Jump to content

Recommended Posts

Początki browaru domowego ZAWSZE GOTOWEGO.

 

Moje pierwsze warzenie odbyło się 13 grudnia 2015 roku w moim garażu.

Chłodzenie brzeczki miało miejsce w wannie, a fermentacja w przedpokoju.

Pierwszym piwem, które uwarzyłem była AIPA, ale o tym w kolejnym poście.

 

Teraz opiszę pokrótce mój sprzęt.

Składa się on z:

  • taboretu gazowego 7kW
  • kotła warzelno-zaciernego o pojemności 40 litrów (40cm średnicy) z przykrywką (kupionego w makro)
  • kadzi filtracyjnej (fermentora 33l z kranikiem i filtratorem z oplotu) z piwnykraft.pl
  • kadzi fermentacyjnej (fermentor 33l bez kranika) z piwnykraft.pl
  • kapslownicy Eterna

Kilka zdjęć dla ciekawych.

Serdecznie zapraszam na moją strone na FB Browar Domowy Zawsze Gotowy.

:okey:https://www.facebook.com/gogogotowiec/ :okey:

post-14999-0-85106600-1450605877_thumb.jpg

post-14999-0-53018400-1450605878_thumb.jpg

post-14999-0-59437400-1450605881_thumb.png

post-14999-0-75049000-1450605882_thumb.jpg

post-14999-0-31863200-1450605883_thumb.jpg

post-14999-0-17564000-1450606083_thumb.jpg

Edited by lukas95
Link to comment
Share on other sites

13 grudnia 2015  WARKA #1 GOTLAND BIKE BEER - AIPA

Moje pierwsze piwo to AIPA z gotowego zestawu surowców z piwnegokraftu.pl.

Została uwarzona w celu uczczenia pierwszej wyprawy rowerowej naszej ekipy Gotland Bike Team na Gotladnię w 2013 roku.

Dla zainteresowanych link: http://gotlandbiketeam.pl/

Oto kilka faktów:

  • Z założenia miało wyjść 20 litrów piwa o ekstrakcie początkowym 17 blg.
  • Wyszło 19 litrów o ekstrakcie 21 blg, czyli troszkę większym niż zakładany.

Użyte surowce to:

  • Słody:
  1. Pale Ale(strzegom) 5,7kg
  2. Wiedeński(strzegom) 0,6kg
  3. Caramunich 0,3kg
  • Chmiele:
  1. Magnum 90g
  2. Hallertauer 50g
  3. Centennial 50g
  • Drożdże:
  1. US-05

ZACIERANIE(20-22l)

60'  67-70C (temperatura najpierw spadła potem wzrosła, bo jeszcze nie umiałem wyczuć taboretu)

10'   72C

 

WYSŁADZANIE(do 24l)

kilka czajników (1,7l)rozcieńczonych wodą z butelki( 1,5l) około 3 razy powtórzona operacja

 

GOTOWANIE

30'na pusto

60' Magnum na goryczkę 40g

30' Hallertauer 25g i Magnum 25g na smak

0' Hallertauer, Magnum i Centennial na aromat

na zimno Centennial 25g (dodany niestety na początku fermentacji) :(

 

CHŁODZENIE

W wannie z zimną wodą i zawartością zamrażarki. Wstawione od razu po gotowaniu po 30 minutach zeszło do 20C

 

FERMENTACJA

Wyszło 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 21blg

Drożdże suche rozpuszczone w wodzie 30C i wystartowane 30 minut przed dodaniem do piwa.

Brzeczka napowietrzona podczas przelewania z góry z kotła do fermentora.

Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w 2 kocach.

Zlanie na cichą po 7 dniach 20 grudni.

 

ROZLEW

Rozlew do butelek 0,33l po Łomży Mocnej. (kolega miał w piwnicy 5 skrzynek po 20 butelek każda)

1 zbita butelka podczas transportu, 1 podczas szorowania. Wypalone w piekarniku.

Butelki będą stały do 24 stycznia 2016, czekając na premiere mojej pierwszej warki.

