Skocz do zawartości

Osad drożdżowy wędruje w górę - czy zlewać na cichą?


tolo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Zaplanowałem na dziś zlanie na cichą American Wheat, któremu dokładnie dziś mija 2 tygodnie burzliwej, drożdże US-05. Fermentacja zakończona, choć jeszcze jest niewielka piana na powierzchni.

Jednak zauważyłem, że osad drożdżowy na dnie jest bardzo niewielki, ok 0,5cm oraz po przeniesieniu fermentora na stół do odstania przed zlaniem widzę, że niewielkie grudki z osadu drożdżowego wędrują z dołu do góry, zamiast na odwrót. Piwo oczywiście mocno matowe.

 

Zastanawiam się więc biorąc powyższe pod uwagę, czy jest sens zlewania tego na cichą teraz? Drożdży nie ma wiele na dnie (chyba że są na środku dna, a tego nie widzę), więc może dałbym mu jeszcze tydzień, albo w ogóle przeciągnął burzliwą o 2 tygodnie i prosto do butelkowania?

Tak to wygląda:

American wheat po burzliwej

 

Zdrówka

Tomek

Edytowane przez tml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało.

Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało.

Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się?

 

 

Trzymałem ostatnio CDA 7dni w 8st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się?

 

Ja robiłem 3-4 dni cold-crash do 2°C na górniakach i nic im nie było. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.