Jump to content
Sign in to follow this  
Korzeniu

resztka surowców - co uwarzyć ?

Recommended Posts

Witam

 

Pozostało mi trochę surowców i nie mam natchnienia co by z nich uwarzyć.

 

1kg monachijskiego

0,5kg caramunich

0,4kg pszenicznego

1,5kg pilzeńskiego

0,5kg carared

0,6kg melanoidynowy

0,15kg carahell

0,10kg pszenica palona

 

60gr Fuggles szyszki

 

drożdże W34/70

lub górniaki brewferm TOP

lub gęstwa Belgian Golden Strong Ale

 

Mam pomysł aby wszystko wsypać do gara i uzyskana brzeczkę zadać dolniakami , czy będzie coś z tego?

czy lepiej dokupić trochę składników i zrobić 2 warki?

 

Proszę o wskazówki.

 

Pozdrawiam

 

Andrzej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Munich Dunkel:

 

1kg monachijskiego

0,5kg caramunich

0,4kg pszenicznego

1,5kg pilzeńskiego

0,5kg carared

0,2kg melanoidynowy

0,15kg carahell

0,10kg pszenica palona

 

35gr Fuggles szyszki

 

drożdże W34/70

 

Jedna warka, OG 12,84 ,FG 3,47, 37,5 EBC, 23,5 IBU i zapasy masz wyczyszczone praktycznie do zera :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim, ale tylko moim zdaniem tych cara-... troszkę za dużo.

Czytałem chyba gdzieś niedawno że takie cara-.. piwa nie są za smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pils, monach, caramunich i odrobina pszenicy palonej i wyjdzie fajny ciemniak-dolniak. Reszta jest zbędna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wskazówki.

 

Na dzisiaj zaplanowałem 1 warzenie w tym roku:-)

 

Ciemny dolniak 10-11°Blg

 

1kg monachijskiego

0,5kg caramunich

1,5 pilzenskiego

0,4 pszenicznego

0,1kg pszenica palona

 

zacieranie

- 45°C zasyp

- 52°C 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 90 min

 

 

gotowanie 60 min

- Fuggles szyszki 30g -60 min

- Fuggles szyszki 30g - 10 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwomistrze !

takiego se ostatnio spontona miałem i namieszałem :trzy oddechy nietoperza,litr śliny krokodyla...

a tak na serio to jakie wypadkowe piwo może wyjść z takiego zasypu i reszty (wietrzenie magazynów :/ jak w ' dla idiotów')

 

jasny 53%

pale ale 20%

c.red 7,6%

caraamber 3,5%

karmel ciemny 0,9%

wiedeński 4,1%

melanoid 4,6%

pł jęczmienne 3%

pł owsiane 3,2%

 

wsyp 44'c

10min na 53'c

65min na 63'c

55min na 73'c

 

drożdże t-58

25gr lubelski (75min)

10gr kolendry (15min)

25 gr lubelski (15min)

lubelski t-90 , 4,5%alfa

fermentacja większość czasu w 17,5-18'c

wyszło 22 l brzeczki 18blg

 

co to może być za potworek???

Edited by misio melu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.