 

KOMENTARZ

Błędy

  • Zbyt wysoka temperatura zacierania
  • Chmielenie na zimno na burzliwej

Ogólnie warzenie zajęło mi 6 godzin (od 11 do 17), co nie jest chyba złym wynikiem.

Zapraszam na Wawer.

 

Oto filmy z warzenia:

 
Więcej na stronie na FB Browar Domowy Zawsze Gotowy
 

 

post-14999-0-13925800-1450613608_thumb.jpg

post-14999-0-15304100-1450613616_thumb.jpg

post-14999-0-82370200-1450613623_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Drozdzy tam ze 3 razy za malo :)

a ile powinno być, po tygodniu burzliwej odfermentowało do 9 blg. W zestawie, który był na 20 litrów 17 blg była jedna saszetka US-05 11,5g.

Link to comment
Share on other sites

Skąd pomysł na takie zacieranie?
 

Zlanie na cichą po 7 dniach 20 grudni.

 
Zrobiłeś tak, bo instrukcja kazała czy wg pomiaru?
 

Drozdzy tam ze 3 razy za malo :)

 
Trochę przesadziłeś, ale niecałe 2 paczki można by dać :)
 

a ile powinno być, po tygodniu burzliwej odfermentowało do 9 blg. W zestawie, który był na 20 litrów 17 blg była jedna saszetka US-05 11,5g.

 
Skoro zestaw miałeś na 20L 17 Blg to trzeba było trochę wody dolać żeby mieć niższy ekstrakt. Przy 21 Blg to jest IIPA (w górnej granicy), a nie AIPA. Poza tym odfermentowanie wg mnie jest zbyt małe (chociaż jak patrzę na schemat zacierania to może być różnie). Będzie trochę "ulepkowate".

Link to comment
Share on other sites

Warka I ZLEWANIE NA CICHĄ

Zmierzyłem blg wyszło 7 stopni.

Zdecydowałem się zlać na cichą, ponieważ zależy mi na tym żeby piwko było w miarę szybko, a tydzień burzliwej i tydzień cichej to minimum.

 

Po wyjęciu fermentora z koców okazało się, że mimo braku piany, drożdżowy osad na dnie jest dość duży. Zlałem piwo do kotła, a osad z dna do słoika. Piwa było 19 litrów, po zlaniu i usunięciu osadu lekko ponad 16.

 

Nie wiem czy się na coś nada, ale gęstwa została zebrana.

 

Przy odkażaniu fermentora połamałem pokrywkę, ale jest już ok.

 

Resztkę osadów z piwa zlałem do kieliszka i po spróbowaniu nie jest źle piwo jest goryczkowe, ale nie tak trawiaście jak osad drożdżowy, jest też słodkawe.

Ostatecznie nie jest tak źle jak myślałem.

post-14999-0-92485100-1450624816_thumb.jpg

post-14999-0-76207700-1450624828_thumb.jpg

post-14999-0-48092700-1450624841_thumb.jpg

post-14999-0-23459800-1450624850_thumb.jpg

post-14999-0-78923000-1450624868_thumb.jpg

post-14999-0-19492500-1450624879_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zgodnie z:
 

Zlanie na cichą po 7 dniach 20 grudni.

 
zlałeś dzisiaj na cichą. Napisałeś:
 

po tygodniu burzliwej odfermentowało do 9 blg

 
A za chwilę:
 

Zmierzyłem blg wyszło 7 stopni.

 
To w końcu jak jest?

Link to comment
Share on other sites

Po 5 dniach fermentacji zmierzyłem było 9 blg.

 

Dziś zmierzyłem ( po siedmiu dniach) było 7 blg. Troszkę się machnąłem z rozpędu.

Piwo fermentowało w moim przedpokoju, gdzie panuje temperatura około 15stopni C,

dlatego zawinąłem je w koce.

