Skocz do zawartości

resztka surowców - co uwarzyć ?


Korzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Pozostało mi trochę surowców i nie mam natchnienia co by z nich uwarzyć.

 

1kg monachijskiego

0,5kg caramunich

0,4kg pszenicznego

1,5kg pilzeńskiego

0,5kg carared

0,6kg melanoidynowy

0,15kg carahell

0,10kg pszenica palona

 

60gr Fuggles szyszki

 

drożdże W34/70

lub górniaki brewferm TOP

lub gęstwa Belgian Golden Strong Ale

 

Mam pomysł aby wszystko wsypać do gara i uzyskana brzeczkę zadać dolniakami , czy będzie coś z tego?

czy lepiej dokupić trochę składników i zrobić 2 warki?

 

Proszę o wskazówki.

 

Pozdrawiam

 

Andrzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Munich Dunkel:

 

1kg monachijskiego

0,5kg caramunich

0,4kg pszenicznego

1,5kg pilzeńskiego

0,5kg carared

0,2kg melanoidynowy

0,15kg carahell

0,10kg pszenica palona

 

35gr Fuggles szyszki

 

drożdże W34/70

 

Jedna warka, OG 12,84 ,FG 3,47, 37,5 EBC, 23,5 IBU i zapasy masz wyczyszczone praktycznie do zera :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wskazówki.

 

Na dzisiaj zaplanowałem 1 warzenie w tym roku:-)

 

Ciemny dolniak 10-11°Blg

 

1kg monachijskiego

0,5kg caramunich

1,5 pilzenskiego

0,4 pszenicznego

0,1kg pszenica palona

 

zacieranie

- 45°C zasyp

- 52°C 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 90 min

 

 

gotowanie 60 min

- Fuggles szyszki 30g -60 min

- Fuggles szyszki 30g - 10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Piwomistrze !

takiego se ostatnio spontona miałem i namieszałem :trzy oddechy nietoperza,litr śliny krokodyla...

a tak na serio to jakie wypadkowe piwo może wyjść z takiego zasypu i reszty (wietrzenie magazynów :/ jak w ' dla idiotów')

 

jasny 53%

pale ale 20%

c.red 7,6%

caraamber 3,5%

karmel ciemny 0,9%

wiedeński 4,1%

melanoid 4,6%

pł jęczmienne 3%

pł owsiane 3,2%

 

wsyp 44'c

10min na 53'c

65min na 63'c

55min na 73'c

 

drożdże t-58

25gr lubelski (75min)

10gr kolendry (15min)

25 gr lubelski (15min)

lubelski t-90 , 4,5%alfa

fermentacja większość czasu w 17,5-18'c

wyszło 22 l brzeczki 18blg

 

co to może być za potworek???

Edytowane przez misio melu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.