Jump to content

Klon Punk Ipa z ekstraktów - prośba o pomoc


majk21o
 Share

Recommended Posts

Witajcie :),

 

Nie dawno popełniłem swoją pierwszą warkę (American Wheat single hop) i chciałbym spróbować uwarzyć coś na kształt mojego ulubionego BrewDoga Punk IPA.  Ze względu na brak możliwości i na razie umiejętności pod względem zacierania, chciałbym zdecydować się na skorzystanie z ekstraktów niechmielonych. Poniżej wklejam recepturę Punk IPA przerobioną przez użytkownika @@moria i proszę o pomoc co należy zmienić, poprawić by miało to "ręce i nogi". No i czy warzenie tego piwa z ekstraktów ma w ogóle sens skoro w zasypie jest Pale Ale, a w ekstraktach głównie pilzneński :)

 

Składniki

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

6,00 kg Pale Ale (najlepiej Maris Otter) (5,5 EBC) 92,2 %

0,35 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 5,4 %

0,16 kg Bursztynowy (29,9 EBC) 2,5 %

 

zamiast tego

 

 

Jasny WES 1,7 kg - 2 szt.

Pszeniczny WES 0,5 kg - 1 szt.

Bursztynowy WES 0,5 kg - 1szt.

 

 

Chmiele

15,00 g Chinook [11,60 %] - Gotowanie 60,0 min 17,3 IBUs

15,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 30,0 min 10,2 IBUs

20,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Gotowanie 20,0 min 13,7 IBUs

15,00 g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 5,0 min 1,2 IBUs

25,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

15,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

10,00 g Ahtanum [3,90 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

10,00 g Simcoe [11,90 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

Drożdże

Safale US-05

 

Dodam też, że mam do dyspozycji 20L garnek więc warzyć bym musiał przy mniejszej objętości brzeczki ok 15L, stąd pytanie czy jest konieczność zmniejszania w trakcie gotowania określonej powyżej ilości chmielu? 

 

Proszę o ocenę i ewentualną pomoc bo nie wiem czy jest sens bawić się w klona Punk IPA bez zacierania. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie dawno popełniłem swoją pierwszą warkę (American Wheat single hop) i chciałbym spróbować uwarzyć coś na kształt mojego ulubionego BrewDoga Punk IPA

Czy ten AW Ci smakował?

 

 

Proszę o ocenę i ewentualną pomoc bo nie wiem czy jest sens bawić się w klona Punk IPA bez zacierania.

Pewnie jest sens, ale jak masz doświadczenie.

a pytanie

 

 

czy jest konieczność zmniejszania w trakcie gotowania określonej powyżej ilości chmielu?

świadczy o tym, że jeszcze trochę poczytać i zepsuć musisz.

Link to comment
Share on other sites

jeśli ma być na gotowe 20l to 2,7kg że by miało 5.8-6% to się nie da raczej tak

WES jasny jest dosyć ciemny ,a ciemniej jeszcze jak się gotuje na chmieleniu ,pszeniczny nie wiem po co

ja bym dał 2x1,7kg jasnego i 0,2-0,3 kg cukru 

Link to comment
Share on other sites

BrewDog? na 100% nie. Ale ludzie robią z ekstraktów plus słody specjalne. Ta technika raczej u nas jest mało popularna - ale w UK i USA (zwłaszcza USA) ludzie tak robią. U nas prawie każdy ma gaz w domu to i łatwiej jest zacierać. Tam gaz to raczej rzadkość - temu się ludzie ratują półśrodkami. W każdym razie w tej technice sporo piw wygrywa różne konkursy. Przepisów na angielskich stronach też można znaleźć całkiem sporo.

A wracając do tego przepisu z BYO 250 Classic Clones - wygląda całkiem porządnie i jest łatwy do zrobienia. Jeśli WES jasny jest "dosyć ciemny" (nie wiem nigdy go nie używałem) to proponuje Gozdawę superjasny lub Profimator jasny.

Link to comment
Share on other sites

 

Ja mam taki przepis z BYO 250 Classic Clones

Myślisz że robią z ekstraktów :) ??

Jak klasyczny łodzianin, odpowiem pytaniem na pytanie.

Czy myślisz, że w BYO 250 Classic Clones publikowane są przepisy dla browarów przemysłowych?

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.