Guest_1 Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Elo ponownie. Tym razem na tapecie drozdze. Denerwuje mnie to ze jak chce kupic drozdze WYEAST to przewaznie sa w paczkach xl, plynne i nie wiem jakich uzywac. Ktos moze mi to wytlumaczyc? Ponadto chcialem sie zapytac o najlepszy sklep piwowarski online. Do tej pory zaopatrywalem sie w centrumpiwowarstwa.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 (edited) Drożdże Wyeast są wyłącznie płynne, chyba nie ma już innych wersji jak XL. Co do obsługi saszetek - są wątki na forum. Trzeba się dokopać i doczytać. Najszybciej jednak rzucić okiem na blog Doroty Chrapek. Co do sklepów - jesli ważna jest cena, porównywarka kolegi CML powinna rozwiązać sprawę. Ja w zalezności od asortymetu i formy transportu/ tempa dostarczenia kupuję w TwójBrowar/ AlePiwo/ CentrumPiwowarstwa i sporadycznie w Piwoszarni/ Browamatorze/ HomeBrewing. Słody bezpośrednio z poznańskiej Optimy - korzyść z miejsca zamieszkania. Edited December 18, 2015 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 18, 2015 Author Share Posted December 18, 2015 Mam rozumiec ze te XL sa na 20 litrow piwa? I zawsze trzeba robic starter? Tak na marginesie moge sobie zrobic mini browar jakies 5 litrow i zamrozic a potem rozmrazac sobie poszczegolne porcje na startery? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Bezpieczniej jest robić starter zwłaszcza jeśli drożdże już są starawe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 18, 2015 Author Share Posted December 18, 2015 Aha a co do mini warki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Jeśli chce się Tobie bawić to możesz, chyba że odlejesz sobie z następnej warki Guest_1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 18, 2015 Author Share Posted December 18, 2015 Czodzi mi o to zamrazanie i rozmrazanie. Moge zrobic 10 litrow i podzielic na porcje po 1 litr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Z zamrażaniem i odmrażaniem nie ma problemów. Lepiej z bieżącej warki odlać trochę i zamrozić na starter do kolejnej warki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 18, 2015 Author Share Posted December 18, 2015 Ja wole o litr piwkawiecej anie mniej...ale pazerny jestem.:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Ale tak chcesz zrobić 10l i zamrozić . Z chmielin sobie odcedzisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 18, 2015 Author Share Posted December 18, 2015 Ale tak chcesz zrobić 10l i zamrozić . Z chmielin sobie odcedzisz w sumie masz racje. Po co ma sie marnowac...a zawsze sie marnuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted December 19, 2015 Author Share Posted December 19, 2015 (edited) tak podpytam jeszcze pod jutrzejsze ważenie...mam zamiar zrobić imbirowe i pierwszy raz chce użyć mchu irlandzkiego to klarowania. Wg mnie ma intensywny zapach nie przejdzie on na piwo? kiedy należy go dodać? Co do wcześniejszej rozmowy nie dowiedziałem się czy te drożdże w opakowaniu XL są na 20-25L warki? Edited December 19, 2015 by legler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 Mech irlandzki użyty w odpowiedniej ilości (1 łyżeczka na ~25 litrów) nie wniesie ci nic do piwa. Wrzucasz go do szklanki ciepłej wody i potem dolewasz do brzeczki na ~15 minut przed końcem gotowania. Guest_1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.