 

Przy okazji pytanie, czy gęstwa z chmielinami( bo chmieliłem na zimna na burzliwej niechcący) nada się jeszcze do czegoś,

bo czytałem, że nie za bardzo. I czy konieczna jest zasada ze słabszego na mocniejsze, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.

 

Link to comment
Share on other sites

Po 5 dniach fermentacji zmierzyłem było 9 blg.   Dziś zmierzyłem ( po siedmiu dniach) było 7 blg.

  

Ok, teraz bardziej klarowne.

 

Moje pytanie: po co zlewałeś na cichą skoro czarno na białym miałeś informacje, że piwo fermentuje????? W ciągu 2 dni ekstrakt spadł o 2 Blg więc skąd wiesz co się mogło dziać w ciągu następnych 2 dni - przecież mógł dalej spadać.

 

Przy okazji pytanie, czy gęstwa z chmielinami( bo chmieliłem na zimna na burzliwej niechcący) nada się jeszcze do czegoś, bo czytałem, że nie za bardzo. I czy konieczna jest zasada ze słabszego na mocniejsze, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.

 

Jak patrzę to sporo więcej błędów powinieneś dopisać do listy niż te 2 wymienione, a ten tekst poniżej jest chyba jeden z lepszych na tym forum :)

 

bo chmieliłem na zimna na burzliwej niechcący

Tutaj już są 3 błędy do wpisania na listę :D

 

Na siłę (mocno na siłę) gęstwę możesz zebrać, przepłukać ją i zlać wszystko poza osadzonymi na dnie "zanieczyszczeniami" aczkolwiek odpuściłbym to sobie. Kup lepiej świeże drożdże i zanim zrobisz następną warkę poczytaj trochę podstaw na forum i na wiki. Jeżeli masz znajomego piwowara, który mieszka blisko i warzy już trochę to umów się z nim i popatrz co i jak. Jak poświęcisz trochę czasu na to, co napisałem, to uwierz mi, że w następnej warce popełnisz nieco mniej błędów niż teraz.

 

I nie licz, że to piwo będzie udane, ale z każdą następną będzie lepiej.

Link to comment
Share on other sites

Warka I Pierwsza Degustacja

W pierwszy dzień świąt dałem  rodzinie spróbować przedpremierowo mojej Imperialnej AIPY.

Próbkę uzyskałem po zlaniu brzeczki znad gęstwy drożdżowej i resztek chmielu, które udało mi się zebrać z dna fermentora.

Piwo zlałem do plastikowej butelki 500ml i dosypałem cukru. Po kilku dniach piwo było nagazowane, a butelka zmieniła kształt,

o dziwo nie wybuchła.

Piwo było nagazowane jak szampan trochę, ale to pewnie dlatego, że nie odmierzyłem odpowiednio cukru.

Piany o dziwo było mało.(??a nagazowanie duże??)

W piwie daje o sobie znać alkohol, podczas degustacji w temperaturze pokojowej wyraźnie czuć jego zawartość, ale nie zostawia on żadnych nieprzyjemnych odczuć, nie grzeje w przełyk. Sądzę, że po zabutelkowaniu się jeszcze ułoży.

Z początku podczas picia daje o sobie znać słodycz, ale jest ona przyjemna, nie jakiś ulepek, na finiszu zaś czujemy w ustach całkiem porządną goryczkę.

W aromacie natomiast dominują cytrusy.

A Wy jak świętujecie pierwszy dzień świąt?

post-14999-0-86071000-1451068704_thumb.jpg

post-14999-0-48494500-1451068716_thumb.jpg

Edited by lukas95
Link to comment
Share on other sites

Warka I Po tygodniu cichej

Po 6 dniach fermentacji cichej uznałem, że warto zmierzyć blg piwa.

Piwo jakby ściemniało, ale raczej wszystko z nim dobrze, jedyne co mnie martwi to wyniki pomiaru,

bo po prawie tygodniu nie zmienił się on ani trochę.

Cukromierz jak pokazywał 7blg tak nadal pokazuje.

