Jump to content

Gęstwa drożdżowa


Lili
 Share

Recommended Posts

Cześć mam mały problem z gęstwą, otóż po zebraniu i rozmąceniu w większej ilości wody zgodnie ze wskazówkami zaczerpniętymi z piwo org (http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej) najgrubsze osady nie opadają mi na dno słoja tylko po kilku minutach drożdże opadają a płyn zaczyna się klarować (fot1). Po odstaniu doby w lodówce i przemywaniu wygląda to tak (fot 2) nie wydzieliły się żadne warstwy. Gęstwa z tych samych drożdży( FM Bawarska Dolina) po 2,5 tyg i kilkukrotnym przemywaniu wygląda podobnie(fot 3).Tak więc moje pytanie brzmi co robić żeby do następnego piwa zadać możliwie najbardziej żywotne drożdże kiedy nie widzę które to trupy a które żywe drożdże, ewentualnie co robić by zapobiegać takim sytuacjom? Pozdrawiam

 

 

Ps. z Wyeast Kolsch nie było takich problemów, podczas rozmącania gęstwy chmieliny itp odrazu opadły na dno. 

post-8743-0-39242500-1450555995_thumb.jpg

post-8743-0-85775800-1450556072_thumb.jpg

post-8743-0-90897100-1450556211_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Osobiście po drożdżach z FM zawsze mam w słoiku ... kawę latte ;)

Nigdy danej gęstwy nie przemywam. Do słoika i do 3 dni ją zużywam. :) I zawsze gęstwa jest ok. Może drożdże FM tak mają.

Dodam tylko że po innych drożdżach kawy nie mam. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.