dałbym mu jeszcze tydzień, albo w ogóle przeciągnął burzliwą o 2 tygodnie i prosto do butelkowania?

Tak to wygląda:

American wheat po burzliwej

 

Zdrówka

Tomek

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało.

Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się?

Link to comment
Share on other sites

 

Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało.

Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się?

 

 

Trzymałem ostatnio CDA 7dni w 8st.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się?

 

Ja robiłem 3-4 dni cold-crash do 2°C na górniakach i nic im nie było. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.