Jump to content
gsb

Czy trzeba robić starter z drożdży suchych?

Recommended Posts

Witam! Zdaje się, że nigdy nie pisałem na forum, ale od dawna czytuje..

 

Co do tematu robienia starterów. Też słyszalem o efekcie glukozowym i o przyzwyczajeniach drożdży..

Ale moj ojciec (stary winiarz i chemik) fakt, nie piwowar, twierdzi, że cukier w starterze w niczym nie przeszkadza... I sacharoza i maltoza to dwucukier, wiec wg niego to żadna różnica.

 

I muszę się przyznać, że jakiś czas temu, nie mając brzeczki z poprzedniej warki, nastawiłem starter na cukrze i żadnych problemów nie było. W starterze ładnie sie namnożyło i nie było problemów ze startem samego nastawu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam! Zdaje się, że nigdy nie pisałem na forum, ale od dawna czytuje..

 

Co do tematu robienia starterów. Też słyszalem o efekcie glukozowym i o przyzwyczajeniach drożdży..

Ale moj ojciec (stary winiarz i chemik) fakt, nie piwowar, twierdzi, że cukier w starterze w niczym nie przeszkadza... I sacharoza i maltoza to dwucukier, wiec wg niego to żadna różnica.

 

I muszę się przyznać, że jakiś czas temu, nie mając brzeczki z poprzedniej warki, nastawiłem starter na cukrze i żadnych problemów nie było. W starterze ładnie sie namnożyło i nie było problemów ze startem samego nastawu.

Cukier powoduje, że drożdże zaczynają pracować, wybudzają się z uśpienia, ale cukier nie zawiera składników budulcowych komurek drożdży przez co nie zwiększają wielokrotnie swojej liczby, co jest istotą robienia startera. Składniki budulcowe komurek znajdują się w brzeczce lub pożywkach. Piszesz, że robiłeś starter na cukrze, po prostu tylko obudziłeś drożdże, bez ich namnażania zadałoś do brzeczki, tam dopiero zaczeły się rozmnażać. Przy górnej fermentacji, niewysokim Blg z pewnością było wszystko ok , ale gdybyś tak zrobił z dolną fermentacją, czy górną z wysokim Blg , liczba komurek drożdży mogła by być zbyt mała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę trochę temat robienia startera z suchych drożdży,

głupia sprawa ale czy drożdże suche do uprzednio przygotowanego wodnego roztworu ekstraktu słodowego sypie się bezpośrednio na lustro płynu (np do kolby) czy może powinno się je uprzednio rehydratyzować i dopiero dolać?

Czy mieszadło magnetyczne włącza się od razu po wsypaniu/dolaniu drożdży czy może dopiero po jakimś czasie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego chcesz robic starter z suchych drozdzy?

Jesli chcesz oszczedzac paczke drozdzy i namnazac starter na warke to ok, ale jesli chcesz uzyc jednej paczki drozdzy na warke to nie nalezy nawet robic startera, tylko je uwodnich wedle instrukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odświeżę trochę temat robienia startera z suchych drożdży,

głupia sprawa ale czy drożdże suche do uprzednio przygotowanego wodnego roztworu ekstraktu słodowego sypie się bezpośrednio na lustro płynu (np do kolby) czy może powinno się je uprzednio rehydratyzować i dopiero dolać?

W zasadzie powinno się najpierw je uwodnić, choc jak pisał przedmówca raczej nie robi się starterów z drożdzy suchych

 

Czy mieszadło magnetyczne włącza się od razu po wsypaniu/dolaniu drożdży czy może dopiero po jakimś czasie?

Dla prostoty włącza się je od razu, choć minie jakiś czas (lag) po którym drożdże zaczną ten tlen wykorzystywać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytam teoretycznie - chcę raz, żeby fermentacja szybciej ruszyła i dwa żeby drożddzy było więcej np dla piw z °Blg >15 (wtedy chyba jedna paczka to za mało)

Robicie startery z drożdzy suchych również i chciałbym poznać metodę, na chłopski rozum skoro do normalnej wielkości warki się drożdze uwadnia to do startera też powinno tylko to kolejny element procesu, który może przyczynić się do ewentualnej infekcji... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
do normalnej wielkości warki się drożdze uwadnia to do startera też powinno tylko to kolejny element procesu, który może przyczynić się do ewentualnej infekcji... :rolleyes:

No właśnie, piwowarstwo jest pełne kompromisów, sam musisz rozstrzygnąć który wariant wybierasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze zamiast robić starter z suchych drożdży możesz wcześniej użyć ich do zrobienia innego piwa, zebrać gęstwę i zadać ją do kolejnego piwa, np mocniejszego. Będziesz miał ich więcej i będą silniejsze.

Oczywiście może to nie zadziałać przy drożdżach do pszenicy - mogą nie dawać już zapachu bananów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie uzasadnienie do robienia startera z drożdży suchych jest w przypadku dzielenia 1 paczki na kilka warek, lub w przypadku drożdży starych, przeterminowanych, źle przetrzymywanych, w pozostałych przypadkach przychylam się do w/w opinii.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zawsze zamiast robić starter z suchych drożdży możesz wcześniej użyć ich do zrobienia innego piwa, zebrać gęstwę i zadać ją do kolejnego piwa, np mocniejszego. Będziesz miał ich więcej i będą silniejsze.