Chciałem jutro (w niedziele 27 grudnia) butelkować, ale wyjeżdżam na 2 dni i zrobię to jak wrócę, chyba, że blg się zmieni.

Czy jest możliwe, że piwo z 21 blg odfermentowało do 7 i już koniec. 

 

Pozdrawiam i Wesołych świąt!

Link to comment
Share on other sites

Moje piwo Imperialna AIPA miała 21 blg ekstraktu początkowego. Po tygodniu zmierzyłem zeszło do 7 blg i przelałem na cichą. Po tygodniu( 6 dniach) zmierzyłem znowu i nadal jest 7 blg.

Czy jest możliwe, że fermentacja już się zakończyła?

Zacierałem w 67-70 stopniach przez 60 minut i potem w 72 stopniach 10minut.

 

P.S. Trochę piwa "zabutelkowałem" w plastik i dodałem cukru. Było całkiem w porządku.

post-14999-0-00762900-1451161177_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Czy jest możliwe, że piwo z 21 blg odfermentowało do 7 i już koniec.

 

Biorąc pod uwagę błędy oraz to:

 

ZACIERANIE(20-22l) 60'67-70C (temperatura najpierw spadła potem wzrosła, bo jeszcze nie umiałem wyczuć taboretu) 10' 72C

 

to chyba nie ma co się dziwić.

 

Czym mierzone?

 

Pytanie raczej zbędne :) Gdyby to było mierzone refraktometrem, który wskazałby 7 BRIX to odfermentowanie po przeliczeniu wyniosłoby około 0,5BLG, a to mało prawdopodobne patrząc na ten opis. Wniosek: mierzone pewnie spławikiem.

Link to comment
Share on other sites

Z 21 na 7 to chyba OK. Może przy takiej ilości alkoholu drożdże padły. Na jakich drożdżach fermentowałeś?

US-05, dopóki ich nie wywaliłem z fermentora to w ciągu 5 dni zeszły z 21 do 9, a potem w ciągu 2 dni zeszły o 2 blg z 9 do 7. Potem zlałem na cichą i nic się nie zmienia. Mierzone cukromierzem z biowinu w wąskiej probówce.

 

A jak postoi o te 2 dni dłużej to nic mu nie będzie, nie?

 

Może je z koców wyciągnąć to w niższej temperaturze się sklaruje.

Edited by lukas95
Link to comment
Share on other sites

A jak postoi o te 2 dni dłużej to nic mu nie będzie, nie?

 

Nie.

 

Może je z koców wyciągnąć to w niższej temperaturze się sklaruje.

 

Zakryj/owiń czymś fermentor i na balkon wystaw - chłodno jest.

Link to comment
Share on other sites

 

Czym mierzone?

 

Pytanie raczej zbędne :) Gdyby to było mierzone refraktometrem, który wskazałby 7 BRIX to odfermentowanie po przeliczeniu wyniosłoby około 0,5BLG, a to mało prawdopodobne patrząc na ten opis. Wniosek: mierzone pewnie spławikiem.

 

 

Jednak nie takie zbędne. :)

 

Mierzone cukromierzem z biowinu w wąskiej probówce.

 

Sprawdź na wodzie z kranu 20C czy pokazuje zero, te cukromierze mają taką przypadłość, że często skala się w nich przesuwa.

Edited by Jasiu
Link to comment
Share on other sites

Sprawdź na wodzie z kranu 20C czy pokazuje zero, te cukromierze mają taką przypadłość, że często skala się w nich przesuwa.

 

Sprawdzałem, jest w miarę ok, czasami się blokuje i nie opada na dno ten cukromierz, ale wziąłem to pod uwagę podczas mierzenia.

 

 

A ile trwa butelkowanie 16 litrów do butelek 0,33 mniej więcej przez zaworek grawitacyjny? Są jakieś lepsze metody na butelkowanie?

Edited by lukas95
Link to comment
Share on other sites

WARKA #1 Zlewanie do butelek.

Chyba dzisiaj zleje piwo do butelek, bo jeśli od tygodnia fermentacja stoi to chyba nie wystartuje tak nagle.