Oczywiście może to nie zadziałać przy drożdżach do pszenicy - mogą nie dawać już zapachu bananów.

Dotyczy to także gęstw uzyskanych z drożdży płynnych? chciałem popełnić ciemną pszenicę i koźlaka pszenicznego właśnie na gęstwie 3068 (II i III zbiór)

zła koncepcja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwy jak najbardziej możesz użyć bez startera, oby nie były zbyt stare.

Gęstw pszenicznych starszych niż 2 tygodnie lepiej nie używać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dotyczy to także gęstw uzyskanych z drożdży płynnych? chciałem popełnić ciemną pszenicę i koźlaka pszenicznego właśnie na gęstwie 3068 (II i III zbiór)

zła koncepcja?

Piwa się chyba warzy, a nie popełnia.

Przepraszam, ale to słowo w takim kontekście mnie drażni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gęstwy jak najbardziej możesz użyć bez startera, oby nie były zbyt stare.

Gęstw pszenicznych starszych niż 2 tygodnie lepiej nie używać.

Pytałem w kontekście tego co napisałm Merv o gęstwach z piw pszenicznych - czy faktycznie kolejne zbiory nie dają już tych poszukiwanych zapachów bananowo-goździkowych?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gęstwy jak najbardziej możesz użyć bez startera' date=' oby nie były zbyt stare.

Gęstw pszenicznych starszych niż 2 tygodnie lepiej nie używać.[/quote']

Pytałem w kontekście tego co napisałm Merv o gęstwach z piw pszenicznych - czy faktycznie kolejne zbiory nie dają już tych poszukiwanych zapachów bananowo-goździkowych?

Z mojego doświadczenia wydaje mi się, że ważniejsza jest świeżość gęstwy niż ilość pasaży - robiłem pszeniczki z 5-go zbioru i były bez zarzutu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z mojego doświadczenia wydaje mi się, że ważniejsza jest świeżość gęstwy niż ilość pasaży - robiłem pszeniczki z 5-go zbioru i były bez zarzutu.

A to spoko :)

mam zamiar robić jedno po drugim względnie z tygodniową przerwą :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pszeniczne warzyłem serią do warzonej warki dodawałem gęstwę z warki którą przelewałem na cichą. ( w tym samym dniu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja trzymam gęstwę po pszeniczniakach 1-2 tygodnie i jeszcze nie miałem niespodzianki:)

Raz zdarzyło mi się użyć 4 tugodniową i piwo było:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich, ze względu na warunki pogodowe przyjazne dolnej fermentacji, zamierzam uwarzyć maibocka. Celuję w gęstość 16-16.5BLG. Posiadam saszetkę drożdży W 34/70 oraz trochę starej, 3 tygodniowej gęstwy po pilskie 12blg tych samych drożdży. Moje pytanie brzmi, czy sama uwodniona saszetka poradzi sobie z przefermentowaniem 20l nastawu tegoż piwa? Czy warto zrobić wcześniej starter, albo wykorzystać starą gęstwę? Przeczytanie wiki oraz dziesiątek tematów na forum jakoś nie rozwiały moich wątpliwości, z góry dzięki za odpowiedzi.

Edited by DGB

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może tak. Ja robiłem na nich niedawno urbocka 17,5 BLG. Rehydratyzowałem jakies pół godzinki a brzeczke przelewałem ze sporej wysokości z fermentora do fermentora 3 razy. Piwo wyszło bardzo dobre, nie bylo problemow ze startem fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytanie wiki oraz dziesiątek tematów na forum jakoś nie rozwiały moich wątpliwości

Tyle czytania powiadasz - to chyba musiałeś specjalnie omijać najważniejszy wątek żeby tam nie trafić o.O

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc tak.. Czy fermentacja ruszy i zostanie przeprowadzona na świeżych suchych lub gęstwie? Pewnie tak. 3 tygodnie dla gęstwy to nie jest jakaś tragedia o ile nie śmierdzi i zapach jest normalny.

 

Inna kwestia dotyczy prawidłowej fermentacji. Gdzie nie poszukasz, wszędzie znajdziesz informację, że dolna fermentacja dla poprawnej fermentacji (w sensie czystej) wymaga większej ilości drożdży.

 

Zrobisz jak zechcesz, fermentacja pewnie przebiegnie, możliwe, że nawet prawidłowo i nic złego się nie wydarzy, jednak ja z szacunku dla swojego czasu i pracy, zrobił bym przynajmniej 1.0L starter 8-10blg na 3 dni nie zależnie czy użyjesz gęstwy czy startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle czytania powiadasz - to chyba musiałeś specjalnie omijać najważniejszy wątek żeby tam nie trafić o.O

 

Dzięki wielkie za podlinkowanie tematu, faktycznie nie pomyślałem by przeczytać temat o szczepie drożdży...

Zrobię starter, będzie to najlepsze rozwiązanie. Następnym razem będę jeszcze wnikliwiej szukał ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie piwa do których zrobiłem starter ruszyły z kopyta. Starter nie jest dużym problemem więc wg mnie warto go przygotować.

Edited by biervorkoster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.