Butelkować czy lepiej przenieść do cieplejszego pokoju i poczekać czy drożdże ożyją, bo w sumie dzisiaj wyniosłem fermentor na dwór?

Jedyne co mnie martwi to ciemny kolor :(

post-14999-0-66181200-1451234031_thumb.jpg

post-14999-0-97571200-1451234273_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

WARKA#1  BUTELKOWANIE

Dziś o godzinie 22;00 zakończył się proces butelkowania mojego pierwszego piwa, było go 16litrów, wyszło 50 buteleczek 0,33 nalane trochę więcej niż 0,33 :), w tym jedna niepełna do której dodałem chili i liścia laurowego. Przed zabutelkowaniem około tydzień temu umyłem dokładnie i upiekłem wszystkie butelki. Dziś tylko umyłem roztworem piro i przepłukałem. Piwo jest dobre, delikatne w smaku, ale aromat nie powala, bo popełniłem błąd wrzucając na burzliwą chmiel na aromat (mea culpa).

Dodałem około 100gram cukru rozpuszczonego w kubku gorącej wody.

 

Mam pytanko, czy jest możliwe, że 10 minut po zakapslowaniu butelka "wybuchła", bo słyszałem jakiś dziwny dźwięk, ale sprawdziłem kapsle.

 

Jak rozpoznać dobrze zakapslowaną butelkę?

 

Czy to normalne, że kapslownica robi dziwne ślady na kapslach?

 

P.S. Proszę o modlitwę. Trzymajcie kciuki żeby nie było granatów.

P.P.S. Dla chętnych będą jutro filmiki z butelkowania na stronie.

post-14999-0-71532000-1451251217_thumb.jpg

post-14999-0-19804400-1451251247_thumb.jpg

post-14999-0-32462700-1451251276_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jak rozpoznać dobrze zakapslowaną butelkę?

 

Hmm, Nie cieknie z takiej butelki piwo jak odwrócisz ją do góry nogami :)

 

 

 

Czy to normalne, że kapslownica robi dziwne ślady na kapslach?

 

 

Tak, w przypadku ręcznych kapslownic tak bywa, ale jak nabierzesz wyczucia to będziesz tak kapslował, że śladu nie będzie.

Edited by Zamerstary
Link to comment
Share on other sites

WARKA#2 REDSKIN-RED IPA

Postanowiłem uwarzyć drugie piwo tym razem będzie to czerwona IPA coś w stylu The Butchera z Brokreacji.

Przepis wziąłem z homebrewing.com

Oto on:

RED SKIN RED IPA

Typ przepisu: Słód
Drożdże: Ametykańskie Ale- US-05                                                           

Starter drożdżowy:Tak-2litry
Objętość partii: 20l.                                                                                       

Ekstrakt początkowy: 1.065
Ekstrakt końcowy: 1.014
IBU: 70-75
Czas gotowania: 90minut
Kolor: 17 srm
Fermentacja burzliwa (dni i temperatura) 10 @ 19 stopni
Chmielenie na zimno: tydzień
Fermentacja cicha (dni i temperatura)7 @ 19stopni                            

Smak: Karmel,, jasne i ciemne słody  i pyszna mieszanka chmielów.

Słody:
Pale Ale :  3kilo
Munich type 1 (10L):  2,3 kilo
Crystal 40L: 0,4 kilo                                                                                                 

Crystal 90L : 0,2 kilo                                                                                   

Black malt 1:  0,03kilo

Chmiele:
Simcoe(13% aa)  30g  60 min
Amarillo(9.3% aa) 30g  30 min
Cascade (7% aa) 30g  5 min
Na zimno:
Simcoe 15g
Amarillo 30g                                                                                         

Cascade 15g

Zacieranie:

67 stopni przez 60 min
Uzyskaj 26,5 litra

 

I pytanie czym mogę zastąpić amarillo i te cristale, bo w sklepie nie ma :(
 

post-14999-0-76228600-1451314650_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.